gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Turizmde Çalışmak

29 Haziran 2011, 16.15
A- A+

Merhaba;

Nereden bilebilirdimki seçeceğim mesleğin benim bütün hayatıma mal olacağını...

Ben turizm mezunu üniversite öğrencisiyim. Lisedede turizm eğitimi aldım. Ancak mesleğimden memnun değilim. Neden mi?

Çünkü; benim kişiliğime uygun olmayan bir meslek. keşke bunu seçmeden önce bilebilseydim. staj zamanlarımızda 16saate varan çalışmalarla haklı olsak da(okulumuzda öğrencilerini korumadığı için)haksız konuma düştük. lise bitti. üniversite sınavına girdim. ancak stajda bu meslekten soğudum ve bu yüzden 4yıllık okumak istemedim. 2yıllık turizm yüksekokulu bitirdim. Ancak şuan iş bulamıyorum. Çünkü işverenin şartıyla benim şartlarım uyuşmuyor ve yaz bittimi iş bitiyor...

Ülkemizde her sektörde olduğu gibi bu sektörde de aksaklıklar ve eksiklikler var... Ama maaşı çok düşük ve insanlar saygısız. üstelik aynı çalıştığınız işyerinde eğitimsiz insanlarla çalışmak zorundasınız. İşverenlere sorarsanız 'eleman yok'derler. Ama kendilerine gelince çift dil isterler, tecrübe isterler ama kendileri kuş yemi kadar para verirler.  Bi de   sigorta yapacağız derler ama yapmazlar da.Arkadaşımdan duyduğum için başka bölüm okumaya karar verdim. Seneye mezun olacağım ve turizm sektöründen ayrılmak istiyorum. Kısacası bir bayan için uygun olmayan bir meslek... Çevremdeki insanlara turizm dediğimde çok güzel meslek diyorlar. Elbette misafir olarak gittiğimiz otelde herşey bize çok güzel geliyor. Ancak işin içine girince öyle değil...

Bu yazımdaki amacım şu idi...

Üniversitede bölüm seçeceklere veya Meslek lisesine gideceklere tavsiye niteliğinde...

 

YORUMLAR

29 Haziran 2011, 22.54
departmandan departmana farklıdır bu durum.
29 Haziran 2011, 23.48
insallah yeni meslegenizde ve isinizde basarili olursunuz
29 Haziran 2011, 23.52
yazınızı dikkatli okudum ben mecburiyetten orta 2 yi gecip bırakmış bi insanım kısaca ikokul mezunuyum ama kapı gibi mesleğim var hatta zanaatkarım diyebilirim cünkü mesleğim mobilya 90 yasımada gelsem icra edebilicem bir iş okulu bırakmak zorunda kalan ben hayata 13 yasında atıldık yas oldu 32 18 yıldır tek bi iş yapıorum yapmayada dewam edicem şimdi şu yazcaklarımı ltf dikkatlice oku ( ben hep üniv mezunlarının ciddi ciddi iş bulamadıklarını düsünordum birgün bi abimiz diyelim olum ne iş bulmaması iş beğenmiorlarki hepsi atıorum direk 2 milyar maaşla baslıcaklarını düsünorlar galiba ama elin oğlu asgari ücreti verince bunlar kaba olcak ama naş dedi) bu abimize katılıorum bir çok üniv öğrencisi iş beğenmeğio bencede bi basla hayatın zorluklarını bi gör hele öncede sonra maaşında yükselir kariyende şimdiki okuyanlar ise zaten okumuor gidip gidip geliorlar neyse uzatmim bence sizde iş beğenmiorsunuz bugün okuyabilmiş olsa idim en kötü ihtimalle bir milyarlık bi işte calışıor olurdum siz ise okuma fırsatı verilmiş bitirmişssiniz iş beğenmiorsunuz
30 Haziran 2011, 01.38
Çok abartmışsın . Şu seni 16 saat çalıştıran ve sigorta yapmayan işletmelerin isimlerinide yazsan ?
30 Haziran 2011, 03.48
:))) keşke bu tavsiyeyi 7 yıl önce okusaydım . . haklısınız kesinlikle ne geceniz var ne gündüzünüz ne bayramınız var ne tatiliniz . . haftada 1 offunuz var oda hafta icinde olur saten şansınıza . . And.Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi okudum  . . ve Turizm İşletme / Ağırlama hizmetlerini bitiriyorum ama sonunu düşününce insanın ici kararıyor . . Benim hedefim ise bir restorant sahibi olmak .. Neyse cok konustum sanıyorum esen kalın Meslektaşım ((:
30 Haziran 2011, 04.25
KUSURA BAKMAYIN AMA EĞİTİMSDİZ İNSANLAR DİYE NİELENDİRDİĞİNİZ İNSANLARIN GÜNAHINA GİRİYORSUNUZ VE ONLARIN HAKKINA GİRMİŞ BULUNUYORSUNUZ RESMEN.SİZ İŞ BEĞENMEZSENİZ PARA AZ DERSENİZ DAHA ÇOOOKKK BÖYLE DERT YANARSINIZ.BİRDE KENDİ FİKRİMCE KADININ YERİ EVİDİR KOCASININ YANIDIR.BELKİ KADINLARIN YAPMASI GEREKEN MESLEKLER VAR ONLAR İSTİSNA TABİ.AMA BİR EVDE HEM KADIN HEM ERKEK ÇALIŞIYOR DIŞARDAKİ BAŞKA BİR ERKEK İŞSİZ KALIYOR.BUNUN ÖNÜNE GEÇİLİRSE ÜLKEMİZDEKİİŞSİZLİK SORUNU BİR NEBZEDE OLSA ÇÖZÜLMÜŞ OLUR DİYE DÜŞÜNÜYORUM. SAYGILARIMLA...
30 Haziran 2011, 08.53
türküyenın gerceklerı yorum yok bu yeter
30 Haziran 2011, 09.47
önce çevrene güzel gözle bakmayı bil..başkalarını eğitimsiz diye nitelendirmen küçük görmen hoş değil..onlarda sonuçta para kazanmak için ordalar..senin gözünde onlar nerde olmalıydı?mırın kırın ederek iş beğenmeyen okadar çok kişi varki ..derdin para kazanmaksa seçme lüksün yoktur..ama ihtiyacın yoksa o az dediğin paraya ozaman sorun yoktur..ne mühendisler taksicilik yapıyorlar para kazanmak için..
30 Haziran 2011, 11.06
Hayatına mal olmak deyimi, yapılan bir hata ile ölmek veya ölmek kadar ağır  yaşanan bir olay için kullanılır.Biraz abarttığınız görüşünü yazanlara ben de katılıyorum. Sizin hassas bir  gününüzde sizi mutsuz eden bu iş, size   ölmek gibi ağır gelmiş anlaşılan..Ancak,  işsizliğin üst boyutlarda olduğu ülkemizde  ,bulabildiğimiz işe dört elle sarılıp ,çalışmak, o işte ilerledikçe alışmamıza, hatta mesleğimizi sevmemizi getirir..Önce  bir diplomanız olduğu için sonra bir işiniz olduğu için şükretmelisiniz..Kolay gelsin. 
30 Haziran 2011, 11.27

merhaba arkadaşlar yorumlarınızı okudum ben iş beğenmiyor değilim. ayrıca abartmadımda. buraya işletme isimlerini yazarsam yazım yayınlanmazdı. eğtimsiz insanların günahınada girmedim. olayları nitelendirmek için yazdım.

7yıl önce tavsiyeyi okusaydım diyen bir arkadaşım var. o bile vazgeçmiş bu meslekten. ne diyim herkesin kendi görüşü.

30 Haziran 2011, 12.29
yenı cıkacak  anayasada bu konu hakkında  kararlar var arkadasım bende turızm okuyorum  ama mevsımlık bır işe gırmek ıcın degılde sureklılık saglaaycak guzel yerler var ılla  turızım olması sart degıl bence  uygun sartlarda otellerde var umarım  hersey ıstedıgın gb olur...
30 Haziran 2011, 12.36
sımdı arkadaslar bır konuda fıkırn belırtırken etraflıca bı dusunun. ben 11 yıllık turızmcıyım hemde acentacı. yanı turızmın tam merkezındeyım. ona gore yazıyorum.
twofun kardesımız abartmıssın varsa ole bı yer ısmını yaz dedi dostum abartı degıl daha beterlerı var sole bır bodrum antalya marmarıs tarafına bır gıt bak. ayrıca sırketlerın ısmını yaz demısssın. tamam ben yazayım  first choice, neckermann, corendon, bunların turkıyedekı lokal operasyonlarını yapan acentalar. buyur ne yapacaksın dava mı edıceksın. adamlar dunyada 400 mılyon kısılık turızm hareketını yonlendırıyo. o yuzden onu gec.

baskentlı ayhan kardesım senın yaptıgın ıse gelınce zanaatkarlık el yatkınlıgı da ıster. evet sen erken yasta baslamıssın bu senın ıcın buyuk bır avantaj, ama bellıkı 18 sene bu ıste kalabıldıgıne gore demekkı senınde elın bu ıslere yatkın. hanı derler ya elı ızanlı olmak dıye aynen ole bısey. ben bı suru ınsan bılıyorum kucuk yasta senın ısınde baslayan ama buyuk bır kısmı kalıcı olmayıor cunku elı bu ıslere yatkın degıl. o yuzden senın durumun onlardan farklı. herkesın yuksek maasla ıse baslama ıstegı evet var. kımse dusuk ucretı kendıne reva gormez. ama bı dusun be kardesım. bak ben ıngılızce almanca arapca portekızce ve ıspanyolca bılıyorum. bılgısayar bılgım ıyıdır. cısco sertıfıkalarım var. 4 sene yurtdısı tecrubem var. ıs deneyımım de var. ve butun bunları unıversıtede ogrencı ıken basarmısım. mezun olunca da musade edın 2 mılyar maas ısteme hakkım olsun. elımde kuru dıploma ıle gelmedım kı. bır suru bılsım guvenlık sırketlerıne basvurdum aldıgım cevaplar ve teklıf edılen rakamlar komıktı. baktım bu kadar referans ıkı mılyar etmıyor bende turızme gectım. sımdı daha fazlası edıyor ama ne fayda...verdıgım emekler bosa gıtmıs.

uzun lafın kısası bırı derdını paylasmıs sızde tesellı yerıne yazdıklarını curutme derdındesınız. gerek yok.
30 Haziran 2011, 13.17
SELAM.Sözüm size egelim42 42 neden kadının yeri evi oluyormuş.siz hala eski çağlardamısınız.kadının sırtından sopayı karnından sıpayı eksik etmiyceksin diyen taraftansınız anlaşılan.
30 Haziran 2011, 13.44
Söylediklerinin hiçbir harfine katılmıyorum. Ben Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Okudum. Erkeğim Stajımı'da Krallar Gibi Yaptım. Şuan İşimi de Krallar Gibi Yapıyorum. Önemli Olan İşini Ne Kadar Sevdiğin Ne Kadar Gönül Verdiğindir.. İşine Kız Arkadaşın / Erkek Arkadaşın gibi bakman gerekir. Her ne kadar buradan size öğüt veriyor gibi de görünsem bunlar gerçek.. Sizin daha Avantajlı bir durumunuz var ön planda tutulmanız normal arka plandaki erkekleri görüyorsunuz neler yapıyorlar fakat hiç biryer sizi 16 Saat çalıştırmaz. Abartılmış bir durum :(

Ben bayan arkadaşlara da erkek arkadaşlara da önerebileceğim bir meslek dalıdır turizm çünkü önü arkası yok. Ucu bucağı yok sabırlı olmayı bilirseniz güzel paralarda kazanırsınız.

Benimki sadece yoruma yorum! Herkes kendi için iyi olanı bilir..
30 Haziran 2011, 14.33
egelim 4242 :işsizliğe çok ilginç bir çözüm bulmuşsun:)) ülkemiz kalkınmasın ,kadınlar evde otursun, erkekler çalışsın azıcık aşım olsun .Onun yerine bu cennet vatanda bizi yönetenlerin ,herkese çalışıp üretebileceği iş imkanlarını vermeleri gerekmezmi ? REFAH seviyesi yüksek ülkelerde senin gibi bir çözüm üretenler yokmuş demekki.O yüzden ilerdeler. Ayrıca jasmines kardeşimin durumuna üzüldüm eğitim sistemimizdeki yanlışlar gençleri harcıyor ne yazıkki.
30 Haziran 2011, 15.32
Güzel bir yazı içten olmuş.. Tabiki meslek seçimi çok önemli.İnsan sevdiği mesleği yapması lazım..Yapsınmmki mutlu olsun..Okumamış insanlarla aynı yerde çalışmak derken aşağlayarak hiç hoş olmadı kanaatindeyim okuma fırsatı bulamamış ama meslek sahibi olmuş nice insanlar gördüm.... Ben size eşimden bahsetmek istiyorum.Eşim anne baba ölünnce 9 yaşında yetiştirme yurduna verilmiş bir insan..tanıştığımda 18 yaşındaydık ikimizde..19yaşımızda evlendik.. ilk buz dolabını evi sofrayı   yalnız olunan evi gördü..Bilirsiniz koğuş sistemi vardır yurtlarda..Sevincini mutluluğunu anlatamam... SONRA üniversiteyi okudu öğretmen oldu..askerlik derken 24 yaşımıza geldik.. o arada ben bakkal dükkanı çalıştırmaya başladım..2çocuğum vardı.. soğuklarda büyüdüler..eşim askerden dönünce pazarlama sektörüne başladı... insanları eğiterek kazanmaya yönelik çalışmalara başladı .tabiki ikinci iş olarak.. 25 yaşımızda ben market eşim öğretmenlik ve pazarlama..yapıyordu derken öyle çalıştıkki sadece gece 5 saat uykuyla geçiyordu.. 5yıl böyle geçti.. geldik 30 yaşımıza ben dükkanı devrettim işler çok iyiydi başladık biz yatırımlara.. derken zamanla 4 fabrika 2özel okul dersaneler oluşmaya başladı... Bunları şundan anlatıyorum çalışmak çalışmak kaç lira verilirsebaşlangıç olarak..deneyim şart.. okadar mühendisler gördümki deneyimli bir usta kadar başarılı değildi..veeeee eşim 6 kitap yazarak mart ayında kalem elinden düştü 53 yaşında kaybettik... EN büyük hayalim kurduğu kimsesiz çocuklar vakfını  hayata geçirmek... Kitaplarını bastırarak hayatın ne olduğunu ülke sevgisini çalışmayı anlattan yüreği güzel mert onurlu insanın nasıl olunabileceğini gençlere okutmak... SEVGİYLE HOŞ GÖRÜYLE KALIN....
30 Haziran 2011, 17.59
egitimsiz dediğin insanlar bence senden daha eğitimlilerdir hiç olmassa kendini begenmiş ukala degılerdır bugun okuyanlara bakıyom hangıı dalda olursa olsun devlet sektorunde işini adam gıbı yapan yok bugun gıt yarın gel yaptıkları belli 10 dönum bostan yan gel yat osman bide gidip bı bak egıtımsız dedgın ınsanlara fabrıkada işlerını 4 4 luk yapıyorlar egtımlı dedgın ınsanlarda daha guzel daha az hatalı iş çıkarıyorlar cekırdekten yetısen herkes bence okumus olandan her zaman daha ıyıdır daha ustadır ama haklarını alamıyorlar okumus gelıyo ondan daha fazlasını alıyo halbukı pratıkte hıcbır bılgıısı yoktur sadece kıtaplardan ne okudu ıse egıtımsız dıyerek asalagıdır ınsanlar bu ulkenın işçilerıdır
30 Haziran 2011, 19.42
bence bu ısı ıctenlıkle yapmıyorsun bende turızm mezunuyum hem unıde yok lıse unı dısarıdan okuyorum stajyer arkası9ndan komılık garsonluk yaptım sımdı restaurant kaptanıyım 2 bıne yakın masaın hafatalık ıznım ve yaz kıs calısıyorum bence bıraz daha ısyapmaya ısteklı olur ve gercektende duzgun calısma alanları bulursan yararlı olabılı
30 Haziran 2011, 20.16
Truzim Güzel meslektir.. Fakat  çalışma şartları ağırdır bu yüzden katlanası meslekler grubundan pek değildir sen kim hangi istediğine kavuşuyorki bu ülkede..
30 Haziran 2011, 20.39
egelim42  , evde boş boş oturmayalım ,3--5 de çocuk yapalım mı? ne dersiniz:))))))
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın