gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

HASTANE ÖNÜNDE ÇINAR AĞACI..!!

23 Aralık 2011, 03.51
A- A+

  Önceki gün soğuk algınlığı için  gittiğim  hastane önünde  sigara içmek için oturduğum bankta  80  yaşlarında  bir dede  ile  sohbet imkanı buldum.

  Yılların  izi  yüzüne  gamze güzelliği katmış, titreyen sesi  tarih  kokuyor.  Aksesuar güzelliğindeki  bastonu,  bu ayaklı  tarihe   en güvenilir   refekatçı olmuş.Hastalığını kabullenmiş, ölümü gülümseyerek karşılayacak   kadar  dünyadaki görevlerini  yerine getirmiş olmanın  huzuru; sahte  bir sağlık-sıhhat vermiş yorgun bedenine..

  Ordan burdan  ettiğimiz sohbet,  sımsıcak kılmıştı o  oturduğumuz soğuk bankı.Söz  dönüp dolaşıp  ailelere geldiğinde ,günümün en büyük  karı olan nefis bir  hikaye çıkmıştı ortaya.

  Evlendirdiği  kızının  eşiyle sorunları,  dedeyi çok bunaltmış yıllar önce.Ve sürekli sorunlarını annesine taşıyan kızı zamanla dedenin otoritesini de sarsmaya  başlamış. Kızın anne  ve babasına düşkünlüğü  kendi yuvasını  gerekli  ilgiyi   göstermemesine neden oluyormuş.Yine birgün sorun yaşayan kızı, olayı  sıcağı  sıcağına  annesine taşıyınca, dede apar topar kızının evinin yolunu tutmuş.

  Saygıdan ayakta  karşılanmış dede. Ve  damadıyla  kızının oturmalarına müsade etmeden  sert bir dille seslenmiş  kızına:   ÇABUK SOYUN  !!!     Kızı da   damadı da, her ikiside şaşırmışlar. Dede tekrarlamış:   SOYUN HEMEN  !!!  Sert bir ses tonuyla 3. kez seslenince kız kocasının  arkasına geçip mahçup bir şekilde soyunmaya başlamış. Ve  dede  seslenmiş.  '' Kızım gördün mü ? Bana değil,   kocana sığınıp    onun arkasında soyunuyorsun'' diyerek     ...vermiş olduğu  dersi ,  ben hayranlıkla dinledim.

   Anne baba tabii ki çok önemli.Ama bu önemin   , önemsizleştirmemesi gereken değerlerin varlığını  sizlerin  yorumuna bırakıyorum.

  Teşekkürler  Dedeciğim. Sıcak sohbeti  taçlandırdığın yaşanmışlık  için..

  Not:   Kadın - Erkek  ayırımı yapmadan, gerekirse  cinsiyetleri  yer  değiştirerek  düşünebilirsiniz.  Genel düşünmek;   fikir birliği  ile  birlikte anafikri  ve  dedenin bıraktığı mirası güçlendirir  kanaatindeyim.

    SAYGILARIMLA....

YORUMLAR

23 Aralık 2011, 12.10
Güzel yazı olmuş gerçekten.Tarzının dışına çıkmışsın.
23 Aralık 2011, 12.13

Beymen biraderim,güzel bir hikaye ancak çok bilindik yani dede duyduklarını sana yaşanmış

gibi aktarmış malesef.Zira, esının arkası yerıne yan odada soyunur coğu kadın inan bana :)

 

23 Aralık 2011, 12.18
Güzel paylaşım  tşkler..
 Ama  bu çok masumane bi  örnek olmuş demekki damattan  memnunlar kızları  aileye düşkünlüğünden yaşıyormuş  bi takım sorunları, hem kendi  sebep olup  sonrasında feveran ediyormus tatlı bi dersle akıllanmış belliki,  ama unutulmaması gereken birşey daha varki memleketimizde  kadına şiddet!  her evde arımıztan utandığımızda arkasına saklanılcak erkekler yok aksine geçimsizliğin başladığı  noktada ayrılmak istiyorum dediğinde sokaklarda eşi tarafından bıçaklanan kadınlar arda var:( (

 Yazınızın  sonunda  söylediğiniz  gibi size  katılıyorm aile  önemli yetiştridikleri nesiller önemli.
Her  can her hayat kutsaldır  yaşam hakkına  saygı duyulmalı diye yetişrilirse nesiller  elbetteki eğitim kültürle birleşirse üstün  toplumlar sınıfında oluruz..


23 Aralık 2011, 12.18

Çok güzel bir anlatım . Dedeyi gözümde canlandırdı adeta . Sorunlarını kendisi çözemeyen , bırakalım kendisini , eşiyle çözemeyen insanların sıgındıkları ev baba evi ise , yuva kurmasınlar daha iyi . Ayrılırsa eski yuvasına dönecek ya , yoklama kaçırmasın maksat . Ben bu annelerine kaçıp dert anlatan kadınlara çok kızıyorum .

Not ; Başta korktum he Beymen , ne diyor bu dede ya  '' soyun , moyun noluyor '' diye :)  Hayır , öyle güzel anlattın ki dedeyi ilk cümlelerde , kötü sonla noktalanmasın Allahım diye de dua ettim içimden . Güzel paylaşımın için tesekkur ederiz . Bu arada geçmiş olsun sana da , o dedeye de ...

23 Aralık 2011, 12.27

büyüklerimizden daha önce duymuştum bunu not harika eline sağlık.

23 Aralık 2011, 12.50
 İstanbul'a okumak için ilk geldiğim ilk sene Büyükdere semtinde  iki katlı  derme çatma bir evin alt katında oturuyordum ev sahibimin oğlu onlara ödediğim kirayı kendisine vermedikleri için annesini ve babasını haftada 3 kez dövüyor bir kez de sokağa atıyordu.Bunun bende bıraktığı travmanın sonucu olsa gerek konu ne zaman yaşlılar olsa ağlayacak gibi oluyorum.Paylaşımın için teşekkürler Beymen yine kelimelerle dans edercesine oynamış güzel anlatmışsın.
23 Aralık 2011, 14.21
İster hastane bahçesi olsun, ister otobüs içinde kısa bir sohbet.. Ne zaman nerede olursa olsun dedelerimiz veya ninelerimizle sohbet fırsatı bulsam ki bu olayı çok severim, mutlaka bir şey öğrenmiş olurum hayata dair, yaşanmışlıklara dair. Ve eğer küçük bir yardımım dokundu ise onlara (yer vermek, karşıya geçirmek, dinlemek, sohbet etmek vs vs gibi ki yardımda sayılmaz biliyorum ama) o günüm o kadar huzur dolu geçer ki ve ben içimden onlara teşekkür ederim bana bu duyguyu yaşattıkları için.
Siyahorkide senin yorumuna şunu diyebiliyorum "dövmek" kelimesini duyunca gözlerim doldu:( Unutma ki ne ekersen onu biçersin..
Teşekkürler paylaşım için...
23 Aralık 2011, 15.31
Ben bu bağımlılığı birazda anne-babanın yarattığını düşünüyorum bilerek yada bilmeyerek  bencilce çocukları kendilerine aşırı bağlayabiliyor bazı ebeveynler,dengeyi iyi kurmak lazım.
Geçmiş olsun beymen sigara sağlığa zararlı :P
Allah sağlık versin sanada o dedeciğede,paylaşım için teşekkürler...
23 Aralık 2011, 16.39
Töbe:) Kimse bana soyun demez umarım. Hem eğlendim, hem birşeyler öğrendim. Sağolasın beymen..
23 Aralık 2011, 18.42

Erkekler kadınların  her şeyi ailesine yetiştirdiğini  eleştirirken, kadınlarda eşlerinin annelerine bağlılığından yakınır...Kendini bilen aklıbaşında olanlar dengeyi iyi tutturur.Ne yardan ne serden geçilir.Dengeyi kuramayanlarada allah böyle dedeler nasip etsin:))Paylaşım için tşkler...

23 Aralık 2011, 19.01
Süper paylaşım gerçekten.Dedenin verdiği ders ise takdire şayan gerçekten.
Gerek yaşlı dede olsun gerekse de nineler olsun nerde görsem konuşmak hasbihal etmek isterim.Onların sohbeti,espirileri,muhabbetleri ne bileyim anlattıkları herşey yaşıtlarımınkinden daha bi güzel ve lezzetli oluyor,dinlerken öğrenmeyi öğrenirken uygulamayı uyguladıkça tecrübeyi kazandırıyorlar bizlere.Öyle ya yılların tecrübesi her ne kadar bazı konularda biz gençlerden daha az bilgi sahibi olsalar da onlarda kocaman bir tecrübe hazinesi vardır.Bende nerede yaşlı kendi halinde biri görsem isterim ki hemen muhabbet edeyim,derdini sıkıntısını dinliyeyim bende onlardan birşeyler kapayım.

23 Aralık 2011, 22.51
Bana bu hikayeyi rahmetli annanem yıllar önce anlatmıştı,bana anlattığı Hz. peygamberimizin ve kızının hikayesiydi,O dede de size aynı hikayeyi anlattı sanırım..Kaleminize sağlık,güzel bir yazı olmuş..
24 Aralık 2011, 17.01
bu hikayenin
baba- kız
abi -kız kardeş,
amca-yeğen
versiyonları yllardır karşımıza çıkar.
Belki yeni jenerasyon bilmez ama eskiler bu hikayeyi çok iyi bilir. Büyüklerimizin, büyüklerinden duydukları bu hikayeyi 35 yıl önce de duymuştum. Keşke bu hikayeyi anlatmadan önce bu hikayenin aynısı google'da var mı yok mu araştırsaydınız. sahsen ben size bunun örneğinden binlercesini gösterebilirim. Ama tebrik ediyorum kendinize çok iyi uyarlamışsınız.
Şimdi diyeceksiniz ki bana dede anlattı, ben de size diyeceğim ki ; ya dede sizi kandırmış ya da kendinizi çok uyanık sanıyorsunuz:)

Not: keşke bu hikayenin alıntı olduğunu belirtseydiniz:) Lütfen daha yaratıcı olalım.Blog yazmak bu olmasa gerek...
25 Aralık 2011, 00.02

   balina;    dededende eminim kendimden de  eminim ..  40  yıl kadar önce  yaşamış olduğu  hikayeyi  gayet samimi anlattı  ve bende  bunu  burda  samimiyetle paylaştım. İlk defa   dede den duydum.Versiyonları  varsa  bu beni  bağlamaz ve  beni  hırsızda  yapmaz. Yanlış kişiye yanlış ithamda bulunuyorsun.Sebebini çok iyi biliyorum:)) komikleşmeye devam edin siz .:)) Bir gün alıntı yaparsam , aynı samimiyetle  altına not düşerim  adminleri  yormam  merak etmeyin siz .:)  Hiç blog yazmamış  birinin, hatta  oyun  bile çok az  oynamış birinin ,muhtemelen yedek   nik olan birinin  hakkımda böyle düşünmesi  çok manidar.Yeni yetmeler  bugünlerde çok boy gösteriyor.Hepsi de saldırgan ne hikmetse :)) Kendin  ol gel de  asaletini tastik edeyim :))

  NOT: ALINTI  değildir.  Hodri meydan ....

 nehri;  sizde inceden  benzer ithamda bulunmuşsunuz  sanki :))  dede belkide   sizinde dediğiniz  gibi;  bildiği bir şeyi ders vermek için yıllar önce kızına  kullandı.Bilemem. ama dediğim  gibi dedenin samimiyetine  inanıyorum. kendimden de eminim. benim hiç duymadığım bir hikaye   ve  gayet anlamlı  buldum  ve paylaştım. teşekkürler.

25 Aralık 2011, 05.45
beymen33 ithamda bulunmadım:) sadece yıllar önce annanemin bana aynı hikayeyi anlattığını belirttim.muhtemelen dedemiz de o hıkayeden esinlenmiştir ve evet çok anlamı bir hikaye,yorumumda ard niyet yoktu,aman yanlış anlaşılmasın:)
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın