gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

BLOG ÖYLE OLMAZ , BÖYLE OLUR ... bekliyoruz...

30 Ağustos 2009, 10.15
A- A+

(Baştan söyliyeyim: hem uzun ,hem imla yanlışları ,hemde anlam karmaşası   olabilir. )

Bloglara yazılan yorumları okurken dikkatimi çeken bir şey oldu. Bana ait olanlara ya da başka yorumlar da, sadece yazmış olmak için ya da bir şeye kızıyormuş ta fırsat çıkmışken ''dur hele elime düştün ben sana gününü gösteririm'' tarzında, mesnetsiz yorumlar okudum.

Birisi diyor ki; kuş sesi, korna sesi bloglarından bıktık.

Bir diğeri diyor; aşk meşk yazısından bıktım...
İmla kusuru, devrik cümle vb. hata arayanlara, elinde mercekle kusur arıyanlara hiç değinmiyorum bile.
Biri de; kendilerini anlatıyorlar, biz bilmek zorunda mıyız diyor. Elbette bilmek zorunda değilsiniz de, sizin enter tuşu sizin elinizin altında bizim değil. Kendisini anlatmayacak da, kimi anlatacak ki ya da ders kitabı mı yazmalı. Adı üstünde zaten blog. Güler misiniz ,ağlar mısınız.?
Adam ya da kadın aşık olmuş ya da bir terk ediliş yaşanmış. Canı yanmış, yazmak istemiş ve yazmış. Kime ne?


Adam otobüste giderken korna sesinden etkilenmiş ya da vapurdayken denizde gördüğü bir kaç martı onun yazma içgüdüsünü dürtmüş, üşenmemiş, oturmuş ve yazmış. Kime ne? Kalkıp Evliya Çelebi'nin anılarını yazacak değil  ya.    

         

   Blog bir çeşit GÜNLÜK olduğuna göre, isteyen duygularını anlatır, isteyen duygusuzluklarını, isteyen yaşadığı olayları paylaşır, isteyen paylaşmaz. Bu anlam da blog bize ,insanlar için bir çıkış noktasıdır, kendimizi ifade edebilmek için ya da karşımızda ki insanı çözebilmek için. Burası 7'den 70'e herkesin güzel ve eğlenceli zaman geçirdiği bir site ise; topluma Açık bir site olduğundan,gerekli kuralları zaten koymuşlar..
Bana da tam 2-3-tane eleştiriye açık olmadığım konusunda tenkit var,  ayrıca uzun yazıyormuşum falan.

Eleştiriye açığım ama yerinde  ve yapıcı tenkit diye bir şeyde var değil mi.? illa acıtmak ,kırmak kusur bulmak için okunursa ,bende bulurum bin tane kusur..Bir örnek: Akrabamdan aldığım yeni arabamın hurdaya dönüşü olayıını yazdım burada,üzüntüm arabadan çok ,akrabamın bana çok afedersiniz kazık atmasıydı. Yazdım,1-2- kişi geçmiş olsun filan yazdı,teselli oldum,üzüntüm azaldı..Bu kadar basit işte,blog yazmaktaki maksat.Aynı bloguma birisi, aklına geleni yazmış tenkit etmiş ,sonunda sizi  beğenmiyorum AYSUDA yazmış..e kardeşim ne alaka , ben ,sen beni sev diye yazmadım ki ..Çok üzüldüğüm konuyu paylaştım,  hani   bunu  yazan, bozuk arabayı ,yeni diye bana sokuşturan  ,kazıklayan akrabam olsa , anlarım  )).. Canı zaten acıyan birini, bide siz acıtıp, elinize ne geçecek ki? Ben cevap olarak sadece'' --rahatladın mı arkadaşım'' .gibi bişey yazdım..Sonra aysuda tenkit sevmiyor oluyor..Gerçek tenkide ,kimse ses edemez,bende dahil.
 Ama yeter ki yerinde olsun,konu ile ilgili olsun...En son bana yorum yazan biri ,nihayet imla ve konu bütünlüğü olan bir BLOG gördüm sizden anlamında ,iğneliyor,hatta eşinizin yada kızınızın klavvyesinden değilse diyor.. İnsaf yani..Eşim pc- hiç bilmez ,bilse yardım olsa diye yazıverir ,hemde çok güzel yazar ..ama değil  işte. Evde  genellikle yalnızken  , kendim yazıyorum . Bu kadar ortada olunca yeni yeni, önce kızıma okutuyorum tabi. Yazdıklarım,iyisiyle kötüsüyle benim , çok şaşanlar olacak ama tek kelimesi yalan değil ,gerçek. imla hatası olabilir,anlam karmaşası olabilir.,Siz benim yaşıma gelince inşallah düzgün yazarsınız demekten başka elimden bişey gelmez.

ŞİMDİ:
Özellikle bana ve ben gibi yazanları sürekli tenkit edenlerden bir şey rica ediyorum..konusuyla,imlasıyla örnek bloglar yazın biz de örnek alalım..bu isteğim de ciddiyim ..Samimiyim. Başlık olarak ta: BLOG ÖYLE OLMAZ BÖYLE OLUR yazın lütfen..Yazmaya niyeti olan herkes okusun öğrensin...Yaşam ,mezara kadar öğrenmekse öğrenelim bizlerde ,örnek blog yazın,başkalarını bilemem ama ben öğrenirim hemen..
..Herşeye rağmen:
Bloglarımdaki samimiyet ve dürüstlüğümle,''çok eksiğine rağmen'' çok kişiye de örnek olduğumu  umuyorum  hatta görüyorum da.

 Huzurlu , sağlıklı, mutlu günler diliyorum.Saygılar , sevgiler.

YORUMLAR

31 Ağustos 2009, 00.01
Ellerine sağlık diyorum.Gerçekten haklısınız ki bu arada uzunda olsa sıkılmadan okudum.İçimizden geçenler bence tabi herkes siz gibi dışa vurmuyor bi sessizlik almış başını gidiyor.Bende blog yazmıştım ve yorum eklemiştiniz ki başlarkende cümlelerim devrik olabilir demiştim.Öyle bir hale getirdiler kii eksik aranıcak diye korkarak yazar olduk yada yazmaz....herşeye rağmen paylaşmak,içimizdekileri anlatabilmek güzel..kim ne derse desin.Durmak yok yola devam :)) Saygılar.....
31 Ağustos 2009, 00.08

Aman Allah'im, tek kelimeyle laf kalabaligi, kendini ifade etmek icin beyhude mecra arayislari, fikriyle özü tezat bir gürültü okudum.. !

Söledigin gibi "istiyen istedigini yazar kime ne" ise; peki sanane milletin yazdigi o anda icinden gecirdigi bi takim seyleri negatif yada pozitif aktarmasindan ?? Blog bir cesit Günlük olduguna göre bunun altinada insiyatife göre " yorumlar" diye eklenmisse insanlarda buna karsilik, icinden gecirdigi öle yada böle yorumlarindan yada elestirilerinden sana Ne ??

" Tenkit edin fakat yerinde ve yapici edin " diyorsun.. ayriCa elestiriyede acigim diyorsun :)) yapici olursa ama ancak ! : ) ne kadar enteresan .. yapici elestiri diye birsey mi var yahu ? elestiri dedigin insani gelistirir yanlisla dogruyu ayirt etmesidir sadece yapici elestiri oldugunda yani " poh pohlaninca" iyi hos güzel ama olumsuz yönde sölince " iyyy"

Insanlarin yapicagi elestirilere sen yön veremessin.Elestiriyede acik olmadigini  kendinle  tezat kalarak güzel belli etmissin: " elestiriye acigim ama yapici Olsun "  :))

31 Ağustos 2009, 00.13
slm milet artık bende yorum yaparım  slm kapatan deldado
31 Ağustos 2009, 00.29

Haklısın..Ancak, düzeltmen gereken birçok imla hataları var..Dikkat gerek..Biz türkçemizi

bilmezsek, olmaz ki...Anadilimiz bu..Değer vermeli ve öğrenmeliyiz..

31 Ağustos 2009, 00.32
AYSUDA_ :   Blog yazılarınızı zevkle okumaktayım. Üzerinde düşünerek yazıyorsunuz ve bizlerle paylaşıyorsunuz tşk ederim.Görevlilerimizde beyeniyor ki yayınlıyorlar. Ben daha bunu başaramadım gerçi 2 denemem oldu  belki bir gün aşarım .Bloglarınızın devamını diliyorum.                        Esenlikler..
31 Ağustos 2009, 00.40

Cok Cekici bi blog ismi olmus okumadan gecemedim valla :D

Saygilarimla,

31 Ağustos 2009, 01.33
sevgili aysuda abi abi diyorum sanırım yaşça benden büyüksünüz ben hiç bulog yazmamış biri olarak burdaki blogları hemen hemen hepsini okuyan biriyim özelliklede sizin bloglarınızı ben millet gibi imla hatası varmı yokmu hiç incelemedim. fakat yazdıklarınız anlatmak istedikleriniz duygularınız çok hoşuma gitti bence size kusur bulmaya çalışanlar tam anlamıyla kara çalmaya kalkışıyorlar kendilerinde o duyguları bulamayanların veya yazabilecek hiç bir şeyi olmayanların işi bu siz kendinizi üzmeyiniz eminim ben ve benim gibi yazılarınızdan çok zevk alaln örnek alan ders çıkaran bir çok arkadaşımız varır burda
31 Ağustos 2009, 03.34

merhaba aysuda.. yazdıklarında çok haklısın.. temmuz ayının 9 unda bende hemen, hemen aynı konuda bi blog yazmıştım.. maalesef, blog yoğunluğundan dolayı sadece 1 gün yayınlanabildi.. ne diyebilirim ki, ben yazayım, siz yazın ,, belki bir gün o hiç yazmadan eleştiren arkadaşlarda yazmayı dener :=)))

 

03.07.09 Cuma 15:38 neden?

Yazılan blogları düzenli olarak okuyorum.. içlerinden bazılarını çok beğeniyor ve yazan arkadaşımızın düşüncesine katılıyorum.. hatta  katkıda bulunmak istiyor ve ufak bir yorumla yazanı kutluyorum...kimisini beğeniyor fakat aynı fikirde olmuyorum.. bunuda ılımlı bir şekilde belirtiyor ve  '' her ne kadar karşı fikirde olsamda , yazı güzeldi emeğinize sağlık'' diyebiliyorum...bir kısmıda ilgimi çekmiyor.. onları sadece okuyorum...

şimdi bunu niye yazdım?  bakıyorum blog yazan arkadaşlara yorumlar yapılmış.. eh yoruma açık olduğuna göre tabi yapılacak... ama okurken üzülüyorum.. bazı arkadaşlarımız yorum değil adeta saldırıda bulunmuş.. alay edenmi ararsınız.. tersleyen mi.. hatta yazılım şeklinle dalga geçenmi... neden?

herkesin , herkesle aynı fikirde ve düşüncede olması beklenemez.. tabiki karşı düşüncede olanlar olucaktır.. ama olması gereken, bunu uygarca, kırmadan, kişilik haklarına saldırmadan belirtmektir..

sonuçta ne bir ''best seller'' beklentisi içindeyiz, nede nobel edebiyat ödülüne aday olma hevesimiz var.. :=) zaten blog yazmak içinde bunlar gerekmez... herkesin şartları eşit.. herkes yazabilir.. onay alan yayınlanır. almayan yayınlanmaz.. bu kadarda basit... ama lütfen... karşı fikirde olduğumuz yada beğenmediğimiz bloglarda eleştiriye yönelik yorum yaparken biraz olsun, kırıcı olmadan, aşağılamadan, yazan kişinin gösterdiği medeni cesareti ve emeği  azda olsa gözardı etmeden , saygı çerçevesi içinde olalım.. Hatta daha iyisini yapabileceğimizi  düşünüyorsak, yazanla dalga geçeceğimiz yerde oturup ''daha iyisini '' yazalım...   sonuçta blog köşesi herkese açık....

uyumlu ve ılımlı.. saygılı ve seviyeli.. nice yazılar ve yorumlar dileğiyle... bol şans herkese....

 

31 Ağustos 2009, 05.37
blog yazmak için de mi karizma sahibi olmak gerekiyo yaw_? ):)
31 Ağustos 2009, 05.51

ben AYSUDA_ nın her blogunu takip ediyom. yaptıklarını çok beğeniyom.

sözlerinede katılıyom.

zaten kendiside  çok kişi beni izliyo ve örnek alıyo gibi bişeyler demiş. bunada katılıyom.

bide yapıcı eleştiri istemiş . hemen onuda yaptım.

işte AYSUDA_

/yapicielestiri

31 Ağustos 2009, 06.16
sen uzme  o  guzel  kalbını gönlunden  gecenı yaz  herkesın hayatında  ders alacagı olaylar vardır herkesler aynı seylerı  dusunemez eskıden radyo vardı  arkasından sıyah beyaz televızyon  sonrasında  renklı televızyon televızyon renklendı ama hayatın kımısı sıyah beyaz  kımısı renklı sen hayatın tum renklerini paylasıyorsunhanı herkes bılır  ateş düştügü yerı yakar sen yanan atesın ışıgıyla  ışıtıyorsun kımılerı bu atese su döker karartır kımılerı ısıkdan ılham alır kendınde bişeyler bulur  kalbındekı  şevk gözlerınde ışıltı eksık olmasın sevgılerımle
31 Ağustos 2009, 06.45

DEVAM AYSUDA KARDEŞ..."KUSURSUZ DOST ARAYAN DOSTSUZ KALIR" Diye bir ata sözümüz vardır herkes bilir ..Kusursuz blog arayanlar; İfade ettiğiniz gibi "yazıversinlerde  okuyalım" :))))))))

Dostca kalın.

31 Ağustos 2009, 09.51
eleştirilere kızıyorsun ama sen de herkesi eleştiriyorsu ki:)
31 Ağustos 2009, 12.31
Aysuda GulSu__nun kendi içinde çözümleyemediği probleleri var sanırım:))Sinirini senin bloglarından çıkaran zavallı bir arkadaş işte.Doğrudur yapıcı eleştiri diye bir şey olmaz ama aysuda yapıcı derken örnek türken eleştirileri kastetti anlamayandın mı:))bu arada ilkim aysuda erkek değil bayan ismi değil mi yorumlarda aysuda abla diyorlar görmüyor musun kopptum xD
31 Ağustos 2009, 14.27
yorumlara katılıyorum çok yerinde her yorum elinize sağlık
31 Ağustos 2009, 14.41

Yüreğinize sağlık bence doğru ve doğal bir yazı olmuş.Bence insanlar iyi kötü düşüncelerini paylaşmayı bilmeliler diye düşünüyorum, bence siz yazmaya paylaşmaya devam edin sağlıklı günler diliyorum.

 

31 Ağustos 2009, 14.48
Arada bir dinlenmekte fayda var AYSUDA_  Bence siz çok yorulmuşa benziyorsunuz.Ben de bu blogu okurken açıkçası hem sıkıldım, hem de çok gereksiz hezeyanlar olarak yorumladım.İçinizdeki yazar canavarı rahat durmuyor olabilir, ama bence o içinizde yazar canavarına söyleyin kendi kendine muhalif olmasın çünkü komik oluyor. Kimse sizin yazdıklarınızı beğenmek onaylamak zorunda değildir.Ha zaten onaylayan onaylıyor ki burda da yayınlanıyor.Ama diğer üyelerden bunu beklemeye hakkınız yok.Ben eminim bu (yapıcı!) olmayan eleştirilerimize sizden cevap gecikmeyecektir.Çünkü gerçekten de yazmaya bayılıyorsunuz.
31 Ağustos 2009, 19.11
hep bir varmış, iki hiç olmazmış.. :))
üzüldüğünüzü belirtiyorsunuz ama unutmayın ki aynı gökte uçarlar fakat şahinin dünyası başka, kunduzun dünyası başkadır..
siz birşeylerden bahsedersiniz, okuyanlar aklınca anlarlar..
siz, sizi anlayanlara hitap ettiğinizi unutursanız bu şekilde üzüntüler yaşarsanız..

bu konuyu uzatmanıza gerek yok, adam olan anlar söyleneni, adam olmayanlarla kimsenin işi olmaz zaten.

elleriniz dert görmesin sağlıkla kalın..
31 Ağustos 2009, 19.53

Kötü eleştiri ve iyi eleştiriye örnek vermem gerekirse; GulSu__ nun anlatmak istediğini anlamak istedim ben de:) Yorum tarzı aynı, saldırgan, anlam karmaşası var, fikir sabit, imla berbat, konuşma dilinde yani şivesiyle de yuvarlayarak yazmış. Ayrıca okuduğunu idrak edememe problemi var,  büyük ihtimalle oyun oynarken bu yorumu yazdı. Bu şimdi  ''kötü eleştiriye'' örnek.  Aysuda; shift ve AltGr tuşlarını kullanmasını bilmediğini neden yazmıyorsun da böyle uzun uzun kendini savunmak zorunda kalıyorsun. Bu da  ''yapıcı eleştiriye'' örnek.

Ben blog konusunda kraldan çok kralcı davranmaya gerek yok diyorum. Doğal  ve dürüst olduğumuz sürece her şey yazılır ve okunur. Zaten duayen de ahanda buraya yazmış.

31 Ağustos 2009, 20.21

Sorun dediğiniz gibi herkesin yazabiliyor olması. Bir müzik aletini eline alıp herkesin ortasında çalmaya benziyor blog yazmakta. Çıkarılan kuru gürültünün kulak tırmaladığını belirttiğinizde de siz kötü oluyorsunuz. Ben sadece kenarda görülen 3 blog sayfasına girip bakmama rağmen ara sıra blogun ne kadar gereksiz bir eklenti olduğunun farkındayım.  Herkes yazı yazmasın arkadaş. Yazıyorsa da eleştirilince ağlamasın.

''Bir fikre yapılacak en büyük iyilik eleştiridir''

Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın