gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Lilith

02 Ekim 2018, 08.03
A- A+
Lilith
 Dinler tarihinden başladık; efsanelerle devam edelim. Biraz efsane biraz din...
 ( Bu yazı motomot alıntı değildir, yorum, yer yer espri... Kimse kutsallarla alay ettiğimi sanmasın.)
İlginç bir kadın Lilith: İlk feminist.Din kitaplarında söz edilmiyor.
 RAB Tanrı insanı Adem ve Lilith olarak topraktan yarattı.Lilith, Adem Baba'mızın ilk eşi, bizim de ilk anamızdır. Ancak Lilith'in Adem Baba'mızdan çocuğu olup olmadığı bilinmiyor. Olsun! Çocukları olmadıysa da en azından üvey anamızdır!
Lilith öyle yumuşak başlı, erkeğinin her dediğine gözü kapalı "evet" diyecek bir kadın değil. "Eli maşalı " türünden..."- O tarihte henüz maşa icat edilmemişti" mi diyorsunuz? Tamam; " eli sopalı" diyelim.- Nasıl olsa sopa vardı. Hatta cennetten çıkma olduğu söylenir.- İşte bu dik başlı Lilith Ana'mız, Adem Baba'mızın üstünlüğünü kabul etmedi. " Bana bak Adem" dedi " Senin afran tafran bana sökmez. RAB Tanrı'mız ikimizi de aynı günde, aynı topraktan yarattı. O halde ikimiz eşitiz." Şimdiki biz, öküz kardeşlerim gibi Adem Baba'mız da Lilith'in olaylara neden kendisinden farklı yaklaştığını anlayamıyordu. "Sen bana hizmet etmek ve bahçeyi düzenli tutmak için yaratıldın.Tembellik ediyorsun." Yok yaa! dedi Lilith. "Senin anan güzel mi?" "Hööö??!" dedi Adem. Ana neydi? Güzel ne? "Asıl tembel sensin. Bütün gün ağacın gölgesinde yatıp, karnını kaşıyorsun.Bundan sonra bahçeye tam ortadan bir çizgi çizceğiz. Herkes kendi tarafının bakımını, temizliğini yapacak.Haa! Bir de her gece sen üste çıkacaksın diye bir şey yok. Bir gece sen, bir gece ben. İşte Lilithin kadınlara, eşitlik özgürlük diye direnişe geçmesi, Adem'in kendisinden üstün olmadığını inatla savunması aralarındaki geçimsizliği içinden çıkılmaz hale getirdi. Lilith önce yatağını ayırdı! Sonra "Adem, seni terk ediyorum." dedi. RAB Tanrı'mızın söylenmemesi gereken adını anarak ( ki bu ad cennetten çıkış için tek paroladır. Uçup yeryüzünde Kızıl Deniz yakınlarındaki bir mağaraya sığındı. Civar mağaralarda cinler, ve şeytanın ta kendisi yaşıyordu. Haber kulaktan kulağa yayıldı." Falanca mağaraya bir kadın gelmiş ki; bir afet, bir içim suymuş! Bu cinler ve şeytan Lilith'i buldular. Lilith, cinlerle ve şeytanla ilişkiye girdi. Ve cin çocuklar doğurdu. Hem de her gün yüzlerce! Tüm dünyaya kötülük buradan yayıldı. Cennette yalnız kalan Adem Babamız Lilith'in aşkından yataklara düştü. Bir deri bir kemik kaldı. Lilith'i geri getirmesi için RAB Tanrımıza yalvardı. RAB Tanrı'mız da Senoy, Sensenoy, Semangelof ( Bu sonuncunun Rus olma olasılığı var) adlı üç meleği elçi olarak gönderip" evine dön" çağrısı yaptı. Fakat cinlerle, şeytanlarla her gece barlarda sabaha kadar içki alemi yapan ve aşk hayatı yaşayan Lilith, Asla dönmem dedi. RAB Tanrı'mız Lilith'in dönmesinden umudu kesince Adem Baba'mıza çok güçlü bir narkoz vererek çok derin bir uykuya daldırdı. Çok mükemmel bir ameliyatla bir kaburgasını aldı. Kaburganın yerini etle doldurdu, yarayı hiç izi kalmayacak şekilde kapattı. Lilith'i topraktan yarattığı için Adem Baba'mıza baş kaldırdığını düşünerek, kendi kaburgasından bir kadın yaratırsa yumuşak başlı olup itaat eder deyip, Havva Ana'mızı kaburgadan yarattı. Adem Baba'mız derin komadan uyanınca yanında yatan kadını Lilith sandı. Yumuşak başlı, itaatkar olmasını da , nihayet hidayete erip yola geldiği şeklinde yorumladı. Daha sonrasını, yasak meyveyi yiyip cennetten kovulmalarını biliyorsunuz.
 TC Ali Çakır. AliÇ.

YORUMLAR

02 Ekim 2018, 10.16
TEŞEKKÜR EDERİ Brave_____Heart, İLK YORUM SENDEN GELDİ; KONU DİN KİTAPLARINDAN YORUM BENDEN... BEĞENDİĞİNE SEVİNDİM. SELAMLAR SEVGİLER...
03 Ekim 2018, 09.47
Efendim sabah sabah Lilith mağduru oldum, rica ediyorum yazmayınız böyle şeyler Sayın Dramaturg :) Yok efendim "kutsal fahişe" denirmiş kendisine, yok efendim tüm vampirlerin validesiymiş kendisi filan... Hoş şeyler değil bunlar smile Resmi

https://sanatkaravani.com/kutsal-fahise-lilith/

Bu linkteki yazıyı okudum, yazınıza ilave bilgi olsun okumak isteyenlere, eğlenceli bi link:) Ben bu iki kadın tipini de beğenmedim esasında. E zaten Adem de şöyle dosdoğru bir adam değil, kolayca kandırılıyor .p Yalnız, iş dönüp dolaşıp yine kadınların başına kalmış. Yani baştan çıkan erkek ve masum, baştan çıkaran kadın ve günahkar. Cinsimi kayırıp teeessüf etmekle beraber; aklımın söylediği, olayların çoğunlukla tam da böyle geliştiği yönündedir :) Genel bakıldığında da; biz kadınlar ve erkekler, yani "insan" dediğimiz, iyi bir şey olsaymışız; dünya bu halde olmazdı. Bu yüzden, "bi dahaki sefere inşallah" diyorum. Teşekkürler, kaleminize sağlık Dramaturg, gayet keyifli bir okuma oldu benim için.
03 Ekim 2018, 17.14
Çok teşekkür ederim sevgili CeZbE; biraz espri, mizah;doğruluğu tartışılır dini bilgilere eleştirel bir yorum... Beğendiğiniz için çok memnun oldum. Mutluluklar diliyorum, selamlar, sevgiler.
03 Ekim 2018, 18.58
İçeriğini beğenmedim ama oldukça başarılı yazmışsınız. Tebrik ederim. 
03 Ekim 2018, 19.05
Lilith yada Bazı kaynaklarda Lilitu... Hekate ile birlikte kanıkca en ilginç figürlerden biridir.. konu dinler tarihi mitoloji olunca yazmadan edemedim... hemen hemen tüm mitolojilerde geçer, Yunan, Babil, Sami mitolojilerinde vs..   lilith aslında Tevrat’ta İşaya bölümünde de geçiyor.. geceleri dolaşıp succubus smile Resmi olarak uyuyan erkekleri baştan çıkartan, onların kanını içen, kara kuru, kocasız umutsuzluk bakiresidir. Aynı zamanda kanatlı ve sivri tırnaklıdır, çevresinde her zaman gecenin uğursuz avcıları olan baykuşlar ve çakallarla gezinir.
Yunan mitolojisinde de Zeus un, eşi Hera ile arasını bozan figürdür. Zeus Lilith e aşık oluyor sonra olaylar Hera nın öç almasıyla gelişiyor.. 
lilith demişken aklıma Ehrimen ile Hürmüz ün hikayesi geldi.. nedendir bilmiyorum bu çeşit kökteş varlıkların zıtlık birlikteliği hep ilgimi çekmiştir..
Çok teşekkürler paylaşım için kalemine sağlık.
04 Ekim 2018, 09.54
Sevgili simyacı____   kardeş önce zahmet edip okuduğunuz için, sonra sizden, öğrendiğim yeni bilgiler, sonra da nazik övgüleriniz için teşekkür ederim; selamlar,sevgiler...                            
04 Ekim 2018, 10.12
Sevgili -Babette; iyi ki geldiniz! Hoş geldiniz, safalar getirdiniz!Şair -Babette. Keke türküsünüçok severdim. Yanlış hatırlamıyorsam Murat Kekili (ismi yanlış yazmış olabilirim) söylüyordu. Şiiri kaydediyorum. Teşekkürler...Selam ve sevgiler...                              
04 Ekim 2018, 10.27
Servet Kocakaya söyler Keke türküsünü  ( :
04 Ekim 2018, 11.01
Sevgli !dETay verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. Kekili de söylemişti. Öyle hatırlıyorum. Selamlar                               
04 Ekim 2018, 13.01
Dramaturg ;Hoş geldiniz tekrar aramıza .Sizin gibi kaliteli ,asil ve
duygularını samimiyetini yazılarına aktaran bir "insan " yok .Çok mutlu oldum tekrar dönüş yapmanıza, rica ediyorum tekrar kaybolmayın...
Sevgi ,saygı bizden ....


05 Ekim 2018, 08.47
Teşekkür ederim sevgili !MIa Övgüleriniz beni hem mahcup hem de çok mutlu etti. Mutluluklar ve hayırlı günler diliyorum. Siz de çok kaliteli ve çok asil bir "insan"sınız.
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın