gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.
zac

zac

BLOG

Gözlük Lâzım

07 Şubat 2009, 13.18
A- A+

Okey ve King'de yaptığımız son değişikliklerle, haklı haksız, çoğu alışkanlıklarımızı değiştirememekten kaynaklanan bir çok eleştiri aldık. Fakat bir tanesi var ki, anlamakta gerçekten güçlük çekiyorum.

Bazı üyelerimiz, "Aynı şu siteye benzemiş" dediler, hatta kimileri biraz daha ileri gidip "Birebir kopyalamışlar" demeye kadar geldi. Görmediğim bir yeri, olur ya denk gelmiştir belki kopyalamışımdır şüphesi ile merak edip gidip baktım ve bu üyelerimize sadece pes diyorum. Bu eleştiriyi getirenler, ya görmüyorlar, ya gördüklerini algılamıyorlar ya da algıladıklarını anlatamıyorlar. Bunun başka nasıl bir açıklaması olabilir ki! Üstelik, 2003 öncesinde, bizim okeyde de taşların sürüklendiğini kaç kişi biliyor?

King'de de ufak bir değişikliğe gittik, diğer kağıt oyunlarımız da aynı şekilde düzenlenecek. Okey'deki eleştirileri, benzetmeleri bir derece anlarım diyelim, çünkü okey'i sıfırdan yeniden yazdık fakat, King'de sadece ekranı biraz büyütüp, oluşan ek alan sayesinde kağıtları daha simetrik ekrana yerleştirme yoluna gittik ki, bir çok üyemiz bu değişiklikle birlikte bile, sudan çıkmış balık gibi oldular. Kağıtlar aynı, oynama şekli aynı, arayüz aynı, herşey aynı, sadece kağıt üzerinde tıklanabilir alan örneğin 25pixel yerine 35pixel'e çıkarıldı ve sonuç, yine bazı sitelere benzedik, hatta aynı o sitedeki gibi oldu :)

Bu üyelerimize kısaca şunu söyleyeceğim: Her sakallı gördüğünüzü dedeniz sanmayın.

İnsanlar bizi, o sitede insanlar rumuzlarla ifade ediliyor, burda da rumuz var, siz onu birebir kopyalamışsınız, ya da orda Java kullanıyorlar siz de Java kullanmışsınız demek ki orayı kopyalamışsınız ya da orda Okey var sizde de var demek ki orayı kopyalamışsınız ya da orda oyundan puan alınıyor sizde de puan alınıyor, birebir orayı kopyalamışsınız şeklinde eleştirmiyor diye sevinmeli miyiz acaba :)

Biz Gamyun.Net olarak birilerini kopyalama çabası içinde değiliz ama hiç bir fikir ya da oyun kimsenin tekelinde de değil. Bırakın fikirleri/oyunları, insanlar bizim web dizaynımızı, grafiklerimizi, ıstakamızı, okey taşlarımızı birebir alıp kullandıklarında da biz pek bir şey demedik, üstelik hâla bir çok kullanan var.

Artı,

  - Webteki oyunlarla özellik olarak neredeyse birebir olan cep oyunlarımız
  - Otomatik salona bağlantı/otomatik oyuncu daveti/oyuncu yeri alma
  - Masada yenileme ve oyuncu atmanın oylama ile yapılması
  - Salon, oyun ya da özel konuşma alanlarının daha fazla sohbet için büyütülebilmesi
  - Gerçek zamanlı arkadaşlık sistemi, ekleme/silme değişikliklerinin anında aktive olması
  - Pixel bazında okey/scrabble gibi oyunlarda taşların ESNEK hareketi
  - Okey'i kopyaladığımızı söyleyenler için, okeyde bir önceki taşın gösterilmesi, atılan taşların adedinin belli olması
 
gibi özelliklerden hangilerini başka sitelerde bulabiliyorsunuz merak ediyorum.

Ve son olarak, kelimeyun. Hâla insanlar kendi hatalı söyledikleri kelimelerin sistemimizde neden olmadığını söyleyip, kendi yetersizliklerini bizim üzerimize atıyorlar. Kusura bakmayın, halk arasında kelimeler yanlış söyleniyor diye, yanlış hallerini eklememiz söz konusu olamaz. Baz aldığımız sözlük www.tdk.gov.tr'deki güncel sözlük. Yüz kere söyledim son bir kez daha söyleyeyim. Burada olup bizde yoksa söyleyin ekleriz (elbette, özel isim, ünlem, harf okunuşu, argo ya da diğer bir kaç kriter nedeni ile hariç tuttuğumuz kelimeler dışındakileri). Eğer TDK'da da yoksa, o zaman büyük ihtimal yanlış telaffuz ediyorsunuz. Yok yanlış değil diyorsanız, ilk önce TDK'ya ekletin, sonra biz ekleriz.

YORUMLAR

07 Şubat 2009, 15.17
Kelime oyunun da TDK'yı baz aldığınızı söylüyorsunuz.Özellikle netteki siteyesine girdim bikaç kelimeyi nota aldım.Telafuz hatası diyorsunuzya sanırım TDK'da telafuz hatası yapmış ki kelimeyun kabul etmedi ( ÇAĞA,ÇEKEL,ŞİA,ÜLFEL,ÖLEŞ) Bunlar TDK'da olup sizde olmayan kelimeler hep üyelerinizde değil bazende sistemde hata olabileceği ihtimalini  de göz önüne almalısınız.
07 Şubat 2009, 15.21
Kelime oyunu çok güzel severek oynuyoruz yalnız kelime oyununda bırakıp gidiyorlar yarım oyuna gelmek istemiyorlar en kısa zamansa botları aramızda görmek istiyoruz kolay gelsin
07 Şubat 2009, 15.23
hahhahahhahha beni güldürdünüz sizde gülün inşş sayın zac,demek önce tdk ya ekletip sonra size gelsinler,bu iyi bir fikir,sitede yapılan her değişikliği çok olumlu buldum,kısa zamanda herkes herşeye alışacaktır mızmızlanmasınlar.
07 Şubat 2009, 15.27
Yine ince sitem zekice espirilerinle  yaktin  ortaligi.:))Ayrica  bu ozelliklere  sahip  bir  site kimse  gosteremez  YOK!
07 Şubat 2009, 15.43
Gerçekten gözlük lazım!

TDK'ya bir kelime eklenince bize, "Heyy, bakın kelime ekledik, siz de ekleyin" demiyorlar. Ya da, o sözlüğü "Buyrun en güncel hali burada, alın kullanın" da demiyorlar. Anlamadığım, biz neden TDK'da olup bizde olmadığını gördüğünüz kelimeleri bize bildirin diyor olabiliriz ki. Bunu okuyup algılayabilen birisinin yapması gereken nedir?

Eksik denilen bir çok kelime ve gerçekten eksik olan kelimeler, TDK'da da aratıldığında "halk ağzında" ibaresi ile gösteriliyor. Biz bu kelimelerin hiç birini başlangıçta eklemedik. Daha sonra üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda, sık kullanılanları eklemeye başladık. Yani, kendi kendine homurdanmakla, ya çok kelime eksik demekle kullandığımız sözlük düzelmiyor. Neyin eksik olduğunu, biriktirip biriktirip zaman zaman e-mail atarsanız, yorumlara yazarsanız biz de değerlendirip ekleriz.

Bizim sözlük mü hatalı üyeler mi? Buyurun bir kaç örnek (parantez içi kaç kez yazıldıkları):

3 harfliler: Nil (41896), Bak (35785), Kis (29540), Sil (28736), Laz (24811), Emi (20806), Çal (20354)

4 harfliler: Ataç (17566), Sela (14799), Pile (9120), Ağar (7149)

5 harfliler: Matik (2639), Garez (2257), Nalet (1813)

6 harfliler: Karete (897), Elalem (726), Makina (606), Tarzan (294)

7 harfliler: Karayel (122), Jelibon (76), Kürekci (48)

8 harfliler: İmalatcı (27), Terlikci (24)

Bonuslar :) Pilak (1426), Tiren (748), Pilan (1101)

Eminim, Bak diye kelime yok mu diyenler olacaktır ama umarım Pilak, Tiren de doğru neden yazmış ki bunu diyen olmaz :)

Ayrıca, Purki'nin önerdiği kelimelerden, Çağa ve Çekel'i ekledim. Şia özel isim olduğundan, Ülfel ve Öleş'i de güncel sözlük de bulamadığımdan eklemedim.
07 Şubat 2009, 15.48

zac ya gerçekten çok kızdım çok alındım ya, belkide ilk kez sana kızıyorum.

Yazının tamamını resmen, başka bir siteden kopyalamadım demek için yazmışsın. Nasıl bu kadar patlama noktasına geldiğine anlam veremiyorum şaka gibi ya...

Ben ilk okeydeki değişmeye gidiceğini belirttiğin yazının tüm eleştirilerini okudum. Yani bir eleştiri yapacaksam aynı zamanda aklıma gelmeyen unuttuğum bir şey olmasın diye bir kere yorum yapıyorum. Ama bu bir şaka gibi...

olumlu eleştirilere teşekkür etsen belki bundan daha makbule geçerdi. Yanlış mıyım ya?

O zaman sana bir şey söylüyorum; siteye blogla cevap yazarak fikir belirtmekle beraber; onun yerine ana sayfaya yapılan yenilikleri nasıl karşılıyorsunuz adında hem herkesin üşenmeden katılabileceği bir tıklık anket yapsan daha kolay olmaz mı?

Çünkü benim sana anlatmak istediğim, zaten anca eleştirmek, içinde kalanları anlatmak isteyenler yorum ya da eleştiri yapıyorlar. Beğenenleri hiç dikkate almamışsın ki!

07 Şubat 2009, 16.25

Herşey İnsanda başlar ve İnsanda biter.. İçinde... SEVGİ..SAYGI.. NEZAKET.. DOSTLUK ve İNSANİ DEĞER bulunmayan hiçbir sistemin kalıcı olması mümkün değildir...Kuralsız hiçbir topluluk olamayacağı gibi burasıda kuralları olan ciddi bir SİTEDİR!Evet bakın aklın yolu birdir diye boşuna söylemiyorlar, bazı kendini bilmez kullanıcılar, (sözüm meclisten dışarı); geçmişte kendi kuyrukları sıkışıp, hatalı oldukları için birşey yapamamış ve intikam yemini etmiş olanlardan bahsediyorum, kendini bilmez kullanıcılar diyorum çünkü bir kriz haline getirilmeye çalışılanlar var.Hep İleri Gamyun net.))

'Siteyi Baştan Aşağıya Tarayın'! LÜTFEN..

07 Şubat 2009, 19.12
OKEYİN SON HANLİNİ ÇOK BEĞENDİM MANYAK OLMUŞ ELLERİNİZE SAĞLIK
07 Şubat 2009, 20.25
okeydeki değişiklik güzel,ancak taşların hareketliliği aşırı olmuş.Adeta hareket değil kayıyorlar ve diğerlerinede denkleşince onlarıda oynatıyorlar buda insanı yoruyor nerdeyse onları yakalamak sabitleştirmek için güç harcamak lazımmış gibi geliyor bunun biraz azaltabilsek sanırım çok daha iyi olurdu.birde kişisel fikrim okeydeki tek eksiğin kaldığı,oda neden renk açma yok.çifte açmak var ve ona göre zoru başarmanın kazanç puanı var renk açma olsa onada ayrıca puan verilse herşey tam olurdu.
07 Şubat 2009, 20.52

Zac Millete ne yapsan Yaranamazsın en dorusu neyse sen onu yap  Biz Gamyun.net ailesi olarak yep Yanındayız 3 senedir Bu siteteyim neler yazıldı neler ama hep aynı seneryo

Son Bişi İyisini yapacak adam varsa Buyursun geLsin Yapsın Zac Yerine

CalışMalarının devamını Bekliyoruz  emeğine SağLık  Zac

 

07 Şubat 2009, 21.21

Konu: Üyeler Konulara Okumadan Cevap Yazarsa...

Konu:2009 dünyaya meteor çarpacak!!!!!!

;üye: eyvallah dostum emeğe saygı!!

konu:kızgın çocuk annesini öldürdü!!

üye: bizimle paylaştığın için tşk ederim böyle gençlere türkiyenin ihtiyacı var

konu: java oyunları

üye: abi bu japon oyunları harika oluyo paylaşım için tşk.

 


    

07 Şubat 2009, 21.40
Eger dediginiz gibi yorumlari dikkate aliyosaniz, kingteki en buyuk sorunumuza bi cozum getirirdiniz..Artik esli king oynamak iskence oldu..  kacmalar inanilmaz coklukta.. Daha oncede yazdim  kacan yerine kimse gelmiyo..4.cu olmadigi icin oyun yenilenemiyo..masada esir kaliyoz.. Ve sure olayi ..Esli kingte sure secilebilmeli...Son degisiklik yuzunden king oynayamiyorum..Gozluk gerekio gercekten ama bu gozluk diger sitelerden farkini anlamak icin deil...Korkunc derecede gozleri etkiliyo yaptiginiz buyutme.. Sanirim siz sadece  disardan  yaptiginiz deisiklikleri izliyosunuz..Yorumlari anlamaniz icin  yaptiginiz deisiklikleri gormek icin hic degilse bir oyun oynayin...Ve mumkunse eski king  kart buyuklugunu istiyorum..Bizim bunla ilgili hic bi sorunumuz yoktu..tesekkurler
07 Şubat 2009, 22.10
Sevgili Zac, eşli king ve briçte  eli yere açılan oyuncu  diğer bütün elleri görse daha iyi olmazmı? böylelikle  bu oyunlar daha izlenir hale gelir ve daha mantıklı yorumlar yapılır.sırf bu yüzden gamyunun briç ine hiç uğramıyorum.Burada tek sorun ortaklar arasında özelleşmeler artmasıdır.Takıldığım diğer briç sitesi buna çözüm getirmiş aynı masada oyun oynayan  oyuncular özel konuşmaları otomatik olarak engelleniyor.Saygılar.
07 Şubat 2009, 22.18

Değişikliklerin hepsi çok ii olmuş elinize sağlık.. İnsanlara takılmayın.. Türk milletinin bir kesiminin huyu yeniliklere karşı gelmektir..

Kelimeyunda bot eksiğinin kısa zamanda tamamlanacağını umuyorum.. Bir de sesi aktif hale getirmeme rağmen ses devreye girmiyor.. 

Kelime eksiklerinin olumlu üye bildirimleriyle kısa zamanda tamamlanacağına eminim..

Kolay gelsin...

07 Şubat 2009, 22.32
bencede okey şimdi çok daha iyi olmuş. ne hikmetse nasıl oluyorsa oyunlar bile daha hızlanmış sanki. eskiden çok yavaşlar diye girmezdim şimdi yavaş değil kimse. bunun nedeni sürüklemekmi anlamadım ama bir canlılık geldiği kesin. hoşuma gitti çok takdir ettim sizi :)
07 Şubat 2009, 23.17
Owen`in bir tiklik anket cözümüne bende katiliyorum ama diger yandan burada insanlar blogu okumadan "saol eline saglik süper bir yazi olmus" diyerek 2 karizma puani aliyor.Ne yazik ki bu sitede karizma cok önemli.Cünkü karizmaniz yoksa en basit örnegiyle, masada verilen selami alamiyorsunuz, selam veremiyorsunuz.Ben okeyde bunlari bunlari yapacagim ne diyorsunuz denilseydi belki okey oynayan arkadaslarin cogu "hayir böyle bir degisikligi istemiyoruz" diyecekti.Ama sorulan soru "Okeyde nasil bir degisiklik istiyorsunuz tarzindaydi".Okeyde degisiklik yapilmadan önce sorulan sorular ve alinan cevaplar ve de yapilan degisiklik birazcik celisiyor.Ben cok fazla okeye girmiyorum ama gercektende oynak bir masamiz olmus, taslara hakimiyet zorlastigi gibi oyunda agirlasmis.Ama Zac in siteyi daha ileri bir seviyeye tasima istegi ve emeginede saygi lütfen..
07 Şubat 2009, 23.43
ben bu siteyi göze hitap ediyor diye çok seviyorum oyuncu daveti atılan okey taşlarını görebilme arkadaşlık sistemi hakkaten zac çok haklı bu site kesinlikle özgün ve orijinal gören de padişahın sarayından geldiniz zannetçek zac sordu okeyde istenilen değişiklikleri ben bile sıkıldım  yığınlarcasını okumaktan o hepsini okumuş ona göre değişiklik yapmış istediğiniz şeyleri şimdi istemiyorsunuz çok garipsiniz bi şey denmez sizlere...
08 Şubat 2009, 15.58
kelimeyun cok qüzel bir oyun oynuyorum herşey cok qüzel durmak yoK yoLa devaM
08 Şubat 2009, 16.09

zac bey,

oyunlarda sorun yok da senin hitap tarzın güzel değil. Sonuç olarak çok güzel bir site oluşurmuşsun, oynamak isteyen oynar. Başarıların devamı...

08 Şubat 2009, 16.51
evet okey şimdi adaha hızlı ve zevkle oynanır şekilde tşklr
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın