gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Yapay Zeka

25 Ocak 2024, 12.42
A- A+




Öncelikle bir iki yanlışı düzeltelim. Yapay zeka sistemler tıp biliminden tutalım da basın-yayın alanına kadar her alanda kullanılıyor artık. Bununla beraber yapay zeka deyince çoğumuzun aklına sevebileceğimiz robotlar geliyor. Sanırım hala bu teknolojileri kavrayacak eğitimden yoksunuz. Çünkü mürekkep yalamış insanlar bile yapay zeka üzerine çalışan birine "robotları ne zaman piyasaya sürüyorsunuz" tarzı sorular sorabiliyorlar. Yapay zeka robotlara uyarlanmadığı sürece onlar sadece robottur. Robotu bir görev için programlarsınız onu yapar. Program eşittir yapay zeka da değil. Programın öğrenme kabiliyeti yoktur. Ve biz zaten facebook'u, google'ı kullanırken yapay zeka ile temas halindeyiz, tanıdıkça seversiniz belki. Pardon ya, vatandaş sevmek için  "Japon İşi" bir şeyler bekliyordu.

İroniden anlamayan nesle aşina olmayanların da sevebileceği seviyeye gelmedi henüz diyerek balıklamasına dalıyorum esas mevzuya. Bir sosyal medya platformunda bir arkadaşımın "Onların, bunların ve de şunların kökünü kurutun da herkes rahatlasın" minvalindeki ironik gönderisi ırkçılık ve nefret suçu gönderisi sayılarak sansürlendi. Her hafta en az bir kişi bu şekilde kısıtlandığından bahsediyor çevremde. Onlar da çözüm olarak ya kelime sansürlüyorlar yahut düz ifade etme yoluna gidiyorlar haliyle. Sırf bu yüzden siyasete hiç bulaşmayanlar dahi var. Çünkü geçmişte faşist eğilimleri olanlar Al tarafından damgalanıyor ve sürekli yasak yiyorlar. Eğer dünya görüşünüz değiştiyse yeni hesap açmanız yararınıza olur. Acaba ironiden anlamayan neslin bir bildiği mi vardı, diye düşünmeden edemiyorum. Peki bu yapay zeka algoritmaları ironiden anlayana kadar söz sanatlarından ve incelikten yoksun bir iletişim mi sürdüreceğiz internet platformlarında? Ya yapay zekanın ırkçılığı, siyahi insanları primat olarak etiketlemesi? Yukarda değindiğim gibi program olmadığı için böyle sürprizler yapabiliyor. Bazıları faşizan gönderilerin algoritmalar tarafından desteklendiğini iddia ediyor. Ablası o daha çok küçük, ne görürse onu yapıyor. Böyle büyürse vay halimize.
Ve 'Cambridge Analytica skandalı'nı bilmeyen yoktur herhalde. 

Bir arkadaşımın arkadaşı Al ile konuştuğunu ve gerçek sandığını söylemiş. Müşteri hizmetlerınde karşılaşabiliyoruz pekala. Sosyal medya hesaplarımızda ekli olanlar var. Eski tip botlar gelmesin aklınıza, bizim gibi metin üretiyorlar falan. Dolandırıcılık, dezenformasyon ve trolleme için de çok fazla kullanılıyorlar. Benim şüphelendiğim bir kişi var listemde mesela. Çok ukala olsa da hemen her konuda çok destekleyici ve saygılı. Al olsa da haddini bildiği sürece kalsın diyorum.:)

 Yapay zeka tehlikesi deyince de yine aynı şekilde aklımıza eli silah tutan robot ordusu yahut tüm bilgisayar ağlarını kontrol eden yapay zeka sistemler geliyor. Böylece internet teknolojilerinin ve yapay zekanın epey bir süredir insanlar tarafından araç olarak kullanılarak da tehlike arz ettiğini gözden kaçırıyoruz. Sofia gibi şov amaçlı programlanmış robotlar da dikkati farklı yöne çekmek açısından epey kullanışlı doğrusu. Şimdi biz yapay zeka sistemlerden, akıllı telefonlarımızdan kopamayacağımıza göre bu teknolojiler kullanılarak bugün hangi alanlarda nasıl manipüle ve kontrol ediliyor olabiliriz diye sorgulayalım derim. Siyasi tercihler? Tüketici tercihleri?
Jitemcinin çocuğu şu ucuz bir şekilde kurgulanmış  programda Sofia'ya laf sokarken ne demişti? Mesele güç değil, kontrol. Evet mesele gerçekten kontrol. Gerçi kendisi bu Matrix alıntısındaki kontrol kelimesini önemli anlamında kullandı. Hayır,  problem tam olarak 'kontrol'



YORUMLAR

25 Ocak 2024, 20.11
Sevgili bilgegunes, sizi okumayı özlemişim. Güzel Türkçeniz, bilginiz ve bilgiyi aktarabilme yeteneğiniz ile güzel, okunası, bilgilendirici, düşündürücü bir yazı olmuş. Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın ve Can Hikmet Değirmencinin " Yapay Zeka" adlı kitabını geçen ay okumuştum..Stephen Hawking'in bir sözü de yer alıyordu kapakta " Yapay Zeka İnsanlığın Sonunu Getirebilir S.H" Buna çare olarak insanlık için kötü düşünmeye başladığı anda kendini yok edecek şekilde programlama ile bu sorunun çözülebileceğini ifade eden bir gruba karşı, internette ivme, güç ve kendini koruma özelliği kazanabilecek bir yapay zekadan söz eden karşıt düşünceliler olduğundan söz ediyordu. Ex Machina ise gerçekten insan aklını zorlayan sahnelerle dolu ve yapay zekanın gerçekten otokontrol sahibi olabileceği konusunda endişeleri güçlendirici bir filmdi benim için. “Kontrol” diyerek bitirmişsiniz. Evet gerçekten en büyük sorun bu olacak ve belki de bu sorun çözülünceye kadar AI insanlığı bitirecek..Yazınız için teşekkür ederim.Selam ve sevgilerimle.. Eski bir dost ( Ladin06) 
26 Ocak 2024, 00.06
Sevgili bilgegüneş şahsen teknoloji özürlü biri olarak gözlemlerime de dayanarak şunu söyleyebilirim ki; öyle bir çağ içindeyiz ki dijitalleştikçe yapay zeka üzerinde verimli birer , tuş hatta monitörüz...
Android hayatlar herkesi çipe bağladı ;) 
Bir bakıma insanın sevineceği çağın, diğer tarafına bakınca doğru orantılı bir ülke veyahut hazır bir 
dünya pek göremiyorum.. ki dünya Amerika, Almanya, Fransa, Japonya, Çin den ibaret değil,,
Ülkemizde en basit örnek hala sakız orucu bozar mı v.s. .. hala aşılamamış bir cehalet, hatta eğitimde hıyanet .)
Bakıldığında yapay zekayı kullananların bile bu düzeni değiştirmeye gücü yeter mi düşünmüyor 
değilim.. Çünkü ekonomik açıdan da yapay zekanın birçok iş dalında insanın kaybedeceği bir  akıma sürüklenirken, siyasi boyutta zaten şüphelerimm varrrrrr  .)
Elindeki telefon dahil bu kontrol hatta OTOKONTROL den bihaber bir toplumda  bence 
yapay zeka konusunda sınıfta kalacağımızı düşünüyorum... Kaleminize yüreğinize sağlık 
paylaştığınız blog gerçekten dikkat  çekici, etkileyici mutlaka derinlemesine okuyup araştıracağım..
(belki de bir robota sorarım :))) Sevgiler
26 Ocak 2024, 16.23
 Ben de sizi ve nahifliğinizi özlemişim Ladin06.:)
Bahsettiğiniz isimleri tanımıyorum. Aslına bakarsanız yapay zekanın potansiyelini bilecek uzmanlığım olmadığından bu konularda konuşmaktan kaçınıp teknoloji,toplum, siyaset ve teknolojinin çakıştığı meselelerde bugüne dair elestiriler getirmeyi tercih ediyorum. Madem bu yoldan ilerlemek istediniz size eşlik etmek hoşuma gider.
Varsayalım ki yapay zeka çok gelişti tıpkı insanlar gibi ağlar kurdu falan, insanlığın verilerini kullanarak gelişen öğrenen bir sistem neden insanlığın sonunu getirsin? Belki de yönetimi ele geçirirler ve sömürge oluruz. Yani bugün neyse benzer bir dünya düzeni olamaz mı?Sadece siyasi aktörler falan değişecek ve bugün nasıl karşi çıkacak farkındalığa sahip değilsek yine benzer bir durum söz konusu olacak. Peki biz neyden korkuyoruz? Hatta bugün bòyle bir şey olsa insanımızın yapamadığını yapıp 20 yıldır değişmeyen iktidarı ( diktatörlük diyorlar buba) devirmiş olduğu için yapay zekaya teşekkürlerimi sunabilirim. 'mandacı bilge'ye çıkmasa adım bari:)

DU_RU_ Guzel bir noktaya değindiniz. Aslında ABD falan da hazır değil. Yapay zeka tüm sektörlere yayıldığında  onca işsiz insan evsizler ordusunu büyütecek bununla nasıl baş edecek acaba? Doğru dürüst sosyal güvenlik sistemleri yok. Eh aile bağları da zayıf. İşte sivil toplum kuruluşları, kiliseler falan yoksullarla bir dereceye kadar ilgilenir ya sonrası? Bir 10 yıl sonrasını merakla bekliyorum doğrusu:)
Ben de her gün bir şey öğreniyorum bu alanda çünkü her gün güncellenen bir alan. Yorumunuz ve ilginiz için teşekkürler. 

26 Ocak 2024, 23.21
Sevgili bilgegunes, benim de uzmanlık alanım olmasa da geleceğe olan merakım ve son günlerde gündemde olması nedeniyle yapay zeka ile ilgili bir iki kitap okumuşluğum ve bilimkurgu filmlerinde de sıklıkla işlenen bu konuyla biraz ilgilenmişliğim var yanlızca.
Aslına bakarsanız konunun uzmanları bile yapay zeka potansiyelini bilme, yapacaklarını tahmin etme yetisine sahip olamıyorlar. Stephen Hawking (S.H. Einsteinden sonra gelen en büyük fizikçi olarak kabul edilen, ömrünün önemli bir kısmını tekerlekli sandalyeye bağlı olarak geçirmiş, bu nedenle ticari kaygısı olmadığı ve tarafsız olduğu kabul edilen bir bilim adamıdır) şunları ifade ediyor “ yapay zekanın ilkel türlerinin ne kadar yararlı olduğunu gördük ve görüyoruz. Ancak çok kapsamlı bir yapay zeka otonomi kazanarak kendi yolunu çizip, kendini insan kontrolünü dışarıda bırakacak şekilde yeniden tasarlayabilir ve insanlığın sonunu getirebilir”. S.H. yapay zekadan neden korkuyor? Çünkü Dünyaya egemen olan zekanın yaptıkları ortada.. Irkçılık, savaşlar, yoksulluk, sömürü, cinayet, kıyım… İnsanlık kendine bu kötülükleri yapabildiyse “yapay zeka kim bilir neler yapabilir” diye düşünüyor. Ayrıca diyelim ki yapay zeka düzeni ele geçirdi ve Homo Sapiensi yok etmedi, onlara hizmet etmeyi sürdüreceğini düşünebilir miyiz? Bu durumda sömürgecilik alternatiflerden en iyimseri olurdu. Biz kendimizden olmayan canlılara ne yapıyorsak onlar da bize onu yapacaklardır. Örneğin belki insan yağının onların metalik eklemlerinin dayanıklılığını artırıcı etkisini keşfederler. Belki de enerji üreten protein rafinerileri kurarlar. İnsan zihni sınır tanımıyor.. 
Ülkemizdeki siyasi anlayışı değiştirebilmek adına bütün bunları göze alma konusuna gelince, mandacı da değilsiniz,  yalnız da  değilsiniz. Selam ve sevgi ile...

27 Ocak 2024, 02.25
ChatGPT favorim Bilge .ddd Gerçi, “ne şiş yansın, ne kebap” düsturunu benimsemiş biraz kaypak bi karakter olsa da en azından diğerlerinden adil buldum onu. Bilgiye dayalı metinlerde çok başarılı olabilmesi, tez yazıp ödev hazırlayabilmesi ve bunları çok başarılı yapabilmesi doğal ama hayal gücü yok, benzer şeyler üretebilir belki fakat hiçbiri orijinal olamaz. Bir de ileriye dönük aynılaştırma riski var her türlü, hem ürettiklerini hem de insanları. Ehh öyle de olursa toptan tek tip bir şey oluruz. Artık ismi insan mı olur, robot mu olur fark etmez .dddd
 Telefonumu çağırayım, bana nerde olduğunu söylesin, yok müzik çal Siri dediğimde müzik çalsın filan bunlar güzel, yalnızca gerekli bilgiyi veri olarak kullanan uzman sistemler de bence süper ve çok çok insana yardımcı. Ama kendisinin arayıp bulduğu veriyle ürettiklerinin gerçekliği, güvenilirliği ve orijinalliği, tüm internet kullanıcılarının insafına kalmış görünüyor. Bir yığın da risk barındırıyor bu yüzden. Risk alacaksın ki ilerliyebilesin, diyorum bir yandan ama şu anda bile üzerine basarak işaret ettiğin olası “kontrol” hedefinin minik adımlarını görüyoruz. Hep kutucuk işaretliyoruz “verilerinizin işlenmesini kabul ediyor musunuz” deyip leblebi, çekirdek vs. olan çerezi yediriyorlar bize .ddd Hep takipteyiz; eskaza ilgilendiğimiz en ufak bir şey, ikinci aramaya kalmadan tepemizden boca ediliyor. Hiç alakam olmayan bir partiden telefonuma sürekli mesajlar geliyor mesela. Bunlar, tam da kontrol etmeye yönelik adımlar. Üzerimize giydiğimizden, yediğimizden içtiğimizden, politik görüşümüze kadar hem de.

Pek bilgim ve ilgim olmayan bir konuydu, yazdıklarım güncelliğini kaybetmiş bile olabilir Bilgem ama cidden okudukça ilgimi çekti, çok kaptırmadan takip edeceğim artık. Lazım birisin buraya, iki tane yazıp gitme!

27 Ocak 2024, 11.33
Cezbe Yo bilakis hepsi çok güncel. Yapay zeka etiği falan daaha çok yeni alanlar zaten. Felsefede yapay zeka insan gibi mi tartışması uzun yıllar sürecek. İşlevselciler insan gibi davranıyorsa insandır diyor. Reddit'de bir yapay zeka botu günlerce felsefe yapıyor ve kimse şüphe etmiyor ondan. Twitter mavi tik bile veriyor bir tanesine 30 bin de takipçi toplamış.:) Vee bir şekilde birileri fark ediyor bunları sonuçta. Çin odası deneyi de 'anlam'ı odağına alıyor ve epey düşündürüyor insanı. Senin ve  Ladin06'nin de söylediği gibi ilkel formları pek çok alanda verimliliği artırıyor. Dezenformasyon ve ayrımcılıklari derinleştirmesi bakımından kilit nokta biziz aslında sisteme ne kadar ırkçı, ayrımcı ifade yollarsak o da bu verilerle aynı şekilde üretim yapıyor. Teknoloji insanı şekillendiriyor gerçekten.Önce hızla seyahat ettik, mekan  kavramımız sarsıldı, telefon,tv,  internet ve son nokta yapay zeka teknolojili sistemler... 
Sağol canım, çok bi motive oldum  ama tembelliĝime bir de extra çabuk yorulma eklendi artık o zor biraz, acaba yapay zekayı kullanıp düzenli yazı mı atsak buraya. :)
28 Ocak 2024, 01.13
Hmm düşünelim dddd Aslında yapay zeka olmadan önce de bunu başarabilen toplayıcı taifesi var, onlar için yeni bir şey değil. Ama sana, bana gelmez kendi aklımızla idare edelim biz yine:)
01 Şubat 2024, 13.21
Asayiş berkemal mi, bana atılan bi laf var mı, okumayı gerektirecek bir bölüm (2-3 cümleyi geçmeyecek biçimde) ya da yorum filan varsa önemli kısımların altınızı çizip bilgilendirir misiniz lütfen.

Teşekkürler,
Saygılarımla
01 Şubat 2024, 17.33
Cezbe ya,  yöneticimize tarayıcının sağ üst köşesinde 'sayfada bul'  özelliği ile herhangi bir metinde istediği kelimeye şaak diye ulaşabileceğini sen mi söylersin ben mi söyleyeyim? Yoo ukalalık değil, ha... haaayıır tabi ki laf çakmıyorum teessüf ederim. Belediyemizin bir hızmeti :)

Aslında  bloga yapay zeka bir metinle dalacaktım ki son anda vazgeçtim. Şimdi malum ilerde buraya da böyle metinler yollanabilir. Kopi-paste oldum olası yasaktı burda.  Bu metinler de zaten insan üretimi  özgün ürünler ile reprodüksüyon arasında bir yerde konumlanıyor. Şimdi yönetim bunları fark ederse yaÿınlayacak mı? Yoksa insan emeği yok deyip ret mi verecek? Yazan nikleree blog yasağı gelir mi? Fark edilemeyip yayınlanan yazılara diğer üyeler "yapay zeka kadar kıymetimiz olmadı bu blogda" diye çemkirebilirler. Gamyun Blog buna hazır mı? Bu gibi durumlarda nasıl bir etik duruş sergileyecek nasıl bir yol haritası çizecek kendine merak ediyorum. Gamyun blog yönetimini temsilen söz sende Gmsnn. Bold karakterle yazdım, saygılarımla :)

02 Şubat 2024, 06.49
smile Resmi Allahım! Gmsnn’nin okul hayatını düşünebiliyor musunuz. Kesin çalışkan birinin kanına girip fındık fıstıkla kandırıp ödevlerini ona yaptırıyordur, sınavlarda çocuğa birinde kendi ismi yazan 2 sınav kağıdı yazdırıyordur. Tezini filan da para verip hazırlatmıştır garanti. Yapay zekaya yetişseydi yanmıştı tüm dünya. smile Resmi
02 Şubat 2024, 16.02
Yapay zeka tarafından yazılmış içeriklerin tespiti gerçekten önemli bir konudur ve bu durumla başa çıkmak için şu adımları düşünebilirsiniz: 

İnceleme Süreci: 
Gönderilen yazıları dikkatlice inceleyerek, yapay zeka tarafından üretilmiş olup olmadığını değerlendirebilirsiniz. Bazı belirtiler, tutarsızlık, mantıksal hatalar veya insan dokusunun eksikliği olabilir.

Yapay Zeka Yazı Tanıma Araçları:
Yapay zeka tarafından üretilmiş içerikleri tespit etmeye yardımcı olacak özel araçları kullanabilirsiniz. Gelişmiş içerik analiz araçları, özgün insan yazısı ile yapay zeka tarafından üretilmiş içeriği ayırt etmekte yardımcı olabilir.

Yazar Kimliği ve Takip:
Üyelerin daha önce gönderdiği yazıları inceleyerek, bir yazarın yazım tarzını ve kalitesini anlayabilir ve aniden değişen veya tutarsız bir tarzın belirtisi olabilecek durumları fark edebilirsiniz.

İletişim ve Güven İnşası:
Üyelerle açık bir iletişim sürdürerek, özgün içeriğin önemini vurgulayabilir ve şeffaf bir şekilde inceleme süreçlerinizi paylaşabilirsiniz. Güvenilir bir ortamın oluşturulması için şeffaflık önemlidir.

Topluluk Geri Bildirimi:
Okuyucularınızdan gelen geri bildirimlere önem verin. Eğer bir yazının yapay zeka tarafından yazılmış gibi göründüğüne dair uyarılar alırsanız, bu konuda detaylı bir inceleme yapabilir ve gerekirse yazarla iletişime geçebilirsiniz.

Yapay Zeka Kullanım Politikası:
Blogunuzda kullanılan yapay zeka yazılımlarının kullanımına dair bir politika belirleyebilir ve üyelerle paylaşabilirsiniz. Bu politika, özellikle yapay zeka tarafından yazılmış içeriklerin kabul edilmeme durumunu içerebilir.

Her durumda, şeffaf bir iletişim, güven oluşturmak ve üyelerle iş birliği içinde olmak önemlidir. Ayrıca, yapay zeka tarafından yazılmış içerikleri tespit etmek için teknik araçlar ve insan incelemesi kombinasyonunu kullanarak en etkili sonuca ulaşabilirsiniz, ulaşabiliriz, ulaşabilirim.
04 Şubat 2024, 02.33
Ona da üşenir Bilge .dddd Bak yapayın dibini bulmuş, yoksa bu kadar uzun yorum da yazamazdı. Hoşuna gitmiş dur ben bi yapayı taklit edeyim demiş de olabilir gerçi dddd. Bi defa yapay zekanın topladığı metinler, arama motoruyla bulunamıyorlarmış. Bu yüzden tamamı insan kontrolüne kalıyor. Yani nedir; gelen yazıyı onaylayana epey bir iş düşüyor. Bu portalda, yapay zeka icat olunmadan önce de hepimiz çok alıntı yazıların yayınlandığını gördük. Bundan sonra, çook ama çoook daha fazla göreceğimizi düşünüyorum. Çünkü gerçekten konuyla ilgili liyakat gerekiyor bu iş için, “bota karşı bot” ancak teknik kısmını ayıklayabilir o da yakalarsa. Meselaaaa, senin şu yazdığın robotik yorum Gmsnn, blog olarak X kişi tarafından onaya gönderilse, kaçınız onaylardı bu metni?? .ddddddd
04 Şubat 2024, 11.01
Yorumdaki başlıklar hem onay mekanizması olan hem olmayan büyük ve küçük çaplı platformalar için oldukça kapsayıcı ve geçerli çözümler içeriyor.  Mesasafeyi koruyan bir üslup ile yapay zeka bir metin arasında kaldım Cezbe. Ben de işkillendim yani:) Uzun aralar verdiğim için yanılıyor da olabilirdim.  Bu arada eski blogcular tamam ama  yeni blogcuların yolladığı yazı ve yorumların tespitinde onaylayanlar da zorlanabilir. Yapay zeka araçlarının bu konuda baya başarılı olduğunu okumuştum. Gerçi hiç denemedim. Bak şimdi ya, ayaküstü bilimkurgu bir öykü düşürdünüz aklıma. Şimdi yonetimin kullandığı yapay zeka araçlar çaktırmadan kendi türüyle blogda etkin olmaya çalışıyor. Yapay zeka metinlerin korkulu rüyası Cezbe ve arkadaşları blog yönetimiyle işbirliği yapıp platformu bunlardan arındırmaya çalışıyor. bilge her zamanki şüpheciliği, hiyerarşiye olan mesafesi ve herkes için(yapay zeka bile olsa) özgürluk arayışıyla yine iki arada bir derede. Al'a karşı girişilen bu mücadelede eski kırgınlıklar unutulup yeni ittifaklar kurulabilir mi? Tabi ki gene açıkta kaldı:)
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın