gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

TOPLAMA LAPTOP

12 Aralık 2020, 04.39
A- A+
  Zamanın birinde satın almış olduğum yedi yıllık laptot eskimeye, deforme olmaya başlamıştı. En azından gözüme hoş gözüksün diye şu üst kasa ve klavyeyi değiştirip gittiği yere kadar kullanayım diye düşündüm. Araştırmalar sonunda zor da olsa üst kasayı temin ettim klavye temini daha kolay oldu. Ürünler elime geçince kasa ve klavyeyi değiştirdim. Bilgisayar adeta ilk gün gibi oldu eski günlere götürdü, nostalji yaşattı bana. Bir iki gün sonra alt kasa ve ekran kasasını da yenilemeye karar verdim. Araştırmalar sonunda bu kasaları da temin edip bilgisayara monte ettim. 
  Elimde kasası sıfır bir bilgisayar, birde aynı laptopun ful  kasası kaldı. Kalan boş kasalarda öyle çöp değil yani çizikler falan ufak tefek deformeleri var çöpe atmaya kıyamaz insan. Kasaları nasıl değerlendirebilirm diye düşünürken bir anda olan oldu. Bu cihazın donanımlarını ikinci elde olsa temin edebilir miyim diye düşünmeye başladım (Elim bu işlere yatkındır sizler denemeyin, sonuç bölümünü bekleyin) . Elimde bu bilgisayarın daha önce değiştirmiş olduğum boşta duran hafif kusurlu birde ekranı var. Zamanında çok satılan bir model olduğu için piyasada ikinci el parçaları epeyce var. 
  Kasa ve ekran var. Anakart, işlemçi hardisk ram ve diğer bir sürü parça bir yerden başlamak gerekecek :)) Ankartla başlayalım Türkiye'de pahalı yurt dışına baktığımda inanın Türkiye'den  ucuz değil. En azından aradığım modeli yurt dışında bulabildim. Sipariş verdim ama bir aksilik falan olur gelmez, arızalı falan olur diye diğer donanımları satın almadım. Yaklaşık on onbeş gün sonunda anakart geldi. Bilgisayara monte edip denedim sorunsuz çalıştı. Sıra diğer parçalarda yine ikinci el işlemci satın alıp onu da denedim oda tamam sorunsuz çalıştı. Ram, hardisk, fan, wireless kart, flexsi kablolar, anten kabloları, toucpad, hoparlör, power buton, güç giriş jakı falan her donanımı temin ettim. Evdekilerden de fırça yiyorum 'bu kadar kargo olur mu? Eve virus getireceksin' diye.
  Tüm parçaları salonun ortasına koyup montaj işine başladım. Eyyyvaaah! unuttuğum bir şey var vidalar basit gibi görünen şeyler insanın aklına gelmez ya (En çok burada zorlandım vida bulmakta). Nalbur, kırtasiye, bakkal cakkal dolaşıp bir şeyler temin ettim. Donanımları ve de kabloları falan monte ediyorum iyi gidiyor yani. Fan bakırını takmaya sıra geldiğinde tuhaf yaylı falan vida kullanmışlar öyle piyasada olan vidalar değil. Olay kaldı ertesi güne. Bilgisayarcılardan  eski anakart, anakartların  üzerindeki vidaları incelemeye başladık uzun uğraşlar sonunda bulabildik. Üç tane vida yani. Fan bakırını takıp, olayı bitirip kasayı kapattım. Optik sürücü yok gerekte yok zaten. Pilde yok Adaptörle kullanır, gerekirse sonradan alırız.
  Taktık kabloyu start verdik bilgisayar çalıştı (bios ekranı) biosu fabrika ayarlarına döndürüp flaş bellekle sistemi kurdum  sorunsuz çalıştı.  İki tane aynı model laptop oldu. İşte size TOPLAMA LAPTOP
Hepiniz merak ediyorsunuzdur şimdi maliyeti ne oldu. Aynı marka aynı modelin ikinci elinin neredeyse bir buçuk katı. :)) Teknoloji sevdası ve merak böyle bir şey işte. Olsun kendi imalatım. :)) Siz siz olun böyle delilikler yapmayın.:))

NOT: Yurt dışından gelen ürünlerde gümrük vergisi vardır. Her üründe gümrükten geçmeyebilir, geri dönebilir. Pİl ve türevleri girişi yasak olduğu için anakartta bios pili olmadan geldi.
  
  

YORUMLAR

24 Aralık 2020, 11.10
Okudukca abim mi acaba bu bloğu yazan dedim.Anca bu kadar benzeyebilirsiniz.Tebrikler.
25 Aralık 2020, 00.06
Yorumunuza çok teşekkür ederim sersery_xx abinize sevgiler/saygılar.
25 Aralık 2020, 02.21
EKLEME: Yazıda belirtiğim "eve virüs getireceksin" cümlesinin nedeni Covid-19 dönemidir. Zamanlar sonrası virüs ne alaka gibi düşünülebilir. Zaten bu bilgisayarın oluşumunda bu dönemin evde kalma, virüs nedeni ile dışarıya çıkmama, can sıkıntısı sebep olmuştur. Umarım yıllar sonra bu yazıyı okuyup bu zor günleri anarken virüssüz hayatın değerini biliriz. Bu cihaz şuanda yine pandemi nedeni ile internet üzerinden  canlı derslerde ilime, bilime hizmet ediyor.
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın