gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

DOKTORLARIMIZ!!!

19 Ocak 2012, 08.45
A- A+
 Evet hepimiz, gerek televizyondan, gerek gazetelerden gerekse direk doktorlarımızın ağzından hep duymuşuzdur şu lafı: “ERKEN TEŞHİS”.  Bu yazımı ne zamandır yazmak istiyordum ama geçenlerde yaşadığım olay yazmama hız verdi. Belki doktorlarımızı kızdıracak ama olsun varsın kızsınlar.


Maalesef sağlık sektörümüz o kadar bozuk ki bunları ne saymakla ne de tartışmakla çözebiliriz. Ama ortada bir gerçek var ve o da bir daha tekrarı, keşkesi olmayan İNSAN HAYATI.


Geçenlerde küçük bir rahatsızlık yüzünden hasteneye gittim. (Ki bu sorunum 1 yıldır devam ediyor ve hala bir çözüm bulunmuş değil. ) Bu sefer başka hastane deneyecektim. Sabah aldım randevumu sıra bana geldi, girdim doktorun yanına ve başladım anlatmaya, böyle böyle, 1 yıldır devam ediyor bu sorun. Şu şu hastanelere gittim ama sonuç alamadım diye. Kulladığım merhemlerin, ilaçların adını da verdim. Doktorun yaptığı ise aynen şu: “ımmm birde uzmanımız baksın gel gidelim” tamam baksın ne güzel. Gittik Uzman Doktorun yanına. Oda şöyle bir göz ucu ile baktı. “ımmm sen çarşamba gel, bi bakalım tekrar tamam mı?” Neden? Ordayım hazırdayım. Bakmamak için engel ne? Bu hasatalığa çarşamba günümü bakıyosunuz:(( Tamam dedim sinir olarak çıktım. Kavga etmenin anlamı yok, sırada bir dünya insan bekliyor. Haklarını yememek lazım. Ayrıca bunun tartışmasın yapsam da sonuç değişmeyecek. Doktor haklı (!). Çaresiz çıktım hastaneden.


Ve burdan sesleniyorum doktorlarımıza, erken teşhis diye bağırıyosunuz sürekli. Ama iş sizlere geldiğinde yukarıdaki örnek veya benzerleri yaşanıyor. Benim yaşadığımı veya bir benzerini eminim birçoğumuz yaşıdı. Orada bi kan tahlili yapmak, ya da ne bileyim ne gerekiyorsa bakılacak neresi ise bakmak neden çarşambaya kalıyor. Nerede ERKEN TEŞHİS!!!


Şimdi diyecekler;

    • Ama siz bizim çalışma şartlarımızı biliyormusunuz?

    • Ama aldığımız maaş yaptığımız işin karşılığı değil.

    • Ama....

    • Ama....

“Ama” ile başlayan bir yığın şey. Sizin “Ama” ile yazdığınız hiçbir şey bir insanın hayatından daha önemli olamaz. Öncelikle bu bilinmeli. Benim babam tam 10 ay yoğun bakımda yattı:( Nelerle karşılaştık, nelerle psikolojik savaş verdik anlatamam, anlatsam blog yetmez.


Yine birçoğumuz bir hastalık sonucu hayatını kaybeden bir insanın yakınları tarafından söylenen şu sözleri birçok kez duymuşuzdur:


    • Doktora gitti ama, “şu ilaçları kullan gel demiş, göndermiş”,

    • Aylardır doktora gidiyordu ama anlayamamışlar,

    • MR vs vs çekilecekti ama randevu alamamış ya da çok ileri bir tarihe vermişler,

    • ......

    • ......


Böyle devam ediyor maalesef. Bir düşünün, kendinizi o hastanın ya da hasta yakının yerine koyun lütfen. Orada yatan eğer sizin anneniz, babanız, çocuğunuz kısaca bir tanıdığınız olsa, acaba yine yapılması gereken tahliller, çekilmesi gereken filmler bir başka güne kalırmıydı?


Çok uzun bir okul döneminden sonra yeminler ederek göreve başlanıyor. Sonra zamanla ne oluyorsa doktorluk mesleği SIRADANLAŞIYOR. Aslında hiçbir meslek sıradan değil ama doktorluk bambaşka bir meslek benim gözümde. Sonuçta bir insanın hayatı onların elllerinde. Birçoğu diyecek ki takdiri ilahi. İllaki ama ne derler “SEN TEDBİRİNİ AL TAKDİR ALLAHTAN”.


Birde şu konu var, inanın bana bir başbakana, bir milletvekine ulaşmak hastanedeki bir doktora ulaşmaktan çok daha kolay. Asla onların gönlü olmadan odasına giremezsiniz, hastanız hakkında ya da başka bir konuda bilgi alamazsınız. Tartıştığınız anda da “sem kim oluyorsunda benimle böyle konuşuyorsun” gibi bir tepki ile karşılaşırsınız. Çünkü onlar ulaşılamaz insanlar(!).


Yazım hiçbir doktora kişisel değildir. Eminim ki görevini en iyi şekilde yerine getiren doktorlarımızda var, onlar konumuz dışındalar zaten.


Bu yazımı okuyan birçok doktor olacaktır. Hatta kızacaklardır da. Kızın, söylenin, ne istiyorsanız yazın ama ama lütfen, hastalarınıza gereken ilgiyi ilk andan itibaren gösterin.


ÇÜNKÜ HİÇBİR HAYATIN TEKRARI YOK....

YORUMLAR

20 Ocak 2012, 19.33
Alone ' cigim , çok geçmiş olsun . Ama neden o doktor sana '' mmm , buna biz Çarşamba günü bakalım '' dedi ki , aklım almıyor, sen neden peki dedin ona daha da çok kızdım . Nasıl şey bu ya , olacak iş mi ! Bir doktor okusa da doktorun sebebi şu olabilir dese , cidden çok şaşırdım . Acil şifa diliyorum ( diliyorum da doktora yine gideceksin umarım ) .
20 Ocak 2012, 20.07
Yeni çıkan yasa yüzünden(tam gün çalışma) istifa edip etmemek arasındayım bu yüzden ameliyatlara girmiyorum diğer arkadaşlarımda girmiyor.Bu cümleyi yılbaşından önceki 2 ay boyunca ( belki daha da fazla ) kaç hastanede kaç kişi duydu biliyor musunuz.Sırf risk almamak için ya da yasayı protesto etmek için ameliyat yapmamış insanları özel hastanelere mahkum etmiş doktorları senin bloğun aracılığınla kınım kınım kınıyorum.Paran yoksa öl sen öl onların umurlarında mı.Yarım gün değilde tam gün çalışınca ömürleri eksilecek sanki.Zaten neden yarım gün çalışıyorlardı ki herkes gibi çalışmalı onlarda.
20 Ocak 2012, 22.49
Allaha sukur ki, doktorlar tarafindan su an a kadar yanlis bir sey gormedim, evet cok ornekleri var kulagimiza gelen ve bizzat bir yakinimiz ya da arkadaslarimiz tarafindan duydugumuz..Canimizi onlara emanet ederken, gozumuzu kapayip "Allahim yardimci ol" dedigimiz de, tek yardimcimiz i zaten secmis oluyoruz. Doktorlar ise ellerinden geleni yaparlar, keza yapamayanlar da yok degil.
Elinize saglik, cok guzel bir yaziydi..
20 Ocak 2012, 22.52
Eğitim ve sağlık gönül işidir.Ticari menfaati kollayanlara go home diyoruz öncelikle.Sonrada ülkede kişi başına düşen doktorumuz oldukça az sayıda ve randıman veremiyor her hastaya haliyle.Bunun nedeni yine kendileri.Üniversite kontenjanları hızla artmasına rağmen tıp fakültelerinde ki öğrenci sayısı fazla değişmez.Neden:meslek düşmesin nemalanan az kişi olsun diye.Devletin payınıda unutmamak lazım ,her sene yol kazıp yapıyorsun   hastaneye ikinci mr cihazını koyamıyormusun diye.Bazıları düşünecektir belkide,burada bu konu ne alaka;ama ya tutarsa hesabı paylaşımda fayda var.
21 Ocak 2012, 00.37
Erken teşhis evet

Endoskopi için 6 ile 1 yıl arası beklemek
EKG için 1 ay beklemek
Alanında muayene raddevusu alabilmek için 1 ay beklemek
ve dahası...

    Doktorlarımız Hipokrat yemini eder sonrasında hiçbir tahlile gereksinim duymadan yüzünüze bakar ilaç yazar. Sert çıkıp kendisine sorduğunuzda ancak bir kaç tetkik yazmaya mecbur kalır.Özel bir doktor sizi uzmanlık gerektiren bir alana yönlendirir ama Ön muayeneden geçip onay alamazsınız ön muayene yine şikayet dinlenilerek ve yüzünüze bakılarak yapılmaktadır. Doktora midem bulanıyor dersiniz o hemen bir bulantı ilacı yazar. Bu kadar kolaydır.

    Bazen doktorlarımızın parapsikolojik güçlerinin olduğunu düşünmüyor değilim.

    Onların da haklı olduğu konular yok değil. Hastane donanımının eksikleri (Araştırma hastanelerinin bile eksiklerini hastaları birbirine şutlayarak giderdiklerini düşünürsek kanım donuyor doğrusu)
    Tam güne evet diyorum ama bu kadar ciddi  iş yapan bir mesleğin maaşının bu kadar düşürülmesi normal mi? Milletvekillerinin uyduruk imaj vs danışmanlarının maaşları bile geçen seneye kadar yüzde 170 zam alıp 5000 küsür olurken Bir doktorun 2000 küsür alması normal midir? Onları vicdanları ve ve mecburiyetleri arasına sıkıştırmak normal mi?

  Yanlış anlaşılmasın herşeye rağmen sağlık eğitim ve adalet konuları şakaya gelmez. Ya iyi yapacaksın ya bırakacaksın.Ama onları da günah keçisi ilan ederken bir soralım. herşeyin dayandığı son nokta belli ama n'apalım...

Ahh ahh! keşke bütün doktorlar Lost'taki Jack Shepard gibi olaydı. O kadar yakışıklı ve karizmatik olmasalar da olurdu.







21 Ocak 2012, 03.10
Doktarı en iyi tanıyanlardan birisiyim 17 yıldır uraştığım için kalçam kırıldında tam 7 hastane dolaştırdılar beni ve dolaştıranda istanbulun en büyük ssk hastanesi nere gittiysem dedilerki o hastane bu ameliyatı yapamıyorsa kimse yapmaz yada ( sene 2000 ) 2bin yada 3bin tl şimdiki parayla amaç  sadece para almak sağlık bir kenara dursun neyse 7.hastanede ameliyat oldum ama orasıda döner sermaye tabi birde üniversite hastane si olması ayrı ( birebir kobaysınız ) onlar için ameliyatımı oluyorum.

Dr başımda kahvesiyle tabi ağrın sızın varmı yok iyi güzel ameliyat bitti stajerlere sıra geldi dikiş atacaklar ( zımbayla iğne ile değil ) yanındaki hemşire diyoki :)))) hocam iyi olmadı şurası yamuk oldu :)) söküp tekrar dikelim tabi benim belden aşşağım uyuşuk oldundan herşeyi duyuyorum neyse ameliyat bitti ben yatağıma geçtim dr geldi kontrole girer girmez dediğim laf şu oldu :))) hocam paketleme nasıl geçti cvp çok güzeldi :))

Belki konuyla alakasız ama burda da herkesin doktorlarında hastanelerinde bir birleriyle menfaatleri var bir şekilde insan hayatı bazıları için çok ucuz acıyı nasıl olsa onlar değil biz ve ailemiz çeker...

EMEĞİNE SAĞLIK ALONEMMMMMM.....
22 Ocak 2012, 17.09
Evet bu gibi  olaylarla  çok  karşılaşıyoruz..bir hatırlatma yapmak istiyorum.bundan 15  sene ve  öncesinde  sigortalı bir  hasta her S.S.K  hastanesine  gidemiyordu.. bağlı  bulunduğu  hastaneye gidebiliyordu ancak  önemli hastalık  olunca daha  büyük  bir s.s.k  hastanesine sevk ediliyordu..  o   zamanlar  S.S.K lı  bir  kişi hastanede  tahlil  parası  veriyordu.varmı  böyle  bişi...ayrıca   o zamanlar sigortalı  bir  hastanın  özel hastaneye gitmesi  imkansızdı...lütfen  bunları göz ardı etmeyelim..........ASI_KES27 hayal gemisinin  kaptanı:)
23 Ocak 2012, 09.29
Ataya ; Ataya öncelikle teşekkür ederim. İnan bana bende henüz anlamış değilim neden çarşambaya kaldığını bu işin. Aslında kolay pabuç bırakan biri değilim ama o an sıraki hastaları düşündüm inan bana. Ama illaki başka hastanelere gideceğim. Haa baktım olmuyor alternatif tıp denemeyi düşünüyorum, hacı hoca gibi:))) (Aman aman şaka sakın ciddiye almayın).
siyahorkidee; Çok çok haklısın eksiklerimi tamamlamışsın teşekkürler.
Yelove; Siz bu anlamda gerçekten çoğu insana göre şanslıymışsınız diyorum. Evet gerçekten görevini en iyi şekilde yapan doktorlarımızda var tabiki. Onlarada sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.
D7uks; sende haklısın ama bu sefer tuzağına düşmeyeceğim:))) Yorum için teşekkürler.
bilgeguness;Bende sizin gibi düşünüyorum ama maaşım az  diye diyede bir hayat, bir yaşam oluruna bırakılmaz. Yazımda da belirttiğimi gibi "ama"lar yok doktorluk mesleğinde benim gözümde. Yorumuzunuzu çok beğendim teşekkür ederim.
! ♦Βεчαz ŴoLƒ¹♦ !; Beyazım canım benim, sana ne diyeceğimi bilemiyorum. İnşallah bundan sonrasında herşey güzel olur. 
NOT: Bu arada birçok arkadaş geçmiş olsun dileklerinde bulundular. Hepsine tek tek teşekkür ederim. Şunu burdan belirteyim rahatsızlığım çok büyük boyutlarda birşey değil çok şükür. Bana göre alerjik bir durum gibi görünüyor. Bunu da burdan belirtmek istedim.
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın