gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

BRİÇ Mİ ZOR İHALE Mİ

03 Ocak 2020, 18.05
A- A+

Her iki oyun da bilgi, yetenek, zeka, hafıza, analitik düşunce, konsantrasyon gerektirir. İhale briçten kolay sanılır. Bu göreceli bir kavramdır. İhalenin daha değişik zorlukları vardır. briçten biraz bahsedelim,  farkları anlatmaya çalışalım dilimizin döndüğünce. briç iki bölümden oluşur deklere ve yer oyunu. (fazlaca briç terimlerine girip kafanızı karıştırmak istemem) deklere dediğimiz elimizi ortağımıza bazı briç terimleriyle anlatıp, alabileceğimiz el (löve) sayısını tespit etmektir. İki ortak elini ne kadar birbirine iyi anlatabilirse o kadar başarılı olur. Briç puanla oynanan oyundur.  yeterli puanınız varsa oyunu açar, sizde kalırsa kontratınızı yapmaya çalışır, rakipte savunma yapar. İhalede deklere çok kısıtlı olduğu için ortağınızın elini bilemezsiniz. altı kozla ihaleye girmişseniz,  altı veya  yedi  koz rakipte de çıkabilir.  hele beşi veya altısı  rakibin birinde ise   büyük ihtimalle batarsınız.  bu deklere zorluğu. Yer oyunu zorluğuna gelirsek, biriçte oynanan kartı  geçme zorunluluğu yoktur.  ihalede oynanan kartı geçmek (büyütmek) zorundasınız. Rakip ihaleyi almış elinden koz onluyu çekiyor siz koz rua(papaz) atıyor, ortağınız as koz ile sizi ezmek durumunda. sadece koz için geçerli değil, diğer renklerde de olay aynı. Briç ve ihale saat yönünde döner (ihale bazı yörelerde fark etsede). Diyelim ki ihale de kolunuzun altı (sol taraf) ihaleyi almış, el sizde, elinizde iki as var altları boş (onludan aşağa) asları almazsanız ortağınızı ezme riski var. alırsanız rakibi rahatlatma durumu. ne yapacağız?.. Kısacası ihale de savunma daha zordur.

Briçte de oynayan (deklaran) için zorluklar vardır tabiikide. Oynadığınız kartı rakip geçmemiş olabilir, böylece kimde hangi kart var anlayamazsınız. belki deklereden tahmin edebilirsiniz. rakip araya falan girip, elini biraz belli etmişse. Sadece tahmin, emin olamazsınız. Briçte deklaranın  bir zorluğu da oyuna başlayan tarafın rakibin (solunuz kol altı) olması. Briçte sanzatu (nt kozsuz) kozlu oyuna göre yine zordur. İhaleye göre diğer bir zorluğu da rakibi çaktırıp kozunu eksiltmek istersiniz rakip çakmak zorunda değildir rakibin ikisi de çakıyor ise  birisi çakar diğeri yaramayan kartını atabilir.  ihalede oynadığınız karttan rakiplerin ikisinde de yoksa ikisi de koz oynamak, çakmak zorundadır.  hatta kendi ortağının kozunu büyütmek zorundadır. Briçte oynayanın (deklaran) ihaleye göre kolay tarafları da vardır.Örneğin yere yatan (dummy) elde as varsa sizde o renkten kart yoksa rakip o renkten oynamışsa siz as la alır, elinizden yaramayan kağıdı atarsınız.  asınız size bir el kazandırır, kozunuz eksilmez, üstüne birde yaramayan kartınızı kaçmış olursunuz. İhalede elinizde o renkten yoksa hem asınız gider, hemde kozunuz. kendi asınıza çakarak bir kozla bir el yapmış olursunuz.  yaramayan  kartınızı da kaçamamış olursunuz. Briçin bir diğer kolaylığı da yere ve ele geçişleri duruma göre siz istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Örneğin yerde koz rua, dam  var  sizde de as koz var.  koz çekmeniz gerekiyor.  rua ve dam kozu yerden çeker, elinizdeki as kozu elinize bırakır, elinize geçişi öldürmezsiniz. Briçte birde kontur sürkontur olayı vardır. Kontratı yapabilirseniz  iki kat, yapamazsanız rakibe fazla aldığı ele göre iki kat skor kaydedilir. Rakip kontur atar, sizde restine rest üleeynn:)) sürkontür atarsanız skor dört kat kazananın hanesine yazılır. İhaleye göre çok daha özgür, alternatifleri olan bir oyundur. Her iki oyunda sessiz, (belki kısık sesle hafiften müzik eşliğinde) dikkatinizin dağılmayacağı ortamda oynamak oyunun kalitesini artıracaktır.

Briç ve İhale benzer gibi görünse de çok farklı oyunlardır. Benim şahsi fikrim briç ihaleden kolay (deklere kısmı hariç) ve daha özgürce oynayabileceğiniz bir oyundur.  ŞANSINIZ BOL OLSUN.                                                                                                    

alperkan1

YORUMLAR

07 Ocak 2020, 01.06
Briç mi zor  ihalemi?briç etiği ifade ederSeviyeli ve saygılı olmayıÇamur ve çirkef olmamakküfürbaz asla olmamakKumarbaz olmamakDoğru partner seçilir,partnerinize güvenmek, doğru sinerjidir. Stressiz masadan kalkar,Bricin temelini bunlar ifade eder  şimdi bir kez daha düşünmek gerekiyor hangisi daha zor. Bricin temel kuralları bunları ihtiva ediyor. biz kaç kişiyiz ne kadar biliyoruz ?
07 Ocak 2020, 01.10
Ayrıca briç bir kart oyunu değil sosyal hayatta bir uygulanabilirliği olan bir strateji ve savaş oyunudur.  Birde bu gözle bakıp değerlendirilmeli. Kaçımız? 
07 Ocak 2020, 16.43
Haaah ihaleyi aldın alperkan. Hayırlı olsun. :)) 
07 Ocak 2020, 21.09
 'briç etiği ifade eder'
diğer oyunlar seviyesiz, saygısız,çamur çirkef, küfürbaz, kumarbaz olmayı mı ifade eder? briç oynarken farklı, başka oyun oynarken farklı tavırlar mı takınıyorsunuz? yazıda insan doğası, karakteri, hangi oyunda nasıl davranılacağı konusuyla alakalı şeylerden bahsedilmemiştir. yazar kendine göre oyunların oynanış şeklini, fikrini belirtmiştir. briçi birçok  kişiyle birlikte çok bildiğini ima etmek briç etiğine ne kadar uygun dur? (biz kaç kişiyiz ne kadar biliyoruz ?)  otorite iseniz  briç in zor olduğunu belirten bir yazı yazar, bizlerde altına biz kaç kişiyiz değil, bu sadece benim yorumum dur şeklinde yorumlarımızı yazarız. Ayrıca briçi de diğer kart oyunlarını da online haricinde kartla oynuyoruz.
07 Ocak 2020, 21.13
 Teşekkürler _MaviSakal_ nerdee ihale aslanın ağzında:))
20 Eylül 2022, 05.31
Ihale briçin yer oyununa denk olabilecek bir seviye. bricte çok fazla alternatif hamle olduğu icin daha
 renkli ve sürprize açık bir oyun..
Zorluk derecesine gelecek olursak; ihale briçin 10 da 1'i kadar zordur
Bir ihaleci jargonu ile, yorumuma son verirken; seni harcarim alperkan1  :)
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın