gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.
zac

zac

BLOG

Ping bir sihir mi?

02 Aralık 2008, 13.23
A- A+

Genelde, bir konuda blog yazma fikri oluştuğunda, onu bilgisayarımda yazarım, hafızam kuvvetli olmadığı için unutmayayım diye. Şimdi, şöyle bir baktım da yazdığım fakat siteye ekleme fırsatı bulamadığım bir çok blog olduğunu gördüm. Bir tanesini paylaşalım bakalım.

Ping konusunda ki gerçekleri duymaya hazır mısınız? Üyelerimizden bir çoğu, ping'in onları, düşmekten kurtaran, yavaşlığı gideren her derde deva bir şey olduğunu düşünüyorlar, belki hayal kırıklığı olacak ama, maalesef bunlarla hiç alakası yok. Peki ping nedir?

Kısaca ping, bir mesajın, hedef (sunucu ya da başka bir üye) ile sizin aranızda ki gidip gelme süresini ifade eder. Hattınız o anda boş, başka uygulamalar tarafından kullanılmıyorsa bu değer genelde küçük (örneğin, adsl için 50ms ya da daha küçük), fakat yoğun şekilde dosya indiriyorsanız yüksek çıkar.

Peki ping'i nasıl ölçüyoruz? Basit, hedefe bir mesaj gönderiyoruz, gönderdiğimiz mesajın cevabı geldiğinde, geçen süreyi ölçüyoruz. Görüldüğü üzere, bu işlem içerisinde, hattınızı daha iyi hale getirebilecek bir şey var mı? Yok. Hatta, ping de hattınızı kullanan bir mesaj olduğu için, bundan yüzlerce binlercesini aynı anda kullanmanız durumunda (ki normalde bu mümkün değil), hattınız hızlanmaz daha da yavaşlar. Bu nedenle, düştüğünü düşündüğünüz kişileri pinglemek onu hayata geri döndürmez. Sistem ondan belli bir süre içerisinde mesaj alamazsa zaten onu şutlayacaktır.

Peki neden kullanıyoruz? Mesajın ne kadar sürede gittiği bizim için neden önemli? Aslında, mesajın ne kadar sürede gittiği bizim için önemli değil, istediği sürede gidebilir. Neden kullandığımızı iyi anlatabilmek için, TCP/IP protokolünü biraz bilmek gerekiyor. Detaylarına girmeyeceğim, ama kısaca TCP/IP, iki bilgisayar arasında sağlıklı veri aktarmak için kullanılan bir bağlantı yöntemi diyelim, bizim oyunlarımız da TCP/IP kullanıyor. Buraya kadar sorun yok. Sorun şurda başlıyor: Bu bağlantı dediğimiz şey, iplik gibi tel gibi bir şey olmadığından, koptuğunu anlayamıyorsunuz (kopmak=karşıdaki bilgisayarın kapanması, ip değişmesi, hatlardaki sorunlar vb nedeni ile artık aynı bağlantıdan veri iletimi yapılamaması). Eğer koptuğunu anlayamazsak da, örneğin siteden birisi düştüğünde, bunu bilmeyeceğimizden koptuğu halde sitede saatlerce bağlı kalmasını önleyemeyiz, aslında 2 saat bağlı kalmasını. Çünkü TCP/IP'de varsayılan olarak 2 saatte bir keep-alive mesaji atılır, yani 2 saat içerisinde işletim sistemi bağlantı kopmasının otomatik farkına varır ama bu süre bile bizim için çok uzun. Bu nedenle, biz kendi "keep-alive" sistemimizi oluşturup, çok daha kısa aralıklarla mesaj atıp cevap gelip gelmediğini kontrol ediyoruz ki, üye koptuğu halde saatlerce bağlı kalmasın. Yani, siz sağa sola ping atmasanız da, sistem, arka planda sürekli, belli aralıklarla bu işlemi yapar.

Sürenin küçük büyük olması ile de ilgilenmiyoruz ama zamanında üyelere bu değeri göstermekte bir sakınca görmedik. Fakat zamanla, ping'in olması gerektiğinden daha fazla nâm yaptığına da tanık olduk ki, örneğin cep oyunlarda bu değeri gösterMEmenin daha uygun olduğuna karar verdik. Fakat, göstermesek dahi, cep oyunlarda da, sunucuya belli aralıklarla ping mesajı gönderilir. GPRS bağlantısı, adsl ya da kablo hatta klasik modemlere göre çok daha gecikmeli olduğundan, üyelerimizi zırt pırt ping değerini kontrol etme paranoyasından da kurtarmış olduk. Fakat yine de bir açık kapı bıraktık, sayısal olmasa da, göz kararı hattınızı cep telefonlarından da kontrol etmeniz mümkün, nasıl mı? Kendi kendinize mesaj atarak. Attığınız mesaj ne kadar kısa sürede geri dönerse hattınız da o kadar iyi :)

Peki, ping süreleri genelde küçük rakamlar iken, bazen bir anda neden zıplıyor? Bunun nedeni, TCP/IP paketlerinin yolda kaybolması nedeni ile tekrara düşmesi, tekrarların da kaybolması ve mesajın bir çok tekrar sonunda ulaşması şeklinde düşünülebilir. Zaten ulaşmasa ya da en azından bizim beklediğimiz sürede ulaşmasa, hat hâla aktif olsa bile oldukça yavaş olduğu için sistemden atıyoruz.

Sonuç olarak ping, bir ölçüm, sizi sitede tutan bir sihir değil. Ping "VAR OLANIN" sayısal ifadesidir, yani ping değeriniz yüksek olduğu için hattınız kötü değil, hattınız kötü olduğu için ping değeriniz yüksektir (Hat derken, internet çıkışınızı kastedmiyorum, sizin bilgisayarınızdan bizim sunucuya kadar olan hattı kastediyorum). Zaten, eğer gösterdiğimiz rakamla her şey düzelebilseydi, 10'a böler öyle gösterirdik.

YORUMLAR

02 Aralık 2008, 13.37

                  Merhabalar.......Acıkcası ben pingin bizi düşmekten kurtadını sanıyorum.Vede oyunlarda serilige faydası oldunu düşünürdüm.Hatta bazen ping düşük oldugunda oyun bile oynamazdım.Sıf oyun seri olsun diye.

                   Tşklr zac bunu bildimiz iyi oldu.Daha süprizlerin var galiba.

                    SAYGILARIMLA.........bySAMMY

02 Aralık 2008, 14.39
Bir kaç yıl öncesine kadar düşen bazı oyuncuların ruımuzunun  yanında kırmızı  renkle  Apex yazardı.Kime sorduysam  bilmiyorum yanıtı almıştım .Öğrenemeden  Apex e rastlamaz oldum. Fakat  iki hafta önce kopan bir üyenin rumuzunun yanında Veri yoğunluğu yazıyordu.İlk kez karşılaştığım Veri yoğunluğu hakkında bizi aydınlatırmısınız?
02 Aralık 2008, 16.18
Bazen sitedeki herkesin pingi yükseliyor ve oyun oynamak imkansız hale geliyor.Bu durumun 2-3 gün devam ettiği oluyor.Bu sorunun çözümü ne acaba?
02 Aralık 2008, 17.40
tşklr bu açıklamanız için,ama  birde bazı filtre programlı bilgisayarlarda gamyunada girmiyo ve bizde ktunnel ve benzeri siteler aracılıgı ile girdigimiz zaman ana sayfaya giriyo ama oyun salonlarına pencere açılmıyo bunun nedeni sizdenmi kaynaklanıyo yoksa girdigimiz siteden mi  bunu merak ediyorum veyada filreli programı olan pc lerden  gamyuna girme gibi başka bi alternatif varmı
02 Aralık 2008, 20.30
bizleri bilgilendirdiğin için tşkler zac. sunu herkesin bilmesini istiyorumki bu gamyun artık vazgecilmez oldu bu gamyunda emeği bulunan herkese ayrı ayrı tşklerimi sunarım
03 Aralık 2008, 11.58
gerçektende bilgilendirdiğin için tşkkrler. gamyun da çok önemli vazgeçilmez oldu... emeği olanların emeğine sağlık...
03 Aralık 2008, 14.25
boşuna zaman kaybetmişim 2 yıldır.keşke biras daha önce bilgilendirilseydik :) yinede tskler...
03 Aralık 2008, 15.34
teşekkürler zac senden daha paylasımlar bekliyoruz ellerine saglık...
03 Aralık 2008, 16.11
Birde pingim düşük titreşim gönderde düzelsin diyenler var  :)
03 Aralık 2008, 18.26
bilgiler için teşekkür zec. bu arz faydalı bilgilern devamın isteriz........
03 Aralık 2008, 19.54
saol Bilgilendirme için...iyi olmus..
03 Aralık 2008, 20.26

Merhabalar,

anlaşıldı;   kimseye ping  atmayacağız ,teşekkürler.

03 Aralık 2008, 23.54
gercektende bu konuyu aydinlatmaniz iyi oldu. birde sorum olacak giriste ben nicki ve sifreyi otamatik yaptim simdi geri sifre sakli kalmasini istiyorum. bilgi verirseniz sevinirim.
04 Aralık 2008, 14.18
teşk.ler sevgli arkadaşım.Ping'in kişiler arasındaki hedeflerin ulaşması acısından  gidip gelme süresini ifade etmiş oldunu anlamışlardır. Paylaşım güzeldi.
04 Aralık 2008, 19.08
Aciklamalrin icin tesekkurler zac.benim birde ricam oynamayan arkadaslarin salondan cikmasi.Masa aciyosunuz bakiyosunuz ki oynayan oyunlarin disindaki butun oyuncular sureye almis durmakta.birakalim oynamak isteyen arkadaslar girsin.... saygilarimla....
05 Aralık 2008, 05.35
açıklamaların için şimdiden teşekkür ediyorum. sizden ricam diğer anlaşılmayan noktalara da cevap vermeniz. uzun zaman önce yapılması gerektiğine inanıyordum. ama yine de yerinde bir konu olmuş. teşekkürler...
05 Aralık 2008, 10.26

Teşekkürler bilgi için...

Emeğe saygı bizden!

05 Aralık 2008, 14.09
hiç bilmediğimiz bişey daha öğrendik tşkler ayrıca ben resimelrin niye yayınlanmak için uygun bulunmadığı sormak istiyorum aynı resmi daha öncede koydum onaylandı şimdi uygun değildir deniyor bu resimler neye göre onaylanıyo veya onay almıyo öğrenmek istiyorum aydınlatırsanız sevinirim.....
05 Aralık 2008, 22.02
ping konusun dakı aydınlatmalrın için tesekkurler ozamman sana ıkıncı bı soru daha oyun nasıl hızlandırılır pc dekı dıger acık uygulamarın etkısı nedır .....?
08 Aralık 2008, 13.23
Genelde, bir konuda blog yazma fikri oluştuğunda, onu bilgisayarımda yazarım, hafızam kuvvetli olmadığı için unutmayayım diye.Ya  alcak  gonullusun  bunu  biliyoruz  bu  kadar  ince  ve  narin  olma  zac.)))Ayrica  sizin  o  ince  ve  zekice  espirilerine  hayranim))Mesela ; Ne  Yapalim?155  ariyip  yardim mi  istiyelim  vb  espirilerin)))
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın