gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Toprağı bol olsun !

28 Aralık 2011, 12.53
A- A+
    Üst bant mesajlarında üzülerek okuyoruz  zaman  zaman sevdiğimiz  arkadaşların yakınlarını  kaybettiği  başsağlığı mesajlarını, ancak bazı arkadaşlar  bilinçsizce  cümleler  kullanıyor  Allah rahmet  eylesin yerine 'toprağı   bol olsun  gibi, bu çok büyük bir yanlıştır ki ölen eğer müslüman'sa.

Hepimiz için bir genel kültür olması bakımından  ve faylalı olduğuna düşünerek  paylaşmak istedim..

"Toprağı bolsun.” deyimi mezarın üzerinde toprak fazla olsun. Hırsızlar onun kıymetli eşyalarını çalamasın, ölmüş kişi de böylelikle mutlu olsun, anlamında kullanılmaktadır. Bizim kültürümüzde toprağı bol olsun denmez. Allah rahmet etsin denir yada mekanı cennet olsun denir. Ama bilmeden bu deyim kullanılmaktadır.

Vefat eden kişi müslüman ise "Allah rahmet eylesin" denilir. Müslüman olmayan ölüye Allahtan rahmet dilemek caiz olmadığı için "toprağı bol olsun" denilir.

TÜRK DİL KURUMU BÜYÜK SÖZLÜK:Müslüman olmayanlar için  ruhu sukuna ersin anlamında soylenen  söz.
 
DEYİMLER  SÖZLÜĞÜ :Müslüman olmayan ölülerin anılması sırasında kullanılır, Müslüman ölüler için “Allah rahmet eylesin” denir.

 Saygılar..

YORUMLAR

28 Aralık 2011, 18.45
Güzel bir nokta ...Aydınlatıcı bir bilgi .. Teşekkürler

28 Aralık 2011, 18.58

  Kesinlikle katılıyorum. Ayrıca  madem  yeri  geldi  belirtmekte fayda görüyorum. ''  başın sağ olsun''  da denmez.  ''Başın Sağ  Olsun ''  demek ; ''  olan oldu, giden gitti  sana  birşey olmasın ''  demektir. Bu da  bizim inaç ve örfümüzle  bağdaşmaz.

  Teşekkür ederim.Bilgilendirme amaçlı  paylaşımınız için..

28 Aralık 2011, 20.10
Ben buna katılmıyorum evet toprağı bol olsun deyimi çok yanlış ve buna katılıyorum ama müslüman olmayanlar için kullanılmaz diye birşey yoktur sonuçta hiristiyanlık ta ALLAH'ın gönderdiği bir dindir yahudilikte herkes yaşarken yapmış olduğu yanlışların bedelini öldüğünde verecektir ve o müslüman ona rahmet dileyip diğerine hiristiyan diye daha farklı yaklaşmak yanlıştır sonuçta oda bir ALLAH'ın kulu yani bütün ölen insanlar için ALLAH'tan rahmet dilemek gerekir. Sözlüklerden öğrenilen deyimlerle insanları ayırmak yanlıştır bence eleştirim için kusura bakma
28 Aralık 2011, 20.50
Teşekkür ederim.Bilmiyordum aradaki farkı,hatta araştırmada yaptım kendi çapımda.Kültürümüzde yoktur demende yanlış olmuş bir ihtimale göre.İslam öncesi tarihte Türklerde kıymetli eşyalarıyla gömülürdü.Belki hırsızlık olmasın diye dilimize bin yıllardır pelesenk etmiştir,oradan kalmadır.
28 Aralık 2011, 22.16
Bilmediğimiz dilden dolma amac ve gayesi dışında kullandığımız o kadar çok yanılğılarımız var ki. Size çok tşk ederim böylece bir yalnışlığı ortadan kaldırmamıza vesile olduğunuz için size çok teşekkür ederim. Hakiki iman ile itikat ile yaşamak ve nihayete ermek dileğiyle. 'ALLAH (C.C) TÜM KAYBETTİKLERİMİZE RAHMET ETSİN''.
29 Aralık 2011, 06.06
Merhaba yaziniz cok anlamli aciklayici...benimde büyüklerimden duydugum gayri müslim ise Dinince dinlensin dir topragi bol olsunu duymamistim...saygilar.
11 Ocak 2015, 01.55
Tam da ASIR__ arkadasimiz vefat ettigi gunlerde yazilmis. Topragi bol olsun, kendisini tekrardan anip dualarimi gonderiyorum.
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın