gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Kadın mı Erkek mi???

19 Ekim 2021, 13.56
A- A+



Erkek olmanın büyük avantajları var gibi görünse de yaşam süreleri söz konusu olduğunda kadınlar karşısında yenik duruma düştükleri yadsınamaz bir gerçek. Sadece yaşadığımız ülkede değil. Tüm dünyada durum ayni. Çevremize bir göz atacak olursak genellikle erkeklerin daha önce öldüğü, kadınlarınsa daha uzun yaşadıklarını görebiliyoruz. (İstisnalar kaideyi bozmaz tabiii)



2020 Yılında bir araştırma yapılmış ve Türkiye nüfusunun %49.9 unu kadınların, %50.1 ini ise erkeklerin oluşturduğu tespit edilmiş. Ancak ileri yaş guruplarında bu oranların değiştiği görülmüş. Örneğin 60-74 yaş gurubunda kadınların oranı % 52.3 e yükselirken 90 yaş ve üzerinde aradaki farkın daha da arttığı ve %73.4 ‘e yükseldiği kayıtlara geçmiş.



Yapılan başka bir araştırmaya göre de kadınlar ortalama 5 yıl daha uzun yaşıyorlarmış erkeklerden. Böyle bir gerçek varsa ve bu gerçek globalse elbette bir ya da birçok sebebi olmalı.

Çalışma yaşamına iş müfettişi olarak başlayıp sağlıkçı olarak devam eden birisi olarak ilk aklıma gelenler şunlar;

‘’Erken teşhis hayat kurtarır’’ gerçeğine kadınlar daha çok itibar ediyorlar. Hijyen kurallarına daha çok itaat ediyorlar. Kadınların en küçük bir şikayette doktora koşmalarına karşın erkekler bu konuda oldukça inatçı .Taşikardim tuttu, böbreğim tekledi, eklem yerlerim ağrıyor, ya da sürekli öksürüyorum deyip doktora başvuran erkek sayısı öyle az ki. İçki ve sigara konusu da çok önemli elbette. Sağlığa verdikleri zararlar bilindiği halde ‘’atın ölümü arpadan olsun’’ misali umarsızca kullanılmaya devam ediliyor ve erkekler yine açık ara önde bu konuda da.Trafikte geçen zaman ve bunun doğurduğu stres ve kaza yapma ihtimali de tuz biber ekiyor olumsuzluklara.


Son yıllarda kadınlar; çalışma hayatına eskiye oranla büyük ölçüde katılsalar da evi geçindirmekle yükümlü olan erkektir gerçeği onların omuzlarına daha büyük sorumluluklar yüklemiştir. Herkes yüksek okul mezunu olmadığına göre kat kravat giyinip masa başı çalışacak diye bir kural da yok. Durum böyle olunca riskli işlerde çalışan erkeklerin kadınlara oranla daha büyük tehdit altında olduğu kesin. Soma gerçeği mesela . Ya da özellikle erkek işçilerin çalıştığı taşlama atölyelerinde silikozis hastalığıyla yüz yüze olma durumu. En basiti inşaatlarda çalışan işçilerin (ki nerdeyse tamamını erkekler oluşturmakta) karşılaşabilecekleri hayati riskler kadınlara oranla kat kat fazla..Özetle bir iki örnekle anlatmaya çalıştığım iş kazası örnekleri ve benzerleriyle meslek hastalığı riskleri de erkeklerin yaşam sürelerini tartışmasız önemli oranda tehdit etmekte; daha çok yıpranmalarına ve kadınlara oranla daha kısa yaşamalarına neden olmaktadır.


Elbette işin bir de fizyolojik kısmı var. Hormonlar ve kromozomlar. Burada vurgulamak istediğim şey şu . Östrojen hormonuna sahip olmak bile başlı başına bir avantaj biz kadınlar için; çünkü bağışıklık sistemimiz üzerinde etkili ve enfeksiyonlara karşı koruma özelliği erkek cinsiyet hormonu olan testosterona göre çok daha yüksek. Günümüzde; halk sağlığını tehdit etmeye devam eden covid-19 hastalığında ölenlerin büyük oranda erkek olması da hormonlarla ilişkili mesela.


İleriki yıllarda belki bazı konularda daha hassas davranıp  biz kadınların yaşam sürelerine yaklaşmaya çalışır erkek ahalisi)))))) ki araştırmacıların beklentisi de bu yönde.

Haaa şimdi birçoğunuzun aklına şu takılacak tahmin edebiliyorum. Uzun yaşamak mı önemli yoksa kaliteli yaşamak mı? O konuyu da başka bir zaman irdeleriz kısmet olursa…


Araştırmacıların dikkat çektiği başka bir çıkarımla noktalamak istiyorum yazımı…..

''Erkek olmak, artık gelişmiş ülkelerde erken ölüm için en büyük risk faktörüdür. !!

YORUMLAR

20 Ekim 2021, 13.18

Erkekler mi uzun yaşar kadınlar mı? Siz sağlık yönünden değerlendirmeye almışsınız Zerrya, haklı çıkabilirsiniz. Toplumun bindirdiği aile kurma ve geçindirmede edindikleri yük kısmına eksik katılıyorum. Artık o geleneği bozan kadınlar da iş yaşamına atılarak eşitliği yakalıyorlar. Meslek sahibi kadın oranları azımsanamayacak kadar çok. Bu şu demek aile geçimine maddi katkıda bulunan kadının yükü evde daha çok artıyor. Ev düzenini sağlama, eşlik ve analık görevleri bunlar kadına yüklenen zorluklardan. Boşuna kadın erkek eşittir denmiyor 

Belki sağlık yönünden kadın üstünlüğünü virüs veya aşı denemeleri  bozabilir :))

20 Ekim 2021, 16.24
Son yıllarda kadının çalışma yaşamına eskiye oranla büyük ölçüde katıldıklarını zaten blogta vurguladım otherand.  Kız çocuklarının eğitim düzeyinin yükselmesi ve toplumsal yapıda yaşanan
değişiklikler çalışma hayatına kadın işgücünün katılımını   oldukça hızlandırdığı kesin. Hal böyle olunca kadının yükü erkeğe göre daha çok görünse de yapılan işlerdeki risk faktörü  erkek tarafında ağır basıyor. Zaten araştırmalar da o yönde destekliyor söylediklerimizi. 
20 Ekim 2021, 20.41

Zaten vurgulanmamış demedim ne demek isteyeceğimi  anlatabilmek için yeniden yazdım: Kas gücü eşitliği mümkün. Yazıya farklı yönlerden bakmak istiyorum sadece. Hatta çarpıtıp konuyu iş yaşamında kadın ile erkeğe sunulan saygı eşitsizliğine getirecektim. Sonra da kapanışı kadın dünyasının erkeğe ihtiyaç duymadan sürdürebilirliliğinin mümkünatıyla yapacaktım. Araştırmalar bunu da vermiştir. Son cüm ne olurdu yazamıyorum onaydan geçmemiş smile Resmi
22 Ekim 2021, 03.39
Yine yapılan bir araştırmaya göre, hiç evlenmeyen erkeklerin, hiç evlenmemiş kadınlara oranla daha fazla yaşadıkları sonucuna varılmış.
Ben bunun temeline indim, araştırdım, didikledim.
Sonuç şaşırtıcıydı!
Evlenip kadın dırdırı çekerek psikolojik sorunlar yaşayan erkeklerin tamamı kafayı yiyip, emeklilik yaşını görmeden öldükleri gözlemlenirken, kocası ölen ve fakat emekli maaşını alan kadınların ise ortalama 80.6 yaşına kadar yaşadıkları anlaşılmıştır.
Hiç evlenmeyen erkeğin, herhangi bir sıkıntı ve tasası olmaması nedeniyle, “evde kaldım” derdi ile çok çabuk hayata veda eden kadınlardan daha fazla yaşamaları, her iki durumda da, yani kısa ve uzun yaşamdaki etkenin kadın olduğu;
evlilerin, “tamam lan sen daha uzun yaşa ben ölüyorum” düşüncesi ile, maaşlarını çatır çatır yemeleri adına kendini feda etme içgüdüsü ile öldükleri kanıtlanmıştır. (Yayın, kesin bilgi!)
Diğer bir adıyla “ömür yiyen varlıklar” olarak da bilinen kadınların, erkekleri öldürmek yerine, hiç doğurmaması hepimizin hayrına olacağı kanaati şimdi şu dakika hasıl olmuştur.
Saygılarımla Arz ederim.

22 Ekim 2021, 12.59

Sevgili yelove yaşam süreleriyle alakalı öyle çok araştırma yapılmış ki evli kadın, evli erkek, bekar kadın, bekar erkek vs. 


Örneğin evli erkeklerin bekarlara göre daha uzun yaşadıkları tespit edilmiş. Hani beyler kadın dırdırı diye adlandırıyorlar ya çoğu telkini ve ''ömrümü yedin ömrümü'' diye şikayet ederler ya ; işte o telkinler sayesinde mesela saglıklarını koruyorlar. Hatta  Almanya'da yapılan başka bir araştırmaya göre;evlilikte bir kadının doktora gitmesi halinde kocasının da doktora gitme olasılığının yüzde 6 arttığı sonucu ortaya çıkmış...

Sizin de yorumunuzda belırttıklerınize katılmamak mümkün değil. Zaten yayından alınmış olması uzun araştırmalar sonucunda ortaya konulduğunun kanıtı. 

Okuyup yorum kattıgınız için teşekkürler.


27 Ekim 2021, 16.37
Kadının veya erkeğin birbirinden uzun yaşayıp yaşamaması bence o kadar önemli değil sağlıklı bir hayat yaşamaları,sağlıksız uzun yaşamaktan iyidir.Kaınlar uzun yaşasalar bile ileriki yaşlarda hastalıkla daha çok karşılaşıyorlar.Genelde kadınlar daha çok doktora gidiyor,daha çok ilaç alıyor,daha çok hastalık izni kullanıyor ve hastanelerde daha çok zaman harcıyor .Gen ve yaşam kaliteside faktörler arasında görülebilir .ALLAH herkese sağlıklı mutlu uzun yıllar yaşamak nasip etsin .
27 Ekim 2021, 18.50
Sevgili soffany..... 

Blogta eksik kalmış bir noktaya dolaylı da olsa değinmiş olmanız süperdi. Sağlıklı bir hayat yaşamaları sağlıksız uzun yaşamaktan iyidir demişsiniz. Yüzde yüz katılıyorum size. Araştırmalara göre biz kadınlar  daha uzun yaşıyoruz ama yine yapılan araştırmalar göstermiştir ki "sağlıklı yaşam süresi", sıfır yaşında bulunan bir kişi için Türkiye'de toplamda 58,3 yıl, erkeklerde 59,9 yıl ve kadınlarda 56,8 yıldır. Buna göre, erkeklerin sağlıklı yaşam süresinin kadınlardan 3,1 yıl daha uzundur denmiştir.... 
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın