gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

NE KADAR TEMİZ(SİN)İZ?

28 Ağustos 2012, 12.57
A- A+

Temiziz derken temizlik için ne kadar kirletiyoruz onu da hesaba katmanız gerekir. Dünya nüfusu Kasım 2012’de 7 milyara ulaşacak. Tükettiklerimiz dünyadan aldıklarımız, ürettiklerimizi ise dünyaya yük ettiklerimiz olarak düşünürseniz hesap aşağıdaki gibi.

Ben birkaç başlık altında topladım “biz büyüdük kirlendi dünya” şarkısını söylemeye başladım. 75 yıllık ortalama insan ömrünü ortalama 65 kg bir insanı varsayarak verileri aldım. Bireysel ve coğrafi farklılıklar artılar ve eksiler getirebilir diye uç değerleri dikkate almadım.

 

75 yıl yaşayan bir insanın tükettikleri toplam:

* 50 ton yemek yiyor (altı filin ağırlığına eşit miktarda,);

Bir insan yaşamı boyunca uyku sırasında ortalama 70 böcek ve 10 örümcek yutar. Ortalama 1200'den fazla tavuk, 13000 yumurta, 5000 küsür elma ve 10000 havuç, yarım ton peynir, 6000 somun ekmek, 24 koyun büyüklüğünde hayvan eti ve 1 ton kadar meyve tüketir

* 50 ton su içiyor (16 ton tuvalet suyu( atık su- kirli su), 7000 kez banyo yapıp 1 ton tüketir )

* 8 ton süt tüketir

* Günde 3 fincan çay içen ömür boyunca 75 bin bardak tüketir.

* 20 kilo toz yutar- tüketir

* İnsan bir günde 28-33 bin litre hava, 500-700 litre oksijen tüketir.
* 198 şişe şampuan (ortalama 1 lt kimyasal ) tüketir

* Ömür boyu okuduğu kitap ve gazeteler 24 ağaç tüketir

 

75 yıl yaşayan bir insanın ürettikleri toplam:


* 30 dakika içerisinde ortalama bir vücut, 2 litre suyu kaynatabilecek kadar ısı üretir. Küresel ısınmada bir ömür ne kadar çok etkimiz var hesaplayamadım J

* 3 çift tükürük bezi her gün 1 litre tükürük üretir ( iki yüzme havuzun dolusu kadar / tükrüğü ile boğacak kadar:) ).

* 95 litre, yani yaklaşık 10 kova gözyaşı döktüğünü söylüyor. Bir damla gözyaşı 15 miligram ağırlığında.

* 95 litre, yani yaklaşık 10 kova gözyaşı döktüğünü söylüyor. Bir damla gözyaşı 15 miligram ağırlığında.

* 54 ton çöp üretir, Toplamda yetişkin bir insan hayatı boyunca ağırlığının 600 katı çöp üretir.

* 40 milyon litre kan üretir (çoğunluğu kendi kullanımı için)
* Vücudumuzdaki en büyük organ derimizdir. İnsanlar her saat yaklaşık 600 bin ölü deri hücresi döküyor. Yetişkin bir erkekte deri yaklaşık 2 metrekarelik bir  alanı kaplar. Deri sürekli olarak dökülür. İnsan hayatı boyunca yaklaşık 48 kg deri döker.

* 5 ton ter üretir

* Her böbrekte 1 milyon farklı filtre vardır. Dakikada 1.3 litre kan filtreler, günde 1.4 litre idrar üretir. 41 ton idrar yapar.

* Sadece gıda maddesi ambalajından, kişi başı 8,5 ton atık üretiyoruz.

* 40 Ton katı insani atık (bağırsaklardan) üretir

* Bir insandan günde ortalama 80 ile 100 saç teli dökülmektedir. Kadınlarda 3 milyon, erkeklerde 1 milyon saç teli var. Ortalama 20 cm saç teli 15 miligram beylerde 2 cm 1,5 miligram kabul edersek; kadınlar kafalarında 4-5 kg, beyler 2 kg saç taşıyorlar, günde ortalama 90 saç kaybettiklerini düşünürsek;

30 ton kadınlar, 20 ton erkekler saç (erkeklerde saç dökülmesi ve kesim süresi kısa olduğu için sayı artabilir ) döküyorlar.

* Bağırsaklarımızda yaklaşık 500 kadar farklı tür bakteri bulunur. Her yıl ağırlığımız kadar bakteri katı insani atık olarak dışarı atılır. Yaklaşık 4 -5 ton.

* Makyajlı kadın günde 515 kimyasal taşıyor!

 

İnsanın maddi değerine gelince:


* Bir insanda 7 kalıp sabun yapacak kadar yağ, 5 cm çivi yapacak kadar demir, bir kahve fincanını dolduracak kadar şeker, karbonla 9000 adet kurşunkalem,küçük bir tavuk kümesini badanalayacak kadar kireç, 2000 kibrit yapacak kadar fosfor, ufak bir topun atımına yetecek barut için potasyum var...

 

Bu kadar üretim ve tüketimin büyük kısmını sadece kendi ihtiyaçlarımız için yapıyoruz.

 

Şimdi temiz olduğunu iddia edenleri görelim :)

YORUMLAR

28 Ağustos 2012, 13.24
:((((
Pis çıktım ben:((
Normal bir insan 75 yılda 50 ton yiyorsa ben yarısını az geçmişken o yaşın, valla 100 tona yakın yemişimdir:)) Pis yerim ben acaip yerim , fil gibi:) Hiç farkında olmam ekmem yanımdakinin dilimi midir benim mi alır yerim öyle:) Açken mesela çocuklarıma mama yediremezdim hani mızmızlanırlar ya ağzıma atasım gelirdi o derece. Önce kendim doyunca ohhh oynaya oynaya yedirirdim:)

Ben pissem, sen de kötüsün mevsimihazan söylüyorum aha burada:) O dediğin kimyasalları fizikselleri ve bilumumselleri de tüketiyorum galiba:( Atın beni fırınlara, yakın şuracıkta. Sabun olurum da köpürmem bilin ama:(

Not; Kendi adıma faydalı bir yazıydı teşekkürler. Çalışıcam, bazıalrını yapabilirim en azından. Tamam ya, az da yerim tamam. Sevgiler mevsimihazanasmile Resmi

28 Ağustos 2012, 15.42
Ben artık mama yemiycem,ağaç olucam . Bunları okuduktan sonra yiyesim falan kalmadı. nedense rakamsal değerler fazla caydırıcı gelmiştir bana böyle durumlarda. Buzdolabını atmaya gidiyorumsmile Resmi
28 Ağustos 2012, 15.53
Hocam ben 49 kiloyum hesaplarınız ben de hiç tutmuyor :))))
Demek ki ben pis değilim , zaten 75 sene yaşamakda istemem doğrusu :)
İlginç bilgilermiş , teşekkürler...
28 Ağustos 2012, 16.57

  Daha  3 gün önce   bahçeye  çekilmiş  lambaya yakın oturup, hararetle konuşurken, lamba etrafındaki   kanatlı  böcekleren biri   ağzıma  gitti.  Aghhh, aghhhh desemde bişi çıkmadı, bende   su içtim  iyice gitsin bari  diye :)

  Herkeste var olan, temizlik yada pislik için ölçü olamaz. Ne yani ben  54  tondan az  yaparsam temiz mi  çıkıcam, yada  fazlası beni pismi gösterecek :)  Kıl  pistir   diye  saçı sakalı olan pis mi olucak :)

  Kesinlikle ilgi çekici bir  yazı  olmuş, ama bu yazının başlığı bu  değildir.Çünkü o zaman beymen sorar:  ee  ne  kadar yapmalıyım temiz olmak için.. ne kadar tüketmeliyim? bir  ömürde  ..  diye.

  Kesinlikle ilgimi çekti.Ve  yazdıkların doğrultusunda  şu kanıya vardım.  Filler düşündüğümden çok daha büyük   hayvanlarmış :))))

  Emeğine sağlık...  arada  geri dönüp  okuyacağım bir paylaşım olmuş.:)

28 Ağustos 2012, 18.16
İnsanlar EŞREFİ MAHLUKATIIR (yaratılanların en şereflsidir)ha vucuda pislik gelir arınızırz yenileniriz temizleniriz bi şekilde ama insanda fikri kirlilik daha çok onemli fikrin aklın kirli olunca butun insanlıgı kirletirsin hazan kardeş insan vucudu kendini bi şekilde temizliyor temiziz şkr:)veya ben kendimi ole hisediyom ama fikri kirlilile dikkat çek onlarala ilgili yazı yaz bence slmm olsun
28 Ağustos 2012, 19.32

Merhaba mevsm, çok gzl blglendrici bir paylaşım olmuş, tşkler en başta..70 böcek, 10 örümcek deynce kendimi tutamadım ıyyy:)  inanamadım, öle tuhaf oldum kii.. Uzun zamn önce kulağıma böcek kaçmıştı, nasıl  bir vızıltı çıldırcak gibi olmuştum.  İyice ielri gtmesn die alttan bstırıp doğru sağlık ocağına gtmştm yakınındaydım,  önce bir sıvı damlatmışlardı ki aldınız mı demiştm bacaklarını henüz dediler:)Sonrasıda zamanla verdkleri damlanın etkisyle ilerleyen günlerde çıkar demişlerdi.) Aklıma  siz böcek deynce bu anım geldi.Yazınızla alakalı olmasada pek paylaşmak istedm bende, tekrar tşk edrm..İyi akşamlar..

 

31 Ağustos 2012, 15.00

Paylaşımlarınız için teşekkürler. Okurken hazırlarken güldüğüm kadar güldüm ))) Yazımda :) gülme işareti j olarak çıktı diye düzeltirken yanlış kopyalama yapmışım özür diliyorum.

İnsan tabiki eşrefi mahlukattır ama zaten bu yazıyıda daha iyi anlamak için hazırlamıştım. Topu topu 7 kalıp sabun, bir çivi ... için dünyada geçirdiğimiz hayatı kendimize ve etrafımızdakilere zindan etmenin mantıksızlığını farketmek adına yazdım. Yani karbon ayak izi başlığındaki yazıma dikkat etmeyenler için ikinci bir aşama oluşturdum. Diğer taraftanda temizlik adına ne kadar kirlettiğimizi görmemizi sağlamaya çalıştım. Hani hayatın akışında kendimizi salıveriyoruzya arada mola verip etrafa bakmak ve kendimize bakmak adına yazdım.

Bu kadar kir ve kirliliğin içinde temiz kalabilmek ne kadar mümkün düşün(dür)mek istedim. Bende herkez kadar kirli ve herkez kadar temizim )))

Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın