gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

GERÇEK 23 NİSAN RUHU! 23 NİSANLARIMIZ EKSİK...

23 Nisan 2012, 14.54
A- A+

Bugün 23 Nisan. Az önce stadyumda sevimli ilköğretim öğrencilerinin gösterilerini seyrettim. En az bir aylık çabalarına, emeklerine şahit oldum. Mutluluklarına ortak olmaya çalıştım. Onlarla beraber bu güzel günü doyasıya yaşadım. Bunlar gerçekten toplum olarak bizi ayakta tutan, geçmişimizi hatırlatan güzellikler. Ama eksik, 23 Nisanlar eksik. Neden eksik olduğunu dilim döndüğünce paylaşmak istiyorum.

İlk 23 Nisan kutlamaları hangi tarihte yapılmıştır bilen kaç kişi var acaba? Hatta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nasıl ortaya çıkmıştır bunu bilen kaç kişi var? Çok azdır eminim. İşte bu azlıktan ve bilgisizlikten dolayı 23 Nisanlarımız eksik kalıyor.

İlk 23 Nisan kutlamaları 1921 yılında yapılmış. Bayram olarak kutlanması ise 1929 yılında yani TBMM ‘ nin 9. yıldönümünde gerçekleşmiş.

Himaye-i Etfal Cemiyeti yani bugünkü bildiğimiz adıyla Çocuk Esirgeme Kurumu 1921 tarihinde kurulmuştur. Bu cemiyetin kuruluş amacı Milli Mücadelede yer alan şehit ve gazilerimizin çocuklarının bakımını üstlenmekti. 1929 yılına kadar Hakimiyet-i Milliye Bayramı olarak kutlanmış 23 Nisan( Kutlanmaya başlama tarihi 1924 yılında Atatürk’ ün emriyle gerçekleşmiştir.) . Himaye-i Etfal Cemiyeti kendine bağlı kurumlara 1929 yılında gönderdiği bir genelge ile 23-29 Nisan tarihleri arasının Çocuk Bayramı olarak kutlanmasını istemiştir. Ve ilk 23 Nisan Bayramı 1929 yılında Himaye-i Etfal Cemiyeti merkezinde gerçekleştirilen törenlerle kutlanmıştır. Ulu Önder Atatürk bu tarihte bu bayramı çocuklara armağan etmiştir. 1979 yılında ise 6 ülke çocuklarının 23 Nisan etkinliklerine katılmasıyla beraber uluslar arası bir bayram haline gelmiştir.

Yani 23 Nisan’ ın başlangıç aşamasında şehit ve gazi çocuklarına yardım etme isteği yatmaktadır. Amaç bu çocukların bakımının sağlanması için yardım toplamaktı. Ama 23 Nisan kutlamalarında bırakın onlar için yardım toplamayı aklımızın ucundan bile geçtikleri yok artık. Hangi 23 Nisan’ da şehit çocuklarının yüzünü görüyoruz televizyon ekranlarında? Hiç birinde! Her çocuğun mutlu olmak hakkıdır ama onların daha çok hakkı var üzerimizde. 23 Nisanlarımızı coşku içerisinde kutlayalım ama gerçek 23 Nisan ruhunun ortaya çıkabilmesi için artık bizlere emanet olan şehit çocuklarını da unutmayalım.  

 

Dip Not: Hakimiyet-i Milliye Bayramı demişken Hakimiyet-i Milliye Milli Mücadelemizde önemli bir yere sahiptir. Çünkü Milli Mücadelemizin basın organıdır. İlk başta ismi İrade-i Milliye olan gazete ( tam tarihi aklımda değil ) sonradan Hakimiyet-i Milliye olmuştur. Ne acıdır ki özellikle İrade-i Milliye olmak üzere bu iki gazetenin de elimizde doğru dürüst nüshası mevcut değildir. Ama amerikanın bilmem ne üniversitesine ait müzelerde mevcuttur. Bu bile geçmişimize ne kadar değer verdiğimizi göstermekte değil mi?

 

YORUMLAR

23 Nisan 2012, 17.19
saolun   paylasiminiz icin sizinde araciliginizla tum cocuklarimizin ozellikle sehit evlatlarimizin bayramini kutluyorumsmile Resmi.
23 Nisan 2012, 17.36
Hocam şapkam olsa çıkarırdım bu yazıya.Gerçekten çok güzel bilgi paylaşımı olmuş,tebrik ederim.
Bu arada bahsettiğiniz iki gazetenin de baya bir nüshası var diye biliyorum.Tabi ülkemiz bazı değerleri sır olarak saklamayı çok seviyor.
23 Nisan 2012, 17.47
Eski ve yeni 23 Nisani karsilastirdigimda (sayenizde) eski 23 nisanlarin daha bir coskulu ve ruhu baskin olarak cikiyor karsima..
En azindan ben, "bizim zamanimizda oyleydi" diyebiliyorum..
23 Nisan 2012, 18.35
En son 23 nisan kutlamalarina 1991 tarihinde katilmistim, birdahada nasib olmadi, insallah önümüzdeki seneye görmek nasib olur.
23 Nisan 2012, 21.09
Bilgilendirmeye yönelik çok güzel bir blog olmuş. Yazdıklarının çoğunu bilmiyordum:(  Sayende öğrendim;)
Böyle özel günleri klişeleşmiş bir kaç cümle ile geçiştirmeyeceğini biliyordum. Ellerine sağlık canımm.
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın