gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

KELİME...BİR KELİME DAHA!

10 Eylül 2012, 12.18
A- A+

       Kelimeyun nam-ı diğer SCRABBLE ;

       Tarihi, satranç, dama, tavla gibi eskilere dayanmıyor.1948 den bu yana hayatımızda.Mucidi Alfred  Butts, Amerikalı, işini kaybetmiş bir mimarken kendisi, muhtemel depresyon vakasıyken hatta, bu oyunu yaratıyor.Demek oluyor ki zekanın depresif hali bile üretken:)

 Scrabble 15 x15 lik bir tahta üzerinde 100 harfle oynanan bir kelime oyunudur.Tahtadaki her kare aynı değerde olmadığı gibi harflerin de değerleri farklı farklıdır.Oyunda amaç bu farklılıkları kullanarak yatayda ve düşeyde anlamlı kelimeler yazarak puan almaktır.Çeşitli şekillerde oynanabilir.Baştan bitiş puanı belirlenerek oynanabilir ya da harf bitene kadar..

Her el elinizde 7 harf vardır.Bu 7 harfin istediğiniz kadarını kullanarak kelime yazarsınız.Mesela;Kelimenizde 4 harf kullandıysanız diğer el için torbadan 3 harf çekersiniz, 7 ye tamamlarsınız.

Anlamlı kelimeler dedik;dilimizde çok bilinen bilinmeyen binlerce kelime var hangileri diyeceksiniz.Oyunun başında bir sözlük seçersiniz ondaki kelimeler baz alınır.Gamyunda seçebileceğiniz 2 sözlük var.Biri güncel sözlük (ki adı gibi güncel kelimeleri barındırır kalu beladan kalan kelimeler bulunmaz:)İkincisi de Büyük sözlük. Güncel sözlükle birlikte Türk Dil Kurumu'nun Büyük Türkçe Sözlüğünün de  büyük bir kısmını kapsar.(Kelimecilere göre yok yoktur büyük sözlükte)

Oyuna girdiğinizde ayarlarda en kısa kelime diye bir ayar da görürsünüz.Bu oyun esnasında yazacağınız kelimelere harf sayısı sınırı getirir. 4 harf seçerseniz mesela yatayda veya düşeyde yazdığınız en az 1 kelime 4 harf ve daha üstü harften oluşmalıdır.

Hiç oynamamış birine karışık gelmiş olabilir anlattıklarım ama çok zevkli ve heyecanlı bir oyundur.Hele 7 harfi birden bir elde kullanırsanız(ki kelimeciler buna ''bonus'' der) tadından yenmez.

Hem şans hem akademik bilgi hem de strateji yeteneği gerektiren tek oyundur.Bu nedenledir ki ortalama üstü bir zeka ister scrabble.Ayrıca okumuşluk da ister.Rakibin bilmediği bir kelime avantajdır kişiye.

Gelelim gamyundaki kelimeyun salonlarına ve tabii oyuncularına;

Briç gibi yaş ortalaması yüksektir bu salonlarda.Delifişek bir rakibe rastlamadıysanız;Kağıt oyunlarındaki gibi ya da okey türevlerindeki gibi 5 saniye beklediğinize ''+++++' ya da 'seriiiiiii' ifadelerini pek görmezsiniz masada.Diğer oyunların aksine,oyundan ayrılmak için geçerli bir mazeretiniz varsa rakibinize oyunu yenilemeyi teklif edebilirsiniz.Çoğunlukla da kabul edilir bu isteğiniz.

Konuşma ve lisan kullanma yeteneği yaratıcı tarafından kadınlara bahşedildiği için kelimeyunda daha çok hanım oyuncu bulunur.Ve (beyler alınmasın) daha iyilerdir bu oyunda.

Özel salonlar açılmadan önce de kelimeyun salonlarında turnuvalar düzenlenirdi. Halen de düzenleniyor.Akşamları eşli turnuvalar olur kıran kırana geçer.Scrabble'ı merak edenlere ilk tavsiyem bu turnuvaları izlemeleri.Çünkü turnuva oynayan oyuncular ''aşmış'' tabir ettiğimiz oyunculardandır.Pek çok taktik ve kelime öğrenebilirsiniz.

Oyun süreleri diğer oyunlardan daha uzun olduğu ve sohbet gerekli olduğu için oyuncuların çoğu birbirini tanır.Hatta oyun stilinden yazdığı kelimelerden bile tanınan oyucular vardır.

Kelimelerle aranız iyiyse,oyun oynarken zekanızı kullanmayı seviyorsanız,ileride alzheimer olmak istemiyorsanız kelimeyun tam size göre...

Kelimelerin dünyasına gelin ayrılmak istemeyeceksiniz:)



 

YORUMLAR

10 Eylül 2012, 16.18
İlk defa "zarf"ı" hiç önemseden "mazruf"a bakmak istiyorum...
Scrabble'ı anlatmak son derece zekice ve ayrıca pragmatik bir durum olmuş ve bunun için kendi adıma teşekkürlerimi sunuyorum...
Ve illa ki pozitif ayrımcılık dikkatimi çekecekti :) 
Kimmiş o kadın oyuncular, haber ver de çarpışalım :)
10 Eylül 2012, 16.27
    Evet ben de alzheimerdan korkuma oynuyorum zaten. Bir eksiklik var ki bunu da ben gidereyim. Filtresiz açılan masalara dikat edin, eğer ki tanımadığınız biriyse dikkatinizin oranını artırın :)
   Turnuvaları diğer oyunlara göre daha zevklidir.Şans tek başına etkili olmadığından kaybetseniz bile, bu, hatalarınızı görmek adına yapıcıdır.Turnuvada bonus yapmanın keyfi paha biçilemezdir. İyi oyuncularla oynuyorsanız daha da zevklidir.Bir sürü yeni kelime öğrenirsiniz.
   Bloga ilk geldiğimde neden bu kadar az kelimeci var diye düşünmüşümdür.Son zamanlarda kelimecileri burada daha sık görüyorum, bu güzel. Zaten de farklarını fark ettiriyorlar.Umarım scrabble ı tanıtmakla sınırlı kalmaz yazılarınız.
   
   
  
10 Eylül 2012, 17.51
STRAWBERRY_06 DA SIKI BİR KELİMEKULE OYUNCUSU....ÇOK DA SEVİYORUM KULEDE OYNAMAYI...KELİMEYUNDA ÇOK FAZLA ZAMAN GEÇİRDİĞİM SÖYLENEMESE DE BU BLOĞU OKUDUKTAN SONRA BEN DE ORADA ÇARPIŞMAYA KARAR VERDİM :))))) . TIPKI RUH MAFYASI GİBİ:)))))))
10 Eylül 2012, 17.56
Oyun süreleri diğer oyunlardan daha uzun olduğu ve sohbet gerekli olduğu için oyuncuların çoğu birbirini tanır.Hatta oyun stilinden yazdığı kelimelerden bile tanınan oyucular vardır.

Bu cümleniz ne kadar doğru bir tespit olmuş tebrik ederim.Oyuncu çakma tabir edilen nicle karşınıza geliyor ve siz hemen onun kim ıolduğunu tahmin edebiliyrosunuz :))
10 Eylül 2012, 17.57
gamyunla tanışmamı sağlayan oyundur kelimeyun ve bayıla bayıla oynadım uzun süre.oyunu da ortamını da gayet iyi bilsem de ağzınızdan duymak güzel geldi yine de:)özlemişim bunu farkettim.bi el oynamanın vakti gelmiş sanırım:)
10 Eylül 2012, 18.31

Cinsiyet ayırımcılığı var, hahahaaa )))))... Üstün ırk olmalarına rağmen , (bisim yapamayacağımıs tek şeyi onlar yapıyorlar , ve adına doğum deniyor) , iyi oyun oynayan ve iyi araba kullanan bir hanıma henüs rastlamadım...)))))

şakaaaa))))

not :klavyem bosuk , son harfi basmıyor , yerine mecburen s basıyorum ,

sevgiyle kalın....

10 Eylül 2012, 19.18

Daha önce kelimeyun oynayan bir kaç arkadaş burada blog yazmışlardı. Profillerine baktığımda kelimeyun oynadıklarını görmüş ve "keşke hep kelime oynayan üyeler blog yazsa" diye düşünmüştüm. Çünkü sizler hakikaten kelimelerle çok güzel oynuyorsunuz. 

Bu blog çok güzel ve özendirici olmuş. Emeğinize sağlık..



10 Eylül 2012, 21.04

kelimeyun oyuncularındaki saygılı hal en çok dikkatimi çeken şeydir. istisnalar illaki vardır...

11 Eylül 2012, 10.54
Gazap, ne  güzel tariflemişsin oyunu; scrabble  en sevdiğim oyundur benim, ama oyuncu bulmak zor sanal dışında,  kim puanları hesaplayacak; tek tek yaz topla,kelime güncel mi, genel geçer mi?  sürekli tartış dur, offf bu iş yorucu, sıkılırım ben... :)) Sanal alem bana bu kolaylıkları sağlıyor ama keşke torbadan çaktırmadan istediğim harfi çekme şansını da tanısa, hahahah !!! o zaman ne bonuslar yazarım ;)                                                                                                      emeğine sağlık arkadaşım
11 Eylül 2012, 15.19
dilbilgesi arkadaşıma katılıyorum ancak reelde oynanan oyunların tadı başka yine de. Her şeyden önce gerçek dostluk ve iletişim söz konusu.. Keşke yılda bir kez bir yerde toplanıp scrabble turnuvası yapsak, ne kadar ütopik bir istek değil mi? (Es_yalnız_ca)
17 Eylül 2012, 15.16
Kah gülerek kah şaşırarak okuduğum güzel yorumlarınıza teşekkür ediyorum.
Sevgi ve saygılarımla...
02 Kasım 2012, 15.48

TEBRİKLERRRRR!!!!!!!!!!!!!!!!!

ÜZÜM HANIM

 

22 Kasım 2013, 09.54
Kelime ve bilgi dağarcığını genişletmeye katkı sağlayan bir oyun olarak görüyorum ben de. Eskiden, televizyonun denen siyah sihirli kutunun hayatımıza girip bizi esir almadığı, bilgisayarın adının bile telaffuz edilmediği zamanlarda, öğrenciler okulda boş derslerde, teneffüsler, kardeşler, komşu çocukları evlerde İSİM ŞEHİR NEHİR oyunu oynardı. Bu sadece bir oyundan ibaret değildi. Haritalar açılır, kimsenin aklına getiremeyeceği şehirler, dağalr nehirler bulunmaya çalışılırdı. İsimlerin anlamı, nehirlerin, dağların coğrafik fizki durumları hakkında yorumalr yapılarak bilgilenilir, bilgi tazelenirdi. Kelime oyunu bana hep o oyunları çağrıstırmaktadır. 
Bir tek özelliğini sevmıyorum. Özellikle büyük sözlükte iki sessiz harfi yanyana getir sözcük oluyor. Aslında yazan da anımsamıyor anlamını ama ezberinde kalmış, ya da şansa ...
Bir oyun bu kadar sempati uyandıracak şekilde anlatılabılırdı. Tebrıkler
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın