gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

MASKE

02 Aralık 2010, 17.13
A- A+
İnsan için takması kolay ama çıkarılınca yada çıkarılmaya mecbur bırakılınca etkisi kolay geçmeyen izler bırakan,bir nesne.Hayatın akışında ben maske takmıyorum yada takmadım diyen bir kişi tanıdınızmı?.Kullanan ve kendisine kullanılanlar için ucu açık belirsiz bir sürecin başlangıcını tetikleyen bir faktör maske.Kendini farklılaştırmak kolay,farklılaştığını sandığın olmak zor.Farkında bunun insan ama diğer etmenler en önemlisi güdüler bırakmaz.Doğrunun çoğu zaman kendisini yaralayacağını ,düşündüğü için maskelenmeye ihtiyaç duyar.Yada bir ihtimal kendisini korumak için.Hangi sebebten olursa olsun maskelenme süreci kişi için, zararlı oluşumları tetikleyen bir süreç yaratıyor.Kendisi farkında olmasada kaptırınca kendini durumuna gerçekten maske olduğunu düşünmeye başlıyor.Benlik yitiyor.Ortada boş bir maske kalıyor.
İnsan,insan olmanın gereği sosyal ortamlara ihtiyaç duyar her zaman.Yanlızlık doğasında yokki.Burada ortaya çıkan uyumluluk yada çıkar veya her ne sebeb ise kişiyi bir noktada mecbur bırakıyor,öyle hissediyor kendisini maskeleyen kişi.Toplum duyarsızlığınında etkisi büyük tabiki.Kişide bir yere ait olma güdüsü temel sorunları yaratan en büyük etmen maskelenmede.Her durumda sağlıklı olan açık iletişim ve kişinin kendi ile barışık olması.
Sağlıklı olan toplumsal sınıfsallaşma değil kaynaşmış olmak bir şekilde.Homojen toplum olmak elbette kolay değil.Ama maskeleri çok takmamakta bir başlangıç olabilir.İleriye dönük umutlar olabilmesi için....

YORUMLAR

03 Aralık 2010, 02.53
Katılıyorum. Kısaca özetlersek;

Sahte tavırlar kişinin kendi bünyesine zarar ve her bir zarar özüne dönme yolunda bir mayın.
03 Aralık 2010, 11.37

Sanaldaki mülkiyet duygusu çok caydırıcı..

ama herşeye rağmen humanizm :)

03 Aralık 2010, 14.45
her ınsan bazı zamnlarda yuzune maske takar bunu yerı ve zamnı cok onemlıdır bence
03 Aralık 2010, 15.31

maske insanın yüzünü örter ama yüreğini örtemiz :))

 

03 Aralık 2010, 16.40
insanlar istedikleri kadar maske taksınlar. en fazla 3 kişiyi maskelerler. sonunda maske taktığı belli olur.
03 Aralık 2010, 19.47

Bu bir kınama yazısı  ve maskeli yüzlerin zararını görenlerin yorumlarıyla desteklenen bir yazı. Elbette gerçeği örten maskelilerin,.. bir çok insanı duygusal anlamda incittikleri de acı bir gerçeğimizdir...Kadın 100 kg, 60 yaşında cadaloz mu cadaloz ,amma bir maskesi var gören bayılıyor, 20lik bir çıtır maskesini tatlı diliyle süslüyo, aslında yılan gibi olan dilinden maskeli zamanlarında bal damlıyorr))  ilk görüşte maske olduğunu anlamayıp bağlanan ,inanan temiz saf insanlar varsa vayy haline, aynı örneği erkek versiyonud a  da örnekleyebiliriz.Çevremizde nasılsa bol bol varlar..

Aykırı bir şey yazacağım şimdi,üstteki paragrafa ilaveten..Yakın zamana kadar maskelilerin hakkında ulu orta konuşup,  hatta maskesiz olanlara bile acaba maskeli mi diye bakmaya başlamışken ; Artık maskelileri çok taktir etmeye başladım..Belki kızgınlığımın nedeni maske takamadığım  ya da ,beceremediğim içindi. .Düşünsenize: Takılan maskeye uygun kişiyi uzun zaman oynayabilmek ne zor iştir...Çirkinsiniz ,ama güzelmiş gibi yapmak, yaşlısınız gençmiş gibi yapmak, acımasız gaddar birisiniz, ama sulu gözlü merhametliymiş gibi yapmak,nefret ettiklerinizi   seviyor gibi yapmak...Olmayan ne varsa onun gibi yapmak ne zor iştir ..Konuya bu gözle bakmağa başladığımdan beri ,ben maskelileri ayakta alkışlıyor ve çok tebrik ediyorum müsadenizle:)) 

Blog yazarı arkadaşıma ,derin bir konuya temas ettiği için çok teşekkür ediyorum.

03 Aralık 2010, 22.28
Çalıştığım yerde öyle çok ki sahte insanlar ... maskelenmiş demek bile az gelir ... Ayrıca üstlendikleri sahte karaktekterlerle (birazda üstlere yaptıkları yalakalık ve diğer çalışma arkadaşlarına yaptıkları ezme eylemleri sayesinde) yükselmeye çalışıyorlar ... çok acımasız olabiliyorlar hatta bazen .. ne acı ki bizde seyirci olmaktan başka birşey yapamıyoruz. geriyede tek bir şey kalıyor ;
Bana dokunmayan yılan bin yaşasın ... (ki bu felsefeyi hiç sevmem) ...
04 Aralık 2010, 02.26

Sevgili Yakut  bu yorumu yazarın yapması gerekirdi belki üstüme vazife değil ama konu giderek amacından sapmaya başladı.Bence anlatılmak istenilen  her birimizin çeşitli etkenler nedeniyle büründüğü  roller. Şahsen yorumumu buna dayanarak yapmıştım. Hani bahsettiğiniz gibi aldatılmış olmanın kalp agrısı söz konusu değil kaldı ki burada mevzu bahis art niyetten ziyade yüzleşemediğimiz eksikliklerimiz. Bende bunun yol açtığı sahte tavırlardan yola çıkmıştım ama doğru ifade edememişim sanırım.

 Her ne kadar hislerinizi güzel ifade etmiş olsanız da  konuyu çok basite indirgeyip, sanal saçmalıklarla bağdaştırmışsınız. Asıl hayat dışarıda. Hem zaten buraya giriş yaptığımız anda otomotik olarak nicklerimiz yardımıyla severek ve isteyerek etiketleniyoruz. Her şey bir oyundan ibaret. Hepimiz kendi saraylarımızda maskeli balodaymışcasına işve ve edada değil miyiz ? Birde eklemek isterim ki  göbekli hanım teyzelerimizin 20 lik çıtır resmi koymalarına bu kadar kızmayın. ;))  Antrapoza girmiş kocaları gibi  dışarıya açılmalarını mı tercih ederdiniz bilemedim. Ne yani kötü kadın mı olsaydık deseler ne cevap vericektik ;) Böyle teşhirlere aldananlarda aldanmasınlar bir zahmet. Alan razı satan razı siz hiç üzülmeyin. Temiz saf diye adlandırdığınız o karakterler sandığınızın gibi tatlı dile kanmıyorlar emin olun, olay sadece 20 lik çıtırlıktan ibaret. Buna kananlarda çoğunlukla orta yaşı aşmış günlük suni heyecan peşinde koşan bir hikayede başrol alamayacak sığ adamlar.

Ayrıca yazarında acilen bir açıklama yapmasını bekliyorum yapılan yorumlardan sonra kendimi kral çıplak der gibi hissettim  umarım ben yanlış anlamamışımdır. Hoş o kadar genele vurulmuş bir yazı ki herkezi kendi bakış açısında özgür bırakmış.

04 Aralık 2010, 09.35
bu hayatta herkez maske takıyor kişiye göre maskelerde değişiyor
04 Aralık 2010, 15.31
insanın diger bi yüzü de maskeli olan halidir... yapmacık olan çok bu devirde sadace kendine güvenemeyenler diger bi yüzünü gösteriyor insalara alışaga gelmiş bi durum...
04 Aralık 2010, 17.44
   Jera  yaptığın tespit anlatımımla uygundur.Maske sadece kişileri  kandırmak için takılmaz kendimize söylediğimiz asılsız yalanlarda bir çeşit maske değilmidir.Farklılaştırdığımız kişiliğimiz dışa vurumlarımızda kişileri yanıltsada, kendimiz olduğumuz gerçeği değişirmi?.Algılamadaki farklılık kişinin toplumsal egolarını ne kadar yerindelikle gerçekleştirebildiği durumuyla alakalı.
04 Aralık 2010, 21.57
FAKTÖRMÜ NESNEMİ KARAR VER
05 Aralık 2010, 00.55

jera, yorumunuzdan sanki yazdıklarıma kızmış gibi bir ifade sezdim ,hem de alt paragraflarda aynen benim yorumu destekleyen cümlelerinizi görünce ,sizinle aynı  fikirde olduğumuzu anladım..Ancak anlam karmaşası içinde yazdığınızdan hem karşı çıkıyor hem onaylıyor gibi olmuş.. Belki biraz  anlatım tarzımız farklı olmuş ama ,ikimiz de hemen hemen aynı şeyleri yazmışız. Göbekli teyzelerin çıtır resmi koyma örneğinin altını çizdim ama aynı örneği erkeklerinde yaptığını  yazdım.  ancak uzun olmasın diye detaylandırmadım..verdiğim örnek ,sizin dediğiniz gibi  sanala ve basite indirgediğim  uydurma örnek değildi .reelde yaşanan,basını aylarca  meşgul eden bir mahkeme sürecinin  özetiydi.iisim hatırlayamadım ama 4-5- yıl önce. sanalın imkanlarını kullanan yaşlı bir hanım, genç bir yabancı manken resminle, aylar boyunca kendine bağladığı  bir profesörün evlenmek umudunu sömürerek 45 milyar dolandırmış.Kadının çok yaşlı ve maske  kullandığını öğrenen prof, aldatıldım  mahkemeye  ve basına  bu kadını şikayet etmişti.Ben  blog başlığını '' maske ''olarak görünce hemen bu olayı hatırladım,ve yorumuma örnek olarak  yazdım.Yani tüm basında uzun süre yer alan, bir  maskeli dolandırma mahkemesiydi ve blogu doğruluyan bir örnekti..Bunu yazmama itirazınzıı anlayamadım..Üstelik ikinci paragrafınızın son cümleleri benim yorumumun aynen özeti gibiyken. neye, neden itiraz eder gibi yazdığınız  belli değil. blog yazarından neyin açıklamasını istediğinz dei belli değil. zaten kendisi ''aynı şeyleri yazmışız '' deyip açıklama da yapmış.

Yorumumu, blog yazarının konusunun, gerçekliğini vurgulamak amacıyla yazdım. 

Saygılar.

05 Aralık 2010, 15.51

 

 

nerden? aslında istanbulun gecekondu semtinden,ya da anadolunun bir ücra kasabasından ama cevap;

istanbul.

yaş?aslında 45 ama ,cevap;

32.

iş?aslında işsiz ama cevap;

şirkette müdürüm, mühendisim,öğretmenim....falan filan..

çok  puanınız gitti..aslında yenene içinden  küfür edilir ama cevap;

sağlık olsun,ben puan için oynamıyorum..

bu saatte pc-de olmanıza eşiniz kızmıyor mu? ( evlimisin bekar mısın diye soramıyor da yan soruyla öğrenmeye çalışıyor) aslında eşi var ya da yok bilemeyiz ama;cevap

çok mükemmel bir eşim var ,yanımda şu anda

eşimle ayrıyız

bekarım

üzgün gibisiniz ,ben iyi bir dinleyiciyimdir,güvenip anlatabilirsiniz(.aslında tam bana göre teselli bahanesiyle ohh ohhh)...cevap:

duygusuz bir eşim var beni üzüyor...falan diye başlayan yeşilçam öyküsü....

eşiniz sizin gibi bir güzel bir hanımı nasıl üzebilir ,inanamıyorum..yazık..aslında kendisi biraz önce pc-yüzünden çıkan kavgada karısının kaba kuvvetle susturmuş, burada da başka hanımlara yardıma koşmuştur..cevap;

kıskanıyor,dövüyor,kaba bir adam işte..

..........

devam etmeyim birileri beni burda yakalarsa öldürebilir..bunlar sanalın maskelerinden seçmeler di..gelelim reelin maskelerine..

zırrrr telefon;

aloooo annen evde mi? anne bilmece çözüyordur,istemediği misafir  tehlikesi ile ,çocuğuna işaret yapar'' ben yokum'' cevap

annem markete gitti ..  evde yok..

şu müdürü bir kaşık suda boğucam ,ukala adam kendini bir şey sanıyor..müdür içeri girince; 

sayın müdürüm,sizi öyle taktir ediyorum ki..allah  genel müdürlüğünüzü nasip eder inş. 

bir telefon edip doğum günümü kutlamadın ,unuttun aşkolsun..aslında sevgiliyle sinemaya,kafeye v.s. gidilmiştir..cevap;

ahh canım unutrmuyum dün geceyi acilde geçirdim ,zehirlenmişim ..kendime gelince tam arayacaktım ki sen aradın...

.....sanal ya da genel ,hepimizin maskelerinden bir tutam işte....ben bunlardan birini bile asla yapmadım diyene  hepimizin bir madalya borcu olsun....

17 Aralık 2010, 21.40
su_zehir Size Katılıyorum. Her İnsan İllaki Yapmıştır, Yapmadım Diyen Yalan Söyler...
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın