gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Köy yanar, deli taranır...

14 Ağustos 2021, 01.23
A- A+
Son haftada en çok duyduğum söz oldu bu "köy yanar deli taranır". Çünkü farklı farklı manzaralar, farklı farklı olaylar çıktı karşımıza günlerdir, bizi şaşırtan, korkutan ürküten. Bir yanda arkasına delice esen rüzgarın gücünü de alıp çılgınca ilerleyen ve yükselen alevlerden; yeşili, doğayı, gelecek nesillere emanet edeceğimiz geleceğimizi kurtarmak için pet şişelerle yangın söndürmeye uğraşan insanlar, iğneyle kuyu kazar misali, canlarını dişlerine takıp günlerdir gece gündüz, aç susuz, uykusuz çabalayanlar toplum gönüllüleri, diğer tarafta şuursuzlar... Evet, şuursuzlar!
Oysa ne demişti bize büyüklerimiz, nasıl öğrendik, nasıl yetiştirildik bizler? -'Hamama giden terler, düğüne giden oynar, ölüye giden ağlar' denmişti. Yerinde ve uygun olmanın yani bugünün deyimiyle prezantabl olmanın ölçüsüdür bu. 
Bu acısı olana duyulan saygıdan, sevinci olanın sevincini paylaşma duygusundan öte bir şey değildir, çok da zor değil aslında, imkansız hiç değil! Sadece hissetmek yeterli. Elleri yüzleri yanık içerisinde, günlerdir duman solumaktan kısılmış sesleri, isten ve dumandan sadece gözleri gözüken yüzleriyle canla başla çabalayan, vatanseverleri, doğaseverleri, hayvan severleri gördükçe gözleri sulanmayan, boğazı düğümlenmeyen, uykuları kaçmayan, "ne yapabilirim, benim de ne gibi bir yardımım olabilir" diye düşünmeyen olsa olsa ya haindir ya da şuursuz!
Zira bu sadece o bölgenin bir sorunu değil,  sadece yaktığı yeri yakan bir yangın değil ki. Bu yangın sadece yaktığı yerdeki mala, cana, bitki örtüsüne ve de toprağa zarar vermekle kalmadı ki. 

Böyle bir yangın geleceğimizi de yakar götürür.
 Alacağımız nefes, içeceğimiz su, yiyeceğimiz ekmek bile günlerdir çıkan dumanların içinde savrulup gitti. 
Günlerce söndürülemeyen böyle büyük bir yangın ekolojik dengeyi alt üst edip zaten en büyük tehdit olan küresel ısınmaya da tetikler. 
Nesli tükenmek üzere olan hayvanları, endemik bitkileri de yok eder. Yangından arta kalanlar diye bir fotoğraf karesi görmüştüm geçen gün sosyal medyada, cam soda şişeleri vardı yerlerde. Dolu şu şişeleri çöpe atan birilerini tespit etmişti kameralar yine birkaç gün evvel. Yine mangalını kapıp yiyip içip pisliğini doğaya savurup belki de bir yangına sebep olacak ateşini de orda bırakıp yürüyüp gidecek insan manzaraları olacak. Sonra da böyle yanan ormanların karşısında oturup çayını, kahvesini yudumlayacak şuursuz çok bu memlekette. Sanki evren sonsuz güce ve sonsuz kaynağa sahip gibi... Sanki evrende her şey tükenmezmiş gibi. Sanki evrende her şeyin tek sahibi bizmişiz gibi...

YORUMLAR

14 Ağustos 2021, 14.12
Lila smile Resmi hoşgeldin. Konu hoş değil tabii ama gelişin güzel. Bu evren, daha nasıl bir mesaj göndersin insanoğluna bilmiyorum. Doğa çığlık çığlığa bağırıyor; biz insanlar, bön bön bakıyoruz.
14 Ağustos 2021, 21.19
Ah be, sevgili unadventurous, ne desek, ne kadar çırpınsak boşa mı bilmem ki. Söylenecek her şey 
söylendi, yazılacak her şey yazıldı sanki. Kelimeler tükendi nefesler tükendi artık. hak ettiğimizi 
yaşadığımıza inanmıyorum ben. 
14 Ağustos 2021, 21.21
Sağol -CeZbE, hoşbuldum.  Ah keske hoş konular bulsak, yazsak, çizsek, söylesek, konuşsak. Ama paylaşılacak 
bir şey kalmadı sanki acıdan başka. Yine de sonumuz hayır olsun ne diyeyim. 
15 Ağustos 2021, 01.18
Lila ben ise tamamen insan oğlunun hak ettiği hayatı yaşadığını düşünüyorum. Toprak anayı unutarak sırtımızı dönerek o da yetmedi tahrip edip bünyesindeki canlıları yok ettik (kısacası toprak anaya kan ağlattık) ve sonucunu yaşıyoruz. 
15 Ağustos 2021, 12.12
Tabi, tabii. doğa acısından bakarsak olaya cok haklısınız. fazlasını bile hak ettik. başımıza taş yağsa yeridir. !MoNterA. 
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın