gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Ey Domates Elma Dersem De Çık, Armut Dersem De Çık Artık Ya

08 Ağustos 2016, 22.46
A- A+
Orman yangınlarına karşı akıllı binalarda uygulanan sistemin bir benzeri yapılabilinir mi acaba. Aşırı sıcağa duyarlı sensörleri ağaçlara veya toprağın hemen altına bir şekilde monte edeceksin. Düşününce kulağa hoş geliyor. Yangın çıkar çıkmaz topraktan alacağı o aşırı ısıya duyarlılık gösterecek bir alarm ile çıkacak su filan. Her sene yanan binlerce ağaç ve onların eko-sistem zincirine bağlı olup yok olan endemik türler filan. Bunlar hep kayıp. Geleceği anlatan filmlere hepimizi hızla alıştırdıkları aşikarken artık daha radikal fikirlerle çözümler bulmalıyız ki elimizdeki kalanları da kaybetmeyelim. Köye gittiğimde akraba bahçesinden domates getirdi. Nerden yedim onu. Kente geldim domates yiyemez oldum. Köyde yediğim o domates öyle bir kokuyordu ki o kokuyla öyle çocukluk anılarım canlandı ki. Gelde şimdi pazardan domates al ye. Yiyemiyorum tabi. Hani olmaz ya, oldu ki domatesler bir şekilde akıl edinseler bir yerlerden dünyadan da nefret etmiş olsunlar ve kendilerine toplu ölüm yaşatsalar. Ha tamam dicem bundan sonra hayatımda nesnel olarakta olmıcak. Ama bu domates var ya. Ben de bunun 20 sene önceki halini kokusunu tadını biliyormuşum demekki ki nasıl oluyorda bu bana reva görülüyor diyorum. İnsansın ya.

YORUMLAR

10 Ağustos 2016, 01.49
:) bilinçli domatesler he ...toplu intihar edecek ..
madem bu fikir vardı niye ağaçlar için uygulamadınki , bilinçli ağaçlar yangın çıkınca tıpışırlar ortamdan...
Şaka gibi , gülüyoruz acınacak halimize :( İçim aciyor o ormanların yanmasına, ormanda kırılan şişeler de sebep buna çöpünü toplamayan insanlar sorumlu! önce bilinçleneceksin, domatesten bilinç bekleyeceğimize, hayvandan ve bitkiden farkı olan homo sapiensleri bilinçlendireceğiz!

1- arabadan sigara izmariti atma!
2- ormanda piknik yapıp çöpünü şişeni bırakma!
3-mangal küllerini adam gibi söndür!
4-orda burda dağda bayırda içki içip bir de utanmadan şişelerini kırıp bırakma!

İnsanlık ödevi! önce bu 4 maddeyi yap. sonrasında bahçene bir ağaç dik ve büyümesini izle gör bakalım bilincin yerine geliyor mu...

Çözüm sensörle falan olmaz hangibir hektara  sensör koyacaksın okadar maliyetin altından kalkılmaz onun yerine uydudan bilgi gider, uydu yangını algılar ve orman bakanlığına otomatik  alarm gönderir aslında bu dediğim şu teknolojide olması gerek.
ikincisi Dikkat edeceksin, yangın görürsende ihbar edeceksin. Acil müdahaleyi hızlandırmak gerek bazende rüzgar öyle bir ters eserki ne yapsan faydasız hektarlar bir anda yok olur :(

En son şahitte olduğum itfaiye seslerini duyduğum yangının sebebiyle ilgili yorumlar,


---Antalya İlimiz Kumluca ilçesine bağlı Adrasan Mahallesi'nde dün öğle saatlerinde şiddetli başlayan orman yangını, sabaha karşı ekiplerin etkili müdahalesi sonucu kontrol altına alındı. Söz konusu yangın faciasına ilişkin Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, yangının piknikçilerden kaynaklandığını tahmin ettiklerini söyledi.
---Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Antalya'daki orman yangınlarıyla ilgili, "Kumluca'da terörden ziyade bir serada, içeride temizlik yapılırken malzemeler çıkarılmış, dışarıda ateşe verildiği iddia ediliyor. Onu araştırıyoruz. Adrasan için de araştırıyoruz." dedi.
 
---Yangının çıkış sebebiyle ilgili soru üzerine Eroğlu, "Elimizde net hiçbir veri yok. Bununla ilgili Antalya Valiliği, emniyet teşkilatı ve jandarma çok sıkı bir çalışma yapıyor. Biz şu anda sadece bütün gücümüzle yangını söndürmek için gayret ediyoruz. Adrasan'daki yangının muhtemelen o civardaki bir serada bir takım maddeleri dışarı atıp yakmak isterken çıktığı şeklinde bir ihbar geldi ama net bir şey değil" değerlendirmesini yaptı.
--Bölgede inceleme yapan ekolojist A Platformu, yangınlara elektrik tellerinin yaz aylarında genleşip birbirine çarpması sonucu çıkan kıvılcımların sebep olabileceğini söylerken, gözler bölgenin elektrik dağıtımını yapan ve söz konusu alanlardan sorumlu olan Cengiz Holding’e çevrildi. Söz konusu holding, Artvin Cerattepe’de maden araması başlatmak istemiş ve yurttaşın direnişiyle karşılaşmıştı.
 A Platformu’nun önceki gün, bölgeye giderek yaptığı incelemelere göre yangının en öne çıkan sebebi bakımı yapılmayan elektrik telleri.
Platform incemeler sonrası hazırladığı raporda, yöre halkının yangın çıkaracağı endişesiyle kıvılcım çıkaran elektrik tellerini yetkililere defalarca dilekçelerle bildirdiklerine ancak hiçbir şekilde geri dönüş alamadıklarına da yer verdi.

Aradan ay geçti hala 300 hektarın faili yok! Cezası yok, Yaptırımı yok! O ağaçlar senin ömrün kadar dı! Hangibirinin vebalinin hesabını verebileceksin! bu da diğerleri gibi unutulacak kalan sağlar bizimdir, human sapienslere  zarar gelmediya.. avunalım! OLAY OLUNCA HABER YAPAN YAZI YAZAN ÇOK OLUYORDA. oLAYIN ARKASINI TAKİP EDEN HİÇ OLMUYOR. BALIK BEYİNLİYİZ. HERŞEYİ UNUTALIM--- ARDI ?


Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın