gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Eşek Sütü

08 Mart 2013, 13.10
A- A+

     Geçenlerde haberlerde gördüm, "eşek sütünü" 1 bardağı 20 lira civarındaymış.Nette bakmaya karar verdim sonrasında, adıyla da bir site buldum, eşek sütünün mekruh olduğunu; hatta yabani eşeğin sütünün ve etinin helal olduğunu, yazan.(inandırıcı bulmadım)

     8 Mart vesilesiyle "eşek sütünü" yazayım dedim, ilginç bir alakayla:" 5 sene öncesiydi hemen hemen, kuzenim ben ve bir müşterisi olan Veli Abiyle gitmiştik, Veli Abinin Manisa-Yunt Dağında ki köylerine . Veli Abi, 65'li yaşlardaydı o dönem; kel kafası, sigaradan sararmış bıyıkları ama, yaşına ve bunlara nazaran dipdiri bir insandı Veli Abi.Yaşından ve hiç hastalığı olmamasından, Veli Abinin " bana küçükken eşek sütü içirmişler" demesiyle açıldı konu. Uzattı banada cabinde ki uzun samsundan, içmek istemesemde ayıp olmasın diye yaktım.Başladı bir bir anlatmaya 2. Dünya savaşı döneminde , bahsettiğim şehrin bahsettiğim dağının bir köyünde doğmuş.Ana-baba imam nikahlı, Veli Abi kimliksiz.Sorun yaratmış anası bırakmış kaçmış ardında ne var ne yoksa başka şehire.Çok zaman geçmeden babasıda bırakıp gitmiş.Kalmış bizim süt bebesi Veli Abi babaannesiyle başbaşa, zaman yokluk zamanı; ekmeğin karneyle verildiği halkca sıkmaya alıştırıldığımız günler.

     Bulamamış buna babaannesi süt.İneği-koyunu yokmuş, egenin insanıda saftır diyemez öyle biz ezildik, yapamaz asilik.Vermiş buna eşeğinin sütünü, azda olsa tek içtiği süt o olmuş Veli Abinin... Babaannesi bakmış buna bağ-bahçede çapa yaparak, hakkı rahmetine kavuşuna kadar.Belki o kadın çok sevildi, çok eziyet gördü ama 8 Marttan asla haberi olmadı.

Bugün 8 Marta bakıyorumda, süslü-püslü gezinen, evhamsız kadının günü olmuş.Ve bugüne slogan olmuş şidet gören kadın, şidet gördüğü tüm yıl bu güne sığdırılmış, şidet görülen 364 günü umursamazcasına...

Eşek sütü vesilesiyle, 8 Mart'ı kutlaması zor olan, çevrelerinden biri çıkıp bugünü beklentileri gibi kutlayamayacak olan emekçi kadınların, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü kutlarım.

 

YORUMLAR

08 Mart 2013, 15.18
Duk45 yazıdaki kimi kelimeleri bende eksik yazıyordum önceleri. Sonra google nin düzeltmelerinden faydalandım rahat ettim. Bir sıfatı veya edatı yanlış yazdığımda altında kırmızı çizgi beliriyor, o an anlıyorum harf eksikliği var. Mesela şidet (şiddet) gibi. Chorome ayarlarında ''yazım hataları google nin yardımını ister misiniz'' diye bir şık var. Çok faydasını gördüm ben, bence dene bunu. Birde yazdıktan sonra onaya vermeden önce ne yazmışım diye okuyunca, daha sade olması gerektiğini anlayıp virgülleri ve diğer iç içe geçmişlikleri ayırt etmeye çalışıyorum. 

Gelelim bu güne adak adanırcasına diğer 364 günün üvey gün olarak açığa çıkması meselesine. Tespit ettiğin soruna % 100 katılmakla beraber, tamamlayıcı bir kaç şey ilave edeyim. Kadın sorunu hakkında konuşulması gereken her şey 8 mart kalıbına sıkıştırılıyor. Bunun nedeni ise şudur: Kadınların sorunlarını o kadar popüler hale getirdik ki, diğer günlerde bu sorunların konuşulup ele alınmasına katlanamıyoruz. Çünkü herkes bu REYTİNG GÜNÜNÜ bekliyor. Kadın kardeşlerimizde BİREYSEL VİTRİNLİK olmak gibi bir zorunluluk davranışı geliştirildi. 

Her sorunu konuşmak için, o konuda düşünülen fikirlerin illaki bir kutlama gününe endekslenmesi yanlıştır. 365 günün her gününe mahsus söylenmesi, dile getirilmesi gereken kadın hak ihlallerini gündeme taşıyamamak tembel olduğumuzu gösteriyor. Vicdanlarımızı serinletecek klimaların adına yok o gün yok şu gün diyoruz. Böyle olunca, herkes konuşmak için bu günü beklediğinden, bütün iyi fikirler bir kazana atılıyor. Bu yemekte kimin, nasıl bir tadı karışmış belli olmuyor. 

Ülkemizde her günün posasının çıkarıldığı gibi 8 martın da içi boşaltılıyor maalesef. Bütün fikirlerin 364 gün konuşulmayıp hepsini 8 mart heybesine tıkmaya çalışınca heybede delik açılıyor ve onca ufuk açıcı fikir yere dökülüyor. Kadınlardan yardım alamadan tek bir gün bile yaşamamızın imkansız olduğunu bir erkek olarak itiraf ediyor ve şu son cümleyle bitiriyorum: Erkekler ve kadınlar olarak bize, 8 mart dışında konuşmamıza kimler engel koyuyor. 

 
08 Mart 2013, 15.22
      8 Mart Kadinlar Gününün Tarihçesi

     Amerika’nin New York Kentinde bir tekstil fabrikasinda 40.000 dokuma isçisi daha iyi çalisma kosullarina ulasabilmek için greve baslamistir .8 Mart 1857 tarihinde gerçeklesen bu olay , polisin dokuma isçilerine saldirmasi ve isçilerin fabrikaya kilitlenmesi ile sonuçlanmistir.Isçiler içerde kilitli durumdayken fabrikada yangin çikmistir, polisin fabirka önüne kurdugu barikatlar isçilerin disari çikmasini engellemistir.129 isçi fabrikadan çikamayarak ve polisin kurdugu barikatlari asamayarak hayatini kaybetmistir. (alinti )

     Cok güzel bir örnek ...Icim burkulurken okundu , yutkundum sonunda...Veli abinin anneside bir KADIN ...Nineside bir KADIN...Tebrik ediyorum seni ...Bir KADIN olarak ...

08 Mart 2013, 15.27
Hergun bizim yok oyle senede birgun:)   kabul etmiyorum ben bugunki kutlamalari ,      yokya gandircaniz demiiii:D   
08 Mart 2013, 15.30

Annem hep kendi babaannesini anlatır , genç yaşta yalnızlığını , emeklerini , çektiği cefayı ..

Karşılıksız ve beklentisiz canı pahasına büyütmüş evlatlarını , kendini düşünmeden onları kimseye muhtaç etmeden . Bu ne büyük bir yürek , ne özel bir kadın. Bana göre bu kadınlardır , Peygamber efendimizin (s.a.v) '' cennet annelerin ayakları altındadır '' sözünün muhatabı ..

O değil de , eşek sütü bu kadar faydalı mı ya ?  :)))

08 Mart 2013, 16.22
Yazınızın tamamını çok ama çok beğendim ama esas '' egenin insanın saftır,yapamaz öyle asilik'' cümlenizde takıldım kaldım.Bu  cümlenin derin anlamına bakarak yanına  Marmara'yı eklesek olur mu? Hatta Karadeniz'i,Akdeniz'i,İç Anadolu anneleri de  öyle yok yoksul kalınca  fedakarlıkta yarışırlar.Cümlenin özünü  anlayan anlamıştır zaten.Yüreğinize elinize sağlık.  Çok teşekkür ederim, sevgiler.
08 Mart 2013, 16.28

   Erkeklerin  günahını   almasın  kimse. Çünkü;  '' Kadına  şiddet  uygulayan,  erkek  değildir ! '' :))

  Bir gün 8  Mart  gününü utanarak  değil,  gururla kutlayacağımız günlerin gelmesi  temennisi  ile.  Bu gününüz kutlu, diğer günleriniz  mutluluk  olsun.

08 Mart 2013, 16.43
annelerin kıymetini bilmek lazım her zaman ve her yerde saygı göstermek gerekir...bu açıdan sembolik olarak kutlanan 8 mart dünya kadınlar günü hariç her gün hatırlamak lazım o güzel anneleri, o fedakar eşleri özellikle gündemde olan ve ve TÜRK'ÜN göğsünü kabartan Antalyalı annemize EN DERİN HÜRMET VE SAYGILArımla..
08 Mart 2013, 16.46
Henüz 30 yaşında, 3 çocuk ve 4 aylık hamile iken eşini kaybetmiş, her türlü sıkıntıya katlanmış, kız evlatlarım var diyerek evlenmemiş ( o zamanlar hep merak ederdim evlen diyenlere kızlarım var derken neden erkek kardeşlerimi söylemiyor diye artık büyüdüm ve anlıyorum). Çocuklarım  boynunu bükmesin diyerek her türlü işde çalışmış, çilekeş anacığımın ve bütün emektar kadınların 8 Mart dünya emekçi kadınlar gününü kutluyorum.
08 Mart 2013, 16.59
Ben de Dünya mübarek kadın gününü kutluyor, hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum herkesin:) kadın erkek ayırmadan:)
Bu anlamlı:) günü en güzel kutlayan Teknosa yı da anmadan geçemeyeceğim:) Mesaj geldi şöyle;
Sayın isim ve soyisim sahibi; 
Doğum gününüz kutlu olsun... Teknosa. :)))

Ne gülüyorsunuz allalaa, adet madem yerini bulacaktı , sıradan olmasın kişiselleştirelim demişler işte ne güzel:)))
08 Mart 2013, 17.05
Bilmiyorum eşek sütü faydalı mı ama anne sütünün olmadığı yerde işe yaradığı kesin.Diğer yorum yapan arkadaşa teşekkür ederim. Egede doğup büyüdüğüm için buranın insanını böyle bilirim.Diğer bölgeleri ve şehirleri bilmem, yazmak veya sevmek zorunda da değilim,yanlış anlaşılmasın.
Parantez için de ! ℓєуℓi & seni ve anneni anlıyorum.Pek anlaşılmaz, yaşamak gerek derler ya.Bu yüzden bu güne( biz öyle bilsekte) kadınlar günü değilde emekçi kadınlar günü denmiştir.

08 Mart 2013, 17.06
  Dünya  kadınlar  günümüz  kutlu  olsun...
Kimi der ki kadın 
Uzun kış gecelerinde 
yatmak içindir. 
Kimi der ki kadın yeşil bir 
harman yerinde dokuz zilli 
köçek gibi oynatmak içindir. 
Kimi der ki ayalimdir, 
Boynumda taşıdığım vebalimdir. 
Kimi der ki hamur yoğuran, 
Ne o,ne bu,ne döşek,ne köçek, 
Ne ayal,ne vebal 
O benim kollarım,bacaklarım 
Yavrum,annem,Kız kardeşim, 
Hayat arkadaşımdır. 

Nazım Hikmet Ran
                   sevgi  ve  saygılarımla....
08 Mart 2013, 18.03
8 martın yalnız kutlama değil aynı zamanda  mücadele günü olduğunu hatırlatmak için I3errak 1857'de burjuvazinin katlettiği 129 EMEKÇİ kadından söz etmiş ama birçoğumuz inatla bu direniş gününü 14 şubat saçmalığına benzer bir  karaktere büründürüyoruz tabiki bunun böyle olmasındaki büyük pay birleşmiş milletlerin bu günün ismini 1975 yılında emekçiyi kaldırarak resmileştirmesi ve ülkemizde de tansulu,semra özallı  yıllarda başlayan ('papatya'lı yıllardır eskiler hatırlar)  kokteyllı  kutlama gunlerı var oysa ki 8 martın tarihsel anlamı(misyonu) egemenlere karşı verilen hak,özgürlük ve emek mücadelesinin bir paydaşı olmasıdır. clara zetkin ve arkadaşlarının kemikleri sızlıyordur..  sokağa özgürleşmeye yaşasın 8 mart dünya emekçi kadınlar günü
09 Mart 2013, 15.19
Eşek sütü ne ki? O yine iyiymiş. Anne olan kadın, hiç bir şey bulamazsa, icabında kendi kanıyla bile besler yavrusunu, haram, helal tanımaz...

beymen'cim,
sloganını çok sevdim, şahaneydi, sağ ol:
" Erkeklerin  günahını   almasın  kimse. Çünkü;  '' Kadına  şiddet  uygulayan,  erkek  değildir ! ''
O zaman, tüm erkekler, fiziksel güçleriyle yannımızda yer alsın ve savaş açalım yaratıklara karşı.
Berrak ve haymatlos'a da ayrıca teşekkürler.

Güzel yazıydı, teşekkürler Duk.
10 Mart 2013, 01.44
 UZMANLARIN YAPTIGI BI ARASTIRMAYA GORE ESEK SUTU ANNE SUTUYLE ESDEGER BI NITELIGE SAHIPMIS AMA ICILIRMI ICILMEZMI ORASINI  BILEMEM 
10 Mart 2013, 11.02

  Söylemeyim söylemeyim dedim  ama  son yorumdan sonra  tebesümüm  neredeyse  kahkahaya dönüştü.

  Lütfen  yanlış anlaşılmasın,  ne yazar   arkadaşı nede yorumlara art  niyetli bir gönderme benim ki.Sadece yurdum insanının saflığına   güzel bir örnek teşkil  ettiği için bu  resmin  mizahını  yani karikatürünü çizeceğim izninizle :)

  Günün  anlam ve  önemi:  Dünya  emekçi kadınlar günü.

  Başlık: eşek sütü

  Eşek: Dünyanın en emekçi hayvanı

  Yorum: uzmanların yaptığı araştırmaya göre eşek sütü,  anne sütüyle  eşdeğermiş.:)

     Affınıza sığınıyorum.:)) Sadece  karikatür  olarak  bakın çizilen  resme lütfen:)

 

10 Mart 2013, 12.02
Beymen tebrik ederim seni, bloğumun şifresini çözdün :)
O hikayeden daha güzel örnekler var kadınlar gününü kutlamak için, mirzanın yorumunda ki gibi.Benim ki göndermeydi sadece.
Fakat Türkiye'de durum farklı, benim demek istediğim, anneyi eşek gibi gören insanlara, eşeklik edip çocuğunu bırakıp giden annelere, haddi olmadığı halde bu günü çokta emekçiymiş gibi kutlayan bayanlaraydı.
Gerçi sende pek çözememişsin dökülünce anladım ama yaklaşmışsın ;)

10 Mart 2013, 12.34

'' Ben  kadınım, kadın olduğum için de bu gün benim  günüm ''  diyen  emeksizlere  gönderme  yaptığının   farkındayım.Dediğim  gibi  sadece  karikatürize  ettim:))  Paylaşım; ezberden bu günü sahiplenip, kendine yontanlara  anlamlı bir gönderme  olduğu kadar; sorgulama, sorgulanmayada  hoş bir  örnek teşkil etmiş.Bir diğer hoşlukta  Ataya'dan  gelmiş. Teşekkür  ediyorum  bir erkek olarak :)

 Sende  hoş göreceksin  artık karikatürümü.  Napim ''  eşek  sütü vesilesi ile''    başlayan kutlama  mesajının  '' eşek sütü  , anne sütüne  eşdeğermiş'' yorumuyla bütünleşmesi  tebessüm ettirdi  bana :)))

  Tekrar ediyorum; paylaşımın,  ezberden kadınlar  gününe  ithaf  edilmiş   paylaşımlardan  çok daha  anlamlı  olduğu gerçeğini kabul ederek ve  hoşgörünüze    sığınarak çizdim  yukardaki  muzip resmi :)

  Tekrar emeğine Sağlık.

10 Mart 2013, 16.49
BIZ KADINLAR 8 MART’IN DÜNYA KADINLAR GÜNÜ DEĞİL, DÜNYA ‘EMEKÇİ’ KADINLAR GÜNÜ OLARAK YAZILMASINI VE ANILMASINI İSTİYORUZ.  CUNKU 8 MART TABIKI HERKESIN BILDIGI GIBI EMEKÇİ KADINLARIN HAKLARINI ARARKEN YAŞAMLARINI YİTİRMESİ NETİCESİNDE İLHAM ALINARAK KUTLANAN VE YA ANILAN BİR GÜN OLARAK KABUL EDİLMİŞTİR.AMA GLOBAL DÜNYA EMEKÇİ LAFINDAN HAZ ETMEDİĞİ İÇİN,SADECE KADINLAR GÜNÜ OLARAK GEÇİŞTİRİLMEK İSTENMEKTEDİR..... ARIF OLAN  ZATEN ANLAR ,DAHA ONCEKI YAPMIS OLDUGUM YORUMDA TIYO ALINCAK KADAR KOMIK DEYIL KADINA BAKIS ACINIZ BU KADAR ISTE!!!!!!
10 Mart 2013, 18.18

  Aşkolsun  mutlu_yaşam   size. Kişiselleştirmemiştim.Siz  tebessümle bakışıma  ortak olmasanızda,  ben her iki yorumunuza da  sizinle aynı  açıdan  baktığıma  emin olabilirsiniz.

  Benden çiçek almak   herkese  kısmet  olmaz :)  Buyrun bu sizin için smile Resmi

Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın