gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Bulanık...

10 Ocak 2018, 09.23
A- A+


Şiddetle eleştirdiğimiz konuları veya  savunduğumuz değerleri, hayatımıza güncellemeye gelince yaya kalıyor, göz ardı ediyoruz. Neden biliyor musunuz: İşimize gelmiyor. Hep laftayız lafta... Konuşurken büyük harflerle konuşup onu, bunu eleştiriyor; kendi hayatımızda bu eleştirdiğimizi, küçük harfler ve mikroskobik hesaplar eşliğinde tıpatıp yapıyoruz. Her konuda geçerli bu; siyasi görüşümüz, hayata bakışımız, sosyal yaşantımız, iş hayatımız vs. Ve en kötüsü; farkında olmuyoruz çoğu zaman. Aynaya bakmayı biliyorsak ne ala, eğer değişmiyorsak, pisliğimizde boğulabiliriz o vakit.


Siz de şaşırıyor musunuz mesela;

Empatimiz, merhametimiz  bile şerh içeriyor. Filistinli çocuğun gözü bağlı fotoğrafını görüp üzülüyoruz. Üzülmekle de yetinmeyip saydırıyoruz "orantısız güç vs." diyerek  buna sebebiyet verenlere. Ahh ne yazık! Kendi ülkemizde orantısız güç yüzünden alınan canları unutuyoruz. Kim sebep olmuştur, onu da hatırlayamıyoruz. Her türlü şeyi ayırıyoruz; ölüleri, dirileri, mazlumları, zalimleri... Her şeyi ama her şeyi ayırıyoruz işimize gelene göre. Empatinin ve merhametin, doğrunun ve yanlışın, adaletin ve adil olmayanın, iyinin ve kötünün tespiti hep şerhli. O şerhin tamamını da  ÖZÇIKAR oluşturuyor. Ne fena değil mi...


Sen, bu zulme uğrayanların hepsine eşzamanlı olarak üzülüyor musun kardeşim? Hitler'in Yahudileri katletmesine öfke duyup; aynı zamanda da siyonizmin dünyayı yangın yerine çevirmesine nefret duyuyor musun eşzamanlı olarak? Zalim olanı zalim ilan ederken; çıkarına, ideolojine, dünya görüşüne ters olmayanı, sakın ha! aklamıyorsun değil mi? Tüm dünya için adalet isterken, kendi ekseninde olanlara da adil oluyorsun sonra... Hah işte bunlar senin samimiyetinin göstergesi, samimiyetin yoksa inandırıcılığın da yok. Bitiksin. Kimse hikaye anlatmasın.

Ama anlatıyorlar. Şaşırıyor musunuz bu olan bitenlere benim gibi?


Mesela; siz de bunaldınız mı;

Giderek içimize yerleşen sahtelikten ve bunun adını da "iyilik" koyma aldatmacasından? Ötekinin, berikinin onayını alacağım, kendimi sevdireceğim, popüler olacağım, diye kendi kişiliğini satan özsatıcılardan... Siz de benim kadar sıkıldınız mı? "Pış" diyenin pış pış'layıcısıyız. Samimiyetsizliğin dibine vurduk, yapaylığın içinden geçtik. Siz de benim kadar bıktınız mı bundan?


Esasında balık gibi bakan bir göze sahipken, photoshop marifetiyle gözlere yerleşen sahte ışıltıdan... Olmayanı var gibi gösteren bir programı, bırakın fotoğrafı, hayatına yerleştiren ve bu yalancı görüntüyü kendi varoluşuna dahil eden, kendini de buna inandıran insanlardan... Siz de sıkıldınız mı?


Sadece çoğunluk oldukları  veya hasbelkader bir güce sahip oldukları için geliştirdikleri yapay özgüvenleriyle; altı boş, içi kof, bilgi yoksunu, akıl yoksunlarının, cüretkar ve küstah "hödö hödö"lemerini  görünce mesela... Benim kadar mideniz bulanıyor mu sizin de?


Defalarca aynı şeyi,  yine aynı şekilde söyleyen; üzerine tek bir şey koyamayan, tek bir yenilik yaratamayan ve  bu söylediğiyle de övünen; kendini, dünyanın yedi harikasından biri sayan Jako papağanı kılıklı taklitçi insanlardan bıkıntı ve sıkıntı gelmedi mi size de benim gibi?


Sıradanlığı normallik addedip; farklı olanı dışlamaya çalışan, anlamayan, anlamaya çalışmayan ve hiçbir zaman da anlamayacak olan insan kalabalıkları yormuyor mu sizi de?


Ve kirlenmiş hissediyor musunuz siz de benim gibi? Sosyal bir varlık olmanın getirdiği mecburi muhatap oluşların, ilişkilerin; üzerinize bulaşmışlığından, üzerinize sıçramışlığından?


En önemlisi; benim gibi, siz de korkuyor musunuz, bir gün gelip onlar gibi olmaktan?

                                              ----------------------------------------------------

Akarsuydum, halden hale büründüm
Cahilin gözünde, nokta gibi göründüm
Derya idim, damlalara bölündüm
Çok bulandım, süzemedim ben beni

                                                  Aşık Veysel

YORUMLAR

11 Ocak 2018, 02.23
Vay vay vay.. Cezbe hanım ve çomağı yine iş başında. 
Ya hu ne istiyorsun bizden? Çomağın neden sürekli düzenimizin tekerleğinde..?? Oysa biz böyle iyiyiz. Akşam tv karşısında turist çayımız eşliğinde, ucuz krinkıl çıtırdatırken,  iç yakıcı bir haber denk geldiğinde 30sn'ligine de olsa "Ah vah" etmiyor muyuz? Ediyoruz. Eee daha ne...? Biz mi düzeltecegiz alemi, ne fikri, ne özeleştirisi, ne empatisi.. 
Bilmiyor musun ki; dünya yuvarlaktır. Dahası dik bile değil, eğiktir. Hatta bu eğiklik bile stabil değilir de, 21 küsür ile 24 küsür derece arasında değişir. E o zaman derdin ne, bırak böyle şeyler yazmayı. Çiçek yaz, böcek yaz, deniz yaz, kum yaz..
Bak demedi deme. Birgün gelir yapayalnız kalırsın. Alırsın bir köpek yavrusu, gidersin şehir dışında müstakil bir eve, ömür tüketirsin. Yıllar geçer, gün gelir Hak vaki olunca, bir iki güne kalmadan o canın gibi baktığın köpek açlığa tahammül edemez de; konuşan dilini, gören gözünü, yazan elini yer, kimsenin de ruhu duymaz. 
Cezbe hanım, sadece kibirliler yalnız ölmez, çomakçılar da yalnız ölür.
Demedi deme...;)
11 Ocak 2018, 09.27
    Şaşarbeşer insanlarız doğru bildiklerimizi söylemekten korkar olduk.Zor durumda kaldığı zaman yada işinize gelmediği zaman anında prensiplerinden taviz veren çok insan var.Takdir etmesini bilmiyen muhalefete geçende çok.Sizin gibi düşünen istisnalar da var.
    Emeğine yüreğine sağlık çok güzel bir konu ..
11 Ocak 2018, 09.48
Aşık Veysel in
bir şiirini sizin vesilenizle ben de yazmak isterim.
Aldanma cahilin kuru lafına 
Kültürsüz insanın külü yalandır 
Hükmetse dünyanın her tarafına 
Arzusu hedefi yalandır 

İnsan bir deryadır ilimle mahir 
İlimsiz insanın şöhreti zahir
Cahilden iyilik beklenmez ahir
İşlediği amel hali yalandır 

         Teşekkürler

11 Ocak 2018, 11.51
Cezbe hanım düşüncelerizlle beraberim idealin le yaşa. Ara satta yaşayanlar samimiyetsizdir. İşine gelir müslüman olur işine gelirse papazla oturur. 
12 Ocak 2018, 03.01
Ne güzel yorumlar bunlar, üç yorumu da çok sevdim :) Teşekkür ederim Blue, !Mia, Tiagmo smile Resmi smile Resmi smile Resmi

Blue; bir de dövseydin :) Bana kalsa yazacağım çiçek, böcek, deniz, kum da işte; çok fazla dürtülünce sağdan soldan kafam bozuluyor, elimden kaçıyor bu tip yazılar da. Dünyanın bir sonraki oluşunda, küp şeklinde olmasını dileyebilirim .p Ben, 10. köyün kadrolu sakiniyim. Çomakçı, kibirli vs. vız gelir tırıs gider .p Bu ikisini ayırabilen nadir insanlardan olduğunu da belirteyim. Her ikisi de ortak özellikler taşır, her ikisi de 10. köy sakinlerindendir ama dertleri başkadır. Müthiş bir gözlem ve tahlil yeteneği var sende. Söz ettiğin yazımı okumuş olmana hem şaşırdım, hem de mutluluk duydum. Çok hem de...


!Mia; üzerine koymuşsunuz yazının. Hem görüşlerinizle, hem Aşık Veysel paylaşımınızla... Aşık Veysel gibi ozanlar "zamansız" oluyor. Tarihin her dönemine, her devre hitap ediyor. Allah'ın seçtiği kullar bence onlar, ayrıcalıklılar. Paylaştığınız dizeleri büyük bir dikkatle ve zevkle okudum. Ne kadar da yerinde olmuş. Teşekkür ediyorum.


Tiagmo; bu defa sansüre takılmamış olmanız ne hoş :) Yazının tamamını özetleyen bir yorum yapmışsınız. Açıklık ve samimiyet, bence insan olmanın ilk adımı, benim nazarımda böyle. "İdealinle yaşa" bir dilek cümlesiyse eğer, aldığım en güzel dilek cümlelerinden biri bu. Aldım, kabul ettim, teşekkür ettim.

12 Ocak 2018, 22.34
Para pul şan şöhret erdemsiz insanları mutlu etmez. Erdemli insanlar zindanlarda bile mutludur.                                                                                                                                        seneca                   İşte kemend, işte boynum asarsa
  İşte hançer, işte kellem keserse
  Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan.
                               Pir Sultan Abdal

cezbe emeğine sağlık çok güzel bir yazı. ben hiç korkmuyorum onlar gibi olmaktan.
12 Ocak 2018, 23.01
ötekileştirileremeye çalışılan bir ülkenin ötekileşmemiş hatta özelleşmiş bir ferdinin  kısık sesi diyelim size Yüreğinize saglık Ne güzel insan olabilmek ne güzel İnsan a insan gibi değer verebilmek 
14 Ocak 2018, 05.08
__SEROKANER; bu defa başarılı olmuş yorumun demek :) Pir Sultan Abdal'a da selam olsun. Hem başkaları, hem de kendiyle savaşmalı insan onlara dönüşmeme çabasında. Zor yani... Ben senin kadar iddialı değilim, az kirlensem kafi, diye düşünüyorum kendi adıma, korkuyorum yani... Teşekkür ederim katkın ve güzel sözlerin için  smile Resmi


!DeNİZ; ben fısıldamışım, sizler de yorumlarınızla ses olmuşsunuz. Yazının altından ses geliyor duyuyor musunuz? :) Hem de gayet makamlı okuyan sesler... Anlaşılmak dünyanın en güzel şeyi. Benim gibi umudunu kaybetmiş kronik bir karamsarı bile umutlandırıyor bu birlikte var ettiğimiz ses.  Teşekkür ediyorum güzel sözleriniz ve yorumunuz için smile Resmi

15 Ocak 2018, 03.39
"Bu devir sıradan insanın en parlak zamanı; duygusuzluğun, bilgisizliğin, tembelliğin, yeteneksizliğin, hazıra konmak isteyen bir kuşağın devridir. Kimse bir şeyin üstünde durup düşünmüyor.Herkes kendini düşünüyor, kendisi kapabileceğini kapsın, geride kalanlar ister açlıktan, soğuktan ölsün,vız geliyor"Dostoyevski -Budala kitabından örnek vermek istedim. Ve dua etmekle tamamlıcam:) Allah tüm güzel düşünen insanları korku ve endişelerden böylesi olmaktan korusun demekten başka çare kalmıyor...Güzel yüreğine iyi bak:)
16 Ocak 2018, 05.57
Ne güzel yakalamışsın. "Budala" tam da üzerine basar bu yazıp çizdiklerimizin. Dostoyevski'ye de selam çakalım. Duana "amin" diyorum. İyi ki seninle arkadaş olmuşum be Lorin. Eyvallah, kendi güzel, kalbi güzel, aklı güzel arkadaşım smile Resmi                                 
17 Ocak 2018, 05.31
  Epey önce aynı duyguları ben de yazıya dökmüştüm. Ara ara afakan basıyor. Bir sorun yokmuş gibi yapan (salak yapan) bir yığın olduk. 
  Bu bulantılar ve kirlenmişlik hissi hepimizin güne %50 şarjla başlamasını sağlıyor aslında çaktırmasak da 200 kg bir bedenle metroya yetişmeye çalışıyoruz sürekli gibi. 
  Yazının akıcı/iyi olmaması umurumda değil çünkü içeriğine tamamen katılıyorum. 
  
  Kendime telkinde bulunduğum avuntu; Susanlar, bahsettiğin özgüvenli (içi boş) konuşanlardan daha çok. Hepimiz bir haltı bekliyoruz ama ne olduğunu bilmiyoruz. Muhtemelen üşeniyoruz ya dur bakalım .) 
17 Ocak 2018, 22.44
Umrunda olmayan şeyleri, 200kg'luk bedene bağlıyorum Morlock :) Susanların çoğunlukta olduğunu düşünmüyorum ben. Öyle olsaydı bu halde olmazdık. Yorumunun geniş versiyonunu okumak isterdim, üşenmeyip eklesen keşke yazını. İyi bari yorum yapmaya üşenmemişsin :) Teşekkürler smile Resmi 
18 Ocak 2018, 09.23
Bi bayanın bu yorumu ile bir erkeğin bu yorumu bu kadar farklı belki anlatım farkı varsada anlatılan nokta önemli. Populer birisi a ben doğruyu buldum demesi ile sıradan bir erkeğin a ben doğruyu buldum demesi çok farklı. Uç noktadaki insanların beyinleri topluma yansır.
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın