gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Bir Şizofren Adayının Günlüğünden Notlar

30 Eylül 2020, 02.56
A- A+

   " Hoşgörü ; dillere pelesenk olmuş , kibir sakızı. Oysa insan kendini konumlandırdığı yerden veya sahip olduğu noktadan hareketle sözler sarf eder , tavır sergiler. Her ne kadar kulağa masum gelse de , hoşgörünün muhtevası üst - ast ilişkisidir. Öğretmen - öğrenci , patron - çalışan , ebeveyn - çocuk ilişkisi gibi. Mevzunun içeriği önemli olmaksızın hoşgörü sahibi , gayriihtiyari de olsa  muhatabının veya muhataplarının yukarısında bir konuma kendisini yerleştirmiş olur. Ayrıca hoşgörü ; karşı tarafın düşüncesini , tavrını , fiilini zımnen de olsa kusur , kabahat ya da en hafifiyle hata kabul etmek olur. Halbuki algılar , düşünceler , hisler kişiseldir ve bireysel olan ise genel geçer doğru kabul edilemez. O halde böylesine bariz bir gerçeğin aşikar olduğu hengamda , neden insan hoşgörü yaftasını perde edinerek kendisine paye biçer ? Elbette insanın doğru , yanlış kabul ettiği hususlar vardır. Tıpkı diğer insanların da doğru , yanlış kanaatlerine sahip oldukları gibi. Ancak bir tavra , fikre , fiile katılmıyor veya beğenmiyor olmamız kendimize rütbe verebilme hakkına sahip olduğumuz anlamına gelmemeli.

 Öyleyse doğru ifade * tahammül etmek * olmalı. Zira tahammül ; her ne kadar doğru bulmuyor olsak da kendimiz dışındaki hayatların da önem arz ettiğini beyan eden bir denklik ifadesidir." Diye düşünürken , gözleri bilgisayar ekranında yansıyan görüntüsüne takıldı." Ben şimdi neden bunu düşünüyorum " diye mırıldandı , aptal ve yersiz bir tebessümle.   " Belki de yıllardan beri yalnız yaşıyor olmanın doğurduğu iletişim ihtiyacı veya kendime dair olan sıkıntıları görmezden gelerek , yaralarımı sağaltma gayreti , kim bilir ! Sahi kim bilir ? İnsan kendine dair olanda bile izahtan  bu denli yoksunken veya kendisine dahi itiraftan kaçıyorken , hariçten biri ya da  birilerinin rüzgarında savrulmasına şaşırmak abesle iştigal olmaz mı ? " Diye düşünerek , kendi sorusunu cevaplandırmaya çalıştı. Gözlerini tavana dikerek " offf , artık düşünmek istemiyorum " dedi. Sanki zihni ,  hiperaktif bir çocuk edası ve enerjisiyle daldan dala konarak kendisini meşgul etmek istiyordu. Belki de aklı , " sana rahat yüzü göstermeyeceğim " diyen , her daim tetikte bekleyen bir kan davalısına dönüştü. " Ama neden " dedi , " neden " ,  çaresiz ve yalvarır bir ses tonuyla. " Sormadan , sorgulamadan asude bir zaman dilimi , sadece biraz huzur istiyorum , hepsi bu . " Diye mırıldandı , kendini zihninden koparmak istercesine. Ama kendisi de biliyordu ki , bu asla olmayacak. Zira tabiat boşluk kabul etmez ve her boşluk dolmaya meyyaldir. Şu veya bu şekilde dolacak ya da dolma gayretinde olacak. " Öyleyse eksik olan nedir ? Bu boşluk nerede , nasıl bulurum ? Büsbütün hayatımı mı , ruhumu mu yoksa sadece zihnimi mi sigaya çekmeliyim ? " Diye düşünürken , duraksadı ve birden ayağa fırladı , sabahın ilk ışıklarına selam verir gibi , yüksek tonda bir kahkaha ile. " Aklım " dedi , " aklım yine bana oyun oynuyor. Ben ondan kaçmak isterken , o yine beni meşgul ediyor. Zaten bana söz hakkı tanımazken , sanki bir çıkış yolu bulmamı sağlayacakmışçasına  müşfik bir tavır sergileyerek , yine beni kendisiyle meşgul ediyor. Oysa tek önemsediği kendisi."   Yatak odasına hışımla giderken " ben sana yapacağımı bilirim dedi." Her zaman yaptığı gibi uyku hapından bir tane içerek yatağına uzandı. Sanki bir mücadelenin galibiyet sefasını sürer gibi...   

YORUMLAR

30 Eylül 2020, 16.33
Uyumak için can atarken en olmadık sorular ve cevaplar eşliğinde tavanı izleme kısmı çok tanıdık geldi:) 
Hoşgörü ve tahammül etme kısmına ben farklı açıdan bakıyorum açıkçası.. Bence, tahammül etmek bir kötülüğe katlanmak, zorluğa direnmek.  Hoşgörü ise kesin hata olduğunu düşündüğümüz konuda sessiz kalmak, görmezden gelmek, olmamış gibi davranmak. 
Neye göre kime göre hata diye bilirsiniz ki onu da aklıma gelen basit bir örnekle açıklarsam anlatmak istediğimi sanırım daha net ifade etmiş olurum. Yalan söyleyen birinin yalan söylediğini anladığımızda, sessiz kalmış, görmezden gelmişsek bunun adı hoşgörüdür diye düşünüyorum. Keyifle okudum emeğinize sağlık. Hoş geldiniz:)
30 Eylül 2020, 17.44
Hoş buldum. Yorum için teşekkür ederim. Elbette bakış açısından kaynaklı yorumsal farklılıklar olacaktır. Kastım daha çok kendimize atfettiğimiz konum ile ilgili idi. Tekrar yorum için teşekkür ederim
22 Ekim 2020, 15.59
Izm-Ank......Farklı kalemlerın blogla buluşması çok güzel ve hep arzu ettiğimiz bir durum.Güzel bir giriş yaptınız bloğa. Umarım arkası da gelecektir.

Hoşgörüyü ve tahammül etmeyi kaleme almışsınız kendi bakış açınızla. Ben de kendi fikrimi paylaşmak istiyorum izninizle.Hoşgörü özellikle  üzerine basa basa vurgulamak istediğim bir konu. İnsanlığın bir parçası.Dilimiz , dinimiz, etnik kökenimiz, cinsiyetimiz ya da fikirlerimiz farklı olabilir. Ancak ortak paydada buluştuğumuz özelliğimiz insan olmamız.Karşımızdaki insanlara her türlü ayrılığa rağmen insan olarak saygı gösterebiliyorsak zaten hoşgörülüyüz demektir en alasından...

Dikkatimi çeken başka bir konu son paragrafta dile getirdiğiniz durum.Kahramanın kim olduğunun önemi yok. Belki kendiniz ya da hayali biri. Sakın haaaaaaaaa bir daha uyku hapı içmesine izin vermeyın:))))))Ne çok yan etkisi var bilmiyor olamazsınız

Alzheimer riskini ciddi oranda artırıyorlar. Bağımlılık yapıyorlar.Ömürden çalıyorlar.Uyku ilacı kullananların kullanmayanlara kıyasla daha erken öldüğü bilinen bir gerçek. Uyku ilaçlarının kalp krizi geçirme, ve kansere yakalanma riskini  artırdığını işaret eden bilimsel çalışmalar  olduğu  kesin.

Ayyyy ne  çok yazmışım. Kusura bakma  Izm-Ank...Kafanı şişirmediğimi ümit ediyorum ve hoşgörüne sığınıyorum:))))))))



22 Ekim 2020, 19.48
Öncelikle teşekkür ederim , yorumunuz için. Yorumlar , düşünceler elbette ki farklılık gösterebilir. Ben kendimce bir nüansı anlatmaya çalıştım , dilim döndüğünce. İkazınız ilgili kişiler tarafından dikkate alınır umarım.  :):):):):)Estağfurullah , kafa şişirmek ne demek , bilakis onore  ettiniz yorum zahmetinde bulunarak.Tekrar teşekkür ederim , yorum ve temennileriniz için.
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın