gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Yok görünürken var olma mücadelesi verenler....

15 Nisan 2023, 18.08
A- A+



En basit anlatımıyla VATANSIZ’lar!!!!!! Hiçbir devlete uyrukluk (vatandaşlık) bağı olmayan kişileri tanımlamada kullanılan uluslararası bir terim haymatlos…


Özel bir kanalın; sabah kuşağındaki programa, dertlerine çare bulmak için başvuran 36 kişilik bir aile.Anne, baba, torun, yeğen, kardeş v.s.Kimlik sahibi olmak, yetkililere seslerini duyurmak için çırpınıyorlar. Bu insanların mücadelesi,  belki bu durumda olan başka ailelere de ışık tutacak. Bu bakımdan çok önem arzediyor kanımca.Gözlerinde umut yok, suratlarındaysa umudun zerresi☹Kimlikleri yok,hastaneye gidemedikleri için hastalıklarını hatta kırıklarını bile kendi yöntemleriyle kendileri iyileştiriyorlar.Devlet dairelerindeki işlerini göremiyor; okula gidemiyor, haliyle eğitim haklarından yoksun kalıyorlar. Sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıyalar. Resmi olarak evlenemiyorlar mesela. Hal böyle olunca;  doğan çocukları da kendileri gibi haymatlos sıfatını taşıyorlar.Bankada hesap açamıyor, sigortalı işte çalışamadıkları için bazen yaptıkları işlerden dolayı dilenci muamelesi görüyorlar(bunlar kendi ifadeleri).Özetlemek gerekirse bir sürü insani gereksinimden ve haklardan yoksunlar.


Dünya üzerinde hayata tutunabilmek için savaş veren 10 milyonun üzerinde haymatlos varmış. Sürekli mücadele halinde olmak ne kadar yorucu ve ümitsizlik nedeni… Eminim başta kendim olmak üzere; hiç kimse   onların yerinde olmak istemez..


Birçok nedenlerle bazı insanlar haymatlos olarak hayata geliyor ; ya da sonradan haymatlos olabiliyorlar.En önemli sorunları kimliksiz olmaları.Yok görünürken var olma mücadelesi vermeleri.Umarım onlar da, vatandaş kimliği taşıyan diğer insanlar gibi, kimliklerine kavuşur;umutlarını yeşertip, hak ettikleri yaşam kalitesini yakalarlar…

Umutla ve sevgiyle kalın.....

YORUMLAR


Henüz yorum yapılmamış :( Yazık ama blog sahibi senin yorumunu bekliyor olabilir

Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın