gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Cerkeslerde Saygi

11 Temmuz 2023, 11.27
A- A+


Cerkeslerde Saygi : Kafkasya da bir köy , dönemin Tatar Hani ordusuyla köyü kusatmis . Köyü kusattan Tatar Hani ''Köyünüzden bir sartla cekilirim.  Benim yigit oglumun karsisina onu yenebilecek birini cikartin.Simdiye kadara onun bir yenilgisi vaki olmamistir'' Der.Köyün Thamadeleri (Yasli Bilgin İnsanlar) biraraya gelip toplanmis ve care aramislar. Köyün bütün gencleri savasa gitmis ,sadece yaslilar ve kadinlar kalmis. Thamadeler kendi aralarinda konusurken Thamadelerin en yaslisi olan kisinin hanimi ''Bizleri bu zulümden kurtaracak tek kisi gelinim Lasinkay'dir'' der. Lasinkay köyde genclerin olmamasindan dolayi erkeklerin isini yapmaktadir. Bu nedenle güclü bir kadindi. Bu fikir köyün thamdelerininde aklina yatmistir. Lasinkay kadin oldugu icin saclarini toparlar ve bir zirh giydirilerek kamufle ederler. Kocaman cüsseli Tatar Han in oglunun karsina gecer. 
Tatar Han in oglu : ''Bu narin cüsseli ,dal gibi bir  gencten baska savasci bulamadiniz mi karsima cikaracak'' diye kahkahalar atar. Kendinden o kadar cok emin konusarak Tahar Han in isaretinden sonra ikili carpisma baslar. Tatar Han in oglu ilk carpismada yere serilir. Lasinkay bu carpisma esnasinda basligindan saclari ortaya cikmistir. Ve koca han anlar ki Dev gibi oglunu deviren bir kadindir. Han ,önce sasirir ve sonra takdir eder Lasinkay'i.Köyden ordusunu alip gider.Köyün Lasinkay thamadelerin yanina gittiginde thamadeler ayaga kalkar ve tebrik eder.Thamadelerden biri ;''Bundan sonra Lasinkay nerede olursa olsun nereden gecerse gecsin herkes ayaga kalkacak ve ona saygi gösterilecek'' der.
 
Lasinkay :'' Hayir. bu kural herkes icin gecerli olsun.Benim tüm halkim saygiyi hak eder.'' der.

O günden beri Cerkesler büyük kücük demeden herkese saygi gösterirler. 

YORUMLAR

18 Temmuz 2023, 23.24
İyi ki böyle asil bir milletin evladıyım...
25 Temmuz 2023, 13.23
bende okurken duygularım kabardı sadece annanem çerkes olsada ben kendimi hep çerkes hissettim 
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın