gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Sanal Hakaret

31 Mart 2011, 19.29
A- A+

Geçen Ocak ayında bazı operatör arkadaşlarımızın uyarısı ile wordpress üzerinden yayın yapan bir siteyi inceleme fırsatım oldu. Bu sitede sanal isimler arkasına saklanmış ve amaçları başkalarını rahatsız etmek pahasına canlarının istediklerini yapmaya çalışan insanların hakaret ve küfür dolu yorumları doluydu.

Normal şartlarda bu tarz konuları umursamam.

Bu konudan bir kaç hafta sonra gerçek hayatta yaptığım iş ortamından bir arkadaş grubum ile yemek sırasında konusu geçti ve durumu arkadaşlarımla paylaştım. Bu arada masadaki arkadaşlarımdan 2 tanesi ülkemizin en ünlü bilişim hukuk uzmanlarıydı. Konuyu aktardığımda bence önemsiz olan bu konunun üzerine gitmek istediklerini, ülkemizde bu tarz konularda insanların sanal ortamda gizlenerek hakaret ve küfür yağdıramayacaklarını göstermek için bunun iyi bir fırsat olduğunu düşündüklerini belirttiler. Konu üzerinde kısa bir inceleme yaparak bana sonradan döneceklerini söylediler.

Bu görüşmeden 10 gün sonra aynı arkadaşlarım ile ekrar görüştük. Durumu incelediklerini ve ülkemizde ilk defa yapılacak bir şey için uğraşmak istediklerini söylediler. Bende izin verdim.

Önce Kartal ve Şişli Cumhuriyet savcılıklarına ilgili web sitesinin yazarı ve bu yazının altında hakaret ve küfür yazan herkes hakkında bir suç duyurusund bulunuldu.

Normal şartlarda bu durumlarda sitenin kapatma talebi yapılıyor, bu gerçekten suçluların ceza almasını değil sadece site kapanmasını sağlıyor. Bu yüzden biz site kapatma talebinde bulunmadık.

30 gün içerisinde 2-3 defa teknik incelemeler yapıldı. Yazıyı açan ve yazıları yazan 19 kişinin tam olarak kimlik tespitleri yapıldı. Diğer kullanıcılar konusunda ise inceleme devam ediyor.

Biz zaman kaybetmemek adına bu tespit edilen 19 kişi hakkında hakaret, ticari itibarı zedelemek, kişisel hak ve özgürlükleri engellemek, karalama gibi 10 kadar ağır ceza kapsamına giren madde ile haklarında yine Şişli ve Kartal adliyelerinde yine savcılıklar tarafından tespit edilen deliller ile birlikte dava açıldı.

Açılan davada 2 yıldan 6 yıla kadar hapis ve tazminat taleplerimiz bulunmaktadır.

Bu arkadaşların tüm kimlik ve adresleri şuanda elimde bulunuyor, fakat ben yasal süreç bitene kadar bu bilgileri sizlerle paylaşmayacağım.

Fakat bu işlem ülkemizde bir ilk durumunda olup, bu alanda bir emsal niteliğindedir. Bu alanda mağdur olmuş herkese de örnek olacaktır.

Şimdi buradan çıkartılacak bazı dersler var. Öncelikle doğru avukata sahipseniz ve doğru teknolojik değerlere hakimseniz hiç kimse sırf adını saklayabildiği için CEZADAN KAÇAMAZ.

Sonrasında gamyun insanlara küfür edebilecekleri değil değil tam tersi küfür edemeyecekleri, kafalarına göre haraket edemeyecekleri bir ortam sağladığı için yıllardır varlığını sürdürmektedir. Şuan ülkemizdeki Google, Yahoo, Facebook dahil olmak üzere dünya devleri ile yarışarak 19. sırada yer almaktadır.

Sanalda hakaret, küfür ederken teknolojik olarak sizin tüm adresiniz tüm kayıtlarınızın tüm dünya tarafından tutulduğunu asla unutmayın.

 

YORUMLAR

31 Mart 2011, 19.50
Ben geçen sene bir sitede geçen olay neticesinde savcılığa başvuruda bulundum.Terörle mücadelenin ilgilendiği bir olaydı.Ne yazık ki karşımda ki zat yabancı ülkede olduğu için yaptırım uygulayamadılar.
Arkadaşlara tavsiyem bu tarz olayları görmemezlikten gelmesinler.İnsanların sanal ortamda asla bulunamayackalrını sanıp ,çok saygısızca davranabiliyorlar.
31 Mart 2011, 20.05
basarılı bır  adım ısallah bunların cezası en agır sekılde verılır
31 Mart 2011, 20.13
Çözüm gayet basit T.C kimlik numarası ile üyelikleri kayıt edin.Bakalım o zaman küfür,hakaret edecebilcekler mi?

31 Mart 2011, 20.40
       Anlatmış olduğunuz durum belki şu anda daha tam olarak oturmadı ve herşeyden ötesi bir çoğumuz bir çok hakkımızın ve yapabileceklerimizin farkında bile değiliz,duk45 in anlattığı durumun benzerini bende yaşadım,fakat yabancı ülkeden yayın yapıldığı için bir yaptırım uygulanamadı,''farkındalık'' ve ''tepki verme'' konusunda biraz daha cesur olunursa biraz da emek harcayarak bu konular hakkında daha fazla bilgi edinip harekete geçebiliriz...      
31 Mart 2011, 20.41
Hiç bir sahte kimliğin altına saklanılamayacağını ve icabının yapılacağını bilmeleri ve bu şekilde insanların hala sorumluluk sahibi birer birey olduğunun farkına varmalarına sebep olabilir bu davranışınız.
Sanal diyerek gerçekte reel hayatlarında pekte bir işe yarayamayan ve  affınıza sığınarak ''asalak'' tiplerin sanalda dilinin ve parmaklarının ayarlarını kaçırmaları utanılması gereken, ve yine es geçilmeyecek bir durum.Nedense bir ekran başının ve bir klavye arkasına saklanarak ''Ben derim, kim tutar beni!'' tavırlarıyla takılmaları ve insanları hakarete, küfre, çirkin davranışların mağduru bırakarak bir yerlere geleceklerini düşünerek hareket etmeleri oldukça sakıncalı.
Zannedilmesinki, internet dediğimiz o koskoca ağ takip edilmiyor... Dikkatli ve bilinçli kullanıcılar olmak adına;
 Tebrik ediyorum ve başarılar diliyorum.

31 Mart 2011, 21.21
Küfür dışında bir de resim çalarak sanki kendi resimleriymiş gibi kullanan insanlara seslenmek istiyorum bende!!!
Belki de haberiniz yok ama cezası en az 5000 Tl dir.Bunu yapan kişiler acaba hiç mi akıl edemiyorlar belki bir tanıdığına rastlarım diye.yakınımın başına geldi.face book tan resmi alınıp yeni bir isimle kayıt yapılmış.sonunda 5000 tl ceza ödedİ.RESİM ÇALANLARA DERS OLSUN.
Yazınız için tşk ederim.

31 Mart 2011, 21.52
sizi ve avukat arkadaşlarınızı tebrik ederim. İnşallah sanalda küfür ve hakaret yapan şahıslarda bu yazıyı okurlarda belki bir adım geri atarlar,ama sanmıyorum o zihniyetti insanlar bu yazıyı okusun,onların pek blogla filan ilgileri olmaz. ama yinede atılan adım çok sevindirici,takdire şayan
31 Mart 2011, 22.07

Malesef bilgisayar başında benim bu insanlarla ne sorunum var? bana neden sataşıyorlar? bunu hakedecek ne yaptım veya yapıyorum? buna benzer binlerce soru ile ağladığım günleri hatırlattınız... Eskiden üyesi olduğum bir sitede; puan listesinde olanlar kendi aralarında etik dışı hileler, sahte küfür kopyaları veya yönetimden tanıdıkları aracılığı ile üstlerdeki üyeleri yasaklattırıyor kendileri listeye giriyorlardı. Okey ve batak salonlarında hep aynı salonda oynadığım için bir süre sonra insanları az çok tanıdığımı sanmıştım. Sataşmalar o kadar artmıştıkii masaya genel davet gönderdiğim anda küfür başlıyordu. Bir çok önlem alarak yapabilirsem oyunu başlatıyordum.

O tanıdığımı düşündüğüm insanların bana düzen kuracağını düşünememiştim. Listeden düşenler veya rakipleri masama gelip bana nicklerinin silindiğini ve kimin yaptırmış olacağını soruyorlardı. Ben "bir fikrim yok, neden silinsin, şifrenizi kontrol edin veya sisteme mail atın diyordum" bu tür sorunlarını bana getirenler artınca şüphelendim. Ben admin değilim, op değilim bunları bana neden soruyorsunuz diyorum. En son izlemeye gelen nick; veryansın ediyor güya nick çalınmış ve o arkadaşının nickini sistemden almış, listeden düşürmek için yapılıyormuş... Yönetimde tanıdığın varsa bana neden geldin dedim ve şüphelendiğim için konuşmanın kopyasını aldım.

Başka bir olayı şikayet için sisteme mail attım, bana kaç tane mail adresinden şikayet yaptığım soruluyordu. Her zaman aynı adresten gönderdiğimi bildirdiğimde bana bahsettiğim masada küfür olan kopyayı gönderdiler. Bunu sizmi gönderdiniz diyorlardı. Bendeki kopyayı mail attım; oyuncular aynı ancak güya kurtarılan nick bana küfür ediyor görünüyordu.

Mail adresim taklit edilmiş ve nokta eklenerek farkedilmeyecek şekilde düzenlenmişti. O mailden kaç tane sahte kopya kabul ettirdiklerini bilemiyorum. Site adminlerine ve sitenin oyundan sorumlu genel müdürüne mailler attım durumu bildirdim. Mailin alındığı siteye İngilizce ve Türkçe başvuru yaparak sahteciliği bildirdim kendi mailimide kapattırdım.

Büyük bir holding olmasına rağmen bir oyun sitesindeki bu tür sorunları çözmekten aciz ve sadece kazanacaklarına bakan bir topluluk olduklarını, etik değerlerinin yokluğunu malesef geç farkettim. Çözümsüzlük ve nicki silinen üyelere benim hedef gösterilmem sebebi ile siteye girmiyorum. Bir çok arkadaşımıda görüşmemek pahasına orda bıraktım... Bana sanalda olsa işkence ettikleri için sonsuz üzüntü duymaktayım. İlk defa o zaman erkek olmadığıma isyan etmiştim...

31 Mart 2011, 22.29
sanal,da   hakaret  veya   küfürlü  yazıları  yazanlar  bu  yaptıklarından   hiç,mi  utanmazlar bence  bu  yazıları  yazanların  en  kısa  zamanda   doktor  tarafından  muayene   olmaları  GEREKİR.
01 Nisan 2011, 00.00
İnsan haklarını savunmak güzel.Herkes kendi kişiliğini ortaya koyar davranışlarıyla ve etrafında görmek istediğin insanlar senin şahsi kimliğini sergiler ..
01 Nisan 2011, 00.17
pehhhhhhhhh efkarlandım :))
01 Nisan 2011, 00.43

yıllar önce gamyuna gelişimin ilk günlerinde,bir okey masasında ,sadece oyun kazandığım için'' k....k'' yazıp çıkan üye yüzünden gözlerim şişinceye kadar ağladığımı hatırladım şimdi...sonraları kendi açtığım masada oynamaya, özelimi kapalı tutmayı öğrendiğimde küfürleri görmez oldum.belkide küfürbazlar azaldılar bilemiyorum..

küfür etmek acizliktendir .ve bu konuda çok merak ettiğim bir sorum var..dünyanın başka ülkelerinde acaba bizde olduğu gibi ,bize kanını canını veren analarımızla ,yani hani o ayakları altında cennetin olduğu söylenen analarımızla başlayan küfürler var mı.? yoksa sadece bizim ülkemizde mi var? ananı....., bacını.......,sülaleni..... diye başlayan küfürlerin öznesi niçin hep kadındır bileniniz var mı?   cinsel içerikli küfürlerin ,altbeyin analizini bilen bir üye psikolog,sosyolog  varsa aramızda ,anlatıverirse bize  öğreniriz. hasta gözüyle bakarız belki..

01 Nisan 2011, 01.35

Ah canımcım azra nazcığım sende benım gibi geç şarj edenlerdensin belli :) bu tip pislik olaylarında düşman hiçççç uzaklarda değil dost kürkü giyip ensende oturuyor :)) Çocukken çiçeklerın diplerınde küçük böcek deliklerı olurdu deliğe su döküp içinden o siyah çirkin böceğin çıkmasını beklerdık buradada farklı değİL. Blogta bahsedilen sahtecı ,küfürcü ,kişiliği bozuk, böcüklerı deliğinden çıkartmak için panzerle su fışkırttım birde ne göreyim bir tane değil bin tane siyah çirkin kara böcükler tepeden tırnağa organıze yürüyor.  Bu alemde aman sana birileri cephe almaya görsün darbe harekatı düğmeye basıyor :)sersemleyip şöyle bir kendı eksenınde daireler çizerek etrafına bakınıyorsun kımseyı göremıyorsun kimse suya sabuna dokunmamış :) taaki bazı sersemler senden aldığı yazıları bir diğerıne kopyalarken gelip senın sayfana kopyalama hatası yapana kadar anacığım bir anda buz kesiliyorsun :) Uzun lafın kısası düşmanınla dost ol felsefesi işliyor sanalda. Herkeze tavsiyem önce dostlarınızla mesafeyi korumanızdır. Yabancı biri uzunn, uzun sizinle uğraşmaya sıkılır, sıkılmıyorsa oturup bunların kım olduğunu düşünün. Amaç büyükse saldırı kısa sürmez :)

Ceza konusuna gelirsek ekran çıktısını alarak bilişim şuçları şubesıne gidiyorsunuz asıl mekezi İst avrupa yakasında küfürün ,tacizin veya resım çalıp kullanmanın 1 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası var sucun sürekliliğine ve içeriğene göre değişiyor. pisliği yapan yaptıran slm veren vermeyen 7 koldan hepsi bulunuyor:) konuyla ilgili fazlasıyla bilgim var. Ben şikayette bulundummu hayır ailemı dinledim HASTALARLA uğraşma bu gibilere cezadan önce tedavi lazım, dünyaları küçük insanları kendi halıne bırakmak gerekli denıldı bıraktım :) Yazdıklarım alabilene ve yazımı anlaya bilene tavsiye niteliğindedir. 

01 Nisan 2011, 03.40
Bence çok güzel bir iş başarmışsınız. Herkes her istediği gibi sanalda da olsa istediği gibi konuşup hakaret, küfür, tehdit vb. etmemeyi öğrenmeli. Sonuçta herkesin bir ailesi var. Herkesin bir ticari, toplumsal, dini, siyasi, ahlaki, mesleki bir itibarı var ve bunu hiç kimse kafasına göre zedeleyemeyeğinin farkına varmalı. 
01 Nisan 2011, 04.56
paylaşım çok güzel evet bir konuda haklısınız olmaması lazım olan  şeyler  bu tür kişiler kendi ego larını tatmin edemeyen kişilerdir. başka alternatifi yok . ama  sanmam ki bi sonuç versin girişimleriniz inşallah da verir ama  unutmayın her sitenin  sağ üstte  (x) var  tanık olmak istemediğin zaman  tıkla  çık kimse sana  neden çıktın demez merak etme.. ailenden de kimsenin  girmesini istemiyorsan internet  seçenekleri var siteyi oraya  yasakla olur biter ne sen nede  ailenden birisi görebilir çözümü bu sen boş yere  hukuk mücadelesi verme  zamanına  ve emeğine yazzık ben o sonucun ne olacaını sana  söyleyeyim  takipsizlik dosya kapanır emeğinde sana kar kalır..SAYGILAR
01 Nisan 2011, 06.34
kesinlikle ve kesinlikle herkes tc kimlik numarası ile kayıt edilse ve her kişi sadece bir nick ile kayıt şansı tanınsa ne hile olur ne küfür bu durumun değerlendirilmesi gerekir 
01 Nisan 2011, 10.27

hukkuk mücadeleniz için tebrikler. yanlız merak ettigim bir sey var .hergün 100 lerce ispiyon yapılıyo sisteme küfür içerikli küfür eden zat yasaklanıyo 2 dk sonra baska bir nikle gelip ettigi küfürün 2 mislisini salon genelinden ediyo bizler gene ispiyon atıyoruz bu böyle sürüp gidiyo.şimdi bundan sonra bu kaznılmıs olan hukuki hakkı size ispiyon ettimiz üyeler üzerinedd uygulanması için bir cabanız olucakmı?

 

01 Nisan 2011, 10.34
bilişim sucları daha yeni yeni tasarıdan kanun haline geçmeye başladığı yıllarda, internet ortamında  hakaret eden tanımadıgım birisi ile ilgili olarak suc duyurusunda bulundum. 15 gun gibi kısa bir sürede şahısın kimliği, adresi ve işyeri adresine varıncaya kadar hakkında da acılmıs kamu davasıyla beraber karşıma cıktı. hic bir şekilde tanımadıgım, devletin saygın bir kurumunda üst düzeyde bürokrat çıktı. bütün yalvarmalarına ragmen affetmedim, hapise filan girmedi ama mesleki açısından hakkında da ayrı bir dava açtı kurumu. zaten bu ona yetip de arttı. roots zaten gerekeni yapmış, 15 gün gibi bir sure de sonuclandıgını dusunursek, eli kulagındadır.
01 Nisan 2011, 11.03
demin unuttum yazmayı. tazminat hakkı ılk sıkayet davası sonuclandıktan sonra acılmak uzere saklı kalıyor. yanı aynı anda hem suc duyurusu hem tazmınat davası acılmıyor. once sucun ıslendıgının ıspatlanması ve kanıtlanması ıcın ılk davanın sonuclanması gerekıyor.
01 Nisan 2011, 12.40
Bir şekilde iş, dönüp dolaşıp, haksızlıklara karşı ne olursa olsun toplum olarak tepki vermek ve yaptırım uygulamak gereğine dönüşüyor. Sanırım son yıllarda internet kullanıcıları bu açılardan biraz daha duyarlı hale geldi. İnternet kullanımına vakıf olan kişiler haklarını az çok koruyorlar. Saldırılar karşısında ilgili tedbirleri alıp, gerekli şikayetlerde bulunuyorlar. Gereğinde yasal yaptırımlar için kendi bilgisayarındaki verileri saklıyorlar.

Ancak bir de internet dünyasını kullanan ama çok iyi bilmeyen, ya da internetle yeni tanışan kullanıcılar var. Haklarını, kişisel bir saldırı olduğunda ne yapacaklarını, hangi mercilere ne şekilde başvuracaklarını bilmeyen bir kesim.

Gamyunda ve bazı sitelerde olduğu gibi tüm internet ağında, bu konuyla ilgili kullanıcıları, bilgilendiren, nereye ne zaman başvurabileceklerini, kendilerini saldırılardan ne şekilde koruyabileceklerini gösteren bir alan olmalı.  Site ziyaretçilerini koruma altına aldığında, yorumcuların yukarıda yazdıkları gibi muhatap farklı bir ülkeden olsa dahi, site duruma ağ aracılığı ile müdahale edebilmeli ve işin yasal süreci daha hızlı ilerlemeli.
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın