gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

MÜBAREK OLUYOR MU?....

09 Temmuz 2022, 16.42
A- A+
Bir bayram daha geldi ve gitti diğerlerinde olduğu gibi dini inanç kapsamında.. Ve ardı ardına bayram kutlamaları gerek telefonda mesaj ya da arama yolu ile ve gerekse de sosyal medyada ve mümkün olduğunda yüz yüze göz göze. ‘’Bayramın mübarek olsun’’ klişeleşmiş klasik bir bayramlaşma cümlesi dini inanç çerçevesinde..
Bayramın başladığı gün ve saat itibarı ile bayramın bittiği gün ve saate kadar normal her şey bu kutlama cümlesi özelinde de bir de bayram sonrası alışılagelmiş ve toplumca benimsenerek kullanılmakta olan bir cümle daha var ki “ Geçmiş bayramın kutlu/mübarek olsun” dur o da..
‘’Mübarek olsun’’ cümlesinin kelime anlamı; hayırlı ,uğurlu olsun, kutlu olsun ifadelerini içerdiğine göre bu cümleyi geçmişe dönük dilek ve temennilerde kullanmak doğru değildir lakin yanlış ta olsa toplum tarafından içeriğine yönelik  sorgulama  yapılmadığından ötürü kullanılmakta olup kullanılmaya da devam edilecektir.
Mübarek olmuşsa, yani hayırlı ve uğurlu olmuşsa olmuştur zaten , olmamışsa da olmamıştır. Sen iki gün sonra İnsanlara  ‘’ Geçmiş bayramın Mübarek olsun’’ dedin diye hiç bir şey değişmeyecektir…
Resmi daire, kurum ve kuruluşlarda da yapılıyor bu, bayramdan sonra yapılan bayramlaşma toplantı ve törenlerinde bir dizi geçmiş bayrama dair  dilek ve temenniler..
Bayram gelmeden birkaç gün öncesinde kullanabilirsin bu cümleyi ve yapabilirsin toplantı ve törenlerini çünkü gelecek güne dair temennilerini dileklerini bildireceksin ki bu doğru bir hareket tarzıdır. Gelecek bayram için hayırlı uğurlu olsun ‘’ Gelecek bayramın mübarek olsun’’ diyebilirsin..
Sadece bayram olarak belirlenen günleriniz değil bundan sonra gözlerinizi hayata yeniden  açacağınız her yeni gününüz mübarek olsun. Zira kimbilir bundan önce olduğu gibi en hayırlı uğurlu günlerinizi bayram olarak belirlenen günler dışında yaşadınız, bundan sonra da olabileceği gibi…

YORUMLAR

25 Temmuz 2022, 11.13
Eski Türk adetlerindendir geçmiş bayramın da kutlanması.

Bayramların insanları bir arada tutan geleneklerden olduğu ve her bayramın her insanda ayrı ayrı can bulduğuna inanılır. 

Çok uzatmayayım, kısacası bayram geçer ama bitmez. İnsanda yaşamaya devam eder. Bu nedenle  geçmiş bayram da kutlanır. Yani bayram sende vücut buldu ,geçti ama sana kutlu olsun, bayramın birleştiriciliği senle devam etsin manasındadır. Ve çok güzel bir cümledir. 






Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın