gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

BÖCEK SEVER MİSİNİZ?

27 Eylül 2011, 02.19
A- A+
         İnsanları böceksevenler ve böceksevmeyenler olarak ikiye ayırasım var gene.
Önceleri çokça yapardım bunu.Yeni tanıştığım insanlara sorardım; "Böcek severmisiniz?" diye.Bazen ilk sorum bu olurdu.Bazen başka soru sorma gereği dahi duymazdım.Yeterliydi bu soru onları değerlendirmem için.Onlar bana "nerelisin?" "yaşın kaç?" diye sorarlardı.Ben onlara bu soruyu sorardım içtenlikle,cevabını merak ederek.Şimdilerde pek yapmıyorum.
        6-7 yıl önce başladım bu şekilde insanları değerlindirmeye."Bu nekadar doğru?" sorusunu ben de sordum kendime.Hayır.Doğru değildi belki birçok kişiye göre.Ama bunun bir önemi yok.
        Önceleri hamamböceğiyle ilgileniyordum.İlk zamanlar,insanın yokediciliğine ait nefretle
şekillenen cevaplar, sonraları, insanın yokediciliğine ait nefretle beraber bir yaratıcılık  kazanmıştı. Kadın,erkek ve yaşa göre de farklılık gösteriyordu cevaplar.
        Kadınlar; "iğvvrennççç", "tiskinnçç" gibi kelimelerle özetlerken hislerini.Temizlik ve titizlikten ileri geliyordu bu.Ve böcekler pis şeylerdi onlar için.
        Erkekler: "Severim tabi.özellikle üzerine bastığımda çıkan çıtırt! sesini."gibi fantazilerini
eklemeyi tercih ediyorlardı hislerini anlattıkları cevaplara.Tamamen öldürme içgüdüsünden ileri gelen tipik saldırgan erkek davranışı.
        Soruyu hamamböcekleri üzerinden değilde böcekler üzerinden yönelttiğimde ise haliyle
görecelik içeriyordu cevaplar.
        Yüzdeler ve Grafikler şöyle diyordu:
        100 kişiden 50'si sorumu hemen cevaplamaya başlarken, 50'si argo terminolojisinin
izin verdiği kapasite dahilinde "bi git işine,çatlak" tarzı argo terimlerle arkasına bakmadan
uzaklaşmışlardır.
        100 kişiden 99'u uğur böceğini "ay ne şeker şey" diye severken.
        100 kişiden 89'u karıncayı ve arıyı mübarek çalışkan yaratıklar olarak tanımlayıp seviyor
        100 kişiden 20 si böcekleri yağda kızartılmış, 2'si çiğ yemeyi seviyor.Ve ben bunu anlayabilirim.Eğer öldürüyorsanız bir işe yaramalı.Ben yemem o ayrı.
        100 kişiden 46 sı scrable da "peygamberdevesi" yazmayı denemiş, 12'si bunu başarıp* astronomik puanlar elde etmiş, 33 'ü sıkılıp " amannnn salla"  diyip yarıyoldan dönmüştür.
        100 kişinin nerdeyse tamamı Akrep ve Örümceği böcek sanıp sevmediklerinden bahsettiler, korkularını ve tiksinmelerini anlatacak kelime bulamayıp garip sesler çıkardılar.Oysa ki ben böceklerle ilgileniyordum.Akrep ve örümcek böcek değildi.
        Gelelim en az akrep ve örümcek kadar nefret edilen Bokböceğine.Aslında ondan neden nefret ettiklerini anlamıyordum.Hamaböceğine olan nefreti anlayabilirim.Akrep ve örümceğe olanı da.Ama ekosistem için bu denli yararlı bir canlıya karşı bu tiksinme fazlaydı bence.Aslında bütün canlılar gerekliydi ekosistem için ama konumuz bu değil.
        Ben seviyor muyum? Belki evet, belki hayır.Belki insanlardan daha çok.Film izler gibi
izleyebilirim**  onları. Belki bir böceği istemeden öldürmüş olabilirim.Ve belki bir insanı
istesem de öldüremem,öğretilmişlikten hep.Ama şunu rahatlıkla söylerim "Bir bokböceği kadar yararın yok Dünya için insanoğlu." Konumuz bu değildi, neyse...
       Konumuz neydi...neydi neydi? Ha evet, Beetlejuice(Beterböcek).Çocukken biraz korkarak biraz eğlenerek izlediğim o mükemmel film.Şimdi en sevdiğim filmlerden.Ve aklıma geldikçe izlerim hala.
    
                                               *    *    *   
      



*ben de yazdım.

**İzlemek için bir kavanozda oluşturduğum karınca kolonisindeki karıncalar teker teker ölmüşlerdi.Dal şeklindeki kurt-tırtıl kıvamında adını bilmediğim yaratık daha şanslıydı.Kaçıp kurtulmuştu.Yaptığım şeyin sonuçlarından bihaberdim ve daha çocuktum.


#Ve o hamamböceği değildi sanırım.Tekrar gördüm. Bir kelebek türü ama şu zarif kelebeklerden değilbaya iri. Geceleri çıkıyor.

YORUMLAR

27 Eylül 2011, 03.59
       Soluksuz okudum yazıyı ve heyecanla sonunu merak ederek.Hani bazen insanlar bir filmden çıkarlar,ama filmden çıkanların hepsi aynı mesajı almazlar,algıları neyi seçmişse  o nu alırlar.Bazen yönetmenin vermek istediği anafikirden çok ayrı bir sonuca da varabilirler.Bunu neden yazdım:).Yazıda anlatmak istediğinizden çok farklı birşeyi algılamış olabilirim.BÖCEK BAHANE İNSANLAR ŞAHANE(DEĞİL)...ben özetle bunu anladım sanırım.İnsanlardan ümidini kesip,insanları en çok tiksindikleri,üzerine bastıkları hayvanla kıyaslama psikolojisi...Aslında zaman zaman hepimiz girmezmiyiz bu psikolojiye ve kendimizi börtüye,böceğe,doğaya vermek istemezmiyiz...Diğer bir anafikir ise çevrecilikle ilgili olabilir.''Ey insanoğlu dışkıböceğinin bile bu dünyaya faydası var ama sen herşeyi yokediyorsun,ekolojik sisteme ihanet ediyorsun'' gibi bir serzenişte ihtimaller arasında kısaca:).Yazdıklarınız neyi anlatırsa anlatsın okurken ve yorumlarken çok eğlendim.Teşekkürler...
27 Eylül 2011, 05.00
En yararlısıda bok böceği kesinlikle :)
27 Eylül 2011, 08.51
Böceklerden nefret ederimmm vee çokk korkarımmm:)
27 Eylül 2011, 10.29
Ben de severim böcekleri benden ve evimden uzak durduğu sürece
:))
27 Eylül 2011, 12.37
İlginç ve güzel bir yazı.Sallama istatistik kısmı olmasa daha hoş olurdu.Bence böceklerden daha garip olan isimleri...
27 Eylül 2011, 13.30
niye böyle bi blog paylastın anlamıs degilim
27 Eylül 2011, 15.06

Şuan size diyorum ki ben böcekten çokkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk korkarım çokkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk ve ben kimse gibi öldürmem eğer yanımda biri varsa ve elinde gazate v.b gibi şeyler varsa ben ilk önce böceği gördüğüm anda ve koltuğun üstüne çıkardım:).............Ve yazdığınız 2 şey dikkatimi çekti:  Erkekler: "Severim tabi.özellikle üzerine bastığımda çıkan çıtır! sesini 2.:  Kadınlar; "iğvvrennççç", "tiskinnçç ...Evet kabul ediyorum hepimiz deriz bu kelimeyi ama herzaman değil söylemeyiz ama böcek gördükmü deriz.................... Kabul ediyorum her kadın der bunu                                                                                                                         

27 Eylül 2011, 17.38
@ TRAPPER_4EVER  dışkıböceği? aa siz o kelimeyi söyleyemeyenlerdensiniz. aman yarabbi ..onca blog yazısını nasıl yazdığınıza hayret ederken  ikinci bir hayret daha yaşıyorum.

@ANTIBIYOTIK bir nedeni yok... keyfine varıyorum
27 Eylül 2011, 19.21

:)))))))))))).......

Ve evet o hamamböceği değilmiş, akıllardaki tüm soru işaretleri vevaplanmış oldu ::)))))

28 Eylül 2011, 13.30

Ben böceklerden tiksinmiyorum ben onlardan ölesiye korkuyorum ufacık şeyin neyinden korkuyorsun demeyin fobi işte napıyım. Öyle az buz bişide değil bu korkum gece rüyalarıma  giren ve beni çığlık çığlığa uyandıran bir korku:( Annemden geçmiş babam öyle diyor küçükken korkmazmışım annem korkar bağırırmış bende öyle korkmaya başlamışım Tuhaf bişi bu yılandan kurbağadan hatta fareden bile korkmam hatta farelerin çok şirin olduklarını bile düşünürüm ama böcek o çok farklı bişi o ufacık şeyler bana sanki büyütecle bakıyormuşum gibi kocaman görünüyorlar benim için onlar hakında bu kadar şey yazabilmem bile inanılmaz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28 Eylül 2011, 14.35
ben böcekelri severim hatta çocukken 5 tane besliyodum bardağın içinde bi gün misafir gelmişti yanlışlıkla üstüne oturmuştu ölmüşlerdi ama sivrisinekleri hiç sevmem bi gün birisini canlı yakalamıştım vantilatörün pervanesine bantlayıp vantilatörü çalıştırmıştım
06 Ekim 2012, 01.55
evet, örümcekler  böcek  değildir..örümcekler    örümcektir..bütün böcek  türlerinin   6  bacağı  vardır örümcek  ve ona  ait  ''gil''  lerin se 8  adettir.. neyşınıl ceğrafik  tadında bi  blog du.. çok beğendim.. de, ben bunu  neden   yazıldığı  gün  göremedim?    böceklerden iğrenenlere  de bi   sözüm var...milyonlarca türü olan bu  mahlukatlardan  hangisini yakından incelerseniz inceleyin, her birinin   insan dan  en az bir  tane de olsa üstün özelliği olduğunu  görürsünüz.. mesela  bakınız ; pire...dünya  uzun  atlama  rekoru her kimdeyse  biz insanlar ona uçan  adam  deriz ya, işte  bu    lafa  pirelerin  dötüyle  gülme  hakkı  mahfuzdur..zira  bir  pirenin  zıplaması, bir insanın  boğazın  bir  yakasından   diğer  yakasına  zıplayıp geçmesi  gibidir..e  hadi buyrun  deneyin..istediğiniz  kadar da  gerilebilirsiniz..pire bunu  durduğu yerden  de  yapabiliyor da..      çok  eğlenceli bi yazıydı..  :)
 ..............................  
  yok la  değildi..mesaj içeriyo olabilir bu yazı..  araştırmak lazım...
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın