gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Kriz var!

17 Kasım 2008, 00.44
A- A+

Son zamanlarda çok fazla yolculuk yapıyorum. Ayda 7500 km den fazla yolculuk yapıyorum. Yolda her türlü zaman geçirmeyi denedim. Ne noteboktaki oyunlar kaldı, ne cep telefonundaki saçma sapan programlar. Sonrasında kitaplara geri döndük tabi, son zamanlarda favoriler iş dünyasındaki değişik kişilerin komplo teorileri ve acımasız yönetim taktikleri üzerine.

Son okuduğum kitap tamda bu kriz dönemi öncesine denk geliyordu. Kitapta pek çok taktiğin yanı sıra sizin becerileriniz dışındaki değerlere özellikle global değerlere dikkat edilmesi yönünde önerilerde vardı.

Kriz var ama kim için kriz? Ekonomi çok basit bir matematik. Kurgu olarak arz ve talepten oluşan toplama çıkartmadan öte bir noktası yok. Karmaşık formüller geniş hesap kitap noktaları ise ekonomistlerin finans uzmanlarının bir işe yaradıklarını göstermek için uydurdukları az gerekli konulardan ibaret.

Şuandaki krizin nedeni ne? Oldukça basit. Aç gözlü insanların aç gözlü olmalarının doğal gösterilmesi nedeni ile daha da aç gözlü olmalarından doğan gelir ve gider dengesizliğiden kaynaklanıyor. Bunu yapan kimler, kısaca göz atalım.

Öncelikle 1. adımda: Aylık geçimini bile ucu ucuna sağlayan bir aileye süslü reklamlarla; elinde birikmiş paranı ver, üstünede çok uzun vadeli kredi verelim ve karşılığında git ev satın al şeklinde kandırıyorlar. Yani talep doğuruyorlar.

Ardından 2. adımda: burada gidip orta boy iş dünyasına gidip doğan talebi işaret ederek arz yaratmaya uğraşıyorlar. Arz ne demek? örneğimizde ev alan pek çok aileyi düşünürsek ev yapacak bir sürü inşaat şirketi demek. Peki inşaat şirketleri suyla mı dönüyor? Yooo bu şirketlerede sen nasıl olsa uzun vadeli olarak satıyorsun, paranı uzun süredede olsa alacaksın diyerek kredi almaları sağlanıyor. Peki kredi almak o kadar kolay mı? Yoo değl, bu yüzden ellerindeki birikimleri yada nakit parayı alıyorlar ve işe başlatıyorlar.

3. Adımda: İnşaat şirketlerine pek çok araç gereç malzeme gerekiyor. Malzemeyi satan şirketlerde var. Aynı diğer şirketlere uygulanan modelde nasıl olsa iş var kesin, satın alacak müşterinde hazır modeliyle yeni yatırım planı öneriyorlar. Ellerindeki nakit başlangıç olacak, sonrasında ise krediler ile yatırım yaptırıyorlar.

4. Adımda; burada bir işçi bulunuyor. Bu işçi 2. ve 3. adımdaki şirketlerde çalışıyor. Belki bir muhasebeci, belki bir satışçı belki bir inşaat ustası. Aynı şekilde nasıl olsa iş var düşüncesi ile aynı şekilde ellerindeki birikim başlangıç olmak üzere kredi alarak ev satın alıyorlar.

Dikkat ederseniz çok kısa bir sıralama ile bir zincire dönüyor iş. Bir döngü. Bir kısır döngü.

Resme biraz dışardan baktığınızda olayın planlayıcısı kim? Tabiki parayı yönetenler. Peki bunlar kim? Tabiki Halktan birileri değil, hatta son global krizde planlayan devlette değil. Çok daha büyük bir plancı var işin başında. Ve dikkat ederseniz şuana kadarki durumda en az etkilenen ülkelerden biri durumundayız. Çünki bu defa hedefleri çok daha büyük ülkeler.

Bir tarih kitabında bu uygulamaya doldur boşalt adını vermişlerdi. Ufak ülkelerin, silahla savaşla sömürge altına alınamamış ülkelerin ekonomik ayak oyunları ile nasıl sömürge altına girdiğini, halkın nasıl ezilerek fakirleştirildiğini anlatıyordu. Bu tam anlamıyla bu oyuna uyuyor. Aynı kitapta 15 yıllık bir süreçten bahsederdi. ilk 5 yıl iyi, olumlu, sonraki 5 yıl orta kalite ve son 5 yıllık süreç düşüşte ve karmaşa içerisinde geçer diyordu. Şuanda biz 2. 5 yılı yaşamaya başladık.

Biraz geçmişe dönersek AKP öncesindeki 15 yılı ve ondan önceki Özal dönemindeki 15 yıllık süreçleri düşünün. Söylediğim bu kitaptaki değerlere gerçekten uyuyor olduğunu göreceksiniz.

Şimdi bu krizde ne yapılır? Yukardan başlayalım. Devlet ne yapar? Devlet öncelikle halkını yani vergi verenleri korumalıdır. Fransa gereksiz harcamaları daha kriz olmadan kıstı. Büyük şirketlere finans sektörü dışındaki büyük isdihtam sahibi şirketlere kriz mazereti ile en ufak bir işçi çıkartma noktası olursa tüm devlet desteğini çekeceğini belirtti ve resmen tehdit etti. Aynı şekilde İngilteredede durum farklı değil. İngiliz hükümetide büyük şirketlere aynı yaklaşımı gösterdi.

Bu ülkeler bizdeki gibi her kafasına esenin at koşturabildiği ekonomiler değiller üstelik. Yani bizdeki gibi sokakta Kredi kartı ile insanların alım güçlerinin üzerinde borçlanmalarına müsade etmediler. Yani yukarıda saydığım zincirin hiç bir halkasının zarar görmemesi için davrandılar. Çünki tek bir halkanın kırılması zinciri zor durumda bırakır.

Peki bizde ne yapılıyor? Bu konuda hükümeti eleştirmek istemiyorum fakat gerçekten bizde kim ne yapabilirse onu yapar durumdadır.

Örnek olarak Akbank 1000 kişi çıkartmış cuma günü işten. 1000 tane insan. Denizbank 500 civarında işçi çıkartmış. Bu insanlar sabah evlerinden çıkarken hiç birşeyden habersizler. Akşam ise işsiz olarak eve dönüyorlar. Hükümetimiz ise ilgilenmiyor. Zincirin halkalarını zayıflatanlara göz yummuştu geçmişte. Şimdi bu halkaların tek tek sökülmesine göz yumuyor.

Bu işin bir boyutu tabiki.

Birde işveren olarak düşünelim. Ben bir patron olsam. Böyle bir ortamda öncelikle masraflarımı kısardım. Çünki zincirin kopan halkaları bana gelecek paraları ya engelleyecek yada geciktirecek. Masraflar kısmak elemanları işten çıkartmak mı? Gereksiz yada verimsiz iseler evet! Verimsiz eleman nedir peki? Verimsiz eleman konusuna gelelim.

Verimsiz eleman, bir patronun ona yaptığı masrafın 4 katını kazandırmayan tüm elemanlar verimsiz elemandır. Çünki 1. katı zaten maaşı sigortası vs. 2. katı sağladığı gelirin vergisi algısı. 3. katı iş giderleri, arge vs masrafları sayarsak sonuçta aldığı maaş kadar patrona getirisi yoksa bu elemanın işine son vermek gerekir. Aksi halde patron batar ve tüm şirket çalışanları işsiz kalır.

İşçi yada memur olarak çalışanlar burada bana biraz kızabilir. Fakat dikkat ederseniz verimsiz eleman diyorum. Yani çalışmayan. İşini düzgün yapmayan. İşine saygı duyan ve işini düzgün yapan çalışma arkadaşlarına ihanet eden elemandan bahsediyoruz. Neden kızıyorsunuz?

Kriz var!

Evet ciddi ciddi kriz var. İnsanlar para akışını yavaşlatacaklar. Boyunuzu aşan harcamaları kesin. İhtiyaçlarınızı sıralayın ve ihtiyacınız olmayanları erteleyin.

Eğitim şart!

Eğitim gerçektende şart. Aptal kutusu olan televizyondaki ünlülerin hayatlarına özenmeniz onların altlarındaki arabalara sahip olmak istemeniz, onların evlerindeki televizyon veya eşyalara sahip olmak istemeniz sahip olmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Bunu anlayabilmek için eğitim şart. Çünki o televizyonun amacı size daha iyi daha gereksiz ve hayatınızda 1 defa bile kullanmayacağınız her türlü şeyi satabilmek için kullanılan bir araç!

Kriz var. Kriz siz dikkat etmediğiniz için olmayada devam edecek!

YORUMLAR

17 Kasım 2008, 01.13

Ekonomi pamuk ipliğine bağlı. Öyle bir sistem varki zengin daha da zengin oluyor, fakir daha fakirleşiyor.

Erman Torluğunu üslubundan dolayı sevmem ama bugün çok güzel bir söz sarf etti. Siyasetçilerin büyük bölümü vatanını düşünmüyor dedi. Düşünseydi örneğin 65 milyar dolarlık banka hortumları olmazdı dedi.

Asgari ücretle aile geçindiren insanlar var. Hayret ediyorum ay sonunu nasıl getiriyorlar. Ama bizim insanımız elindekini değerlendirmeyi bilir. Bizden başka var mı acaba ayranın son yudumu ile puaçanın son lokmasını birleştirebilen başka:)

Gelelim aptallar topluluğuna!!! Onların zaten ipi kopmuş, vatandaştan farklı bir dünyada yaşıyorlar.

Kalın sağlıcakla.. TuRK..

 

17 Kasım 2008, 07.56
dunyayı uluslar degıl artık dev sırketler yonetıyor kımın ıpını cekıcekler bakalım gorcez abd rusya guya ıkı super guctu guya aslında ıkı dev cucelerı yıyordu guya ıkı kutuplu dunyaydı hepsı oyundan ıbaret devlerın carkları arasında ezılıp duran bır kıtle var onlara gore koyun surusu ıstedıklerı zaman ıstedıklerı gıbı suruyu yonlendırıyorlar petrol 160 dolar sımdılerde 55 yarın 200 yaparlar bızde ızlerız garıp garıp
17 Kasım 2008, 10.00
Slm bende aynen katiliyorum krizi doguran  gene bizim ac gozlu insanlarimiz zengin zenginlestikce fakir daha cok fakirlesmeye basladi isin dogrusu bu aklinizi kullanin bizim turk vatandasi o kadarda cahil degil ya cok  gozacik yada  cok ac gozlu!!!!!!!
17 Kasım 2008, 10.30
...keşke her bloga yazılan yazılar bu kadar verici olsa.. tşk ler roots
17 Kasım 2008, 10.50

toplum koyun olursa güden birileri elbet bulunur... ve bizlerde hala ekonomi yapmayı öğrenemediğimiz sürece çokk krizler atlarız ...

paramızı yerli yerine yabancı sermaye ürünlerine harcayıp kendi vatanımız yerine başka ülkeleri kalkındırğımız sürece kriz her an kapımızda , çünkü marka çılgınlığımız var , çünkü özenti toplumuz , çünkü yorgan artık ayaga kadar uzanmaz hala geldi ....

tv dizilerinde ağalar,lüx evler ,kolay para kazananlar,pırıltı denilen hayatların hayalinde yaşar olduk , ama alınteri ile çalışmak da öte yandan hayal oldu..

üretici değil tüketici toplumuz...

 

 

17 Kasım 2008, 13.01
Son iki paragraftaki sözlerinize yürekten katiliyorum.Digerlerininde gercek disi oldugu söylenemez.Bir an önce gerceklerle yüzlesmeliyiz.Durgunluk öncesi gelen sinyalleri, taleplerdeki düsüsü ve bunun ne zaman basladigini algiliyabilmemiz gerekirdi.Türkiye gibi gelismekte olan bir ülkenin, bu krizi en az hasarla atlatacagina inaniyorum.Sadece cesur olmakta fayda var.
17 Kasım 2008, 15.15

Bende eğitimin %100 olmasına katılıyorum eğitimsiz bir toplum olduk çıldırmaya ramak kaldı hala aklı başında düşünemeyen insanımız o kadar çokki onlar nasıl akıllanır bilmiyorum Halkımıızn çoğunluğu 3 torba kömüre oyunu belirliyorsa ve başımıza 3 5 torba kömürle oy alıp çoğunluğu sağlayıp geliyorsa demekki ya alt tabakada yada devlette bir kopukluk var demektir. Her şey birbirine bağlantılı ve herşeyi hakeden bir millet olduk çıktık artık!!!!!!

ekonomik kriz türk milletini etkilemez etklersede

 BATAN BATSIN KALAN SAĞLAR BİİZMDİR

17 Kasım 2008, 16.18
roots cok iyi bi analiz ama sadece ekonomi kismi bu bence daha fazla basligi var
17 Kasım 2008, 16.27
Yazdiklarina tamami ile katiliyorum. Sun-i bir kalkinma hizi,sahte bir ekonomi, derme catma bir borsa, gercek olmayan bir arz-talep; olay o krediyi veren bankalarin batmasi, Bu batan bankalarin zararlarinin Devlet tarafindan karsilanmasi. Su an Dunyadaki Krizde bu yuzden olmadimi?  Amerikadaki Batan Bankalarin Gercek olmayan yada Krediyi geri ödeme imkani olmayan Gercek ve Tuzel Kisilere Yuzmilyonlarca Dolar aktardigi ortaya cikti. Olay Yasal yoldan Kanun disina cekmek kisacasi. Biz Normal  Insanlarin yapmasi gerekende; Kazandigimizdan Fazlasini Harcamamak!
17 Kasım 2008, 17.07

Sözde "Kriz" denilen bu yıkımlar II. Dünya Savaşı sonrası Gelişmekte olan ve Gelişmemiş ülkeler üzerinde oynanan, 100 hamle sonrası düşünülen, alt tabaka halkın zor anlayabileceği bir oyundan ibaret...

Bu 100 hamleyi şöyle değerlendiriyorum; Bazı güçlerin ortaklaşa, 100 yıllık planlarının bazı dönemlerde yaptıkları hamlelerdir...

Sanıyor musunuz ki Türkiye zenginlerinin ilk 100üne bu Global kriz zarar verdi... Ben sanmıyorum olan işçi sınıfına, memur sınıfına ve küçük çaptaki kobi işletmelere oldu... Acaba X kişilerin X gemicikleri su aldı mı? Bence almadı Sulanan tek bir kesim var ise onlarda bizleriz... O kadar sulandık ki, hamdolsun:) O suyun keyfini bile çıkartıyoruz...:)

Şöyle bir düşünelim arkadaşlar X yöneticiler, Sayın Yöneticimiz Roots'un 1. adımda vurguladığı tehlikeyi bilmiyorlar mıydı?... Eğer Halkın bir kesimi bunu biliyorsa onlarda bal gibi biliyorlardı...

Kapitalist ekonomi modelinin sonucu budur... Büyükler Büyüktür, Küçükler zamanı gelince ezilir...

Sayın Roots kusura bakmada, bence en az etkilenen ülkelerden biri değiliz... Neden derseniz Büyüklerin kavgası arasında küçüklerin hali ne olur? En çok zarar görecek tabiî ki küçükler olur... Bunu da zaman gösterecek... İnşallah yanılıyorumdur, ama sanırım kaçınılmaz son bu olacak...


Valla üstad... Senin bahsettiğin verimsiz elamanı çıkaracaksın açıklaman biraz dar kalmış...

Acaba verdiğin örneklerdeki banka çalışanlarının çıkarılması bunlar hep verimsiz miydi ya da bu banka sahiplerini çok iyi biliyoruz en büyük iş adamları bu kişiler milyar dolarları olan kişiler bunlar, 500 kişiyi işten çıkartarak kar ettiğini düşünebiliyor musunuz?

Hadi geçtim bunları,
Elamanının Verimsiz olduğunu kriz zamanı mı fark ediyor bu patronlar?
Aynı zamanda Türkiye şartlarında çalışma koşulları ve saatlerinin tutarsızlığında emin olun ki birçok işletmenin incelemesini objektif yaptığınızda 1 elaman patronuna 4 değil tam 14 kat bir gelir getiriyor...

Kriz yok! Vezirlerin Dansı var.
Saygılar.

17 Kasım 2008, 17.26
Mrb..Kesinlikle  kriz var!Bu  Rusyada,Tataristan  Baskenti  Kazan`da  bile  hisedilir derecede var.Kitap  deyince  aklima gelen  bir kitabi tavsiye  etmek isterim;Daniell  Steel;`FIDYE`  Harika  bir  kitap.Insaat  sektoru  dedin roots.Bugun  Moskowa,Ichewsk,Kazan  ve  digerleri..Hizli  bir  sekilde  insaat  sektoru  ilerliyor..Bunu  yapan bir  cok  firmalarda  `Turkler`dir.Asil  mesele  Turkiyeden  insanlari  buraya  sukadar  maas  deyip  sonra  insanlarin  3  ay  maaslarini  icerde  tutmak ve  bir  cok  insanlarin  maaslarini  bir  cok  firmalar  odemeyiyor.Dusunun  Turkiyeden   firmaniza  100  tane  isci  getirdin  bunlarin maaslari  1400  dolar  diyorsun  buraya  gelince  maaslarini  3  ay  icerde  tut  alsana  sermaye.Egitim  dedin  kesinlikle!Her  konuda`  EGITIM`  sart.Bankalara  gelince  elinizden  geldigi kadar  uzak durun.Ufak ülkelerin, silahla savaşla sömürge altına alınamamış ülkelerin ekonomik ayak oyunları ile nasıl sömürge altına girdiğini, halkın nasıl ezilerek fakirleştirildiğini anlatıyordu. Turkiye kucuk bir  ulke  degil  ama  bizi  her  turlu  somuruyorlar!!Silahla  alamadiklarini  bugun  ekonomiyle  cokertiler.Eskiden  `Komonizme`  karsi  gelirdim ama  yaklasik  1  yildir  rusyaya  gidip  geliyorum  3  ay sonra  3  yillik oturum  aliyorum.Anlatmak istedigim  sudur;Komonizm  her nekadar  kotudur  desemde  birakmis  oldugu  bircok  guzel  eserlerde  var!En guzel  `Her  konuda  `EGITIM`  vermis  insanlarina.Ichewsk  yaklasik  1 milyon  insan  var  burda  5  tane `universite  var.Bunlar  hepsi  komonizm  zamaninda  yapilan  eserler.Her  ne  kadar  Azercebeycan,Turkmenistan,Tataristan,Ozbekistan,Ukrayna,digerlerini  somurmus  olsada  orada  guzel eserlerde  birakmislar.Yani  hep bana  rabbena  dememis.Ya  da  rende  gibi hep kendine  yontmamis.))Bilgilerin  icin  tesekkurler  roots.
17 Kasım 2008, 18.14

Marksizm`in  soyledigi  gibi;İyi ve kötü, ak ve kara, artı ve eksi vardır. Doğru ve yanlış, güçlü ve zayıf vardır ve  aralarında sağlam bir bağ vardır. Çatışmaları da kaçınılmazdır… Ve güçlü zayıfa, doğru yalana, ak karaya galebe çalar, bu çatışma sonucunda; elbet bir gün…Ama  bu zorla  olmaz.Egitimle olur...Rusya da  bugun  inanin,5000 rouble  maas`la  yani  200  dolar  maasla  calisan  insanlar  var!!Bunlarin  cogu  kadinlar  zaten   ulkeyi  ayakta  tutanda  kadinlar  neden  mi?Nereye  baksam  onlar  var.Insaat  sektorunde,Otobuste,treleybuste,marketlerde,cafede,vesaire  heryerde  onlar.Ayrica  en  buyuk  ozellikleri giyim,kusam,ve cocuklar  cok  ince  ve  narinler  bu  hususta.Giyim kusam delisi  bunlar.))Ayrica cok  asiri  derecede `Kiskanclar`.Misafirperverlikleride  ap ayri.

 

17 Kasım 2008, 18.35
kriz var yazınızı okurken bana birşeyler verebileceginizi zannettim.....bu yıllardır var zaten olmayan birşey degildiki....EGİTİM diyorsunuz  güzel çok GÜZEL fikir katılıyorum SİZE ama o zaman sizde EGİTİMLE ilgili birşeyler yapsanız burda binlerce kişiye ulaşıyorsunuz ve kimse sizin kadar bu kadar kitleyi BİR araya toplayamaz....Ozaman burdaki anne babalara ve çocuklara DEMELİSİNİZKİ.. boş zamanlarınızda sadece EGLENCE adına burda olun İŞİNİZİ ÇOÇUKLARINIZI VE EGİTİMİNİZİ tamamamlayıp burada ZAMAN gecirin diyebilirsiniz..VE egitim adına BİZLERDEN birşeyler isteyin MESELA ÇOK AZ CÜZİ bir para veONUNLA OKUL yaptıralım ROOST bey fikriniz güzel HADİ GELİN bunu okul adına GELİŞTİRELİM..SEVGİYLE KAL.....
17 Kasım 2008, 20.04

re: Ceylinn_

Eğitim mi verelim? Burasının sadece bir oyun sitesi olmaması için en basit örnek BLOG açtık, blog'un ne olduğunu anlattık, örnek verdik, güzelce tanımladık.

Anlamadı kimse! Oturduk uyarı yazdık lütfen yapmayın dedik! Kimse okumadı bile bunu!

Sildik, Engelledik, uyardık tık yok!

120 bin blog yazılmış buraya toplamda. 30 bin tanesini ben tek başıma okuyup silmişim. kalan 30 bini ise operatörler silmiş red etmiş.

56 bin tane blog var toplamda işe yarayan, onlarında zaman bulup otursam 50 bin tanesi çöpten öte değildir.

Eğitim mi istediniz? Ben size kendinizi ifade edip yazabileceğiniz bir ortam sunuyorum, karşılığında copy-paste yapmayı bile beceremeyen saçma sapan içeriklerle dolduruyorsunuz :)

Sonuç olarak eğitim bizim verebileceğimiz boyutların çok daha üstünde olmalı. İnsanlar SAYGI kurallarını bilmezken, bilmezden gelmeyi marifet sayarken ben ne eğitim vereceğim? Harcanacak zamana yazık.

 

17 Kasım 2008, 20.38
KRİZ BAZI MALUM GÜÇLERİN SÖMÜRDÜĞÜ ÜLKELERİN İÇİNİ BOŞALTTIKTAN SONRAKİ (GANİMETİ TOPLADIKTAN SONRAKİ) SANCIDIR.KRİZ LER SADECE FAKİRİ VURMAZ BU SAYEDE NİCE HOLDİNGLER NİCE ZENGİNLER TELEF OLUR. KORKMAYIN ÖLMÜYCEKSİNİZ YOK OLMUYCAKSINIZ.ÇÜNKÜ DAHA SONRA DA KRİZ GÖRECEKSİNİZ.!!! ÖLÜ, BİTİK Bİ ÜLKE ONLARIN İŞİNE  YARAMAZ. KALIN SAĞLICAKLA.
17 Kasım 2008, 20.41
ROOST BEY...yazımı neden  yanlış  anladınız??? EGİTİM demiyorum   size dedimki   ÇOK güzel  bir  KİTLEYE ulaşıyorsunuz   VE gamyun adı  ALTINDA  GELİN okul  yaptıralım dedim..SİZ   yazınızda   egitim  şart  diyinçe  bende  size   alkış tuttum   aynı   FİKİRDEYİM    sizle   diye....BU   arada   tabiki  haklısınız  ama  herkes benim gibi okuyup  veya çalışan degildir  ....bunuda  göz  ardı  etmeyelimm BİZLER istanbulda yaşayan kitleyizz   birde  doguda  olanlar var...biraz düşünsek  diyorum..SACMA sapan konularda ise  ZATEN üstüme  hiç alınmam  ama Geçen gün GAMYUN hakkında  yazı yazdım ve cebren adına   ama yayınlamadı  KEŞKE okusaydınız  inanın çok  GURUR duyardınız...bencede yayınlanacak  bir blog tu...Ama  malesef    güzel   yazılarda  arada  kaynıyor  SADECE dedigimm bu GÜZEL BİR SİTE GÜZEL BİR ORTAM VE GÜZEl   KORUYUCULAR  la GAMYUNU kurmuşsunuz...sadece  tbrkkk başka   sözüm  yok... sevgiyle   ve sinirsiz sakin  günler  size.....
17 Kasım 2008, 21.22
ilk defa bu blog ta adam gibi bir yazı okudum.eline gözüne saglık.
17 Kasım 2008, 21.28
ben ce krizi yaratan biziz ben de direk olarak hızlı tüketim sektörünün içindeyim ama benim bulun duğum departman hızlı sektörün en yavaşı türkiyede bulunan en büyük gıda zincir marketlerin toplam cirosunun %1 den pay almaya çalışıyoruz bu ortamda bile firmalar arasında inanılmaz rekabet var peki bu rekabet kime yarıyor emin olunki direk tüketiçiye değil neden peki KRİZ var diye tüketiçilerin bilinçlen mesi lazım ihtiyacı olan ürünleri zmanın da almalı örneğin yakın bir arkadaşım bir teknoloji market acılışında zorunlu ihtiyacı olmadan fiyat ve vade cazibesine kapılıp bir plazma tv aldı ve bu gerekceyle 12 ay düzenli olarak 125 ytl ayırmak zorunda eline ne gecti her ay 125 ytl lik sıkıntı netice de bu 125 ytl kücük bir rakam ama 125 + 75 + 50+................ derken ödemeler üstüst e geliyor ve sonuç malum toplamda bir kişi maaşını banka matikten cekmeden havale ve eft ler le bitiriyor ve nakit para kalmıyor acılan kredi kartı hesabı ayın ortasında tekrar doluyor e bu kısır döngü den cık cıkabilirsen atalarımızın sözlerinden birisi ve şu anda en önemlisi AYAĞINI YORGANINA GÖRE UZAT
18 Kasım 2008, 00.22
Ne desen boş Roots :) herkezin içini resmen para hırsı bürümüş artık nasıl kazanıldığı kimsenin umrunda bile değil yeterki kazanılsın:)dicek bişey bulamıyorum başka :)
18 Kasım 2008, 06.24

ne krizi be amannnn zengin dans edemez oldu fakir anlamaz oldu orta direk zaten amaaaannn direğe sıkı sıkı sarılmış oldu krizmi varmış:))) ha ha haaaaa

Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın