gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.
zac

zac

BLOG

YüzBir

14 Kasım 2007, 15.01
A- A+
Geçen bir kaç haftada 101 popülerliğini yeterince sağlamlaştırmış görünüyor. Bu oyunu eklemeye ilk karar verdiğimizde, kurallarını öğrenmekle işe koyuldum. Diğer oyunlara göre oldukça fazla sayıda kurala sahip. Kuralları kısmen öğrendikten sonra da, nasıl bir sistemde bu oyunu oynamak isteyeceğimi düşünerek, taş hareketlerinden el açmasına kadar bir çok detayı tasarlamaya başladım. Elbette, kolay, basit bir dizayn olmasını da unutmadan.

Normalde, OKEY taş hareketlerine sadık kalmak istiyordum. Çünkü, bir çok kullanıcımızın alışık olduğu bir düzeni değiştirmek hoş olmayacaktı. Fakat, 101'de perlerin per olarak taşınarak açılabilmesi ya da ıstakamızda taşınabilmesi/sürüklenebilmesi işleri oldukça kolaylaştırıyordu. Bu nedenle, biraz radikal de olsa taşların OKEY'den farklı şekilde taşınması sonucun vardım. Belki 101 oynayan üyelerimiz, OKEY'in de benzer şekilde değişmesini isteyebilirler :)

Herhangi bir tuşa basmadığınız durumda ki taş hareketlerini zaten tecrübe ile biliyorsunuz. Sürüklemelerde, per olmayan taş tek olarak hareket eder. Eğer per ise, per olarak hareket eder. Bazen perler doğru tespit edilemeyebilir. Örneğin, 10-11-12-13-13-13 gibi bir sıralamada, 11'e tıklayıp sürüklerseniz 10-11-12-13 seri peri hareket edecektir. Bunu önlemek için erkek per ile seri peri bir boşlukla ayırmalısınız. Eğer taş per içerisinde ise, CTRL + SOL TUŞ ile peri hareket ettirmeden taşı sürüklemeniz mümkün.

Gerçek hayatta oynarken, taşları iki farklı şekilde daha ıstakaya koyma şansınız var. 1-Ters çevirerek, 2-Yan. Sağ tuşla taşların ters çevrildiğini bir çoğunuz zaten biliyorsunuzdur. Okeyleri atmamak için ters çevirmek şart, yoksa arada kaynıyor. Maalesef yan çevirmeyi desteklemiyoruz ama onun yerine bir alternatifimiz var. CTRL + SAĞ TUŞ ile taşların uçlarının kırık olmasını sağlayabilirsiniz. Bu ne işe yarar mı diyorsunuz? Örneğin çiftleri işaretleyip yanlışlıkla atmanızı engelleyebilirsiniz.



101'de henüz tamamlamadığımız bir kaç eksiğimiz daha var. Yazboz gibi. Bunun yanısıra birkaç problem daha var düzeltilmeyi bekleyen. Özellikle, 10-OK-OK-13 şeklinde bir peri kabul etmiyor sistem. Çünkü bunu 10'lu erkek per kabul ediyor. Mevcut sistem yine 11-OK-OK gibi bir peri de erkek per olarak kabul ediyor. Güncellemeden sonra ise, seri per olarak kabul etmeye başlayacak.

Bir de, 101 oyunununda masanın sohbet kısmı görünmüyor diyenler var. Aslında az buçuk bilgisayardan anlayanların çözebileceği basit bir sorun ama herkesin de çözebileceğini varsaymıyoruz. 101 masası ekranına sığmayanlar 1024x768 çözünürlükten daha düşük bir çözünürlük kullanıyorlar, sorun burdan kaynaklanıyor. Bu sorunla karşılaşanlar, bilen birine çözünürlüğü en az 1024x768 yaptırmalılar. Üyelerimizden bir kısmı masanın küçültülmesini, bir kısmı da büyütülmesini istiyor. İki zıt şeyi isteyen insanları aynı anda memnun edemeyeceğimize göre, mevcut hali en iyisi demektir.

Son olarak, kurallar ile ilgili siteden yardım aldığımız ve az da olsa bugs@gamyun.net adresine e-mail atarak oyunun daha hatasız olmasına katkıda bulunan üyelerimize de teşekkür ediyorum. Hâla eksik gördüğünüz noktalar varsa bu blog'a yorum olarak ekleyebilirsiniz.

Not: Taş sayısının rakamsal olarak gösterilmesini isteyenler var. Bu konuda dizaynımız kalan taş sayısını çok net şekilde gösteriyor. Bu konuda bir değişiklik yapmayı düşünmüyoruz.

YORUMLAR

14 Kasım 2007, 15.26
güzelmiş.emeğinize sağlık ;)
14 Kasım 2007, 15.30
şu kalan taş kısmından kastın oynayanların elinde kalan taşlar değil herhalde zac. ben öyle bi rakam göremedim rakiplerimde. bunuda gösterme şansınız olursa daha iyi olur
14 Kasım 2007, 15.34
herşey gayet güzel ve yolunda.. sitemize renk kattı 101 çalışmanız,, teşekkür ederim.. benim tek sıkıntı duyduğum konu 101 salonlarımızda op bulunmamasıdır.. yakın zamanda bu salonlarımıza op (op'lar) tahsis etmeniz dahada bi renk katacaktır.. kolaylıklar..
14 Kasım 2007, 16.11
Ben gamyuna ilk üye olduğumda 101 olmadığına çok üzülmüştüm,okeyle yetinmek zorunda kalmıştım..Sana çook teşekkür ederim 101 i eklediğin için ama eksiklerden birinide ben belirmek istiyorum.Bir oyuncu 101 veya üzerini açtı ama elinde kalan taşları var altındaki oyuncunun attığı taş eğer per yaparsa alabilir ve o aldığı taşıda açmak zorundadır.Şu andaki sistemde maalesef alınıyor ve eldeki taşları küçültüp kendisine sıra gelmesi için uyanıklık yapılıyor.Bir de bunun cezalı olanı var mesela bir oyuncu tam 101 e açtı 2.oyuncu 101'i bulsa dahi açamaz mutlaka bir veya daha çok üstüne açmak zorunda,çiftte ise 1. oyuncu 5 çift açtı 2 . oyuncu 6 veya daha fazla açmak zorunda bunlar benim bildiğim bazı kuralları eğer dikkate alırsanız sevinirim şimdiden teşekkürler unutmadan sen bir harikasın.
14 Kasım 2007, 16.50
çok tşk ederim böle bi oyunu bu siteye koydunuz için çok harika oldu artık kahvehane diye bişe kalmazmı ne :) bide perişan oyununu koysanız tamam :)
14 Kasım 2007, 18.12
Ben hala ayni tastan 3 tane oldugunu ve buna bizzat sahit oldugumu iddia ediyorum  anlattiginiz sekilde degildi. Bu konudaki israrci olmamin sebebi ise haberdar etmek sadece
14 Kasım 2007, 18.39
Sayın zac EsLi Oyun Oynarken ELimizde kaLan SayıLar Neden Aynı DeğiLde Ayrı Ayrı TopLanıyor Bu Tek Bir Yerde TopLansa Daha  İyi oLmazmı NormaLde ReeLde Oynarken Tek ßir Yerde TopLanıyoruz  Yazboz işini ßen Yapıyorumda ReeLde:D
14 Kasım 2007, 20.51
Yüksel el sayılı oyunlarda genelde oyunları tamamlayamıyoruz. Çünkü rakiplerimizden birisi ya kendi isteği ile çıkıyor yada bağlantısı kesiliyor. 101 oyununda da okey oyununda olduğu gibi BOT lar olursa oyunu tamamlamıza yardımcı olur. Evet yeni kurallarda puanı 2500 altında olan üyeler yarım oyuna girdiği zaman kaybetse dahi puan alıyor ama 101 oyununda yarım oyun olsa dahi oyuncular masaya geliyor bakıp çıkıyorlar oyuna başlamıyorlar:) Güzel bir oyun olmuş tesekkürler.
14 Kasım 2007, 21.51

slm

zac tas sayisi faza 21 den 17-18 tas a düsürürseniz daha güzel olacak

cogu kisinin tas cekmeden eli acik oluyor (bende dahil) buda rekabeti azaltiyor

birazda emek lazim yani :)

tsk

 

14 Kasım 2007, 22.27
      Emeğinize teşekkürler diyerek söze başlayayım:) çok karışık bir oyunu siteye ekleyerek zoru başardığınız için tebrikler smile Resmi Sizin de bahsetmiş olduğunuz gibi oyunun bi kaç tane (bence pek önemli olmayan) eksikleri var. Zaten demiş olduğunuz gibi onları da düzeltmenin uğraşı içerisindesiniz. Yorumlarda arkadaşlar da fikirlerini belirtmişler zaten ama yine vurgulamak açısından bende bir kaçını belirtmek istiyorum..
       Eşli oyunlarda sayıların toplanarak belirtilmesi...Yazboz eklenmesi.... ortadaki taşların sayısının belirtilmesi... eli açan oyuncularda kalan taş sayısının belirtilmesi...çifte giden oyuncunun çıkmış taşları görebilmesi ( okeydeki gibi)... Seri açan oyuncu çifte işleyebiliyor da neden çift açan oyuncunun işlemesi kısıtlı oluyor ( mesela yerde 1-2-3 var 4-5-6-7 yi işleyemiyoruz)...oyunu daha zevkli ve akıcı hale getireceğini düşündüğüm görüşlerimi belirttikten sonra asıl önemli olan son görüşümü de belirtmek istiyorum....  
Oplar ya gerektiğinde ortada olmuyorlar ya da sitede op eksikliği var... Bence Op un görevi gerektiğinde ortada olmaktır...İşin garip tarafı da sürekli gerekiyor :D
Tşkler ;)))       
14 Kasım 2007, 22.54
NAZENIN__'e katılıyorum aynı durum ile ben de karşılaştım..evet arada bir aynı taştan 3 tane çıkıyor..umarım fark eden olmuştur bizim haricimizde...
14 Kasım 2007, 23.23

slm öncelikle bu güzel oyunu gamyuna getirdiginiz için ve eklemek için verdiginiz çabadan ötürü tbrk ediyorum... bizi başka sitelere gitmekten kurtardınız:) ayrıca eklerseniz oyunu dahada seri ve zevkli hale getirecegine inandıgım bir yöntemi paylaşmak isterim.  TAŞ ÇEKERKEN VE ATARKEN 2 KEZ SOL TIKLADIGIMIZDA TAŞ KENDİLİĞİNDEN ISTAKAYA GELSİN VE AYNI ŞEKİLDE YERE ATILABİLSİN... şimdiden tşklersmile Resmi

 

14 Kasım 2007, 23.43
sayın yönetici; 101 çok zevkli güzel bi oyun ama sürekli kaçamlar yüzünden yasaklanmaktan bıktım.masadan gidenlerin ardından davet yapmaktan gelene gitme diye yalvarmaktan bıktım. masada son kalan ben oluyorum ve çıkınca yasaklanıyorum . nasıl bi sistem kurdunuz anlayamadım.lütfen bu soruna bi çözüm... teşekkürler
15 Kasım 2007, 03.05
Arkadaşlar çok hoşsunuz isteklerin ardı arkası bitmiyo :) ama yere açmış seriye bir defada per olarak 3 taş işlenmez bu oyunun kuralı bu ve bence halen ısrar ediyorum artırmalı(cezalı)olursa bu oyun çok daha zevkli olacak her iddiasına varım .Aynı zamanda masada herkes kaçtı tek kaldım ama yasak almadım arkadaşlar lütfen bu konuyu abartmayın bence çok süper oldu.Zac cezalıyı bir an önce değerlendirmeni umuyorum tşklr.
15 Kasım 2007, 11.14
nazenın ve limonu olmayan tekila arkadaşlarıma katılıyorum bende 3 taşın aynı oldugunu farrkkettim ve farkeettiğimden  itibaren oyuna girmedim şuan çok yeni bir oyun bazı eksikleri var çogunlukla oparatörde olmuyo bot olmadıgı için bazı oyunlarda yarım kalıyo yinede bir gamyuncu olarak 101 in eklenmesi sevindirici ve mutlu edici tşk ederim saygılarımla...
15 Kasım 2007, 11.18
herkese iyi oyunlar. 101 özellikle kış akşamlarının vazgeçilmez oyunu, bu oyunu sitenize eklediğiniz için teşekkür ederiz. benim iki tavsiyem olacak 101 de ayarlar bölümüne ayrıca katlamalı diye de eklerseniz çeşit olabilir. katlamalıdan kastım bir oyuncu eğer 101 açıyorsa diğer oyuncu onun bir üst sayısı yani 102 açmak durumunda kalıyor oyun biraz daha zevkli ve hırslı olabiliyor. birde okeyde taşları yerlerini değiştirmek istediğimiz zaman o taşı tıklayıp hangi taşla yerini değiştirmek istiyorsak onun üzerini tıkladığımızda otomatikman değişiyoru ama 101 de öyle değil sürüklemek gerekiyor. bilmem anlatabildimmi durumu ama bununla ilgilenirseniz seviniriz. tekrar iyi oyunlar iyi günler.
15 Kasım 2007, 12.15
3 tas olayini diger blogta aciklamistim ama burda da tekrar dile getirildi belirteyim. Ayni tastan 3 tane yok. Eger yerdeki en son tasi yani gostergeyi alirsaniz, gosterge alinmis olmasina ragmen Sun Java'da yuzde 50 koyu olarak yine de cizilir. Nedeni, gostergenin ne oldugunu hatirlamak yerine gorulsun diyedir. Haliyle, asil iki gosterge de elinizde ya da kullanilmis olabilir. Zaten sunucular kimin elinde ne taş var kontrol etmektedir. Yok bu hatadır diyen, ekrani bugs@gamyun.net'e yollasin biz de gorelim. Kuru kuruya gitmiyor.
17 Kasım 2007, 04.05

yapılan yorumlarda belki değinen arkadaşlar olmuşturr..ama hepsini okuyamayacağımdan dolayı değinilmemiş farz ederek...normal 101 de olan ama bizim siteye eklenmemiş iki eksik kural  söyliym bende... 1.. okeyi kullanan arkadaşın... okeyi başka başkası yerden aldığında..101 ceza yemesi olayı..ki 101 in temel kuralalrından biride bu... bu şekil..aynı masada olan tanışık arkadaşalrın... ok eyi birbrilerine satmayıda önler....eşli oyun haric...eşler birbirleirnin ok lerini aldığında ceza yemezler...

2. kural ise.. göstergenin çiftte açtığımızda ok gibi kullanabilirlik... başka taşın yanına çift kullanırsn...yerden alıp tekrar  kullanılabilir...gibi...

19 Kasım 2007, 11.56
Herşey için çok tşk ederiz zac.Ellerine kollarına sağlık.Birde değinmek istediğim konu şu.Salonda op olmuyor üye oyun içerisinde atılmak istiyor yada çıkmak istiyor ve kurucu atmıyor.Atmayıncada üye gıcıklık olsun diye eli yere açıyor geri çekiyor ve sürekli o şekilde ceza alıyor.Ve süreyide kullanarak oyunu iyice yavaşlatıyor.Buna bir çözüm bulunabilirmi.Yada ne bilim oyun içesinde gıcıklık olsun diye sürekli ceza alan üye üst üste aynı el içerisinde bunu belli sayıda yapınca yasak alsa.En sıkıcısıda süreyi sonuna kadar kullanıyor eli açıyor geir çekerek.Daha  iyi bir çözüm bulunabilirse çok memnun oluruz.Kolay gelsin iyi çalışmalar
20 Kasım 2007, 16.27
Sevgili zac öncelikle çalışmalarınızdan dolayı başarılar diliyorum. Benim dileğim 51 ile 101 in farklı kategorilerde yer alması yani 51 oynayan oyuncular icin ayrı bi salon olabilir 101e alternatif bi oyun olabilir. Boylelikle 51 icin oyuncu arama derdinden kurtulmus oluruz :)
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın