gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Psikolojik Baskı ve Yetersizlik Hissi.

26 Ocak 2024, 09.56
A- A+

Dün paylaştığım yazıda bu konuya girmemeye elimden geldiğince özen gösterdim çünkü ayrı ele alınması gerektiğini düşünmekteyim. Eleştirme ve düşünce ifade etmede belirli kıstaslar olması gerektiğini, ölçüsünün önemli olduğu kanısındayım. Eleştiri bence ahlaki bir konu olmadığı müddetçe neredeyse hiç yapılmaması gereken birşey.[kişisel olan eleştiriden bahsediyoruz, iş ile ilgili vs değil]. Neden böyle düşünmekteyim, birisini yererek onda iyi bir değişim ummanız bana bir hayal gibi geliyor. Eleştirinin yapıcı olanı varımdır, bence vardır sadece kelimelerin yerlerini değiştirmek gerekli bence.

 İkili ilişkilerde veya evliliklerde, bilhassa uzun soluklu ilişkilerde eleştiri tahammül sınırlarını zorlamaya evriliyor. Çin işkencesi idi galiba bir kişinin sürekli aynı noktaya damla damla suya uzun süre maruz kalması, onun gibi devamlı olarak o eleştiriye maruz kalmanız. Bir süre sonrasında olduğunuz kişi olmaktan, karşı tarafı çok önemsiyor ve mutluluğunu mutlu olmanızın önüne koyuyorsanız yetersizlik hissi ile mücadele etmeye başlıyorsunuz. İşte asıl insanı yoran şey bu yetersiz hissediş. Yetersizlik duygusu, genellikle kişinin geçmiş deneyimlerinden kaynaklanır. Özellikle çocukluk deneyimleri, bu duygunun temelini oluşturabilir. Çocuklukta yaşanan olumsuz deneyimler, aile içi ilişkilerdeki sorunlar veya travmatik olaylar, kişinin kendine olan güvenini ve değer algısını etkileyebilir. Bu nedenle, yetersizlik duygusuyla başa çıkmadan önce, geçmiş deneyimlerinizi gözden geçirmek ve bu deneyimlerin duygusal olarak nasıl etkilediğini anlamak önemlidir .Ne yaparsanız yapın gene de aynı döngü başa sarıyor gibi hissediyorsunuz. Aynı konu farklı farklı şekillere evrilerek önünüze geliyor her seferinde. Olduğun kişi bu aslında, belkide karşı tarafın isteğinin senin için kabul edilebilir bir tarafı bile yok ama o, bu eleştiriyi yapmaya ve sizi istediği kalıba sokma çabasında ısrarcı oluyor. Ne kadar büyük bir psikolojik baskı değil mi. Hep eleştiren ve tatminsizlik hisseden bir insanla yaşamak.

 Sevgilim sen bu konuyu geçiştirdin biliyorum yoğunsun ve belkide çok önem vermiyorsun benim gibi ama, ben bu davranış ile kendimi değersiz hissediyorum bunu değiştirmek için benimde yapabileceğim birşey var mı gibi bir yaklaşım ile kendi hissinden yola çıkarak bunu anlatmak çok mu zordur dostlar. Çok zor olmasa gerek iki kelime ile oynayıp karşı tarafı kırmadan eleştirmeden istenilen durumun ifade edilişi. Aksinin yaşandığı ilişkilerde insanın öz güven problemi ve yetersizlik hissi ile mücadeleye sürüldüğünün unutulmaması gerekiyor. Bu platformun işte bize sağladı özgürlük alanı da bu ne olmak istiyorsak olabiliyoruz. Çekinmeden, eleştirilerden korkmadan rahat olmak istediği ve o hissedilen baskının aksine yeterli bir insan olduğunun kabulünü görmek. Sunduğumuz bu kişilikler ile kabul görme, bak olduğum gibi biriyken de değerli ve uğruna mücadele edilesi biri olduğu tatmini hissetme ihtiyacı. İşte bunlar geçmişimizden gelen tüm negatif etkiler ile burada olduğumuz bu kişiliklerin nedeni. Dünde bahsetmiştim sürekli değişiyoruz ve değişmeye devam edeceğiz sadece bunları nasıl ifade edeceğimiz ve kabul göreceğimiz bizim nasıl bir değişime uğrayacağımızın rehberi olacak. Kırmadan dökmeden ve psikolojik baskı kurmadan kendimizi ifade edebilme, bunlara maruz kalmadan da eleştirilmesi dileğiyle..  Karışık ve anlatamamış hissederek bitiriyorum sözlerimi affınıza sığınarak.

 Saygılarımla.

YORUMLAR


Henüz yorum yapılmamış :( Yazık ama blog sahibi senin yorumunu bekliyor olabilir

Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın