gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Elalem Ne Derse Desin:)

19 Mart 2012, 22.11
A- A+

Acayip bir topluluktur elalem. Öncelikle mensupları belli değildir. Yani kimdirler, ne işle meşguldürler belli olmaz. Karşımıza akraba, eş-dost, komşu hatta hiç tanımadığımız bir insan olarak çıkabilir.

 Elalem hayatımızın her aşamasında söz sahibidir. Çoğu zaman hayatımızı elalemin arzuladığı şekilde devam ettirmeyi kendimize bir görev varsayarız. Her davranışımızda “ elalem ne der “ diye düşünürüz. Bir nevi hayatımızı şekillendiren gizli bir örgüttür elalem:)

 Doğduğumuz andan itibaren elalem iş başındadır. Kaç kilo doğmuşuz, cinsiyetimiz nedir, bize kim büyük kim küçük altın takmış hepsi birer derttir elalem için. Hatta gazımızın olup olmadığı bile meşgul eder elalemi. Benim gazımdan sana ne arkadaş:)

 Az zaman geçer göbek bağımız kopmuş mu, emiyor muymuşuz, geceleri ebeveynlerimizin uykusunu bölüyor muymuşuz bunları merak eder elalem. Göbek bağımız kopar, camiye mi, okul bahçesine mi nereye gömüldüğünü sorar durur. Evet, gözlerimizi açtık dünyaya, hoş geldin elalem:)

 Erkek evlat isek elalemin bir sonraki derdi sünnetimizin ne zaman yapılacağıdır. Bu yetmezmiş gibi sünnet düğünü nerde, çalgılı mı yoksa dualımı, yemekli mi olacak hepsini araştırır elalem. Tabi sünnette bize takılan altınlar da en büyük ilgi alanlarından biridir. Keşke benim yerime sünnet olsaydılar, o çok merak ettikleri altınların hepsini seve seve verirdim kendilerine:)

 Okula başladık diyelim. Elalem yine iş başındadır. Okumayı ne kadar sürede öğrendik, derslerimiz nasıldır sorup durur. Bu dönemde kızlar daha çok ilgisini çeker elalemin. Kız evlatta okur mu, okuyacağına ev işi öğrensin, okuyup da mantı açabileni gördün mü gibi söylemlerle zavallı kızların okul hayatını sonlandırmak için çabalar durur elalem. 

 Varsayalım kız inatçı çıktı. Liseye geçti. Dersleri de fena değil. Bu sefer elalem başka noktadan saldırıya geçer. Kızın erkek arkadaşı var mı, okul çıkışı hemen eve geliyor mu yoksa özgür kız gibi sağda solda mı geziyor, daha okumaya devam edecek mi araştırır elalem. Kızcağız aklı başında okuluna gidip geliyorsa bile kurtulamaz elalemin dilinden. Oooo, maşallah aklı başında çıkmış kızın ama ev işlerini de aksatmasın, öğrensin, evlenmesine ne kaldı şurada:) 

 Evet, elalemin kızlar için bir sonraki hedefi evlilikleridir. Ama biz bu arada erkekleri ihmal etmeyelim. Onları okul sırasında bırakmıştık. Cinsiyet ayrımı olmasın. Okul döneminde kızlara göre nispeten elalemin ilgi alanından çıkan erkekler okulun bitmesiyle yeniden ilgi alanına girerler. Okul bittikten sonra askere ne zaman gidecekleri, bir iş bulup bulamamaları merak konusudur. 

-         Eeee, okulu da bitirdi senin oğlan. Ne zaman gidecek askere?

-         Önce iyi bir iş bulup gitmeyi düşünüyor.

-         Olmaz, valla yanlış yapar. Erkek önce askere gitmeli, erkeğin ütüsüdür askerlik. ( Bu ne ya, gömlek miyim ben )

-         Ya, aslında bende öyle düşünüyorum ama şimdiki gençler pek laf dinlemiyor. ( Hayda, aside olduk iyi mi )

-         Dinleteceksin lafını. O bu aklıyla ne bilirmiş. Bir an önce gitsin askere. ( Geçmiş olsun arkadaşım, sana şimdiden hayırlı teskereler. Ağzınla kuş tutsan da sana askerlik yolu göründü:)  )

 Nerde kalmıştık? Hee, evlilik! Yaşımız az ilerledi mi bizden çok elalem dert eder evde kalıp kalmayacağımızı:) Hele ki kızların ne zaman evleneceği büyük bir sorundur. Anlaştığı biri var mı, görücü kabul ediyor mu, ev işlerinden anlıyor mu, boyu posu ve endamı nasıl didik didik edilir elalem tarafından. 

 Babası kızı verir ama elalem yine iş başındadır. Damadın işi ne, aylık geliri nasıl, kaynana yumuşak mı sert mi, kayınpeder nasıl adam, evleri ayrı mı olacak yoksa kaynana ile beraber mi oturacaklar sorarda sorar elalem. Sanki kendi evlenecek:) Erkekler içinse daha çok düğünü nerde yapacağı, geline ne takılacağı hatta gelin arabasının süsü araştırılır. Ama az maddi koltuk çık desen buhar olur bu elalem:)

 Öyle evlenip de kurtulmak yok elalemin elinden:) Evde dirlik nasıl, kızın yemekleri yenilebiliyor mu, erkek horluyor mu? (Ya arkadaş gece sen mi uyuyacaksın adamla.) Neyse:) Sonra ki hedef çiftin çocuğu olup olmadığıdır. Aman yaşları ilerlemeden olsun, kariyer için çocuk yapmamakta neymiş, çocuksuz ev mi olurmuş. Çocuk dünyaya gelir bu seferde kız mı erkek mi oldu, yine kim ne taktı, adı ne kondu, neden gelinin annesinin adı kondu da damadın annesinin adı konmadı hep merak konusudur elalem için. Çocuk biraz büyür, ananemi babaannemi çocuğa bakıyor, çocuk hangisini daha çok seviyor gibi konular üzerinde durur elalem. 

 Yani dostlar elalem doğumdan ölüme kadar bizlerle beraber. Şimdiye kadar elalemin hoş olmayan yanlarından bahsettik. Peki, bu kadar itici ve kötü bir topluluk mudur bu elalem? Hiç mi iyi yönleri yoktur? 

 Elbette vardır. Elalem hayatta bizler için bir fren mekanizmasıdır. Her hareketimizde, sözümüzde elalem dediğimiz bu gizli güç aklımızın bir köşesinde olduğu için daha az hata yaparız. Toplumsal hayata uyumda en büyük katalizör elalemdir. Hata insan için var. Hatalarımızı denetleyen, bizi yerine göre hoşlanmasak da hizaya getiren güçtür. Ahhh elalem ahhh, üzerine vazife olmayan işlere fazlaca burnunu sokmasan senden daha fazla hoşnut olurduk sanki… TuRK…

 


YORUMLAR

19 Mart 2012, 22.34
Amannn kızımm kalk etrafı toparlayalım biri gelirde elalem ne der....Aman üstüne düzgün şeyler giyin elalem ne der:) Erkek arkadaşın seni kapıya kadar bırakmasın, Allah muhafaza biri görür falan elalem ne der.
Son paragrafa aynen katılıyorum:) Elalem yüzünden pek çok kez hata yapmaktan kurtulmuşumdur:) Hata yapmaya bile izin vermiyor bu elalem. İyi bişeymiş:) Her ne kadar hayatımızı yönlendiriyor gibi olsalarda onlarla aynı kefedeyiz, bizlerde birer elalemiz dimi:) Yazını çok beğendim:)
19 Mart 2012, 22.56
Kızımmmm evlenmelisin artık.elalem ne der:)) Hiç kimseden çekmedi Ahu,elalemden çektiği kadar...
19 Mart 2012, 22.59
 EL i bu kadar büyütmenin ALEM i yok Turk hocam ya , bırakın yapsınlar , bırakın konussunlar  :)
19 Mart 2012, 23.34
İyi ki el alem işimize karışıyor yoksa nasıl adam olurduk dimi)) Elalemi nereye koyacaklarını bilemezdi annelerimiz .Hatırlıyorumda annem evleri temizlerken ölçüsü buydu ya da bulaşıkları yıkarken , ya da bir sürü şey yaparken...Anneme derdim hep'' of be anne ne derlerse desinler''.Oysa kazın ayağı hiçte öyle değilmiş Türk 38 .Elalem insanlarla ilişkilerimizi , O ilişikilerde ki sınırları bile dengeliyormuş. Elalem referens ise kiralık ev buluyorsunuz,iş buluıyorsunuz, koca yada hanım buluyorsunuz ,komşularınızın tanımadan ön yargılarının olumlu olması vs .. . gibi bir sürü avantajı yakalıyorsunuz.O kadaaaaaar ciddi bir sürü sorunu daha baştan bertaraf ediyorsunuz. Eğer bunları ciddiye almıyorsanız cıkss cıkss yandınızzzzzz.smile Resmismile Resmi
19 Mart 2012, 23.54
çok begendim dogru tespitler..hep şikayet ederizde.....elalem olmayıda pek bi bilirizz...)
20 Mart 2012, 00.44
derlerkii  el adamın aynasıdırr:)))
20 Mart 2012, 01.38
:) Güzeldi.
Elinize sağlık.

"Kimlerdir bunlar?" demişsiniz.
Alemin el ele vermesiyle oluşan HAÖ'dür Elalem. - Hayat Asalakları Örgütü-
Yani, -Burada slogan atasım geldi.:)-

HEPİMİZ ELALEMİZ!

Sevgiler
20 Mart 2012, 10.26
iste elalem ne derse desin olmuyor abi. valla adamın ciğerlerine kadar yön veriyorlar:D blogunu keyifle okudum bol bolda güldüm. böyle yazılar iyi oluyor. insan okuyunca hakkatte laaa diyor:D ellerine sağlık. dün blog yazanlarıyla olalım dedik ama karizma yazmaya yetmedi. neyse can sağlığı olsun. sağlıkla
20 Mart 2012, 11.05
  Sanane kelimesinin anlamına anlam katan elalem :)
  Ama hiçbir zaman yüzlerine söylenmedi bu kelime adab gereği.
  Çok beğendim yazıyı..Ellerinize sağlık.
20 Mart 2012, 19.35
O elalem olmasa gezdiğimiz arabalar oturduğumuz villalar süper kariyerlerimiz görünüşümüz tanımlarımız  vs bu kadar değerli olur mu? olmaz. o zaman elalem değerli bir müessese. o zaman ne yapalım? kutlayalım. cümle alem görsün.
20 Mart 2012, 20.59
elalem ne-der-se-de-sin hadi hadi hadiiii diyesimiz var hepimizin ama diyemiyoruz işte fatih ürek gibi rahat rahat:D çok hoş keyifli bi yazı. ellerinize sağlık
03 Eylül 2012, 08.13
Helal olsun güzel bu. Tekrar helal:)
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın