gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Kendini Anlatamamak

21 Kasım 2012, 16.04
A- A+
Oncelikle blog okuyucularina selamlar ve sevgiler.Blog basligindanda belli oldugu uzere kimsenin aslinda ustunde durmadigi, ama hemen hemen herkesin hayatinda cok buyuk derecede sorunlara yol acan bir konuyu ele almak istedim.Kendimizi anlatamamak, durup dusunelim nelere yol acabilir orneklendirelim, ayrilmak,arkadasligin bitmesi, evliligin bitmesi, dost iken dusman olmak vb.. bir cok ornek siralayabiliriz.Gunluk hayatta birileri ile surekli diyalogtayiz yasamin gerekcesi olarak.Bir muhabbete baslarsiniz selam nasilsiniz dan sonra konusursunuz kelimeler biter tukenir sizde soz bitmistir ama o an farkedersinizki siz ayri telden caliyorsunuzdur karsinizdaki apayri bir telden.Bu duruma cok dusmusumdur, birinin acisina uzuldugumde vah vah yazik dedigimde butun ictenligimle samimiyetimle soyledigim halde hadi ordan dalga gececek baska adam bul gibi, yada birsey kaybettiginde (canli yada cansiz) hayirlisi yada uzulme dedigimde Allah'im sana soyleyende kabahat seklinde bir cok cevaba maruz kalmisimdir.Peki neden benim mi duygularim yok yada karsimdaki insanmi duygusuz caresi cozumu nedir bu durumun.Bazilarimiz diyordur banane ben kendimi kimseye anlatmaya calismam anlayan anlar anlamayan da uzak durur.Kimisi daha cok ozveride bulunur empati kurmaya calisiyorum der gibi sanki. Kimisi ise susma taraftari.Bir sairimiz butun bu dusunduklerimizi tek bir dizede toplamis aslinda "Insanlar hangi dunyaya kulak kesilmisse oburune sagir diyor".Evet sanirim tek gercek bu butun mesele anlamak istemekten geciyor sanirim.Samimisinizdir en suslu en cafcafli kelimeleride secseniz karsinizdaki sizi anlamak istemiyorsa iste o zaman ona gore hem sagir hemde dilsizden farkiniz kalmamistir.Hani derlerya agzinla kus tutsan nafile aynen o hesaba cikar.Peki ama ne olacak neye kadar nereye kadar anlamayacagiz birbirimizi.Hem kendimizi hemde karsimizdakini nereye kadar boslugun icinde birakacagiz.Sozlerim sadece anlasilmayanlara degil bu bir kisir dongu bugun siz baskalari tarafindan anlasilmiyorsaniz illaki sizde birgun baskasini anlamamissinizdir.Nedir bu egomu.. tatminmi... yada gurur mu yada soyle sorayim sizlere egomuz tatminimiz yada gururumuz kaybettigimiz birinden dahami onemli.. hem sizin hemde karsinizdakinin az gayreti cabasi ile cozulebilecek bir sorun yuzunden daha nereye kadar kaybedecegiz kiracagiz yada kirilacagiz.. Blogumu burada  noktalamak istiyorum cunku yine anlasilmamaktan yada yanlis anlasilmaktan korkuyorum :) Toplum olarak su gunlerde en cok ihtiyac duydugumuz sey (anlasilmak) icin az daha cabalayalim..Unutmayalim ki bir insani anlamanin verdigi mutluluk baska hic birseyde yoktur...

YORUMLAR

21 Kasım 2012, 16.22

   Bugün  blogda yaşadığım durumla paralellik arzetmiş yazınız.:)

  Bir  arkadaş;Alıntı bir yazıyı paylaşmış.Bende  nezaketimden direk söylemedim.Hatta  alıntılanmış yazının devamını yorumuma  yazdım, anlasın diye .

  Daha önce alıntı  bir  yazıya   beğenimi dile  getirdiğimde, sağolsun  sevgili  Ataya  tarafından uyarılmıştım.Bende Ataya'yı ve paylaşım sahibini  uyarmak için o  yazıdaki yorumuma   ima  kattım.Gel görki  Ataya  üstüne alınmış:(  Ve  uyanık arkadaşta paylaşımını yoruma  kapamış  tabii.Doğal olarak  yanlışı  anlatamadım.Paylaşımınız  yaşadığım bu konuda  izah fırsatı  verdi bana.Teşekkür ediyorum. 

 Anlatmak  güzeldir, anlaşıldığında...Aklanmak  güzeldir, yanlış anlaşıldığında....

  Emeğinize  Sağlık...

 

21 Kasım 2012, 16.29

İnsanın kendisini anlatmaya soyunması hem çok zor,hem de çok cesurca.Birşeyi net olarak anlatabilmenin ilk şartı objektif olabilmek.Bir insan kendisini anlatırken ne denli objektif olabilir ki?Tam girizgah yaparken bir yanınız savunmaya geçer,haklılığını kanıtlayabilmek adına habire üretim yapar.Savunmayı aştınız diyelim.Bakalım sözkonusu tanımlamaları yapabilecek sözcük dağarcığınız emrinizdemi?Tüm engelleri aştınız,başardınız.iyi de kendinizi en fazla karşınızdakinin anlayabileceği kadar anlatabilirsiniz :)

Dilerim seni DOĞRU anlayan insanlarla muhattap olursun hep..Paylaşımın için teşekkürler.

21 Kasım 2012, 16.45
Gercekten Cok Guzel Bir Konuya Deginmissiniz Sayin Opum..Hepimizin Hayatimizda Surekli Karsilastigi Bir Durum..Bazen Karsidakini Anlayamiyoruz..anlatamiyoruz..Bazende Karsi Taraf Anlamiyor Veya Anlamak istemiyor...Biraz caba sarfetmeliyiz Bu Durum Karsisinda...Emeginize Yureginize Saglik Opum.
21 Kasım 2012, 17.07
Çok güzel bir konuya değindiğiniz için öncelikle teşekkür ediyorum. 
Bütün gamyun üyelerinin okuması gereken bir blog özelliklede  (özel salon opları) okuması gerekli diyorum. 
Reelde bi çok kez yaşıyoruz bu durumla karşılaşmamak mümkün değil en azından kendi adıma söyleyim :) 
Ama gamyunda da çoğu kez karşılaşıyoruz ufak tefek bir oyunda bile birbirimizi anlayamadığımız için çok rahat kırıyoruz, daha ileri gidildiğinde yasakla sonuçlanıyor ve ister istemez eğlenmek için geldiğimiz belki yeni dostluklar kurmak için belkide hoş bir sohbet için ama onuda istemedende olsa birbirimizi yeterince anlatamamaktan yada karşımızdakinin bizi anlamak istememesinden dolayı sorunlar çoğalıyor :( 
Tekrardan teşekkür ediyorum elinize sağlık...!!! 
>>>>>>>>>>>>>>EMEĞE SAYGI <<<<<<<<<<<<<<
21 Kasım 2012, 17.16

Yúregine saglik Come_onn,

Bencede cok gúzel bir konu, herkesin gunluk yasamda karsilastigi durumlar.
Ózelliklede okurken kendimi buldum bu yazdiginda, ben herzaman kendimi dogru bir sekilde ifade edemiyorum, veya anlatamiyorum. Bazenden anlasilmiyorum :)

Bloglarin devamini bekliyorum,

 

21 Kasım 2012, 18.06
Bir nesnenin farklı açılardan fotoğrafının çekilmesi gibi bir şey bu aslında.
Birimiz sol profili anlatırken diğeri sağ tarafta sabit duruyor ise soldan görülen detayları  değerlendirebilmesini bekleyemeyiz. Başka profillerin var olduğunu bilen insana kendimizi ifade etmemiz daha kolay. Çünkü o  anlamadıkça anlamaya çalışacak ve diğer açılardan da değerlendirebilecektir  nesneyi.  Ya  tek bir profilden baska bir görünüş olduğunu kavrayamayanlar?

Ben de sizler gibi güncel hayatımda bu sıkıntıları yaşıyorum aslında. Kendimi ifade etmek için ne kadar caba harcasam bir o kadar anlaşılmaz olduğumu hissettiğim çok zamanlar olmuştur.

Sanıyorum empati burada devreye giriyor.. Biz kendimizce düşüncelerimizi en iyi şekilde ifade etmek için olağan üstü bir çaba harcarken acaba karşımızdaki kişinin bizi en iyi anlayabileceği şeklin  hangisi  olduğunu düşünebiliyor muyuz?
Bazen seçtiğimiz yöntemlerde daha salaş daha basit ifadeler,  özenle seçilmişlere göre daha etkili olabiliyor..
Harika paylaşım için teşekkürler...

21 Kasım 2012, 18.42

    Anlaşılmamak içerikli yazılı paylaşımınızı,  bende yorumumla  görsel hala getirmiş oldum  en   sakarından:) Çünkü  Ataya; yorumumdaki  bahse  konuyu üstüne  alınmamış, bilakis  oda   farkındalığını ima  etmiş  ama  ben yanlış anlamışım :)))))

    Paylaşımınıza iyi bir örnek oldum galiba :)

 

21 Kasım 2012, 18.54
Tebrik ederim Come çok süper olmuş,emeğine sağlık.
21 Kasım 2012, 19.09
Come_Onn, korkarım ki yine anlatamadın, çünkü ben bu yazıdan hiç bir şey anlamadım :))
21 Kasım 2012, 19.17
Basta gmsnn opum, xsokeli opum ve huysuz kanarya opum ayrica diger yorum yapan ve okuyan arkadaslarima tesekkurler ama burda devreye girip kucuk captada olsa bir satasma yapayim :P gmsnn opum amaci zaten ne soylenirse soylensin anlamak istenilmedikce anlasilmayacagimizi anlatmakti sanirim az karisik oldu eh buda Come_Onn farkli olsun karisik hatta karma karisik bir insanim :P
21 Kasım 2012, 19.18
Ben paylaşıma canlı örnek olarak verildiğimden çok haklısınız demek için geldim. Yazınız öyle bir zamanlamayla girdi ki yayına, çırpınıp durdum beni beymen anlasın diye :))) Ama bir gerçek var ki yazan ikimizi de anladı beymen bence. 
Biz anlatamadığımızı, anlaşılmadığımızı sandık boş yere demek ki.
Dilimizin altındaki baklayı çıkarmadan anlamayacak ama kimse, anlatıyorum günah benden gitti;
Ben, genellikle alıntı diyemeyeceğim , aslında netten çalınmış bir yazı görünce direkt söyleyemem utandırmak gibi gelir işte neyse, bu benim huyum. Bugün de öyle bir yazıya yorum yazdım, yazdım ki yazan hissetsin, ekleme yapsın. Beymen, daha önce böyle bir paylaşımımız oldu diye sağolsun beni uyardı mesajla:)) oysa ben biliyordum:) Ama O benim bildiğimi anlamadı.  Bir de üstüne üstlük alındığımı sanmış:)
 Bence bu verdiğim örnekler işi daha da anlaşılmaz yaptı beymen, arap saçı durumu bu demek işte.
Yarın Pis7 Adliyesinin önünde buluşalım, Hakim Bey e anlatalım durumu, çözer biliyorum:)
Şarkı da hazırladım mıy kem, mıyır küm okucam;
Şikayetim var cümle yasaktaaaaan
Yazsan olmuyor yazmasan olmaaaaz
Kaleme tedbir koma tek durmaaaaaz
Şikayetim var cümle yasaktaaaan
Dillerimi hakim bey bağlasan durmazz




21 Kasım 2012, 20.03
İnsanın kendini birilerine anlatabilmesi için önce o birilerini anlaması gerekir.
Karşımızdakilerin ne dediğini anlamaya çalışmadan direk kendimize dönersek sadece kendimizi anlatabilmeyi düşünürsek çokkkkk düşünürüz geçmiş ola.
Diyelim ki kaygılı bir yapımız var hep tetikte kalmamıza neden olanda bir durumumuz var birde ön yargılarımız var tek düşündüğümüzde sadece zarar görmemek ise tabi ki anlatamayız kendimizi  anlatsak da kim dinler ki bizi anlayan bile sırtını döner gider.
Sadece kendi penceremizden bakarsak kendimizi anlatamayız.
Hele hele karşımızdakinin A dediğine ısrarla B dedin diye bakarsak diğer ihtimali bir an bile aklımıza getirmezsek boşuna konuşmuş oluruz.
Kaygı korku insanın yanlış anlaşılmasına ve kendini anlatamamasına neden olan sebeplerden sadece ikisidir.
Anlatabildim mi acaba.
21 Kasım 2012, 22.16
gmsnn kendini taklit ettiriyor bana aynı yorumu yazacaktım ki yorumlara baktım . katılmaktan başka yol kalmadı bana doğal olarak))))
21 Kasım 2012, 22.26

Aslında anlaşılmamak değilde.Bir korku ,önyargı oluyor;Anlaşılmazsam,ya anlatamazsam,ya anlamassa karşımızdaki ? ve bu da insanı bil hayli uzaklaştırıyor insanlardan.Sessizliğine gömüyor çoğu zaman..
İnsanlar "benci" tavrındadır kimi zaman.Anlatır,anlatır..Sayar sayar söylenir.Karşısındaki dinler dinlemeye fakat dönüp karşısındakini dinlemeye kalktığı an bazen başlarız bu ne ya bu dertmi gibisinden..Dinlemek bile istemeyiz.Onun derdi de dert,onun üzüntüsüde üzüntü demeyiz çoğu zaman hep benci tavrımız yüzünden.Bu yüzdende uzaklaşırız. Bazı insanlar ise kendini ifade etmekte çok güçlük yaşar.İçinde kalır söylemek istedikleri söyleyemez, buda yanlış anlaşılmasına sebeb olur.Bilemeyizki ne yaşıyor,ne yaşadı bilemeyiz.Empati yapın bir kerede onların yerine kendinizi koyun :;) Herkes kendi dünyasında..) Bir şairin sözü ile son buldurayım yorumuma :)


"İnsanlar Hangi Dünyaya Kulak Kesilmişse Öbürüne sağır"


21 Kasım 2012, 23.06
Anlatamam derdimi dertsiz insana
Dert çekmeyen dert kıymetin bilemez
Derdim bana derman imiş bilmedim
Hiçbir zaman gül dikensiz olamaz

Gülü yetiştir dikenli çalı
Arı her çiçekten yapıyor balı
Kişi sabır ile bulur kemali
Sabretmeyen maksudunu bulamaz


alıntı bir türkü sözüyeyle katkı vermek istedimsağlıcakla kalınkacaq
21 Kasım 2012, 23.15
Baya baya uzun cevaplar yazılmış. 
21 Kasım 2012, 23.29

  Haklısın   siyahorkide..  :))  Ataya    dedi..  Beymen B...  Çözüm için Cebren'e   gitmeye karar vermiştik ki, adı  yetti.  C  şıkkında  karar  kıldık:))

  Aslına bakarsanız  hepinizi  anlıyorum ben :)))

22 Kasım 2012, 00.29
Come_Onn yazını hala anlamadım ama yorumun bana resmi törenleri andırdı :)
Sayın valim, sayın garnizon komutanım, sayın ilçe emniyet müdürü yardımcısı vekilim, sayın il milli eğitim müdürüm ve sayın konuklar..... :))
22 Kasım 2012, 00.34
Gmsnn opum bende sizi seviyorum :))) (Abi olarak yanlis anlasilmasin :D ))
22 Kasım 2012, 00.45

Acaba   anlamakmi?  Anlatabilmek mi?     Siyah  örkidenin  anlatmak  istediği    gibi..  birisi  anlatır   karşısındaki  kişinin   anlama  kabiliyeti  yoktur  anlayamaz.   Birisi  tam  anlatamaz   ama   karşısındaki  kişinin anlama   kabiliyeti iyi   olduğu   için   ne  demek  istediğini anlar.   Karmakarışık  bir  durum J)   her hangi  bir  taraf   iyi  diğer   taraf   kötü   olursa    yinede az  çok  bir  anlaşılma  olur.    Ama  her  iki  tarafta  da    olumsuzluk olduğunda   gelde  işin  içinden  çık   çıkabilirsenJ 

 Bu  konuya uygun  bir  örnek vermek  istiyorum.  Okulda  okuduğum zaman  matematik  öğretmenimiz anlatırdı   kimse  bişi anlamazdı.   Ne  zamanki   başka  bir  öğretmen  geldi   herkes  birşeyler  anlamaya   başladı.   Burada  öğretmeni  kötülemek  gibi  bir  amacım yok.demekki   herkes  bir  olmuyor.  Anlatmak   kadar    anlamanında   önemli  olduğunu  vurgulamak  istiyorum.  Sınıfımızda önceki  öğretmeniğmizin   anlattığı  dersi  anlayan  az da  olsa arkadaşlarımızda  vardı.  Demekki  onların  anlama  kabiliyeti  en  üst  seviyelerdeydi…


  Bu  konuya  uygun  bir  fıkra  anlatıp  biracık  gülelim….köyün birinde  yaşlı atları    köylülere satan   bir  şebeke  var.köylüler   atların  yaşlı   olduklarını  anlayamıyorlar.   Sadece bir  kişi  durumun  farkında…köylüleri  uyarmak  istiyor  ama  satıcılar  kalabalık  dayak  yemekten  korkuyor. Ben  bu  durumu   köylülere   nasıl ANLATIRIM   diye   düşünürken  bir  kurnazlık aklına  geliyor.  Atın  kulağına  birşeyler  fısıldıyor.kendi  kulağını ata  yanştırıyor.satıcıların  bir  tanesi  bunu  görüyor.arkadaş  sen  napiyorsun  diyor.adam  sakin  bir  şekilde  atla  konuşuyorum  diye  cevap  veriyor.satıcı:  yapma  yaa  ne  konuştun atla  anlat  hele  diyor.adam  cevap  veriyor…ata  dedimki   EYY  RUHUMUN  RUHU…TANIRMISIN  HAZRETİ   NUHU. At  bana  şöyle  cevap  verdi…SIRRIMI  BELLİ  ETME  ALEME….NE  YÜKLER  TAŞIMIŞIM   HAZRETİ  ADEMEJ))  köylüler  ademe  yük  taşıyan  bir  atın   ne  kadar  yaşlı  bir at  olduğunun  farkına  varıyorlar  J)) bu  konunun  yazarına  teşekkürler:)

dip not:  GMSNN  fıkrayı anlamadıysan  hiç  önemi yok  ben  senin için  50  kere  anlatırm.  sorun  değil  :)))))

                                                                                           ASI_KES27 Hayal   gemisinin  kaptanı:)

Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın