gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Türkçe ve biz

16 Şubat 2011, 00.44
A- A+

Elimden geldiğince dilimizi doğru kullanmaya çalışırım hem yazarken hem de konuşurken. Buna ihtiyaç olduğunu düşünüyorum hatta özellikle şu günlerde... Maalesef son dönem gençlik tarafından dilimize "eWeT" "oquyor musun" "yha" gibi daha bir sürü anlamsız kelime ve harf sızdırılmış durumda. Ha bir de mesaj kültürü(!) var tabi "hyr cnm iyi gclr" (ne demekse) bence bunlar çok üzücü.. Bir de klasik değil yerine deyil öğlen yerine öylen yazan arkadaşlar.. toplu yazışmaların olduğu alanlarda, sitemiz gibi, bu hataları sıklıkla görmek mümkün.. Güzel dilimiz biraz daha özeni haketmiyor mu sizce?

YORUMLAR

17 Şubat 2011, 13.01
Hak vermemek elde değil.
Üstelik büyük bir çoğunluk bunu, doğrusunu bilmediğinden bile değil, tam da "bak ben ne kadar çağdaşım, teknoloji kültürünü de biliyorum" anlamında yapıyor.
Oysa tam anlamıyla tipik bir "özenti" durum.
Kimi de aklı sıra yazışmaya hız kazandırmak için  birtakım kısaltmalar yapıyor. hatta bunlar zaman içinde büyük bir yaratıcılıkla ürüyor da ürüyor. mesela aeo, kib, c u....
Öyle ki artık eski kuşak bile alıştı bu yeni teknoloji yazım tekniğine ve doğal da görmekteyiz mesela hg, hb, slm, mrb... fakat iyi de, soruyor mesela adam, nassın.. cvp hazır: bomb!

Bilemiyorum da o yüzden, kelimeleri farklı yazmakla ve türkçede olmayan harf ve kelimelerle bir özenti durumuna düşmekle, bu tür kısaltmalar farklı mı değerlendirilmeli.. yani sadece "kısaltmalar" acaba gerçekten teknoloji çağının da bir gereği, bir faydası olarak da değerlendirilebilir mi, inanın ben bile emin değilim artık.

Ayrıca şunu belirtmeden de geçemiyeceğim. Bence atlanan en önemli husus ise, yazı dilinde türkçede şu -de ekinin doğru kullanılmamasıdır. Bu bence en dikkat edilmesi gereken husustur. Zira bu eki doğru kullanmadığımızda kesinlikle okumak da, okuduğumuzu doğru anlamak da son derece zorlaşır. Ve üstelik bu ekin kullanımını sürekli yanlış yapan öğretmenler bile gördükçe içim cız ediyor doğrusu. Öğretmen bile doğru yazmazsa, genç nesil, nasıl doğrusunu bilsin, nasıl doğru yazsın... Bir de bu var tabiki...


17 Şubat 2011, 13.47
Evet, yazdıklarınıza katılıyorum.. Adı, kuralları belli olmayan bir yazışma - konuşma diline doğru gidiyoruz maalesef.. Ben eski öğretmenleri ve yarattıkları saygınlığı da çok özlüyorum açıkçası. 2.5 yaşında bir oğlum var.. Geleceği için çok endişeliyim.. Haksız mıyım?
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın