gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Ah Benim Obsesif Kompulsif Bozukluklarım

29 Mart 2017, 13.50
A- A+

Hayatımı alt üst etmiyor ancak, benim de bir sürü takıntılarım var. Ve bunlar hayatımda o kadar çok yer etmiş ki, normali oymuş gibi geliyor hep bana.

Yolda çizgilere basmamaya çalışan, bir ilkokul bebeleri var, bir de ben varım :) Ama ne yapayım, rahatsız ediyor beni. Tabi ki tüm çizgilere basmamak gibi değil bu. Yani tamamen çizgilerden oluşan bir kaldırımsa söz konusu, uçacak halim yok, e süperman de değilim, o yüzden onlara mecbur basıyorum. Hem sağ ayağımla kaç defa çizgiye basıyorsam, solla da o kadar basıyorum, o yüzden problem değil benim için.

Ama olurda, bi anda, ne yapsam değiştiremeyeceğim şekilde bir ayağımla çizgiye basmak zorundaysam, diğer ayağımla da mutlaka basma zorunluluğu hissediyorum. Orada da önemli bir nokta var, eğer o çizgiye ayak ucumla bastıysam, diğeriyle de ayak ucumla basmalıyım ya da tam tabanımın ortasına geldiyse ilk basışım, diğer ayağımla da bastığımda tam ortasına gelmeli, aksi mümkün değil :)

Mesela çayı karıştırıyorum, o sırada dalmışım, ya biriyle konuşuyorum, ya başka bir şeye konsantre olmuşum ve bi anda parmağım çaya giriyor. Tabi o can havliyle, elimi geri çekiyorum ama artık bir zorunluluğum var, diğer 4 parmağım da o çaya ucundan accık girmeli, o sıcaklığı hissetmeli :) Ya da elim yanlışlıkla bir yere mi çarptı, hemen diğer elimle de çarpmalıyım.

Arabayı valeye verdiğimde de, beni bir titreme alıyor. Bir kere o anahtarın üzerine, fiyat etiketi yapıştırıp, üstüne plaka yazmalarına ifrit oluyorum. Arabayı teslim aldığımda anında çıkartıyorum. Ama o şekilde 1 hafta kullanan arkadaşlarım var, çıldırmamak elde değil. Neyse, anahtarlık takılan delik vardır ya anahtarın üzerinde, hah işte o, bana yakın değil, arabanın konsol tarafına yakın olmalı. Ya da kontak yuvasının durumuna göre, yukarıya değil aşağıya bakmalıdır. Eğer vale bana o şekilde teslim ettiyse arabayı ve ben hareket ettikten sonra bile fark etsem onu, arabayı stop ettirir, anahtarı çıkarıp ters takar, öyle yoluma devam ederim.

Sigaramla çakmağım mutlaka paralel durmalı mesela. Biri, diğerine farklı açılarla duramaz. Yan yana da olsa, üst üste de olsa, ikisi aynı açılarda olmalı :) Aynı şey telefonum için de geçerli. Telefonum öyle yamuk yumuk duramaz. Masaüstündeki iconlarım simetrik olmalı, biri anyada biri Konyada olamaz.

En önemlisi, paralarımın duruşu :) Bir kere Atatürk kafalarının hepsi aynı yönde olmalı. Ve paralar büyükten küçüğe sıralanmalı, cüzdanımda da olsa, cebimde de olsa fark etmez. Sonuçta Atatürk önemli, öyle 5 lira ortada, 100 lira önde, 10 lira en arkada olamaz. Birinin ön yüzü, diğerinin arka yüzü birbirine bakamaz, düzenli olmalı işte.

Aklı başında her insan, merdiveni mesela sağ ayakla bitirir :) Birer birer, çıksa da, üçer üçer inse de, son basamağa sağ ayakla basmalı. Gerekirse, arada, çocuk gibi, aynı basamağa iki ayakla basılmalı ve sağla bitirilmeli. Ki daha 2., 3. basamakta, hemen hedefe bakarım ben, hangi ayakla biteceğimi öngörmek için. Eğer gerekiyorsa, hemen ayak değişirim.

En büyük takıntım ya da korkum şudur. Dar bir kaldırımda, kaldırımın kenarında yürüyorum ve yanımdan vızır vızır arabalar geçiyor. O an ayağımın takılması veya burkulmasıyla yola düşüyorum ve o sırada geçmekte olan araba kafamın üzerinden vıcık diye ezerek geçiyor. Tüyler ürpertici değil mi? Hep dar kaldırımda yürürken bu aklıma geliyor :)

Ya da yürüyen merdivendeyken, bağcığımın, merdivendeki o aralığa girmesi, sıkışması ve tam inecekken, ayağımın merdivenin içine çekilmeye başlaması. Korkunç bir durum.

Bilgisayarda bir yazı okurken de, mouse ile çift tıklayıp, seçili hale getirip okurum. Ya da okuduğum son paragrafı seçili hale getirip, o sırada sonraki paragrafı okurum ama okuduğum paragrafı seçili hale getirmemek için kendimle savaşırım. Paragrafı olmayan yazıları da aslında, bu alışkanlığım yüzünden okuyamıyorum :)

Yıllar önce çalıştığım bir yerde, 1,5 yıl boyunca, her öğlen aynı restorana gidip, aynı yemeği yemişliğimde vardır mesela :) Adam artık benden sipariş filan almıyordu, getiriyorum abi diyordu.

Bunlar bir çırpıda aklıma gelenler, eminim daha onlarcasını bulabilirim. Bu durumu araştırdığımda da, Obsesif Kompulsif Bozukluk tanımı karşıma çıkıyor. Kiminin hayatı, bu tarz takıntı veya alışkanlıklardan dolayı çekilmez hal almış ama ben henüz o raddede değilim, yani değilimdir bence, yok ya, o kadar da değil.

Şu 5. paragraf, diğerlerine göre daha mı uzun olmuş, bana öyle geldi de. Acaba daha kısa mı yazsaydım ya da son cümleyi biraz daha mı kısaltsaydım.

YORUMLAR

29 Mart 2017, 14.26
Yalnız değilsiniz gmsnn:))) O çizgiye basmazsam annem ölecek.. şu duvara dokunmazsam annem ölecek diye diye..dokunmadığım taş ya da duvar kalmadı denebilir:))) Ve annem de neden ben deyip duruyor:)))) Dışarda olduğumda,  eve bu yüzden geç gelişim de hep annemi korumak için:))))
29 Mart 2017, 14.28
Yaklaşık 2 sene kadar tedavi gördüm. Önce yazım yanlışlarıyla başladı. Kitap okuyamaz hale gelmiştim. Bazı ritüellerim vardı. Kapıdan çıkarken kolum kapıya çarpmışsa, geri dönüp diğer kolumuda çarpıyordum. İnsanlarla el sıkışmaktan çekiniyordum. Hayatınız çekilemez bir hal alıyor. Kendinize söz geçiremiyorsunuz. O Sıralar askere gitmiştim. Askerde takıntılarımı aklıma getirecek zamanım yoktu.  Askerden döndüğümde takıntılarımı unutmuştum. Şu anda bile yeniden tetikliyor bazı şeyler, ama kafamı başka şeylere verip unutuyorum. En iyi yöntem kendinizi sürekli birşeylerle oyalamanız.
29 Mart 2017, 14.33
sen yasamiyosun arkadasim;)) öl dahah iyi
29 Mart 2017, 14.35
benimde takintilarim varda demiyecegim senden sonra;))

29 Mart 2017, 16.40
Herkesin bir takım   takıntıları olsa da  , siz en iyisi acil bir doktora gidin derim :)) En çok  takıldığım  1,5 sene aynı yemeği yemeniz oldu :) Merak  ettim neydi o yemek:)
29 Mart 2017, 18.15
Sevgili kardeşim yazını okuyunca özellikle paraların sıralanış biçimi çok güldüm ve hoşuma gitti nedenmi ? Çünkü aynı (güzel huy ) bendede var.Alışkanlık yada simetri rahatsızlığı adı herneyse ben bu durumdan rahatsız değilim herhalde sende mutlusundur ! ))  ayrıca  ev içindeki eşyaların hergünkü konumlarında olmaları şarttır  ! ))  yastıklar kaneperin hizaları  cam bardak sürahi pozisyonlar vs vs  boşver takılma böyle şeylere mutlu ol yada olmaya çalış ben mutluyum bu halimle  ))  sevgilerimle !!  NOT: 5 YIL ÖNCE GAMYUNDA  POKER OYUNU KOYMANIZ MÜMKÜNMÜ DİYE SORDUĞUMDA DÜŞÜNÜYORUZ DEMİŞTİNİZ SANIRIM HALEN DÜŞÜNÜYORSUNUZ  ))  Yahu şimdi şimdi bunun sırasımı diyeceksin ama kızma  obesesif bozukluk işte sormadan edemedim.Sağlıcakla.. ))
29 Mart 2017, 18.45
takıntılı insanlarla birarada yaşayanlara allah sabır versin diyorum. kendileriyle birlikte aile fertleri de bunalıma giriyordur kesin. komşumun zavvallı çocukları. annelerinin takıntıları hayatı zehir ediyor onlara acıyorum. tedavi olun bence

29 Mart 2017, 19.01
dar kaldırımda yürürken ve yürüyen merdivende akliniza gelenler benimde aklımdan geçiyor :))
29 Mart 2017, 19.26
  "Insan yaradilisi hicbir zaman mukemmel olamiyor.En parlak yildizda bile karanlik lekler bulunur " der Lauren Rove.Hal  boyle olunca siz de bu takintili halinizden kurtulmak  icin farkli ugrasilar bulun hatta evi dagitin, ilk gun belki sinirleriniz  gerilir ama bosvermisligin  rahatligina da zaman  icerisinde alisirsiniz.
      Sonuc da hic kimse mukemmel degil   ve bu  durumda etrafimizdaki hic birseyin  mukemmel olma zorunlulugu  yok.Orhan baba  bile "Hatasiz Kul Olmaz" demis.
29 Mart 2017, 20.00
:)) gmsnn sen kesinlikle benim işteki masamı görmemelisin :) 1 haftada zor toparlarsın sağa sola bakanları... Eee peki biryere gittin başkasının telefonu masada çapraz duruyor düzeltir misin? çok merak ettim işte o zaman çok zor. Duruya katılıyorum sahi neydi yemek :) benim tek takıntım 50 tl lik benzin almak, ondan senelerdir  vazgeçemedim :) böylelikle benzin zammı bana işlemiyor,  uzun yola gidiyorsam haliyle mecbur tabi alıyorum...o kadar da şapşırmadım :)
29 Mart 2017, 20.57
Bu yazı tıpkı tetiği şakağa dayayıp unutmak istediğimiz bir çok takıntıları yeniden hatırlatmak gibi 
olmuş -))  
İnanıyorum ki okuyonlar ben dahil zamanla yendiğimiz yenmeye çalıştığımız ve hatta unuttuğumuz bir çok takıntımızı aa sahıden bende de var yada haklısın keşke yenebilsem dediğimiz bir çok sandık içi 
Takıntıların gün yüzüne çıkmasına  tetıkleyici gibi olmuş -)) benim de Tek sayı takınım gibi. 
29 Mart 2017, 22.14
büyük bi Zevkle okudum kendimi asiri Takintili ve Pimpirikli bilirdim ama benim gibileri daha varmis Gülümsedim...
sagolun... :)
29 Mart 2017, 23.24
Kimlerle muhatap oluyoruz arkadaş, hiç belli değil billahi! Çok dikkatli olmak lazım...
30 Mart 2017, 00.47
Ayni konudan muzdaribiz Gmsnn Opum. Ocagin altini kapattim mi acaba diyerek kendi kendimi yemekten 50 km yol geri gidip kontrol etmisligim var.
30 Mart 2017, 13.39
͇̿C͇̿¤̿ ͇̿|мανι∂υναя, demiştim bunlar bi çırpıda aklıma gelenler. Benim küçükken vardı öyle, şöyle yaparsam annem ölecek vs takıntılarım :)

KomşununMeşhurOğlu, sen işte o bahsettiğim hayatı çekilmez bir hal olanlardanmışsın, geçmiş olsun.

GüNESiNkIZI_, hepimizin var :)

**DuRu**, tavuk pirzola :)

! ß♥ş√ƐŔ ƓĪŦSĪИ, bahsettiğin ev eşyaları, simetri, dağınıklığın bile bir düzeninin olması zaten standart şeyler benim için :)

! кяιѕтαℓ.кєℓєвєк, çok ulvi bir amaç için yazmamıştım aslında.

rodinya, tedavilik durumda değilim, çünkü hayatımı kontrol etmiyor bu davranışlar.

start_x, yalnız değiliz :)

ÂĪǤĪИÂ, yok canım, ben yine de kendimi mükemmel buluyorum, bunlar ufak arazlar sadece :)

*゚‘゚・✿.。✿★ĈÂÐĪ★✿.。✿*゚‘゚・, başkasının dağınıklığı telefonu çok rahatsız etmiyor, eğer yakınımdaysa düzeltebileceğim şey, hiç bir şey yokmuş gibi çaktırmadan müdahale ederim ama o kadar, daha fazlası değil. 50 liralık benzin en iyisi :)

! ~♥~HiRaNuR~♥~ &, rakamlarla ilgili benim de bazı takıntılarım var mesela televizyonun sesinin belli aralıkta olması gibi :)

ÜcTanem, pimpirikli olmak da, diğer bir durum zaten bizim gibiler için.

C4N_, "bende kendimi takıntılı sanırımdım" diyip, takıntı konusunda kendini bi alt mertebeye konumlandırmışsın ama pek farkımız yok gibi :)

CeZbE, kavga mı istiyorsun hı, kavga mı, kamooooonnnn :)

Thorex, o da ayrı bir sıkıntı işte.

Ve son olarak, bu yorumlara tek tek cevap verme hadisesini kim çıkarttıysa, onu allaha havale ediyorum smile Resmi
30 Mart 2017, 13.41
Yalnız değilsiniz :Pp
Çizgi takıntısı bende de var:D , yazım takıntım da var smile Resmi aynı yemeği senelerce yiyebilirim ben deee , takıntılarınıza takılmayın.
Ama ben en çok başka blogtaki dizi hastalığınıza takıldım smile Resmi ne tür seviyorsunuz ,westworld ü izlediniz mi mesela izlemedinizse mutlaka izleyin :) hatta izlediklerinizle ilgili blog yazın tavsiye alayım...
30 Mart 2017, 14.15
yalnızım takıntı sıfır ne hoşum))

30 Mart 2017, 17.25
Yaşamıyanın asla anlıyamıyacagı bir olaydır Obsesif Kompulsif Bozukluk. Hemen yanıbaşımızda sessiz sedasız takıntılarıyla yaşar bir çok insan.  İlerlemiş haline çok ender de olsa şahitlik ederiz. Sokakta iki adım ileri bir adım geri yürürken görürüz onları. Kimileri gülüp geçerken olayı bilenler birazda içi burkularak bakar onlara. Daha kötü olanıysa asla anlıyamıyacakları bu takıntıların geçmesi adına verilen akıllardır. Kızım şöyle yapsana , abi neden böyle yapmıyorsun tarzı sözüm ona dahiyane  fikirleri sunup durarlar karşısında ki insana.

Oysa olayı yaşayan kişi bırakın o verilen fikirleri daha yüzlercesini bilir ve uygulama çabasınada girmiştir. Ama zordur takıntılardan kurtulmak en fazla biraz önüne geçebilmiştir hepsi bu. Zamanla takıntılarla yaşamaya başlayan insan onları kabullenir. Ve işte böyle açık yüreklilikle de yazıyada döker. Kaleminize sağlık sayın gmsnn bir çok kişinin dili olmuşsunuz..
31 Mart 2017, 00.56
Çok uzun bir aradan sonra sizi buralarda görmek güzel. Bu kalemi okumayı özlemiştim. -Keşke sevgili Cebren de de yazsa...-

Ben şurada takıldım yalnız:
"Ama olurda, bi anda, ne yapsam değiştiremeyeceğim şekilde bir ayağımla çizgiye basmak zorundaysam, diğer ayağımla da mutlaka basma zorunluluğu hissediyorum."

Bu durum - gözümün önüne gelen- şu aşağıdaki şekilde bir şey değildir değil mi?:)
https://www.youtube.com/watch?v=FkSL3MyU5KI

 Ben, takıntısı olmayan insan olduğunu hiç sanmıyorum. Eğer varsa, o durum bambaşka bir büyük sorun bence.:)  Sizinkiler gibi yaşamı aşırı zorlaştırmayacak şeylerse eğer ve bizim bu tür takıntılarımız gidip başkalarının takıntı alanına giriyorsa o da başkalarının takıntısı olsun gitsin, amaaannn bir de onu mu takacağız?.:)

Yine sevimliydi. Teşekkürler.
31 Mart 2017, 03.08
smile Resmi Aynıı aynııı! Kaynımda da var.
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın