gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

KOKU ÜZERİNE....

30 Ekim 2012, 17.04
A- A+
Nezleyim hafiften üzerinize afiyet… Nezle olmanın en dayanılmaz tarafı insanın koku hassasiyetinin geçici olarak sekteye uğraması sanırım. Düşündüm de; nezle iken yediğimizden içtiğimizden zevk alamayışımızın sebebi belki de koku alamayışımızdır. Oysa ne kokular var hayatta….

Sevdanın kokusu… 

Fallar açtığımız papatyanın, hanımelinin, zambağın, leylağın, henüz tam açmamış gonca zambağın kokusu sevdamızın üzerine bir ömür sinmez mi?

Bebek kokusu…

Henüz kirlenmemiş olduklarında mı yoksa Allah’ın verdiği bir lütuf mu bilmiyorum… Bebek kokusunu sevmeyen var mıdır acaba? Bir bebeğin başını her göğsüme gömdüğümde; anamın neden başını boynuma gömerek uzun uzun nefesler çekip bir yandan da “ Benim cennet kokulum!” dediğini daha iyi anlıyorum. Ve o günleri çok ama çok özlüyorum…

Ana kokusu…

Haram kılınanın görememesi için; anamın o sırma saçlarına perde olan eşarbının kokusu… Fazla söze hacet kaldı mı?

Cami kokusu…

Küçükken Ramazan ayında haylazlık için gittiğimiz camilerin kokusu bize ayrı bir diyara gittiğimizi ikazı değil miydi? Kandil gecelerinde okutulan mevlitlerde dağıtılan gül suyu içimizi de temizlemez mi? Evetttt.. Gül kokusu….O en son…

Yağmurun kokusu…

Bizi ansızın yakalayan kırkikindinin ortaya çıkardığı toprağın, yağmurla daha da netleşen yeşil çimlerin, çiçeklerin kokusu üzerimize bazen hüznü bazen de mutluluğu yüklemez mi?

Kitap kokusu… 

Üzerine sahaf kokusu sinmiş bir şiir kitabı okudunuz mu hiç? O kokuyu içinize çekmediniz mi hala? Ve siz bu kokuya dalmış iken dışarıdan gelen bir arkadaşınız bir palto dolusu soğuk hava kokusunu size getirmedi mi? Yazık…

Kar kokusu… 

Soğuk bir gecenin sabahında, buğulanmış camlarımızda içimize sinmiş bir halde buluruz kar kokusunu. Ve kar kokusu gri gökyüzünün gecelerini ve gündüzlerini dolduran kömürün, isin o berbat kokusuna son vermez mi?

Ekmeğin kokusu…

Fırından yeni alınmış bir ekmeğin ya da pidenin kokusu oruçlu iken insanın nefsini sınamasının en zor aşaması olmamış mıdır her zaman?

Yanık kokusu…

Mantar tabancasıyla patlattığımız mantarların, duvara sürte sürte zevklendiğimiz çatapatların o yanık kokusunu hatırlayabildiniz mi?

Pazar kokusu…

Mevsimler değiştikçe pazarlarımızın kokusu da değişmez mi? Şimdilerde ıspanak, pırasa, bal kabağı, mandalina kokan pazarlarımız gün gelecek taze fasulye, biber, salatalık ve çilek kokmayacak mı?

Kahve kokusu...

Her kahvenin değil, o çakma kahvelerin hiç değil... Türk kahvesinin o eşsiz kokusu...

Sabah kokusu…

Gün yeni ağarmışken, kuşlar yavaş yavaş şakımaya başlamadan hemen önce bir rüzgarla gelen ve içinizi okşayan o koku; sizi en çok neye yaklaştırıyor hiç düşündünüz mü? Bir düşünün bence…

Çocukluk kokuları…

Her seferinde boğazımıza takılan ama yemekten hiç vazgeçmediğimiz o toz leblebinin kokusunu hatırladınız mı? Ya nefesimiz yetmese dahi inatla şişirdiğimiz balonların kokusunu hatırladınız mı? Uçurtma yaparken kullandığımız kağıdın ve uhunun kokusuna ne demeli? Yeni alınan bir bayramlığın kokusunu içinize çekmeyeli kaç zaman geçti?

Temizlik kokusu…

Henüz badana yapılmış, zemini defalarca yıkanmış ve bezle ovulmuş bir evin veya ipten yeni alınmış olan bir çamaşırın kokusuna kim hayır diyebilir ki?

Gül kokusu…

Biliyorum… Yazmaya kelamım yetmez… Ama deneyeceğim… Tüm varlıklar içerisinde en çok ve belki de en güzel koku çiçeklere aittir. Çiçeklerden de güle… Gül neyi temsil eder? İnsana neyi hatırlatır? Bazılarımız için neyi hatırlattığı malumdur. Gül illaki O’nu hatırlatır… İşte o sebeptendir ki gülü koklamadan önce salavat getirmek lazım değil midir?

Not : 1) Allah her hastalık karşısında kulunun günahlarından ya bazılarını silermiş ya da makamını yükseltirmiş. Rivayete göre nezle hariç. Çünkü nezle halinde insanın genzi temizlendiği için nezlenin kendisi şifaymış.

2) Aslında pastırma kokusunu da ( Kayserili olmam sebebiyle ) yazacaktım ama genel ahengi bozabileceği gerekçesiyle es geçtim::)

3) Yapmur kokusu yerine toprak kokusu tercih edilebilirdi. Ancak bu blogu yazan şahıs yağmur kokusu demeyi tercih etti...

Şahsa Özel Not : Saç bandananda ki kokun vesile oldu bu bloga...

İki Dünya Saadeti Dileklerimle....TuRK...





YORUMLAR


Henüz yorum yapılmamış :( Yazık ama blog sahibi senin yorumunu bekliyor olabilir

Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın