gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

MACIR..

07 Şubat 2020, 15.17
A- A+
MACIR
Muhacir! Hicret eden; bir ülkeden başka bir ülkeye , diyara göçen kişilere denir. Sözcük halk ağzında "macır" şekline girmiştir.
Benim köyüm iki mahalleden oluşurdu; Yukarı Mahalle ve Aşağı Mahalle... Yukarı Mahalle " macır " mahallesi, Aşağı Mahalle "gacal" mahallesi. Bu iki mahallenin insanları; iki ayrı ülkenin, birbirlerinin dilini bilmeyecek kadar yabancı, birbirlerinden farklı halklardı. Konuşmaları farklıydı. Giyim kuşamları farklı, adetleri farklı, siyasi görüşleri farklıydı... Mecbur kalmadıkça birbirlerinin yaşam alanlarına girmezler, birbirlerinden kız alıp vermezlerdi.
Zaman zaman bir macır delikanlısının gacal kızına; gacal delikanlısının macır kızına aşık olduğu , delikanlıların aşık oldukları kızı kaçırdığı olurdu. Bu olaylar büyük çatışmalara neden olur; kaçan gençler gizli tutulan bir evde bir süre saklanırlar ortalık durulunca düğün dernek kurulur; ya da kurulamaz iki aile dargın kalırdı.
Dedemin kızkardeşi; Zeynep Halamın oğlu Ahmet Dayım, gacal kızı Hacer Yengemi kaçırmıştı. Hayli zaman kaçak yaşadılar. Sonunda iş tatlıya bağlandı. Aynı şekilde macır kızı Hatice Halam, gacal delikanlı İdris Enişteye kaçmıştı. Bekir Dedem onlara kol kanat gerdi. Kiler olarak kullandığımız büyük bir odamız vardı oraya yerleştiler.
Osmanlı toprakları üç kıtaya yayılmışken bu topraklarda Türkler yaşadı. Sonra o geniş topraklar terk edilip Anadolu'da Türkiye Cumhuriyeti kurulunca o topraklarda da yeni devletler oluştu. Türkler Anadolu'ya göç edip yerleştiler. Eski Sovyetler Birliği'nden, Azerbaycan'dan, Kafkaslar'dan, İran'dan, Irak'tan, Kırım'dan, Afganistan'dan ... vd. gelip Anadolu'nun çeşitli bölgelerine yerleştiler. İlginçtir; doğu, güney ve kuzeyden gelenlere "macır" ya da "göçmen" denmedi. Sadece Bulgaristan'dan gelen Türkler'e "muhacir" "macır" dediler. Macırlar hor görüldü, küçük görüldü, aşağılandı.
Genellikle Bulgaristan göçmenleri, Trakya'ya; Edirne, Kırklareli, Çanakkale, Tekirdağ ve İstanbul'un varoşlarına yerleştiler. Çok çalışmak zorundaydılar. Öyle de yaptılar. Başka seçenekleri yoktu.
Göçmen oldukları için bir eziklik duyuyor, göçmenliklerinden utanıyorlardı. Bunu daha çok çocukları duyuyorlardı. Eğer babaları göçmen ya da göçmen soyundan, anneleri Doğu Anadolu ya da Karadeniz Bölgesi'ndense; anne ve soyunu öne çıkarıp, baba tarafından akrabalarına pek değer vermezlerdi.
Biz de böyle bir aileyiz. Baba göçmen soyundan Lüleburgaz'ın Karaağaç Köyü doğumlu; anne Ordu'nun Teynelli Köyü'nden ...
Anne kısa bir süre önce vefat etti. Allah gani gani rahmet eylesin; nur içinde yatsın,mekanı cennet olsun
Çocuklarımın benimle övünmesini beklemiyorum. Benden ve macırlığımdan utanmasınlar yeter.
Ben iyi bir eş, iyi bir baba olamadım. Hatalarım, kusurlarım, günahlarım çoktur. Yaşım seksen bir... Seksen bir yaş kaç kişiye nasip oluyor ki? Ölümün eşiğindeyim.
Orada görülecek hesaba hazır ve razıyım.
AliÇ.

YORUMLAR

07 Şubat 2020, 19.20
Sevgili Ali Abi...
Muhacir deyince aklima üniversite yıllarimdaki Hilal adlı arkadasım geldi. Bursaya gitmiştik birkac gün okulu kırıp ailesini ziyarete.Annesi sarışın masmavi gözlüydü.Bulgar göçmeniymiş ve ordan gelenlere muhacir derlermiş.Sayenizde arkadaşımı yadetmiş oldum...
Teşekkürler bu güzel paylaşım için...
07 Şubat 2020, 20.59
Sevgili zeRRya; Ben teşekkür ederim. Benim ailem belirttiğim gibi Bulgaristan göçmenidir. İlgin için teşekkür ederim. Aslında Anadolu'yu yurt tutmadan önce tüm atalarımız Orta Asya'dan gelmedir. Atalarımızın en önemli özelliği göçer olmalarıdır. Attilada'n, itibaren Avrupa'nın değişik yerlerine yerleşmiş, bir bölümü Hristiyan olmuş; Bulgarlar gibi, bir kısmı Müslüman... Türkler, Arnavutlar, Boşnaklar gibi... Önemli olan ırk değil kendini hangi "Millet" olarak bilmek ve tanımlamaktır. Biz kendimizi Anadolu Türk'ü olarak biliyoruz ve öyleyiz Selamlar, sevgiler.
09 Şubat 2020, 15.20
Bende bir göçmen kızıyım bizler sevgi dolu çalışkan ve güler yüzlü  vefalı insanlarızdır eminim çocuklarınız sizinle gurur duyuyorlardır vede duyacaklardır kim hatasızki selamlar saygılar...
10 Şubat 2020, 00.08
Osmanlı döneminde balkanlardan gelen göçmenlerin ülkenin ekonomik ve kültürel gelişimine  büyük katkıları olduğuna dair tarihçilerin yazıları var. Bildiğim kadarıyla Bulgaristan göçmenleri çalışkan insanlar oluyor. Çoğu elden geldiğince okumuş meslek sahibi insanlar. En azından Kocaelinde bu şekilde..
11 Şubat 2020, 10.47
Sevgili efftellya; çok teşekkür ederim. Çocuklarım beni sever sayarlar. Bizleri çok iyi tanımlamışsın. Mutluluk duydum. Yüreğine sağlık. Mutlu, huzurlu bir yaşam diliyorum. Sağlıcakla kal.Selam ve sevgiler....
11 Şubat 2020, 10.56
Kocaeli'de, Bursa'da, İnegöl'de,Balıkesir'de, Gölcük'de, Çanakkale'de, Tekirdağ'da, Kırklareli'de Lüleburgaz'da ve yurdun pek çok yöresinde göçmenlerin kalkınmaya katkıları çok olmuştur. Çalışkan, aydın, kültürlü insanlardır göçmenler. Selam ve segilerimle.

Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın