gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

ATAM Cumhuriyeti ilan etmeseydi bugun burda bunlari yazma hakkim olmayacakti

28 Ekim 2023, 13.52
A- A+
Kadin oldugum icin bu satirlari yazamayacaktim, hemcinslerim de okuyamiyor olacakti. Karsi cinsle ve birbirimizle iletisim kurup yardimlasabilecegimiz bir okuma-yazma becerisine sahip olmayacaktik! 

Ve muhtemelen: 

Cogumuz 13 yasinda evlendirilmis birer cocuk gelin olacaktik.

Bilmeyenler ya da unutanlar icin: Cumhuriyetin ilanından yalnızca 1 yil sonra, Tevhid-i Tedrisat Kanunu kabul edildi ve kadinlarla erkeklere egitimde esit imkanlar sunuldu. 

Okuma yazma bilmeyen kadinlar olarak, hayatin bir cok alanina da dahil olamayacaktik. Ekonomik ozgurlugumuz olmayacak, araba dahi kullanamayacaktik. Kadin doktorlar, kadın muhendisler, kadin avukatlar olmayacakti bu ülkede! 

"Bir toplum, bir millet erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer kısmı göklere yükselebilsin! - Atatürk"

Bugun bunu inkar edenlerin hatirlamasi gereken sey su, oy kullanabilecek olmalarini, Atatürk'e ve Türkiye'de cumhuriyetin ilanina borclular! Kadınlara 1930’da yerel, 1934’de genel secimlerde secme ve secilme hakki taninmistir. Dusunun ki kadinlarin bu hakki elde edebilmesi, Fransa’da 1946′da, İsvicre’de ise 1971′de gerceklesebilmistir.

Annelerimiz ve biz, bir adamin 4 karisindan biri olarak yasayan birer 2. sinif canli, birer meta degilsek bunu Atatürk'e ve cumhuriyete borcluyuz!

Yine bilmeyenler ya da inkar edenler icin: 1926 yilinda kabul edilen Türk Medeni Kanunu ile kadına aile icinde ve de bir birey olarak esit haklar tanindi, kadinin yasal statusu degisti. Türk Medeni Kanunu ile evlilikte resmi nikah zorunlulugu ve tek esle evlilik esasi getirildi.

Atatürk'ten ve cumhuriyetten kendisine kalan bu mucizevi mirasi; oz guvenle, ve gulumseyerek gelecege tasiyan aydinlik yuzlu kadinlar olmamiz dilegiyle...

29 Ekim Cumhuriyet Bayrami, kadin-erkek herkese kutlu olsun!

YORUMLAR


Henüz yorum yapılmamış :( Yazık ama blog sahibi senin yorumunu bekliyor olabilir

Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın