gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Şiirsiz...

19 Haziran 2018, 04.40
A- A+

Bazen istiyor insan ya, bazen de olsa istiyor, hani nadiren de olsa istiyor işte :) Örneğin; şimdi şu alttaki şiir videosunu paylaşmak için yazıyorum, sırf ondan yazıyorum :) Buralar da çok şiirsiz çünkü. Ben şiir seviyorum. Ağlak romantizmi hiç mi hiç sevmiyorum ama şiirin iyisi başka... Sanırım; bu Cemal Süreya şiirindeki kadını kıskanıyorum bir miktar. Daha doğrusu; o kadınla, şair arasında olan, şiirde geçen ve kimsenin bilemeyeceği anları kıskanıyorum. Ha o anlardan benim de çok vardır, herkesin vardır. Ama karşındaki, o anları böyle betimleyecek bir erkek midir orası meçhul :) Anlatabildim değil mi neyi kıskanıyorum. Hani öyle adamların hiçbirine de gönlüm kaymaz yani, nerde hart -hurt adam var, aklım onlara gider :) Kafayı kaldırıp atmam lazım, e o da olamıyor. Hep kazanırsın eyy çözümsüzlük! diyor şair. Öyle biraz :)


Bir çiçek duruyordu orda bir yerde,
bir yanlışı düzeltircesine açmış

Vay canına! Bu ne güzel bir ifadedir be üstat!

----

Bol dökümlü gömleğinin içinde, sırtını ve karnını dolanan
ve sonunda sincap olan o kuş;
seni, o kadar yakından görünce...
Keşke yalnız bunun için sevseydim seni.


Son dörtlüğü yazdıran an'ı bilmek isterdim misal çok çok :) Şiirin kime yazıldığı, bahsettiği kadın filan da ayrı bir hikaye, okuyabilirsiniz araştırıp. Bir de bu şiiri neden çok seviyorum biliyor musunuz: Umrunda bile değil Süreya'nın. Yaşadığından ve anlattığından gayrısı hiç umrunda değil. Vay efendim, okuyan ne anlarmış, yanlış mı anlarmış, anlamaz mıymış vs. hiiiiiç umrunda değil. Duyguda kaybolmuş resmen, akmış gitmiş. Şiir öyle, aşk da öyle; kaybolan başarıyor. Kaybolana da, başarana da helal olsun, selam olsun :)



YORUMLAR

19 Haziran 2018, 12.42
bakar;
Kör bakar gözlerine
Topal bakar dizlerine
Yoksul bakar midesine
Aşıksa bakar kendi yüreğine.


20 Haziran 2018, 07.54
Kör, keskin nişancı olur; aksak bacaklı, maratonda depar atar; karnı aç olan da, mükellef bir sofradan kalkmış gibi tok olur aşık olunca. Yani aşk, her şeyi dümdüz eder Tiagmo. Bir bakmışsın ki; hepsi, aynı türküyü söylüyorlar. Aşık olmayan, her neyse o olur yani; ama aşık olanların hepsi aynı olur.


Yorumu okuyunca üzüldüm 314eAlfa. Önce kömür yemene üzüldüm .p , sonra o hitap ettiğin insana ve öyle hissedip yine de onunla olduğun için sana... Bir türlü bitiremediğin rap dizelerine de üzüldüm. Sonra, Sagopa'nın olduğu menzildeki yalnızlığı geldi aklıma, ona da üzüldüm. Belki ona bile yardımcı olurdun bak, keşke vazgeçmeseydin. Ne istiyorsan onu yaz tabii ama şiiri ihmal etme o kadar güzel yazıyorsan. Şu silme huyundan da vazgeç, çok rica ediyorum :)
20 Haziran 2018, 08.33
Ben aşkı beşerde bulamadım hiç bir zaman. Ama insan neye ihtiyacı varsa ona bakar demek istemiştim.
20 Haziran 2018, 09.54
Harika görünüyor!
20 Haziran 2018, 10.56
Ne mısralar var kitap yazdıracak kadar. Ne yazılırsa şiir üzerine az olur bence. 

Abdurrahim Karakoç “madde ve mana iklimine açılan gönül kapısıdır” der şiir için.
Kaybolurum bazı şiirlerde ben de. Bir helal alayım oradan. :)

21 Haziran 2018, 03.38
İtiraz etmedim Tiagmo, okuyunca yazdıklarını, ben de onları yazmak istedim. Sana aşk dilemek isterdim tabii de, hayır mı şer mi olur senin için bilemiyorum :) Onun için, bir şey dilemiyorum.


Teşekkürler SanalKral_


En şahanesinden bi "helal olsun" sana 1Yalnızlık. Bilirim şiir sevgini de, üst düzey zevkini de. Esasında istedim ki, bu blogun altında sevdiğimiz şiirleri paylaşalım ama kimse oralı değil .d Aragon şiiri yazacaktım sana ama netteki çeviriler şiirin içinden geçmiş 9nhğme, uğraşmam lazım, daha bol bir vakitte düzenleyip eklerim diye umuyorum.


Sagopa'nın eski parçalarını ben de daha çok seviyorum ama yenilerinden de gayet oturaklı olanları var Alfa. Adamın Farçta eğitimi var, alt yapısı çok sağlam, kelimelerle lastik top gibi oynuyor. Ben kendi adıma daha iyisini görmedim. Çok zevk alarak dinliyorum ve aynı zamanda kelime de öğreniyorum, ki bu benim çok sevdiğim bir şey. Bir sanatçının, her dönem aynı kalitede şeyler üretmesi de beklenemez ayrıca. Kendisinin, öyle olduğunu düşünen sanatçı da yanılır. Hem sanat rölatiftir, bu yüzden çok ağır buldum eleştirini. Parçalarının herhangi birinin, sadece tek bir cümlesi; bırak tek bir felsefi yazıyı, kitap bile yazdıracak kadar derin olabiliyor Sagopa'nın. Ayrı fikirlerdeyiz yani :) 



21 Haziran 2018, 10.22
Bişey olmaz korkma. Dünyada yaşayan insanlara aşık olabileceğimi sanmıyom. Ama bir mimar sinan ibni sina gibi falan denk gelirse olabilir. Angelina juli ye j lo ya inna ya hadiseye de melahat ürkmez ede aşık olacak kadar aciz değilim.
22 Haziran 2018, 01.22
Fasaça ça ça fasa farsta ça taraça :) Üç tunç tas has hoşaf .ddddd Farsça Farsça :) İnsan tıkanabilir zaman zaman Alfa, bu içinde olan yeteneği alıp götürmez ki. İnsanın aklı da, ısrarla embesile bağlamazsa eğer, geriye gitmez ayrıca. Ha şartlar geri gider; talebin niteliksizliği, arzı da etkiler kötü bir şekilde. Sen, bu platformda örneğin, her istediğin yazabiliyor musun? Piyasanın niteliksizliğine eklenen, şartları zorlayıcılık da var üstelik, Türkiye burası; gözün üzerindeki kaşı beğenmezlerse, mecburi istikamet dayatması var. Felsefenin bitmesi mümkün değildir bence. Ama diyorsan ki; bitti ve o da bunun farkında; farkında olması bile, onu özel kılmalı senin gözünde :) Ayrıca Farsça gibi bir dili biliyor olmasının, bence büyük önemi var, buna inanıyorum. Ve sahiden de öyle düşünüyorum; bir dizesinden, felsefi yazı da, kitap da çıkar. Kitaba soyunmayayım .d ama belki sürpriz yaparım sana bi ara :)
22 Haziran 2018, 04.24
Sevgili Cezbe, Şiire bayıldım hatta ayilmakta istemiyorm:)) Ve o kadını bende cok kıskandım:)
Seversin herseyi ile attığı adımda, ictigin cayla yürüdüğün yolla, geçtiğin sokakla...
Sevmek icin her dakika yeni bir sebeb bulabilirsin .üstadta oyle sevmiş... İyi etmis ben onu anliyorum:)
İş unutmaya gelince, sevmek için o kadar sebeb varken hangi birini unutamaya başlicaksin ki...)
Sevgili ile olan her an cok değerli ...Cemal Sureyya 'ya ve sana selam olsun:)

22 Haziran 2018, 09.52
Alfa konuşulsun diye konuşma lütfen. Ben o geçmişteki ecdadlarımın tırnağı olamam. Seveceksemde onlar gibisini severim. Gönülden.
Benim gönlümde aşk böyle. Karşı cinsi sevmek lisede idi.
22 Haziran 2018, 12.45
Haklısın alfa. Ama ben ibni sinaya ara ara incelemedim. İbni rüşdteyim şuan.
Mevlanayı %90 anlıyorum ama onun gibi yaşamazsan anlamakta sınırlı kalırsın. İbni sinayı anlamak çok zor ordada haklısın. Ama sinanın 1 kelimesini anlayınca ayaklarım yere basmıyo. 5 6 kere okuyorum kapatıyorum 1 sene sonra yine okuyorum.
10 konusunundan 1 taneain belki 2 3 gün okuyorum öyle anlıyorum. Ve bilmediğimi anlamak öğrenmek beni uçuruyo...

23 Haziran 2018, 02.45
Lorincim, benimle bayıldığın için teşekkür ederim .p Benimle kıskandığın için de öyle... Bu baygın kıskançlıkta kendimi çok yalnız hissediyordum, bir hemcins gerekliydi bana :) Allah iyi ki aşkı insana bahşetmiş, bunun için şükredelim. Sanat için de şükredelim. Bu ikisi, bize zarar vermeden kafamızı güzelleştirir, dünyaya dayanabilme anlamında direnç sağlar. Bu tür güzelleşen insanların hepsine selam olsun :) smile Resmi


SANA BÜYÜK BİR SIR VERECEĞİM

Sana büyük bir sır vereceğim; zaman sensin, zaman kadındır.
Gönlü çelinsin ister, oturulsun ister eteklerinin dibinde;
ayaklarının üzerine dökülmeye hazır bir giysi; upuzun, taralı bir saç gibi...
Sanki soluğuyla buğulandırılıp sonra da sildiği bir ayna gibidir zaman
Zaman, kadındır


Zaman sensin; şafak sökerken uyuyan sen ve ben yanı başında ayakta.
Sensin, bir bıçak gibi kesen boynumu
Ah bu dile getiremediğim, ah bu geçmek bilmez zamanın işkencesi
Pıhtılaşmış bir kan gibi, mavi damarlarda duran ama artık dolaşmayan
Hiç doyurulmamış arzudan da beterdir bu.


Seyrederken seni odada, daha berbat bir şey yoktur sana susamaktan
Ama biliyorum bu büyüyü bozmamam gerek
Daha beter çünkü içimdeki seni bir yabancı gibi hissetmek
Aklı, an'da;  ama yüreği, başka yüzyıllarda olmak.
Sözcükler ne kadar da ağır tanrım tüm bunları anlatırken
İşin aslı; aşkım, hazzın ötesine taşınmış
dokunmakla da erişilmez bugün ona,
vuruyorsun bir saat gibi şakaklarımda.
Duraksayarak gelir ve tenime dokunur ayak seslerin
Boğulmuyorsam eğer, bil ki nefesindendir.


Sana büyük bir sır vereceğim;
Her söz, acınası bir dilenciye  benziyor dudaklarımın arasında
Acınacak şeyler, ellerine yaraşmaz, kararan şeylerdir onlar bakışlarının altında
İşte bundandır sık sık "seni seviyorum" deyişim
Yeterince parlak bir kristal cümleyi, boynuna takamayışımdandır.
Bu kaba konuşmam kırmasın seni,
basit bir sudur o, ateşin içinde tatsız bir gürültü çıkartan.


Sana büyük bir sır vereceğim;
Beceremiyorum sana benzeyen zamanlardan söz açmayı ,
beceremiyorum senden dem vurmayı.
Özeniyorum yalnızca;
hani bir tren garında, o uzun uzun el sallayanlara.
Trenler çekip gittikten sonra;
hani akan gözyaşlarının ağırlığıyla, bilekleri çaresizce havada kalanlara.



Sana büyük bir sır vereceğim; korkuyorum senden
Korkuyorum akşamüstleri seni pencereye yönelten şeylerden,
davranışlardan korkuyorum, söylenilmedik şeylerden,
hızlıca ve usulca geçen zamandan...
 Senden korkuyorum.


Kapat kapıları kapat! Sana büyük bir sır vereceğim;
Ölmek, daha kolaydır sevmekten
İşte bu yüzdendir yaşamak için direnmem
Sevgilim.

Louis Aragon


Eveet kafam yanmadan şiiri halledip eklediğime göre -tahrif için Aragon'dan özür dilerim-:)- şimdi, akıllara zarar konulara geçeyim.


Tiagmo olmasaydı, Alfa'nın yazdıklarını okuyamacaktım. Evet bu güzel :) İlhamın, her zaman iyi ve doğrudan gelmediği muhakkak. Ben cesaret edememiştim Alfa açıkçası :) Baktım ki, ufuk çizgisi görünmüyor, hiç oralı olmamıştım, niye beynimi didikleyeyim durduk yerde yani .d Tiagmo, karşı cinse aşkı lisede bırakmışsın, öyle anladım son olarak. Bu kehaneti neye borçluyuz? Ve inancına ters değil mi bu ayrıca? Siparişle mi aşık olunuyor veya olunmuyor? Bu ve benzeri sorular silsilesi .dddddddd

23 Haziran 2018, 14.01
Bu kehaneti neye borçluyum
Lisede bir arkadaşım vardı. Bu arkadaşım çok duygusaldı. Tahminim 10 senelik arkadaşlığımızda 7 - 8 kere falan aşık olmuştu. Ve sürünüyodu, zavallı hale geliyodu. Ben sürekli bu duruma üzülüyordum. Kendi kendime dedim neden böyle yıllarca araştırdım. Bir erkeğin bu duruma düşmesi çok kötü. Kendimi geliştirdikçe, işte öyle uzun hikaye. 
Aramızdaki fark ne biliyonuz mu
Siz bilgi sahibi oluyosunuz
Biz ihtiyaç olunan o bilgileri ihtiyaç olunca öğrenip yerinde kullanıyoruz. Birde toplumun bazı kuralları vardır onları öğrenip kurallara göre yaşamak. Nediyor konfüçyüs; acaba bugün insanlara karşı yalnış bişey yaptımmı
Bir arkadaş bulun birbirinizi kırmadan hatalarınızı söyleyin.
Örnek bir toplum kuralı: Bir yeri terkederken arkamı dönüp çıkmam, geri geri çıkarım. O insana saygı duymak gerek

23 Haziran 2018, 16.51
Ya ben ne güzel sakindim, yine sinirleniyorum bak Tiagmo. Senin bir arkadaşın vardı, ve 10 yıl aralığında 8 kez aşık olmuştu, öyle mi! Sürünmüştü sonra, sen de onun haline bakıp aşık olmayayım ben karşı cinse, dedin. Yani bu sonuca ulaşmış olmanı, çok sağlıklı mı görüyorsun sen? Senin, bu olaylar karşısında, aklının ilgili bölümü hasar almış ve reddetmeye yönelmiş, bunu bir psikoloğa giderek çözebilirsin. Allah yaratmış kadın ve erkeği ve ikisi arasında bir denge kurmuş. Bu durumda yaratıcının, büyük bir hata yaptığını mı söylüyorsun sen? Gelecekten konuşuyor ve ona hükmediyor olmanı da eklersek, ben düşünürüm senin inancının altyapısı var mıdır, diye açıkçası.


Konuştuğumuz konuların bilgiyle ne alakası var şimdi? "Biz" diye bahsettiğin kimdir bi de? Bilgiyi ihtiyacı olunca elde ediyormuş ve yerli yerinde kullanıyormuş :) Ya arkadaş, kolunun altında yüzlerce ton ansiklopediyle mi dolaşıyorsun sen? İhtiyacın olduğunda çıkarıp bakıyor musun? Neye, ne zaman ihtiyacın olacağını nereden biliyorsun? Niye bilgi, bu kadar küçümsenebilir bir kavram oluyor tarafınca acaba?


Konfüçyus'u fıçısından niye çıkardın şimdi, ne alaka? İnsanların seni kırdıklarını mı düşünüyorsun? E birader, az saçmala sen de, olmaz mı yani? O yanlış bildiğin toplum kuralı yüzünden olabilir o bak. Bulunduğu yerden geri geri çıkmaz insan, öyle bir toplum kuralı yok. Sen sürekli tosluyorsun, çünkü gittiğin yeri görmüyorsun. Arabayı geri viteste unutup çalıştırınca arkadaki arabaya çarpan acemi sürücü gibisin. Sakın şimdi mecaz yaptım filan da deme, bana 'mecaz nedir'i anlatmana hiç dayanamam.

23 Haziran 2018, 16.52
Ha yarın da gidip oy vereceksin sen işte. Daha ne söyleyeyim!
23 Haziran 2018, 17.38
İnsanlar ibret yada örnek kaynağım.
Bilgiyi basite almıyorum. Zamanında kullanılmalı bilgi.
Bak cezbe can. Akar suya kendini bırak karşına gelen engellere karşı kendini korumaya çalış. Ha arada sıkışan balıkları suya düşmüş sineği sudan çıkamayan bir canıça yardım et. Bu yardımlar sana döner.
Konfüçyüs nerden çıktı kendimizde hata arayarak yaşamalıyız. Önce kendimize samimi olmalıyız.
Kelime dağarcığın  çok geniş, çok güzel akışkan yazıyosun ben biraz devrik yazıyorum.

23 Haziran 2018, 21.51
Gökyüzü yine bulutlu 
Sanki sen yağacaktın saçlarıma
Dudaklarımdan kalbime
Damla damla akacaktın....

buda bnden olsun kısacık. 100 e yakn şiirimi yaktım bi gece ama hiç üzülmüyom. nedenmmi üzülmüyom, eğer o okumıycaksa gereksizdi zaten.
şimdilerde de o ruh halimde değilim bu aşk sorasında insanı çok kabalaştırıyo galiba :)
26 Haziran 2018, 02.33
Teşekkür Asi şiir için. Yakmasaydın iyiydi ama yanması gerekiyormuş demek. Aşığın günahını, aşka yüklememeli gerçi.
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın