gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Babam gelir mi?

24 Nisan 2015, 22.02
A- A+
         Yıl 1916-1917 ,Edirne ili Hafsa kazası köylerinden biri...Eli ayağı tutan her erkek savaşa gidiyor,tıpkı öncekiler gibi...Doğmak ,biraz  büyümek,öksüz veya yetim kalıvermek  okula gitmek veya gidememek,vakti saati gelince de askere ,yani eskilerin deyimi ile savaşa gitmek, cepheye gitmekO yılların olağan günlerinden...Arada vakit bulursan evlenip çoluk çocuğa karışmak..Savaşa gitmek Allahın emri ,dönüşü de öyle,kaderinde varsa dönülür, yoksa,yok.
.......................................................................................................................................... 
          Biz çocukken (üç kız kardeştik)herhangi bir yaramazlık yaptığımızda babamın bize tek sözü,kızlarım, ben babamın yüzünü göremedim, tokadını bile yiyemedim.Beni üzmeyin ben sizi azarlayamıyorum bile,falan derdi.O öyle deyince ,ben pişmanlıklardan pişmanlıklar yaşardım,gözlerim dolardı.Oldum olası babama düşkündüm, her kız çocuğu gibi..  

            Bir akşam oturuyoruz,konuşuyoruz ,konu eski savaşlardı .Babama ,hiç görmediği babasını, dedemi sorduk.Kırk günlük bebekken ,babasının cepheden izinli geldiğini babamın adını kulağına okuyup koyduğunu,sonra yine hemen yola düştüğünü ,cepheye gittiğini söylemişler ben de bu kadar biliyorum derdi...Babanne 23 yaşında iki çocukla cahil bir kadın, çocukların biri beş yaşında büyük amcam, henüz kırk günlük olan da babam...O yıllarda köylerde  herkes gibi amcamla babam da 6-7 yaşına girinceye kadar hep savaştan dönen askerleri beklemişler.Cepheden askerlerin ,yaralı veya izinli döndüğü bir şekilde köylerde duyurulurmuş.Asker yolu gözleyenlerin evinde bir umut olurmuş, güzel yemekler pişer, temiz giysiler giyilir ,cepheden dönecek babalar, oğullar evlatlar bir umutla beklenirmiş..İşte o zamanlarda babam ve abisi ,bir koşu köyün çocuklarıyla birlikte köyün giriş yoluna asker beklemeye babalarını beklemeye koşarlarmış her çocuk gibi.Bir üç beş  hep koşmuşlar hep koşmuşlar .Babamın aynen ifadesi'' Herkesin babaları gelir,sarmaş dolaş olur evlerine dönerlerdi.Biz abimle hep boynumuz bükük eve boş boş dönerdik. Annemin yaptığı güzel yemekleri bile  yemeden yatıverirdik'' Bir başka cepheden dönüş varrrrr koşun ....ilanına kadar tabi..

               Dedemin şehit olduğunu resmi görevliler ,kapıya gelip '' şehit maaşı bağlayacağız ,imzalamak için kağıt uzattıklarında kesin kes öğrenmişler. Ayrıca babannem' şehidimin kanını yemem ben almam o parayı deyip maaşı reddetmiş.
 Yıllar sonra sanırım 9-10 yıl sonra babanneyi Çanakkale'ye evlendirmişler,bizlerde Çanakkaleli olmuşuz böylece....
               Ve 99 yıl sonra hiç beklemediğimiz ,hiç ummadığımız bir şehirde, şehitlikte dedemin adını, torunum buldu geçenlerde...Şu anda dedem Giresun Şehitliğinde yatıyormuş.Edirne nire Giresun nire? Bizde  bir ay önce  öğrendik .Bu yaz torunlar hep beraber Allahın izniyle ziyarete geleceğiz inşallah.Babam ,bir kez olsun ''baba'' diyememiş, ben dedem nur içinde yat diyeyim bari.Dünden beri ağla ağla içim şişti,paylaşaymda az rahatlayım dedim yazdım.. 

                Üç dört gündür burada 1915 anma törenleri var ,iğne atsak yabancıya çarpıyor.Boğaz'da apartman gibi çok katlı  kruvaziyerler  doldu.O'nlarda burda yatan dedelerini ziyarete gelmişler.Türkiye 'ninde hakkını yemeyelim, çok güzel, çok nezih çok profesyonelce ev sahipliği yapıyor.Dostluk kardeşlik mesajları her ülkeden uçuşup duruyor....Madem böyle güzel anlaşabilecektik,geçinebilecektik,neden o kadar çocuk babasız özsüz kaldı...Benim babacığım ve bir çok çocuk ,bir kez baba diyemedi .                  

               Bundan sonra insanoğlu  inşallah  bir daha   o kötü günleri yaşamaz. 

YORUMLAR

25 Nisan 2015, 11.45
slm  hem okudum  hem  ağladım  bizlerle paylaştığın için teşekkürler  perperike  .
26 Nisan 2015, 00.01


perperike26.04.14 Cumartesi00:27gidiyorum...

İşte gidiyorum
Birşey demeden
Arkamı dönmeden
Şikayet etmeden
Hiçbirşey almadan
Birşey vermeden
Yol ayrılmış, görmeden gidiyorum

Ne küslük var ne pişmanlık kalbimde
Yürüyorum sanki senin yanında
Sesin uzaklaşır herbir Adımda
Ayak izim kalmadan gidiyorum

Gerdiğin tel kalbimde kırılmadı
Gönülkuşu şarkıdan yorulmadı
Bana kimse sen gibi sarılmadı
Işığımız sönmeden gidiyorum.

Laz değilim.Doğma büyüme Marmara Bölgesindenim.Karadeniz Bölgesinde bildiğim tek il üç yıl okuduğum Bolu'dur.Başka her hangi bir Karadeniz ilinde  görev almadım,tayinle falan gitmedim. O bölgeden, eşim dahil birinci derece akrabam da yok...Peki O halde bu şarkı beni niye çok etkiliyor,her duyduğumda gözlerim doluyor,kanım çekiliyor..Sadece bu şarkı da değil, bazan radyoda lazca şarkıya denk geliyorum  bir kelimesini anlamıyorum ama öyle kalıp ,sindire sindire dinliyorum..Müzik evrenseldir,kulağa hoş gelen her ses müzik sayılır,anlamasak ta sevilir falan diyeceğim ama,her müziği de sevmiyorum ..


Şunu demek istiyorum,nedenini bilmiyorum ama ben lazları  ve müziklerini çok seviyorum..

viyorum.

.........................................................ABDALA malum olurmuş desem mistisizme çok mu kafayı takmış olurum acaba?

Bundan tam bir yıl önce hiç bir akrabam yok ama lazları  seviyorum,nedenini bilmiyorum demişim. blog yazmışım.Akrabam yok demişim yanılmışım ,dedemiz atamız orada şehitlikte yatıyormuş

26 Nisan 2015, 01.01

         Çok dokunaklı yazdıklarınız Perperika, çok etkilendim. Dümdüz, doğrudan ve gepgerçek. İnsanoğlunun kaderiymiş gibi alnına yazılan bu savaş ölümleri, geride kalanların biçareliği... Çok acı şeyler bunlar. Savaşta haklı olan taraf elbette vardır yalnız. Savunmak için savaşmak kaçınılmazsa yapacak bir şey de yok. Asıl mesele "savunma" kelimesi. Keşke bir saldıran olmasa ve savunmanın da bir anlamı kalmasa. Hep daha fazlasına göz diken insanoğlunun ihtirası bugün de aynı şekilde devam ediyor, görünürde eskisi gibi savaşlar yok belki ama insanlar böcekler gibi ölüyorlar. Eskisinden de berbat haldeyiz esasen. 


         Ben bu güzel, bu içten anma yazısı için size teşekkür ediyorum. Hem dedenize, hem biz bugün özgür yaşayabilelim diye canlarını veren bütün şehitlerimize rahmet diliyor ve dua ediyorum. Onların çok haklı gerekçeleri vardı ölmek için. Asıl boş-beleş ölüp gidenler, ne için savaştığını bile bilmeyenlerin durumu hazin.
26 Nisan 2015, 14.32
Yazınızı gözlerim dolu dolu okudum çok etkilendim yüreğinize  emeğinize sağlık,açlıkla yoklukla savaşan Atalarımızı rahmetle şükranla anıyorum Nurlar içinde yatsınlar.
26 Nisan 2015, 20.00
Öyle dededen böyle güzel evlat doğar işte....
26 Nisan 2015, 22.10
nur içinde yatsınlar paylaşımın için tskler
27 Nisan 2015, 21.19
O günleri düşünükçe içim içime sığmıyor, açlık, yokluk sefalet diz boyu, biz bu geri dönmeyen babalar sayesinde o savaşları kazandık. Ruhları şad olsun.
28 Nisan 2015, 09.40
çok duygulandım..   bu kadar zorluktan sonra güzel vatanımıza ltf daha bi hırsla sahip çıkalım.. eller bile göz dikmişken  ,  koruyalım , sevelim gerekirse bizde ölelim vatanımız için .
28 Nisan 2015, 19.51
Çimen,gülü bilmez,gül çimeni bilmez,sinek arıyı bilmez ,arı sineği bilmez,her yaratılan kendini ve kendi gibi olanı bilir doğa kanunu olarak..Hani güzel yürekli, sıcak bir yazı, gözlerim doldu diyorsunuz ya,o sizin kendi güzelliğiniz inanın, her yorum sahibini ifade ediyor.Hepinize çok teşekkür ediyorum.Zira onca imla hatası ,yazım hatası varken ,yazının özüne bakıp güzel şeyler yazdınız ya O yazdıklarınız sizsiniz aslında.Sağolun ,varolun.
02 Mayıs 2015, 01.06
merhaba.yazınızı okudum ve cok etkilendim.etkilenmemekte elde değil zaten.dedenizin büyüdüğüm ekmeğini suyunu içtiğim topraklarda(GİRESUN)da oldugu bilmek apayrı bir duygu kattı bana.dogrusu buna üzülsem mi gurur mu duysam bilemedim..bu vatanin evlatları dogu dememis bati dememiş,edirne dememis kars dememis hic bir zorlama yok mecburiyet yok.işgal altindaki yerlere evlatlarini görememe ugruna,geri döneneme ugrunada olsa giidp savasmislar.kurtulus savasinda isgal altindaki afyon iline  giresun ve cevresinden gönüllü olarak gidip savasmis ve orada sehit düsmüs 14 sehidimiz var.bunuda yazmak istedim.edirne nereee giresun neree,giresun neree afyon neree...?ruhlari şad olsun rahmet ve minnetle aniyorumm bütün sehitlerimizi.
07 Temmuz 2015, 02.52

Şehadet ne güzel bir mertebedir ulaşana... Geride kalanları ise onlara ölü dememeli... Çünkü Onlar en güzel yerdeler.. şefaatçidirler yakınlarına.. Bu vatanın her karışında onların mübarek kanlarının izleri var her lalede, gülde, her fidanda.. Bastığımız yerlere toprak deyip geçmeyen bir nesil olmak ümidiyle.

Allah onların ruhlarına RAHMET ve mağfiret etsin inşallah.

Perperike abla; kelimelerinden akıyor yüreğinin güzelliği... Teşekkür ederim. smile Resmi

Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın