gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Sigara-Farklı Bir Bakış

19 Ağustos 2020, 11.52
A- A+
Bilinen ve hep te ifade edilmiş olan klasik düşünce ve zararlarından daha farklı olarak değişik bir açıdan bakacağız şimdi içerisinde 4000 civarında zararlı madde içerdiği bilim adamlarınca ifade edilen sigara efendiye.
   İşte size iki kişi arasında geçen hayali bir diyalog.
   ........
   A_ Kaç çocuk var?
   B_ 1 Kızım var.
   A_ Allah bağışlasın.
   B_ Amin, sağolun.
   ........
   ........
   A_ Seviyor musun kızını!..
   B_ !.. Nasıl bir soru bu böyle, kim sevmezki çocuğunu, seviyorum tabii ki.
   A_ Eminmisin?..
   B_ Ne demek eminmisin!.Başkası büyütmedi onu bu yaşa kadar,bir başkası karşılamadı ihtiyaçlarını, ben okuttum ben verdim harçlığını , ben aldım kitabını, defterini,bilgisayarını, ayakkabısını, elbisesini ben aldım ben bir başkası değil dostum. Hastalandığında bir başkası değil ben vardım yanında, korudum ve gözettim hep.Bir iş sahibi olabilmesi için de imkanlarım dahilinde ne gerekiyorsa yapacak ve yeni bir aile kurarken de ben olacağım yine yanında. Tabii ki seviyorum kızımı ve hal böyle iken kim söyleyebilir ki sevmediğimi söylesene..
  Soru cesurca olsa da tanıdık geliyor mu sanada böyle bir diyalog, iki parmağının arasındaki sigaranın kül tablasına bırakırken son dem küllerini..
   Senin de bu veya buna benzer bir düşüncede olduğunu söyleyebilirim tahmine bile zorlamadan kendimi ki toplumun çok çok büyük bir kesiminin vereceği cevap aşağı yukarı örtüşen ifadelerle bundan farklı olmayacaktır..
  Bilmiyorsun yanılgı içerisinde olduğunu aslında. Sevgi kriterleri olarak nitelendirip saydıkların senin çocuğuna karşı olan görevlerindir, ve aslında bir ebeveynin çocuğuna karşı sorumlulukları ve yapmaları gereken kaçınılmazlarıdır imkanları ölçüsünde.
  Ne mi demek istiyorum?.
  Onun için yapmış oldukların görevin, onun için yapmadıkların ise sevgindir diyorum dumanının sonunu ciğerlerine çektiğin sigaranı tablaya söndürüp bırakırken.
  Çocuğun için yapmaktan vazgeçtiğin bir şey söyle bana şimdi desem yaptıklarını ifade ederken ki heyecanını ve güçlü duruşunu da görmek isterdim doğrusu. Kaç kez söyledi kimbilir sana ürke korka baba alkol alma üzülüyorum diye ve kaçlarca kez söz ve beden dili ile rahatsızlığını dile getirdi de içmiş olduğun sigaradan ne kadar seviyormuşsun ki çocuğunu, vazgeçemedin bir türlü..
  Ve dostum o sigara ki seni yavaş yavaş öldürür yaşarken de farkına varsanda kandırırsın kendini zihninde. Bugün engel değildir yaşamını aynı şekilde devam ettirmeye de ancak...
   Bir gün gelir o çocuğun için dahi olsa vazgeçemediğin sigaranın ürünü yakalandığın hastalık nedeni ile kendini hastane de, belki de ameliyathanede ve belki de dönüşü olmayan bir yatağa tutuklulukta bulabilirsin ve işte o gün o çok sevdiğim dediğin çocuğunun yaşantısına ve geleceğine ipotek koyup mahkumiyetine karar verdiğin gündür belkide. Yapması gereken hayatına ve geleceğine dair çok önemli süreçleri eksik bırakarak yanında olması gerekmektedir zira. Öğrenci ise okul hayatını, çalışıyorsa iş hayatını, evli ise evlilik hayatını vs..  Böylesine olumsuz olarak etkilerken çocuğunun hayatını, sevgi dolu gözlerle bakabileceğini söyleyebilirmisin bana gözlerinin içine; duman kokarken ağzın , ciğerlerin ve pişmanlık kokarken beynin...
   Şimdi sorgula kendini ve başta sigara olmak üzere vazgeç bazı şeylerden ve vazgeç ki seviyormusun çocuğunu dediklerinde görevlerin dışında daha bir heyecanla söyleyebileceğin bikaç cümlen olsun dostum..
   Ve vazgeç ki sadece senin değil çocuğunun da yarını güzel olsun bugününden....

YORUMLAR

19 Ağustos 2020, 13.34
İlkokula gittiğimiz zamanlarda (markasını hatırlamıyorum) babamın günde 2-3 paket sigara içtiğini hatırlıyorum.Aniden aldığı bir kararla sigara onu bırakmadan kendisi sigarayı bırakma kararı aldı. Çok da başarılı oldu inanamayacağınız derecede. Yıllar, yıllar geçti aradan, keyif için bile ağzına tek bir sigara sürmedi ölünceye kadar.

61 yaşında onu pankreas kanserınden kaybettik.Hala daha acaba,   içtiği sigaların etkisi oldu mu o mendebur hastalığında diye düşünüyorum.4 kardeştik sadece birimiz sigara içti yaşamı boyunca. Onu da apansız, uykusunda kalp krizinden kaybettik. Henüz 50 yaşındayken.Nefret ediyorum sigaradan ve çok kızıyorum ona yenik düşenlere..

Bir de olayın başka boyutu var. Sigara içen ebeveynler kötü örnek oluyorlar evlatlarına..En azından ben öyle düşünüyorum. Teşvik edici yönü beni hep ürkütmüştür. Nazımın geçtiği herkese içmemeleri konusunda da telkınlerde bulunmaya çalışıyorum. Şak diye kesemiyorsanız azalta azalta bitirmeyi denneyin diyorum. Canınız mı çekti birazdan içerim deyip erteleme yöntemiyle azaltmalarını öneriyorum.

Bloğun vasıtasıyla sevgili babacığımı ve birtanem kardeşimi anmak nasip oldu...Kaleminize sağlık Rast-ı_Muazzam
19 Ağustos 2020, 21.43
      Babam 55 yaşında vefat etti. Askerdi. Sigarası, alkolü ve başka kötü alışkanlığı yoktu. Damar tıkanıklığına bağlı kalp krizinden. Sigarayı bende kullanıyorum ama elbette savunmuyorum. Amma velakin çocuk/yetişkin, evli/bekar, kadın/erkek farketmeksizin bu saatlerce zaman öldürdüğümüz bilgisayar başında ne kadar zarar görüyoruz onu hiç araştırdınız mı ?  Şu zamanın hastalıkları artık daha sanal. Sigaranın zararları ve bilgisayar başında bikaç saatten fazla geçirilen sürenin zararlarını bi karşılaştırmanızı tavsiye ederim. Sigaranın zararları eskiden kaldı. Sigaranın zararlarının başında kanser gelir.  Tekrar ediyorum Allah bütün hastalıkları uzak tutsun ve hastalara acil şifalar versin. Ama bence kanser bile yeri geldiğinde, sanal hayatlardan, sanal duygu sömürücülerinden, insanları dolandırmaktan daha güzel duruyor. Sigaranın zararları bazen cerrahi müdahale ile halledilebilir ama henüz sahte diğer hastalığa kalıcı bir çare yok. Bu örnekleri başıma geldi diye yazmadım hemen aklınıza bu gelmesin. Bunun gibi binlerce örnek verebilirim ama vermeme gerek yok zaten biliyorsunuz. Ama bunu dillendiremiyorsunuz. Çünkü sigara içerken mutlu olan insanlar gibi bizlerde sanal hayatlarda mutlu oluyoruz. Alışkanlıkları bırakmak çok kolay değil artık günümüzde. Çünkü insanlar kaliteli yaşam değil sadece günlük yaşam kavgasındalar. Yani kafalar kendine iyi bakmak değil bugünü nasıl bitirebilirimdeler.
    
     Sigara zararlıdır.

21 Ağustos 2020, 08.27
Vefat etmiş olan canlarınız için, Tanrı’dan rahmet diliyor, ilginize teşekkür ediyorum zeRRya ve Tengri_Kurt. 
 Kimseyi incitmek gibi bir gayem yok bu yazıyı yazmakla Tengri_Kurt, sadece bir parçada olsa değişikbir açıdan olaya bakmalarını ve düşünmelerini sağlamaya çalışmaktı amacım. Üç arkadaşımın sigaraİçmekten vazgeçmesine vesile oldum sigaranın kul hakkı oluşturduğu, emanete hiyanet edildiği konularını da beraberinde işleyerek. Burada da bu yazımı okuyarak bir kişi dahi bırakmış olursa bu intihar silahını ne mutlu bana ve ne mutlu sevenlerine..
 Başka zararlı şeyler de var , bunlardan bahsetmiyorsunuz diyerek bir savunma güdüsü oluşturmuşsunuz lakin buradaki konumuz sigara ve tabii ki verdiğiniz örnekle birlikte çok daha zararlı şeyler var canlı hayatına ki bunlar bir başka yazı konusu olacaktır muhakkak. Ve insan hayatına aslında en büyük zararı bir başka insan vermektedir çağımızda maalesef..
Saygı ve sevgilerimle..
09 Eylül 2020, 12.34
Öncelikle ilgine teşekkür ediyorum Radikal kardeş.  Yazdıklarının tersi bilimsel çalışmaların olduğu yazılı ve görsel basında mevcudiyetini korumakta olup,  sigaranın zararlarının ötesinde bir konuya değinmeye çalıştığımı üzerine basarak ifade etmek istiyorum. Konuya öncelikle bu açıdan bakmanın daha objektif olacağı kanaati ile ayrıca belirtmek istiyorum ki,  her on günde bir milli piyango bileti alıp çıkan amortilere sevinerek teselli bulmaya çalışmanın hiç bir faydası olmamıştır, olmayacak ta. 
   Sağlık SERMAYESİDİR güzel bir yaşamın...
  
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın