gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.
zac

zac

BLOG

Puanların ardından...

10 Şubat 2008, 16.07
A- A+

Puan silinmesi ile ilgili yazı oldukça fazla yorum topladı. Herkes kendine göre haklı bir neden söyledi. Bazıları yorumların okunmadığını da iddia etti. Ama hepsini okudum.

Öncelikle, bir önceki dönemde elit kazanan üyelerimize hediyeleri en kısa sürede verilecektir. Güle güle kullanmaları dileğiyle...

Asıl konumuza dönersek, normalde puan silmeyi düşünmüyorduk zaten. Fakat, eski puan sistemi ile de yapmak istediğimiz bazı şeyler mümkün olmuyordu.

Bir çoğu almış başını gitmiş, onbinli, yirmibinli puanlar yapılmış. Üyenin kazanma oranına bakıyorsun % 90. Nasıl böyle bir başarı olabiliyorsa artık. Yeni üye geliyor, puanı 1500. Değil ilk 30, ilk 300'e girebilmesi bile imkânsız. Puan silinmesi ile yeni bir başlangıç yapıyoruz, elbette her 1500'ün üzerindeki üyemize aldığı puanın karşılığında bir şeyler vermek isterdik ama, yüzbinlerce üye yapar ki bunun altında kalkmamız zor.

Alınan bu puanların ne kadarı hilesiz hurdasızdı? Kimbilir... Yeni dönemde, sadece puan silmekle kalmadık, bunları daha düzgün takip edebileceğimiz bir yapı da kurduk. Bu nedenle, üzülmek istemeyenler, oyunlarını oynarken bunu akıllarında tutsunlar. Çünkü belki, 100 oyununuzdan 90'ı normaldir ama 10 oyun yüzünden, hiçbir uyarı yapılmadan puanınızdan olabilirsiniz.

Eski puan sistemi gerçekten adaletsizdi. Okey olsun, yüzbir olsun ya da diğer oyunlar, sadece bir sayı değişimi ile oyun iki kat puan vermeye başlıyordu. Bunu düzeltebilmek için ya ondalık puan vermemiz, ya da puanları şimdi olduğu gibi 10, 100 gibi bir rakamla çarpmamız gerekiyordu. Ondalık haneye sahip puanı ise, sistem dizaynına uymadığı için düşünmemize zaten gerek yoktu.

Genel puan sistematiğimiz aslında çok basit. Masaya oturanlar, oyunun puanını ya kazanır ya da kaybederler. Kaybedenler, kazananların puanını karşılarlar. Örneğin, bir oyunda 40 puanı tek kişi alıyorsa, 3 kişi de kaybediyorsa, 3 kişiden 13-13-13 (39) şeklinde düşülür (Yuvarlatma hataları nedeni ile bir iki puanlık farklılıklar oluşabilir). Yani her oyun başlangıcında, bu oyun şu kadar puanlık olsun deniyor. Daha sonra, kaybedenlerden bu puan eşit şekilde toplanıp, kazananlara eşit şekilde dağıtılıyor.

Ayrıca, okeyde oyunu bıraktın/bırakmadın, kağıt oyunlarında yardım ettin etmedin, son elde eksiye gitmedin gibi bir sürü tantana oluyordu. Yeni puan sistemimizde ise, oyunu tek kişi bitirmekle, birden fazla kişinin artıda bitirmesi puan açısından çok farkedebiliyor. Haliyle, artık oyunu bırakmayan ya da son elde eksiye gitmeyen insanları da anlayışla karşılamak gerekir. Çünkü, tek kişi battığında, tüm eksi puanı kendisi alırken, iki ya da üç kişi battığında bu puan bölüşülecek.

Üyelerimiz, tek battıklarında çok kaybettikleri için üzülüyorlar. İki oyun oynadım 100 puan kaybettim, bunu nasıl kazanacağım tekrar gibi. Puanlar eskiden bir bir alınıp giderken aslında rakamların büyümesi şimdi gözü korkutuyor sadece. Çünkü eskiden de, iki 4 puanlık oyun kaybedince 8 puan gidiyordu. Aslında, oyundaki amaç artık, tek kaybetmemek ya da tek kazanmak. Kazananlar, daha fazla kişiyi batırmaya, kaybedenler ise, tüm puanın kendisinden gitmemesi için yanında birilerini daha götürmeye çalışmalılar. Diğer türlü, oyunu oyna, sistem zaten standart puan veriyor ya da düşüyor, bir heyecanı yok.

Yapılan itirazlardan bir tanesi, batma ya da çıkma oranına göre puanlama yapılması, eskiden olduğu gibi. Fakat bu durumda, sınırda olan kişiler "Aman batsam da çıksamda çok az puan gidecek ya da gelecek, uğraşmaya ne gerek var" diyebilirler, oyunu boşlarlar. Halbuki, yeni sistemimizde, kazanan 1 sayı ile de olsa kazanmıştır ve pastaya ortaktır, bu nedenle son ana kadar, kanının son damlasına kadar savaşacaktır.

Eski sistemin bir başka sorunu, oyuncu ikinci üyeliği ile giriyor, oyunu kazanacağı zaman onu düşürüp iddialı olduğu üyeliğini masaya sokuyor ve puanı kapıyor. Buna, eski sistemde bazı çözümler bulmaya çalıştık ama verim alamadık. Yeni sistemde ise, artık oyunun puanı ve kazanıp kaybedilme değerleri, oyuna ilk başlayan oyuncuya yazılır. Onu çıkıp başkası yerini alsa da, puan ilk oturan oyuncuya gider. Yarım oyunlar için bu sorun olur mu? Muhtemelen olmaz, çünkü onları da cazip hale getirmeye çalışıyoruz, biraz daha cazip olması için düşündüklerimiz var.

Eski sistemde oyundan düştüğünüzde, oyun tamamlandığında, eğer yerinize gelen oyunu kazanmışsa kendisi puan alırken, kaybettiğinde, puan düşen oyuncudan düşülürdü, üstelik oyunun kaybettireceği maksimum puan. Yeni sistemde ise, kazansa da kaybetse de ilk oyuncuya yazılır, kaybeden tek kaybetmezse, düşenden de maximum puan düşülmemiş olur. "Eee, bu durumda yarım oyuna oturanlar yenilir, puan da ilk oyuncudan düşülür" diye düşünebilirsiniz. Ama tam olarak öyle değil. Çünkü, yerine gelen kişi oyunu tamamlar ve kazanmayı başarırsa, oyuncunun aldığı puanın % 50'sini de ona veriyoruz. Böylece, düşenlerin yerine gelenler, oyunu tamamlamak için istekli olacaklarından, istem dışı düşen ve zamanında yerini alamayan oyuncuların hakları da kısmen korunmuş olacaktır. Artı, yerine gelen kişi tek başına kaybetmeyi göze almış olabilir, ama peki kazananların hepsi puan paylaşmaya razı mı? Görüldüğü üzere, oyunlar sabit puanlama yaptığımız eski sisteme göre, çok daha stratejik ve heyecanlı.

Eşli oyunlara haksızlık yapıldığını iddia edenler de oldu. Neden eşli oyuna daha fazla puan vermemiz gerektiğini düşünüyorsanız. Eşinizle oynamak istiyorsanız, oynayın zaten. Eşinizi neden puana değişiyorsunuz ki?

Bir sonraki puan silinme tarihinin belirtilmesi ya da bir puana hedefi konulması gibi talepler olmuş. Öncelikle, yukarıda belirttim, puan silme gibi bir düşüncemiz yoktu. Bir senedir zaten üyeler gidip gelip bunu sordu, ama elleri boş döndü. Fakat, mevcut puan sisteminin yetersizliği nedeni ile bir değişiklik yapmamız gerektiğinden, şimdi sildik. İleride silecek miyiz? Bir kaza bela olmadıktan sonra HAYIR.

Peki neden eski puanları yeni sisteme uyarlamadık? Bir çok nedeni var. Öncelikle, yeni sistem oyunlarla ilgili bir çok yeni bilgi tutuyor. Bu bilgileri oluşturmamıza imkan yoktu. Ayrıca, geçişteki formül ne olacaktı ki? Yeni sistem ile eski sistem birbirinden farklı. 2milyonun üzerinde puan kaydı vardı, 20milyon günlük puan değişimi, 10milyon haftalık ve 6 milyon aylık. Bu kayıtların hepsini, düzgün ve mantıklı bir şekilde güncellememize imkan yoktu maalesef. Aldığımız yedeklerin sıkıştırılmış hali bile 500MB'tan 200MB'a düştü :).

Bir de salondan düşüldüğünde girememe konusunda bazı kolaylıklar sağlanması talep ediliyor. Öncelikle, yarım oyunlara girenleri kazanmaları konusunda teşvik ediyoruz. Bu durumda, düşseniz de puan kaybetmeyebilirsiniz. Ama, bunda kısıtlamalar olduğu için, eninde sonunda puan kaybetmeniz kaçınılmaz. Salona girişte bir kolaylık yapamıyoruz. 3 dakikalık otomatik giriş süresini 5 dakika yapmak da çok anlamlı gelmiyor. Çünkü, bir çok oyun, bu sürede biter.

Salona girişleri eskiden sadece WEB üzerinden kontrol ediyorduk. Böylece, linki tıklanabilir gördüğünüzde giriş yapmanız mümkündü. Fakat, bazı üyelerimiz, "Hackledik sizin sistemi, bak dolu iken de giriş yapabiliyoruz" deyince, biz de o zaman sunuculara da bu kontrolu koyalım dedik. Haliyle, artık girişleri mümkün olmadı. Ama bu sefer de, salon 100'de dolu 99'da boş sayıldığı için, kapıda bekleyen herkes F5 tuşuna yüklenip WEB sunucu üzerindeki yükü katladılar. O zaman da, salon girişini histerisis eğrisi haline getirmek zorunda kaldık. 105'te dolar, 95'de boşalır. Aradaki değerlerde, doluysa dolu olarak kalır, boşsa boş olarak. Sonuçta, üyelerimizin lehine olan bir şey, yine üyelerimizden bazıları ya da bir çoğu nedeni ile bu noktaya geldi.

Nihayetinde, burası sizin için eğlence olabilir, ama bizim için de profesyonel olarak ilgilendiğimiz ticari bir site. Elbette, sizlere güzel bir ortam, eğlenceli bir ortam sunmak amaçlarımızdan bir tanesi iken, hem yapmış olduğumuz masraflarımızı çıkarmak hem de kâra geçmek de diğeri.

Not: Bir de, blogların 2009 tarihli olduğunu keşfedip bunu dile getirenler oluyor. Bir çoğu gereksiz olduğu için onaylanmadı bu yorumların. Bloglar, ana sayfada tarihe göre sıralı geldiğinden, ana sayfada bloğu ilk sırada kilitleyebilmenin bir yolu bu. Gizli saklı bir şey değil, bu nedenle her kilitlediğim bloga bu şekilde yorum yapılmasına da gerek yok.

YORUMLAR

10 Şubat 2008, 16.10
Ben şahsen bu sistemi begenmedim,binlerce insanın emeği bir gecede gitti. İnanın şimdi oynamak istemeyen ve burdan giden çok olacaktır.İnsanların oynama zevkide kalmayacak bu sistemde...
10 Şubat 2008, 16.13

bunada alışırız ama bu yenilik olayı gene değişecekmi

yoksa bu son halimi

 

10 Şubat 2008, 16.21
bnce gusel oldu bole daha zevklı olcak ama bnce keske ınsanların derdı puan olmsaydı tek guzeş ve sevıyelı bır sohbet daha ıyı olur puan ııcın degıl ıı calısmalar...
10 Şubat 2008, 16.24
puan sistemi çok önemli değil ama karizma puanlarının silinmesi kötü olmuş onunla ilgili de ayrıntılı bi açıklama yaparsan sevinirim zac
10 Şubat 2008, 16.30
Karizma, çeşitli verilerden yola çıkılarak hesaplanıyor. Bunlardan birisi de puan. Puan silindiğinden dolayı karizmalar azaldı. Ama örneğin, eskiden 1550'nin üzerinde puanı olmayanların karizmasında bir değişiklik olmadı.

Karizma hesabı için yardım sayfalarımıza bakabilirsiniz...
10 Şubat 2008, 16.39

     zac 

Ben buraya sadece oyun oynamaya değil, aynı zamanda muhabbet etmek içinde geliyordum. Ama şu anda herkes puan peşine düştü, salonları görmüşsündür herkes 2 masada oynuyor, anlayacağın muhabbet edecek kimse kalmadı. Yani sitenin eski muhabbet ortamı kalmadı.

AŞKIMDA gelmedi zaten, sıkıntıdan patladım bugün.

 :((

10 Şubat 2008, 16.41
puan sistemi güzel olmuş yalnız puanlar çok yüksek değilmi puanlar arttıkça milyonlara ulaşmazmı diye düşünüyorum..
10 Şubat 2008, 17.06

nasıl ya  500 karizma puanım gitmiş  :((  puanları silseydiniz karizmalar kalsaydı en azından..

şimdi diosunuz ki onca puan nasıl yapıldı  şimdi bir günde nasıl puan yapıldığına bakın arada karizmalar düştü ,geneli silindi ve sitenin yarısından çoğu konuşamıcak ee haliyle masalarda dönecek hileler nasıl önlenecek karizma sohbeti kapatılınca nasıl itiraz edicek üyeler ?

puan sisitemi bence daha güzel oldu en azından  ya batıcaz ya çıkıcaz, birer birer puan toplamaktansa toplu kazanıcaz belkide ... ama karizmalar kötü oldu  ....yine her değişikliğe uyum sağlayabilme özelliğimiz var Allahtan  :)

ticari site derken yanlız, üyeleri cep abone veya elit üye olmaya mecbur ediyosunuz sanki karizma olayı buna geliyor .....

hep birlikte en iyilere ....

yeni sistemde herkese iyi oyunlar iyi eglenceler ....

 

10 Şubat 2008, 17.09
değişiklik her zaman iyidir bol şanslarr.
10 Şubat 2008, 17.30
101 de daha önce 1.ve 2. puan alıyor 3. ve 4. puan kaybediyordu bugün ilk defa oynadığımda 1 sayıyla 2. oldum puan kaybettim böle şey mi olur 2. puan alsa iyi olurdu
10 Şubat 2008, 17.36

yeni bir sistemde herkese öncelikle başarılar ...

ama dilerim ki kazanılan oyunlar hilesiz bir düzende emekle olur.. çünkü karizmalar da puanlar gibi epey bi sıfırlanmış...ve buda çoğu üye için eksi olucak..

alışmak ilk bakışta zor gibi olucak ama sanırım bununda üstesinden gelebiliriz...

emegi gecen herkese tşkler....

 

 

 

10 Şubat 2008, 17.37
puan sistemi  güzel olmuş bencede ama şu karizma puanına başka bir çare bulunsa herşeyin daha güzel olacağını düşnüyorum ...
10 Şubat 2008, 17.43

Bence cok güzerl olmuş

Neydi o batakda ; yok eksiye git ,yok yaklaş ,yok eşiteyelim valla  bence hiç tantana olmayacak artık   ELİNİZE SAĞLIK

10 Şubat 2008, 17.55

Şimdi sırada oyuncuların belli salonlara aşırı yüklenmesi azaltabilmenin yollarını bulmanıza geldi.Bunun için önerim,Bazı salon isimlerini eşli salonu olarak değiştirmenizdir.

10 Şubat 2008, 17.56

Selamlar,

Sevgili zac, yukarda;

Eşli oyunlara haksızlık yapıldığını iddia edenler de oldu. Neden eşli oyuna daha fazla puan vermemiz gerektiğini düşünüyorsanız. Eşinizle oynamak istiyorsanız, oynayın zaten. Eşinizi neden puana değişiyorsunuz ki?

demişsiniz. Eşimizi elbette puana değişmiyoruz. Sorun bu değil zaten. Sorun, bu koşullarda eşli 101 oynayabilmek için masa kurma güçlüğü... Yani, salondan 2 kişiyi daha  eşli oyun için razı edebilmek. Bilindiği gibi salona 101 oyunu için  giren herkesin hemen oracıkta hazır bir ortağı yok.  Oyuncu hasbelkader eşli bir masaya girmişse (ki zaten hemen çıkıyor) o anda karşısında kim varsa onla ortak olmak ve ona güvenerek oyunu almaya çalışmak durumunda. Bu kişinin oyunu birinci bitirdiğini varsaysak alacağı puanı da ortağıyla paylaşmak zorunda...

Bu sebeple de ortağınızla bir masa kurduğunuzda salondan 2 kişiyi daha  eşli oyun için razı edebilmek için oyun oynayarak harcayacağınız vakitten çok daha fazlasını harcıyorsunuz. Eşli oyun için tam bir kıyım oldu bu sistem. 

Eşli 101 oyununu bu handikaptan kurtarıp çekici  hale getirmenin tek yolu da oyun puanını ortaklara paylaştırmak yerine blok olarak A ya da B grubu üyelerine vermek olabilirdi.

Tüm yorumlarımda ısrarla üzerinde durduğum konu da buydu zaten...

Kolaylıklar dilerim, sağlıcakla kalın.

10 Şubat 2008, 18.32

YORUMSUZ YORUM
Sonuçta tüm çalışmalar daha iyiye gitmek ve sorunların çözümü için olduğu sürece zamanla  hiç kimse itiraz etmeyecektir. Hatta memnuniyetler de dile getirilebilecektir.
Ayrıca king sever bir oyuncu olmamdan dolayı üç kişilik te oynanabilen king oyunun da sitede oynanabilmesi için çalışmalarınızı beklerim Bu konuda her türlü bilgi paylaşımına da hazırım..
 Ben kendi adıma gözlemlediğim bazı ikilemleri paylaşmayı isterdim ancak bu konunun buradan değil de muhattap olunabilecek bir yetkili ile görüşülmesi gereklidir. Ne yazık ki sitenizde şimdiye kadar böyle bir olanak bulamadım...
NOT: En saygın ve vefalı ortime de buradan saygılar sunmayı borç bilirim.

SAYGILAR

10 Şubat 2008, 22.33
yarim oyunlari tamamlamamiz halinde puan kaybetmiyoruz ama puanda almiyoruz.Neden vaktimi birilerinin oyununu tamamlamakla gecireyimki.Amme hizmetimi yapicam burda zac.Adam bana yalvariyor gel yarim oyunumuzu tamamla diye ve oyunun ortasi.Soruyorum kim giderde tamamlar?.Bunada yeni bir düzenleme getirirseniz seviniriz.
10 Şubat 2008, 23.03
Deniz, yarim oyunlar söylediğin gibi puansız değil. Eğer oyunu kazanabilirsen, oyuncunun aldığı puanın yarısını da sen alıyorsun. Bu bir kaç kritere bağlı, herkese aynı hakkı vermeyebilir, ama puan kaybetmeyeceğiniz garanti. Ama yardım etmelisiniz çünkü, herşeyden önemlisi, siz oynarken de bir kişi düşebilir ve siz de başkalarından yardım istediğinizde herkes sizin gibi düşünür ve yardım etmez. Ama herkes arasıra yarım oyun tamamlarsa, kimsenin oyunu da yarım kalmış olmaz.
10 Şubat 2008, 23.09

Denize katılıyorum,yardım eden kaybetse bile 3 puan almalı ama kazanma veya kaybetme sayıları artmamalı.

Eşli oyunlarda kaybetmek üzere iken bağlantısı kesilen oyuncular düşerse yerine zar zor yardım edecek birini bulup oyunu tamamladığımız halde ilk oyuncudan zaten oyunu kaybettiğinde  düşecek olan 25 puan düşülüyor.Yani kaybeden oyuncu modemini kapatıp bari kaybediyorum hiç olmazsa kazanacakların işini güçleştireyim diyebilir.İşin daha kötü tarafı yardım bulamadığımızda herkes tek tek çıkıp masayı kapamak zorunda kalıyoruz ki ozaman ilk oyuncudan o puanda düşülmüyor ve kaçtığı yanına kar kaldığı gibi kalanlarda puan kazanamıyor.

Bunun için ister oyun başı olsun ister sonu bağlantısı kesilerek düşen oyuncu normal oyunu bitirdiği zamankinden daha fazla puan kaybetmeli.Yani 25 puan kaybedecekse bu P fazlası yani 35 düşülmeli.Gerçekten bağlantısı kesildiyse bile bu artık onun sorunudur.Zaten kazanmak üzereyken düşen oyuncudan puan düşülmüyor bu yüzden P fazla ceza puanı vermenin haksızlık olacağını düşünülemez.

10 Şubat 2008, 23.31
bakiyorumda gamyunda nezaman yenilik olsa, ah keske söle olsaydi böyle olsaydi diyor herkes, veya üyelerin cogu arttik siteye gelmicek falan filan.ama millet azalmiyor, gittikce büyüyor gamyun 1000 kisiden 10 kisi bidaha gelmese pek belli olmaz sanirim.giden gider kalan kalir dermisim ve arttik gelmicem diyenler nasil geri geliyor onlarida gördük :))).niye yalan sölyim bende kac kez ayni kelimeyi dedim kendi kendime, arttik ayak basmicam su siteye diye ama olmuyor iste napalim güzel bir site. eskisi gibi oynamasamda halen harika bir site. bu yeni puanlamayi anlamadim ama oynuya oynuya anlicaz arttik
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın