gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Ticaretle başlayıp, vermekle devam edip, adamlıkla biten bir blog.

29 Aralık 2011, 23.43
A- A+
Sanırım on yaşında falandım bu soruyla karşılaştığımda. Emmim ( amcam ) bir aile yemeğinde sormuştu.

- Söyle bakalım aslanım 2 kere 2 kaç yapar ?

Cevabı bilmenin verdiği güvenle hemen atladım:)

- 4 yapar!

- Olmadı aslanım, bilemedin.

O an şok yaşamıştım. Nasıl yani, benim haberim yokken matematikte çarpmamı değişmişti yoksa. Sonra hafif tebessümle babama döndü ve " Abi, bunu okutmak lazım yoksa aç kalır bu ileride" dedi. Masada hafif gülüşmeler olurken ben her nedense kızarmıştım:)

Sonra babam, döndü bana " Evlat, 2 kere 2 alırken 3, satarken 5 yapar" dedi. Ben ne demek istediğini anlayamamanın verdiği mahçubiyetle " Anlamadım baba!" diyebildim sadece. Babamda amcama dönerek " Haklısın, okutmak lazımmış " dedi.

 Benim doğduğum şehirde her erkek çocuğuna bu ders verilir. Ticaretin altın kuralıdır bu. Satacağın malı alırken de kazanacaksın, satarken de kazanacaksın. İşte Kayserinin ticarette nam salmasının altında yatan gerçek budur:) Benim gibi bunu algılayamayanları da okuturlar:)

Neden bloğa bu şekilde başladım bilmiyorum. İtiraf etmeliyimki paylaşmak istediklerimin bu hatıramla tek ilişkisi ticaret kelimesi.

Vermek nedir ? Tüccar ( ticaret erbabı ) anlayışına sahip birisi vermeye hazırdır, ama karşılığında mutlaka birşey alır. Herhangi birşey almadan vermek ona göre kayıptır. Vermekle ilgili en büyük yanılgı vermenin bir şeyden vazgeçmek, ondan yoksun kalmak veya onu yitirmek olarak düşünülmesidir. 

Kimisi için ise vermek erdemdir. Çünkü insana acı verir. Sırf bu sebeple bile vermelidir insan.

Başkası içinse vermek güçlü olmanın en iyi anlatımıdır. Verme eylemi esnasında gücünü, zenginliğini, üstünlüğünü hisseder. Yani, bir elin verdiğinden öbür elin haberinin olmamasına tam ters bir durum söz konusudur.

Elbette daha artırılbilir vermek kelimesinin insanlar için taşıdığı anlamlara örnekler. Bir kelime için bile bu kadar çeşitli insan tiplemesiyle karşılaşılabildiğine göre gamyun gibi bir sitede milyonlarca çeşit insanla karşılaşmak mümkündür.

Ahlaklı-ahlaksız, küfürbaz- ağzı düzgün, yakışıklı-çirkin, dindar-ateist saymakla bitmez çeşitliliğimiz burada. Ben her türlüsüne razıyım. Samimiyim. Her türlüsüne razıyım ama bir tek tip hariç. " Olduğu gibi görünmeyen veya göründüğü gibi olmayan " tipler hariç.

Örneğin küfürbaz sana bir kez küfreder. Sen adamsan ikincisine fırsat dahi bulamaz. Astar suratlı biriysen olay başka. Ama kendisini saklayan, olduğu gibi görünmeyen, yanar döner tiplerden nefret ederim. Bu karakterler insanı defalarca yanılgıya, aldanmaya düşürebilir.Gamyun salonlarında, blog köşesinde bu tipler o kadar fazlaki maalesef bazen midem kaldırmıyor.

Bunun yanında elbette adam gibi adamlar tanıdım bu sitede. Adam denilince sadece erkekler anlaşılmasın, adamlık erkek bayan her insan için kullanılabilecek bir kelime malumunuz.Hayatta da bu tipler her zaman etrafımızda olacaktır. Olay sadece gamyunla sınırlı değil. 

Ne diyelim. Adam bulmanın artık zor olduğu bu dünyada Mevlam adamlığımızı elimizden almasın, adamcıklardan ise bizi korusun...TuRK

YORUMLAR


Henüz yorum yapılmamış :( Yazık ama blog sahibi senin yorumunu bekliyor olabilir

Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın