gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Bitmeyen Önyargılarımız...

29 Kasım 2014, 00.02
A- A+
      Genç bir çift, yeni bir mahalledeki yeni evlerine taşınmışlar. Sabah kahvaltı yaparlarken, komşu da çamaşırları asıyormuş. Kadın kocasına;
     - ''Bak, çamaşırları yeterince temiz değil, çamaşır yıkamayı bilmiyor ve belki de doğru deterjanı kullanmıyor.'' demiş. Kocası ona bakmış, hiçbir sey söylememiş. Kahvaltısına devam etmiş. Kadın, komşusunun çamaşır astığını gördüğü her sabah aynı yorumu yapmaya devam etmiş. Bir ay kadar sonra, bir sabah komşusunun çamaşırlarının tertemiz olduğunu gören kadın çok şaşırmış, bak demiş kocasına ''Çamaşır yıkamayı öğrendi sonunda, merak ediyorum, kim öğretti acaba ?'' Kocası uzun uzun karısına bakmış; ''Ben bu sabah biraz erken kalkıp camlarımızı sildim’ diye cevap vermiş.

     Hayatta böyle bir şeydir. Hep başkalarının eksiklerini yada hatalarını görürken kendimize hiç bakmayız sanki bizler dört dörtlükmüşüz gibi. Son zamanlarda '' Ön yargılı '' bir milletiz tezini çürütmek için baya kafa patlatıyorum ama nafile. Aksine yaşadığım, gördüğüm, ders aldığım bi çok konuda sadece kalıplaşmış fikirlerden oluşan sonuçlar yer alıyor. Yine geçen yıllarda bakış açısı üzerinde aylarca düşünmüştüm. Sonunda da insanları gerçekten farklılaştıran, olumlu bireyler olmasını sağlayan  yada daha sağlıklı düşüncelere bürünmesini kolaylaştıran şeyin Türklere göre '' Senin anan bacın yok mu? Aynısı anana bacına yapılsa hoşuna gider mi? '' başkalarına göre ise '' Empati Kurmak '' olarak adlandırabileceğimiz bi sonuca varmış ve ben en azından bir adım da olsa bu konuda kendimi geliştirmeyi başarmıştım.
     Sözde her şeyden ders alıyoruz. Görünen bunların bi çok kesimi boşa gidiyor. Beceremiyoruz bazı şeyleri arkadaş toplum olarak korkunç derecede gerçek bu. Şimdi yanlış anlaşılmasın bu yazdıklarım. Sonra vay efendim '' Sen bize ne demek istiyosun '', '' Kalkmış bize öyle böyle ders veriyosun '' yada buna benzer yorumlar yapılabilir. (Bu tip yorumlara elbette saygı duyuyorum hatta eleştiriye de açığım.) 
     Aldık kalemi işte karalıyorum. Demek istediğim şu güzel insanlar; siz siz olun karşınızdaki insan ne olursa, kim olursa olsun, cinsiyeti-ırkı-dili-dini ayrımı yapmayın,küçümsemeyin. Siz bir şeylerin farkına varın. Belki sizdeki bazı özellikler başkaları için eğitici,öğretici yada geliştirici unsur taşıyabilir. Unutmayın ki elbette bütün deniz yıldızlarını kurtaramayabilirsiniz ama inanın en azından bir kaçı için fark eden bir şeyler olacaktır.

YORUMLAR

29 Kasım 2014, 19.23
"Son zamanlarda '' Ön yargılı '' bir milletiz tezini çürütmek için baya kafa patlatıyorum ama nafile."

Nafile olmasının sebebi şu, aslında düşündüğün şey ön yargı değil empati ve iletişimszilik; bu sebeplen işin içinden çıkamamışsın. Yazıda ki düşüncelere empati kuramamak, iletişimsizlik, fettah gelinin komşuyu eleştirme çabaları, küçümsemek ya da deniz yıldızlarını denize atmak denebilir ama ön yargı pek denmez gibi.
03 Aralık 2014, 19.17
''Bak, çamaşırları yeterince temiz değil, çamaşır yıkamayı bilmiyor ve belki de doğru deterjanı kullanmıyor.''
Türk kadınları genellikle "ne pis karı", "pasaklıya bak", "ben o çamaşırları değil asmak, paspas bile yapmam" gibi şeyler derler.

Ben hayatım boyunca kendiliğinden cam silipte üstüne  "Ben bu sabah biraz erken kalkıp camlarımızı sildim" diyen bir erkek görmedim, tanımadım...sanıyorum yabancı bir hikaye bu.

'' Senin anan bacın yok mu? Aynısı anana bacına yapılsa hoşuna gider mi? '

Bunu çok duydum hatta sanıyorum bunu kullanan tek millet biziz :)


03 Aralık 2014, 19.36
Bu yazıyı daha öncede okumuştum,yazı alıntımı kendiniz mi yazdınız,alıntı ise yazanın adını yazabilirdiniz.
04 Aralık 2014, 04.59
çok ilginç..empatiyle daha iyi anlamak mümkün iken yorumda bulunan arkadaşlar bitmeyen önyargılarımız konulu yazıya önyargılarıyla katkıda bulunmayı tercih etmişler. 
04 Aralık 2014, 16.28
öncelikle yazıyı zaman ayırıp okuyan bütün arkadaşlarıma teşekkür ederim.
Duk ustam, her ne kadar blog yazmasanız da yorumlarınızı severek takip edenlerdenim. Uzun zamandır yazmıyorsunuz bizi bu tatdan mahrum bırakıyorsunuz. Lütfen yazın sizde. Tavsiyenizi emin olun değerlendirmeye alacağım ve bir de sizin bakış açınızdan değerlendireceğim.  
Bilge demek ki sen kadınların şanssız olanındansın :) Mükemmel bi erkekle daha tanışmamışsın (tabi işin latifesi)
Seninle_Olursa genelde blog tarzım böyle her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır elbette. Kimi yaşadıklarından ders çıkartır yazar kimi daha önce yazılmışların üstüne bir şeyler koyup da yazar bu örneği elbette çoğaltabiliriz. Ben bu tarzımda yazıyı okup, beğenip daha sonra da kendim üstüne bir şeyler katıp sizlerle paylaşabilirim diye düşünmüştüm. Keşke yorum olsun diye yazmak mentalitesinden kurtulup, sadece soracağınıza, ilk önce siz araştırıp ''Alıntı bu yazı kardeşim! Nasıl yazı yazıyosun, iğrenç'' gibi bi yorum atsaydınız daha kayda değer bir şeyler olabilirdi benim açımdan :)
Zirve emeğine yüreğine sağlık teşekkür ederim ^^ 
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın