gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Yıkılan Hayaller

06 Şubat 2024, 00.13
A- A+

Ülkemizin başına gelmiş tarihteki en büyük felaketin senesine adım atmış bulunuyoruz. Daha büyük ne yaşayabilirdik ? Bir toplum daha fazla ne ile sınanabilir? Sanırım ya soykırım yada böyle birşey gelmesi gerekiyor böyle bir acı hiç bir zaman olmamıştı. 99 daki depremi Yalova da yaşayan biri olarak ve en az hasarla etkilenmemize rağmen o zamanlar gördüklerimiz ,duyduklarımız, yaşadıklarımız çok zordu ve Ağustos ayındaydık. Derdimiz korkudan tarlalarda uyurken üzerimize çiğ yağması veya koynumuza börtü böcek girmesiydi. Ya geçen sene olanlar . Hava buz gibiydi o kadar çok yıkım vardı ki kurtarma çalışmaları yetersiz kaldı. Bir çok kişi açlıktan veya donarak mahsur kaldıkları o cehennemde son nefeslerini verdiler . Hele o '' baba yardım et ölüyorum diye sesli mesaj atan kız '' . Binlerce farklı yaşam , binlerce farklı hikaye , binlerce gerçekleşmeyen hayal... Sadece kendisi kurtulup evlatlarını kaybeden anaların acısı...  O haberlerde izlediğimizin kat kat fazlası bilmediğimiz durumlar . Bütün bunları da tecrübe eden bir ülke sanırım artık deprem için güvenli bir bölge olmadığına emin olmuş olmalı. 99 depreminden sonra istisnalar hariç marmara bölgesinde yapı denetim çok güzel bir şekilde işledi . Delitasyon ile blok ayırmalar , perde betonlar, demir kalınlıkları , beton kalitesi , zemin etütleri...

 Yıkılmış eski yapılara hiç birşey diyemem ama daha 10 senelik , 5 senelik binalar nasıl yerle bir olur ? Bu şehirler marmara bölgesinde değil diye mi denetlenmedi ? Şimdi yoruma '' ya sen ne gördün o afete bina  mı dayanır ? '' diye yorum yapabilirsin ama ben o afetin ortasında çatlağı bile olmayan sapa sağlam yapılar gördüm. Herşey oldu evet yaşanan yaşandı ve bundan sonrası için tek yapacağımız yaraları sarmak daha önemlisi bundan ders almak . 

Güvenli bölge yok .Bir kere kafamıza bunu yazacağız. İzmir , elazığ , van   bunlar hep bize sıra sıra sinyal verdi ama biz görmedik. O binaları sağlam yapmadık. Adam deprem bölgesi değil diye dayanıksız binalar yapıyor ve denetlenmiyor bu çok açık ve net . Artık ülkemiz daha fazla acıyı kaldıramaz. Şuanda da deprem bölgesi diye marmaradan ev almıyorlar. Ben en çok marmaradan ev alırım çünkü çoğunu deprem yönetmeliğine uygun olarak yapıyorlar. Deprem hiç görmemiş bir şehirde ev aldığınızda o şehirdeki binanın deprem yönetmeliğine uygun yapıldığının ne kadar inancında olacaksınız? 

 Uzmanlar söylediğinde herkese şaka gibi geliyor yatarken baş ucunda birşeyler bulundurmak.O kadar basit birşey başımıza gelecek bir durumda ne kadar hayati bir öneme sahip olacağını bir düşünsenize . Deprem eğitimleri almak , tatbikat yapmak ne kadar önemli . Kaç kişi bütün bu yaşanılanlara rağmen hiç birşey yapmıyoruz. Malesef balık gibiyiz olta atıldığında yakalanacağımızı bildiğimiz halde yemi yiyiyoruz ve herşeyi unutup bile bile aynı hatalara devam ediyoruz. Hatta hayatımıza normal devam ediyoruz yıbaşlarında kutlamalar havai fişekler ... Böyle bir acının yaşandığı bir sene ... Şu hayatta kabul olacak bir dileğim olsa heralde 2010 dan sonrasını görmemek olurdu ... Yazdıklarımızı kaç kişi gerçekten okur veya kaç kişi anlar bilmiyorum  ama önlemlerinizi alın dünya her geçen gün daha kötüye gidiyor . Aileniz çoluğunuz çocuğunuz için önlem alın kalanı rabbime bırakın ... Tüm hayatını kaybedenleri rahmetle anıyorum saygılarımla

YORUMLAR


Henüz yorum yapılmamış :( Yazık ama blog sahibi senin yorumunu bekliyor olabilir

Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın