gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

DOKUNULMAZIMSIN...

19 Kasım 2012, 19.44
A- A+

  Bugün  gazetelere göz  gezdirirken  okuduğum   başlığı küçük  bir haber beni çok etkiledi ve  mutlu  etti.Hayata  bakışım paralelinde içimi  titreten  ve  beni mutlu eden   bu haber  dilerim sizlerin yüreğinden de  benzer  karşılıkları görür.

  Paylaşımımda siyaset yok, laf  sokmak  yada ima da  yok.Belki de   taşıdığımız asil kanın  farkındalığına  sadece  titreşim yollamak  amacım.Bu gün birkez daha gurur  duydum  Atalarımızla...   Bugün kalpazan!! torunu  olmaktan  onur  duydum, yüzüm kızarmadan.

  Başlık: Cumhuriyet tarihinin   ilk  sahte  parası.

   İçerik :

  Çanakkale  savaşı sırasında Asteğmen  Mehmet Muzaffer , askeri kamyonlara   lastik almak için  İstanbul'a  gelir,  Karaköy'de  istediklerini bulur  ve satıcı  tüccar  ile anlaşır. Para  bulmak için  Erkan-ı Harbiye'nin yolunu tutar.Ama  orada  yarbaydan'' biz  askerlere postal alacak para bulamıyoruz''  cevabıyla karşılaşınca, o  gece  sabaha  kadar uğraşıp;  çini mürekkeple sahte bir  100lük banknot  hazırlar . Sabahın erken saatlerinde lastikler gemiye yüklenir.Paranın  sahte olduğunu anlamayan  tüccar, gemi yol  aldıktan  sonra parayı bozdurmak isteyince,sahte olduğu  anlaşılır banknotun.

   Fotoğraf yükleniyor  İşte  el  yapımı o  para.

 
  O dönem gerçek paraların üzerinde yazan
  "Bedeli Dersaadet'te altın olarak tesviye olunacaktır  '' ibaresini  değiştirip  "Bedeli Çanakkale'de şehitlerin kanı ile ödenecektir"   diye  yazmışır  paranın üzerine  Asteğmen  Mehmet  Muzaffer.

 İzninizle  ''  Adalet mülkün temelidir''  ibaresini,hikayedeki  sebeb ve  sonuç  nedeniyle   ''Asalet (asillik) Türk'ün  her halidir ''   diye  kendi içimde  değiştirerek   şükranlarımı  sunmak istiyorum tüm  Mehmet Muzaffer'lere...

  Hikayede ki  Mutlu Son'dur , bugün beni  mutlu eden...

 Herkese Mutluluklar     diliyorum, fazlasıyla....

YORUMLAR

19 Kasım 2012, 22.22
ve bu para padişah tarafından altın karşılığı alınarak özel bir kutuda muhafaza edilmiştir.Ellerine sağlık arkadaşım.Asla unutulmaması gereken bir dönem ve güzel yürekli insanlarımıızn güzel anısına ...Tebrikler...
19 Kasım 2012, 22.28
Gerçekten benim de içimi titretti yazdıkların beymen. Ne hikayeler var onurlu mücadele yolunda bilmediğimiz kimbilir.
Nur içinde yatsın, yatsınlar hepsi o kahramanların. O nasıl bir zekadır, o nasıl bir sabırdır elle o parayı hazırlamak öyle, resmi büyütüp baktım da tüylerim diken diken oldu. Hele o ibare;
 "Bedeli Çanakkale'de şehitlerin kanı ile ödenecektir"  
Çok çok teşekkürler bu anlamlı yazıyı bize yazdığın için, sevgiler.
19 Kasım 2012, 22.59
   Eline sağlık beymen. Bu konu, yanlış hatırlamıyorsam, bir reklam filminde kullanılmıştı. O zamanda çok etkilenmiştim. Teşekkürler beymen...
19 Kasım 2012, 23.10
ruhun şad olsun ASTEĞMEN MEHMET MUZAFFER
19 Kasım 2012, 23.41
size minnettarız atalarımız ve şehitlerimiz ruhunuz şad olsunn
19 Kasım 2012, 23.45
   Yeni dikkat ettim de senin hiç bir yazına yorum yapmamışım, beğenilerimi, düşüncelerimi belirtmemişim hiç. Ya da herhangi bir eleştiride bulunmamışım. Üstelik ilgimi çektiği halde yapmamışım bunları. 
Susuyor işte insan bazen, uzaktan bakıyor, sanki uzaktan seyretmek daha güzelmiş gibi hiç bozmadan. Senin bazı yazıların da böyle hissettirdi bana tıpkı diğer başkalarının yazılar gibi.
   Bu gerçek hikayeyi hangi hocamız anlatmıştı -üstünde çok durmuştu-, deliler gibi hocamın adını hatırlamaya çalışıyorum, ne işe yarayacaksa hatırlamak -En azından anmış olacaktım adını-, hatırlayamadım ne yazık, hecelerden bozma bir hatır ile de isim vermek yakışık kalmazdı... Konu Çanakkale Savaşı olunca, sahte para olayı ile Asteğmen  Mehmet Muzaffer hiç es geçilmezdi bizim zamanımızda... 
Tarih bana böyle sevdirildi adını hatırlayamadığım pek değerli hocam tarafından. Ne üzücüdür ki erken kaybettik onu, gideni aratan ezberci gelenlerle tıkandım tarihin bir köşesinde o zamanlar. Şimdiki sistemi bilmiyorum ayrıntıların üzerinde ne kadar duruyorlardır diye. Keşke imkanları olsa da daha fazlasını yapabilseler can_ı gönülden. Belki de yapıyorlardır, dedim ya bilmiyorum.
...
   Tarafsız gazetelerin de onur veren tarihimizden incileri tek tek alıp yayınlaması ne güzel bir anma olmuş gerçekten. Köşe yazarların fazlalığı kadar "Tarih köşesi" olsa ne güzel olurdu sanki. Hergün yeni bir hatırlayış. Sadece tarafsız gazetelerden değil, yerel ve özel gazetelerin tümünden beklentim bu. Çok geç olmadan... 
Gazetelerden sonra, şahsına da teşekkürü borç biliyorum bu hoş hatırlatma için.
20 Kasım 2012, 06.09

Merhaba beymen ;

Yazının içeriğine şöyle bir baktıgımda sanırım sende benim gibi antika adamsın demekten başka birşey gelmiyor içimden : ) Herhalde buda bizlerin model farkımızdan olsa gerek diye düşünüyorum.Hani demişlerya ne varsa eskilerde var zaman su gibi akıp geçsede bizler zamanın ritmine yeni jenarosyon'lara bir şekilde ayak uydurmak zorunda kalıyoruz işte senin bu yazında gözler önüne serdğin gibi.Belkide tozlanmış yada tozlanmaya yüz tutmuş eskilere dair ufak bir anımsatma yapmış olman gayet hoş ve güzeldi.

Keşke geçmişimizi unutmamış olsak ve geçmişimizden günümüze neleri getirebildiğimizi bir kere daha düşünebilsek..

Eski toprak'lar geçmişi ile yüzleşmesini her daim bilir, yeni kuşaklar ise herzaman geleceğin hayalini kurarak ömrünü tüketir..

Nedim S.

Emeğine sağlık..

Saygılar..

20 Kasım 2012, 12.07
emeğinize sağlık  çok duygulandım  sevgiler
20 Kasım 2012, 14.22
Zaferler, kıvrak zekalar sonucu da kazanabiliyor..Çanakkale zaferi herşeye rağmen hem meydanlardada,  hemde zekayla kazanılmış, kurtuluş savaşnaı yol açan büyük bir zaferdir.
Teşekkürler Beymen...
20 Kasım 2012, 20.49
diyecek soz bulamiyorum gercekten  onur duyuyorum  bu vatanin bir bireyi olmaktan atalarimizin zekasi, yuregi, cesareti, tarihe tarih yazmalari  daha cok sey  sayende  yine biize bu devleti armagan eden  atamiz ve silah arkadaslarina bir kez daha rahmet  diliyorum onlarin tek tirnagi kadar dahi cesaretimiz olsa damarlarimizda bir damla dahi kan olsa daha nice tarih yazicak milletiz demektir , hangi miletin aklina gelir boylesi bir  hareket heleki sehitlerimizin kaniyla odenecektir demek. varmidir  biz kadar sansli bir millet acaba? ben kendimi cok sansli hissediyor ve onur duyuuyorum  gecmisimizdeki buyuklerimizden hepsinden.  yuregine saglik beymen.    bende eskiyi cok sever ve deger veririm cocukken iki adet bozuk para bulmustum osmanli motifleri iceren 10ve20 kurus sanirim 1327 tarihi tasiyor hala sakliyorum baktikca kimlerin elinden gectigi kimlerin ihtiyaclarini karsiladigi, acaba kimin cebinden dusmusde  ben bulmusum diyerek dusunmekten alamiyorum kendimi  :).
20 Kasım 2012, 20.59
peki ya  bütün yurtta  seferberlik ilan  edilmiş,  fakir   perişan anadolu  halkı,  vatan için  canından   başka elinde  avucunda ne  varsa çanakkale  ye   akıttığı  bu savaşta , o  lastiklerin para  karşılığında  alınmak zorundalığı  sizi  düşündürmedimi hiç?...  O tüccar    tahmin edileceği üzere  bir  yahudi  değil de  bir türk  olsaydı  acaba ona da bu ''üçkağıt''  ı  hazırlama gereği  duyulacak mıydı?  yoksa  vatana  feda olsun  deyip  o  lastikleri  ücretsiz     verecek miydi türk olsaydı o tüccar... velevki  vermeseydi de zorla alınmayacak mıydı?...

  haçlı zulmünden  kurtarmak için yüzbinlercesini  vatan toprağına  kabul ettiğimiz bu milletin  bir  '' ferdi''  diye  kabul  ettiğimiz  kişilerin ,fedakarlığa  sıra  gelince  neden  o zamanlar  kayıtsız kaldıklarını  hiç  düşündünüz mü??

  acaba diyorum, ben bu yazıları yazarken,  Gazza ye kaç bomba  yağdı.. kaç  masum  canından oldu??.. bilmem işte   bunları  düşündüm...
20 Kasım 2012, 23.22
evt gazetede bende okudum ve çok dugulandım işte türk milletinin vatan sevdası ne mutlu bize . paylaşım için ayrıca tşk ediyorum .
21 Kasım 2012, 13.04
http://video.mynet.com/fatih_saglam/kurtulus-savasi-fedakarlik91/

      Fazla söze gerek yok....KISACIK BİR GÖZ ATIN YETER....( Ben bir Türk kadını ; bir ATATÜRK EVLADI olarak  bu görüntülerden onur duydum..)
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın