gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Dürüstlük nedir?

08 Ekim 2010, 12.41
A- A+
 Acaba çoğumuz bu kavramı unuttuk mu? Ya da biliyoruz ama işimize mi gelmiyor? Nedir dürüst olmak sizce, nasıl dürüst olmalıyız? Şöyle bir örnekle sorayım o halde; 2 kişinin tartışmasına denk geliyorsunuz, birini çok seviyorsunuz ve olaya müdahale ediyorsunuz konunun ne olduğu umrunuzda bile değilken sevdiğiniz tarafımı savunmaya geçersiniz hemen? Bir çoğunuzun "yooo hayır babam olsa haksızlığa tahammülüm yoktur, dürüst bir şekilde, suç sevdiğim kişidede olsa açık yüreklilikle bunu söyleyebilirim" dediğinizi duyar gibiyim. Ama ne yazıkki o an öyle olmuyor gözlere inen perde köreltiyor herşeyi...

 Oysa ki ne acı bir durumdur bu biliyor musunuz? Dürüstlük taraf tutmak değildir, dürüstlük yalancı olmak değildir, dürüstlük aman arkadaşımı, sevgilimi vs. kaybetmeyeyimde onun arkasında olayım demek değildir.

Dürüstlük net olmaktır, çalmamaktır, haksız yere suçlamamaktır, yargısız infaz etmemektir, taraf tutmamaktır, net olmaktır, bilinçli olmaktır, bizden sonraki nesillere iyi örnek olmak ve kendi dünyamızda vicdanımızla rahat etmek için doğruyu görmektir, bilmektir, anlamaktır dürüst olmak.

 Çevremde gördüğüm bir kaç olay beni hayal kırıklığına uğrattı, görüyorum duyuyorum hayır x kişisi haklı, fakat gel görün ki oataya çıkan sesleri, "hayır o benim arkadaşım onu çok iyi tanırım yapmak öyle şey asla y kişisi yalan söylüyor." Yahu iyide güzel kardeşim sen bu y kişisini tanıyormusun? "yoo tanımıyorum", ee o halde tanımadığın bir kişi hakkında neye dayanarak yalancı diyebiliyorsun, tanısan belki x kişisinden daha dürüst, daha olgun olduğunu görecceksin. Fakat daha konunun özünü dahi anlayamamış, sırf arkadaşını savunmak adına y kişisine çamur atılmaya başlanmış.

 Çok rica ediyorum arkadaşlar, çevrenizde bu tür olaylara prim vermeyin! Hele hele kendiniz asla düşmeyin bu hatalara, vicdan muhasebesi yapın kendinizle yarınınız için... Doğru söyleyenin dokuz köyden kovulduğu bir ortamda yaşasak bile, asla kişiliğinizden taviz vermeyin, ne kadar kovulursanız kovulun kendiniz olun, dürüst olun!

 Herkese yaşamı boyunca sağlık ve mutluluklar dilerim ^^

YORUMLAR

08 Ekim 2010, 14.08

DOKUZ KÖYDEN KOVULANLARIN 10. KÖYÜ MUTLAKA VARDIR

YOK BEN ÖLE DEĞİLİM ASLA ARKADAŞ KAYIRMAM DİYEBİLSEYDİM KEŞKE AMA OLAYIN İÇİNE GİRİNCE ÖYLE OLMAYABİLİYOR ÖNCE DİNLEMELİ 2 DÜŞÜNÜP BİR KONUŞMALI İNSAN EMPATİ YAPABİLMELİ BELKİ BÖYLECE HATALARIMIZI EN AZA İNDİREBİLİRİZ....

08 Ekim 2010, 14.31
TARTIŞMA VEYA KAVGA VARSA DİREK ARKADAŞINI KORUCAN ELBETTE BU İŞİN SORGULAMASINI TARTIŞMA ANINDA YAPAMAZSIN ANCAK TARTIŞMA BİTTİKTRN SONRA OTURUR İŞİN MUHASEBESİNİ YAPARSIN. ELEŞTİRİLECEK BİR DURUM VARSADA ELEŞTİRİRSİN.
KAVGA BAŞLAMIŞ ARKADAŞIMA GİRİŞMİŞLER E BEN NE YAPIYORUM
DURUN BAKALIM ARKADAŞLAR İLK ÖNCE SUÇLUYU BULALIM SONRA HATALI OLANI DÖVELİM.... YOK ÖYLE BİŞEY
HATTA O ANDA ARKADAŞININ HATALI OLDUĞUNU BİLSEN BİLE ONUN YANINDA OLOCAKSIN
DÜRÜSTLÜĞÜN TANIMINDA YAZDIĞINIZ ŞEYLER ELBETTE VAR AMA ARKADAŞLIĞIN DOSTLUĞUNDA GEREKLİLİKLERİ VAR UNUTMAYALIM
08 Ekim 2010, 14.34
herkes aynda kendi yüzünü biraz olsun görebilseydi dürüstlük zaten ortada olurdu ... varsın 9.cu  köyden kovsunlar 10 . cu köyler nasılsa bulunur :)
08 Ekim 2010, 14.44

Eğer kavga kaçınılmaz olmuş ve başlamışsa haklı haksız önemini kaybeder ve siz de dahil olmak üzere herkes arkadaşının dostunun yanında yer alır. Ben kesinlikle öyle yaparım eğer bu dürüstlük değilse ben dürüst değilim.
Ama kavga veya tartışma bittikten sonra eğer hatalı olan arkadaşımsa acımasız bir şekilde eleştiririm.
Dövülmesi gerekiyosada ben döverim başkasına dövdürmem:)))))

 

08 Ekim 2010, 15.18

 VERDİĞİN SÖZLERİN ARKASINDA DURMAK VE ASLA KAÇMAMAKTIR DÜRÜSTLÜK.
YA DA YAPABİLECEĞİN ŞEYLER İÇİN SÖZ VERMEKTİR.
BİRİSİNE HER DURUMDA YANINDA OLACAĞINA DAİR SÖZ VERMİŞSEN ONUN YANLIŞINDA, DOĞRUSUNDA, KAVGASINDA YANİ ONUN HEP YANINDA OLMAKTIR DÜRÜSTLÜK.
DOĞRUSUNU SÖYLEMEK GEREKİRSE ASLINDA ÇOK ZOR İŞTİR, SADECE KONUŞMAK YETMEZ İCRAAT İSTER DÜRÜSTLÜK.

 

 

08 Ekim 2010, 15.31
Göğsünü gere gere ,  ben buyum , diyebilmek, gezip dolaşmak, yazmak, okumak,adımızı bile korkmadan söyleyebilmek, hatta blog yazmak, bloglara   yorum yapmak bile dürüstlük  gereğidir..Ancak bunları bile , istediği halde yapamayanlar var. Siz hiç aranan bir kanun kaçağının  kalabalık bir ortama kendi kimliği  ile çıkabildiğini, dolaşabildiğini  gördünüz mü? Aynen öyle işte..Yakalanma korkusu ile yaşamak ,yaşamak mıdır? Yoksa kaçmadan,korkmadan,saklanmadan ,gururla   yaşayabilmek midir önemli olan..dokuz köyden kovulsak bile  ,bu onur  bize yeter..Varsın kovan kovsun..
08 Ekim 2010, 15.33
güzel yazmısn devamını bekleriz :)
08 Ekim 2010, 15.35
HERZAMAN YANINDA OLACAĞIMA SÖZ VERDİĞİM BİRİ BİR HATA YAPARSA HATASINI ONA GÖSTERİP YANINDA OLMAYA DEVAM EDERİM ONA SÖZ VERDİM DİE HATASINI GÖRMEZLİKTEN GELEMEM :(
08 Ekim 2010, 16.01
10. KÖYDE BANADA YER VARMI:)
08 Ekim 2010, 16.02
haklıya haklı, haksıza haksız diyebilmeyi bilmek gerek...dürüstlük budur...
08 Ekim 2010, 16.08
DÜRÜSTLÜK,  CESARET ve ÖZGÜRLÜK  tür.. gerektiğinde ,cesaretimizi ,dostluğumuzu göstermemiz  için  dostlarımızı  iyi seçmeliyiz  ve   sonuna kadar da yanlarında olmalıyız..
08 Ekim 2010, 17.27
BEN BİRİNİN YANLIŞLARINA RAĞMEN YANINDA OLABİLMEKTEN BAHSEDİYORUM ÖZLEM HANIM.YAPILAN YANLIŞLARI KABUL ETMEKTEN DEĞİL.
08 Ekim 2010, 18.47
dürsütlük önce kişinin kendine  dürüst olması ile başlar doğruları bile bile ve sadce menfafti için bile kendi söyledğini dahi bi sonraki gün inkare eden ve inkar ederkende evladı üzerine dahi yemin edecek kadar evlat sevgisinden mahrum insanların alıp başını gittiği şu alamden dürüstlük aramak  bence ne derece doğru olur anlamam.. ve hemen şu sözü yazmak geldi içimden İNSAN OLARAK KALABİLMİŞSEN KAL İLKLERİNE KADAR İŞLEYEN FESATLIKLAR DÜNYASINDA.... İNSAN OLARAK KALMIŞSAN GELDE ÖPEYİM ANLINDAN İNSANDA VAR DİYE... NE CESARET ZİNCİRİNİ KIRMAK NEDE SONSUZ SENET KAZANMAK... EN ZOR OLAN ŞEY BU DÜNYADA İNSAN DOĞUP İNSAN YAŞAMAK..... İŞTE. bu zoru başarmadığımız sürece ve bana değmeyen yılan bin yaşasın dedikçe  kimse dürüstüm demesin....
08 Ekim 2010, 23.53
dürüstlük başlangıçlarımıza her defasında 1-0 yenik başlama gibi genel bir huy edindik,ben zaman zaman bu havalarda iyimserlik kapanında avlanıyorum,ama sağlık filan olsun diyip geçelim bunu.kanımca bizler dürüstlüğü başlık olarak şemaya yatırmışız ve alt başlıklarında da
en azından seçeneği ile bu zamanda bu kadarı yine iyi gibi dürüstlüğü kendi içinde kategorize ederek aslında mükemmeli çoktan reddetmişizdir ve bu devam ediyor tabiki,saliselik bölünmelerimiz ve değer beğenilerimizi tek bahise yatırıyoruz.demek istediğim mükemmel insan diyarlarıgerçekten bir masalsa bile masal gibi yaşayalım bu kez de.
09 Ekim 2010, 00.54

Doğru kime ve neye göre doğru ya da yanlış kime göre yanlış?

Doğru ve yanlış kavramları bize öğretilenlerdir..Genel kabuller vardır ve biz içimizden farklı davranmak gelse bile "aykırı" olmamak adına bunlara boyun eğeriz..Sizce biz kendimize ne kadar dürüstüz? Yapmak isteyip de yapamadıklarımızı, söylemek isteyip de söyleyemediklerimizi bir düşünün..Vicdanımız rahat mıdır acaba bu konuda?

Konu arkadaşın yanında olmaksa her şartta yanında olmalıyız..Seçimimizi iyi yapmışsak zaten arkadaşımızın fazla yanlışını göremeyiz, çünkü onun gibi düşünürüz ve onun doğruları bizim doğrularımızla örtüşüyordur..Sık sık yanlışını gördüğümüz kişi ile arkadaş olmamız zaten mümkün değildir..Ancak muhatabımız kim olursa olsun bir olayda hatalı olduğuna inanırsak kendi bildiklerimiz (doğrularımız) adına onun yanlışını söyleyebilirsek en azından kendimize dürüst davranmış oluruz..

09 Ekim 2010, 06.56
haksızlık karşısında susan,dilsiz şeytandır....bu hadisi şerifi hiç unutmam en yakın arkadaşım dahi olsa kusura bakma ama öyle değil böyle derim.
09 Ekim 2010, 10.13
DÜRÜSLÜK SAMİMİLK DEMEKTİR...KİMSENİN SAMİMİ OLDUĞUNA İNANMIYORUM BU DÜNYADA....
09 Ekim 2010, 10.15
lafa gelince edebiyat yapan çokta uyguluyan bulmak sıkıntı... 
20 Aralık 2010, 22.51
dürüstlük yürek ister yürek merde yakışır insanlar deyişir arkadaşlar zaman deyil her insan karşıdakini deyişti sanar fakat deyişen asıl kendisidir dürüstlük insanın kendiyle başlar karşıdaki seni ilgilendirmez ..GÜNEŞİ ÖNÜNE AL VE YÜRÜ GÖLGEN ARKANDAN İSTER GELSİN İSTER GELMESİN...
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın