gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Yorumcu Tipolojisi

01 Ocak 2013, 03.16
A- A+

Uzun bir süredir blog takip ediyorum. Bazen blogları bile okumadan direkt yorumlara geçtiğim bile oluyor. Hatta aynı blogu tekrar tekrar tıklıyorum, yeni yorumları okumak için. Yani blogunuzda fazla tıklanma varsa nedeni ben olabilirim:D Blog yazarlarından çok, yorumcuların yorumları dikkatimi çekiyor. Blogu okumuş anlamış yorumcunun hali bir başka oluyor. Ben anladım bunu:)) Altta ne kadar anladığım yazıyor;)


Sağlıkçılar.
Bunlar genelde gördükleri her bloga zıplayan, okumaya bile gerek görmeden, hemen sayfayı aşağı çekip yorum kutusuna, eline, yüreğine, gönlüne, dalağına, böbreğine, kalemine, klavyene sağlık diyenler. Şükür bizim site de bunlardan heçç yok dimi:) Bunlar genelde forumlara takılıp, gördükleri her yemek tarifinin altına yazanlardır diyorum. (tırsma smiley)

Zekaya ortak olanlar:
Bakarlar ki, biri çok zekice bir blog yazmış. Hemen kendi zekalarını konuşturmaya çalışıp o yazıya ve yazara zekada ortak olmaya çalışanlardır. Sonrasında ilk tartışmada çuvallayınca bir daha görünmemek üzere yok olurlar. Haaa giderken de "ya hu ben de sizi bir şey sanmıştım, meğer hepiniz cahilmişsiniz, yazıklar olsun, aha ben gidiyom, nalet olsun size" deyip, tozu dumana katanlardır. Aslında bir tarafa gitmezler. (Nick değişirken yakalanma smileyi)

Saygılı-Sevgili olanlar:
Yoruma başlar başlamaz, sayın ya da sevgili sözcüğüyle başlayanlardır. Hitabet gücü yüksekmiş gibi durup, ağzına geleni, hakaretin binbir türlüsünü kibarca söyler, önce katrana sonra da tavuk suyuna bulayıp boğaz köprüsünden atmadıkları kalır. Peşinden de saygılar-sevgiler kelimesiyle bitirenlerdir.

Bilimciler:
Bunları tanımak çok kolaydır. Bilimsel bir kaç terim öğrenmişlerdir ve o terimleri kullanabilecekleri bir alan ararlar. Bilimi, teknolojiyi internetten takip ederler genelde. Bir yerlerden duydukları ama anlamını bilmediklerini kelimeyi aramak için google amcadan yardım alırlar. Ve sanki donanımlıymış gibi yeniden piyasaya çıkarlar.

Güncüler:
Valla aslında buraya uygun bir kelime değildi ama yerine kelime bulan varsa gelsin beriye:) Efenim bunlar genelde blog yazanlara yorum yazanlar ve kendileri de blog yazdığında aynı kişiden yorum bekleyenlerdir. Ben gittim sıra onda hesabı. Hani kadınların günleri vardır; altın, para vs. Onlara benzetiyorum bunların halceğizlerini:)) Olurda diğeri bunun bloguna uğramazsa, bir kaç blog sonra, bu da onun bloguna sümüğünü bile atmaz:))

Şairler:
Genelde yorumlarda verecek bir cevap bulamadıklarında şiir ya da atasözlerine sığınanlardır.

Azar, azar yazan
Aza, aza yazan
Az, az yazan
Az yazan yazar
Yazan yazar
Yazamayan yazar
Şiirden çok tekerlemeye benzedi bu da.

Yandaşlar:
Efenim bunlarda genelde kendi arkadaşları ne yazsa (içeriği önemli değil) alkışlayan, ama sevmedikleri biri ona benzer bir yazı yazsa hemen hatasını bulup ortaya çıkaran, kanıtlar, belgeler sunan tiplerdir. (Hıhhh nasıl çıkardım hatasını ama hahayyttt smileyi)

Sataşanlar:
Hiç bir nedeni olmadığı halde ona buna sataşanlardır. Onlarda böyle rahatlıyor ne yapsın fukaralar.

Büyük harfçiler:
ONLAR HAKKINDA ÇOK BİŞEY SÖYLEMEYE GEREK YOK. İŞTE BÖYLE YAZIYI GÖZÜNÜZÜN İÇİNE SOKUP, ANLAMA YETİNİZİN ÜZERİNDE TEPİNENLERDİR:))

Felsefeciler: (yazarlar için)
Yazdıkları yazıyı birilerinin anlamasına gerek yoktur. Bol kelimelerle uzun cümleler kuran, cümlenin başıyla sonunu genelde denk getiremeyen, azcık bunalım takılan tipler. Fazla yorum almaz blogları. Kimse anlamadığı için olabilir mi?:)) Belki de onlar anlaşılmayı sevmiyorlardır

Tıkçılar: (yazarlara için)
Bunlar kısa yoldan f5 yardımlı bir tık' ı kâr sayanlardır.
Gerçi bunları zararlı olarak görmemek lazım. Sadece kendi yazısını kendi tıklayarak, işlerin TIKırında gittiğini sanan yazarlardır..


Son olarak bir rica; benim yazımı öyle gerekli gereksiz yere tıklamayın emi:( Vakit bulursam ben bir ara girip kendi yazımı kendim bizzat tıklarım:)))



Gerisi size kalmış:D


YORUMLAR

01 Ocak 2013, 15.08
Çok beğendim.
Harika bir gözlem ürünü, özenle seçilmiş, yerlerine sağlam oturmuş sözcükler, düzenli bir akış, göz yormayan sayfa düzeni var.
E pek de eğlenceli olmuş, daha ne olsun?

Her ne kadar, bazı cümlelerde hafiften"Aaa bak bana benziyor sanki!" dediysem de bir eksik var ama; -kendim için olan kategori:)- hani nerede Gevezeler ya da Ağzı Kalabalıklar gurubu? Ekleyim izninle:
Bunlar (pP) genellikle upuzun yazarlar, meramını anlatamamış olma paranoyaları vardır, ıcığına cıcığına kadar açıklamaya debelenirler. Buna karşın sık sık, yine, yeni, yeniden yanlış anlaşıldıklarını düşünüp haydiiii sil baştan yaparlar.:)

Yorum adı verilen kısımda sıkça bulunanlardan olunca ilgi çekmesi çok doğal tarafımdan.
Şiir, tekerleme,adı her neyse çok hoştu.

"eline, yüreğine, gönlüne, dalağına, böbreğine, kalemine, klavyene sağlık" :)
Sevgiler.(p):)
01 Ocak 2013, 16.42
HARİKA VE DOYURUCU BİR YAZI OKUDUM.TEŞEKKÜRLER...
01 Ocak 2013, 18.00
Bunlar kısa yoldan f5 yardımlı bir tık' ı kâr sayanlardır.
Gerçi bunları zararlı olarak görmemek lazım. Sadece kendi yazısını kendi tıklayarak, işlerin TIKırında gittiğini sanan yazarlardır..
01 Ocak 2013, 18.09
Dar ve etnosantrik açıdan bakılarak oluşturulmuş bir paradigma örneği sunan yazıda yer yer bir çeşit kendine yontan atıf hatası sezdim. (bilimsel bakış)

Farklılıklarımızdan kaçmanın bir yoludur sınıflandırma aynılaştırma.Bu bağlamda başka gruptakiler aynıyken biz nerde olursak olalım  farklıyızdır. Mühim olan sormaktır (felsefi bakış)

Bir yorumcu tiplerimiz eksitki tam oldu.Önce kendini bir gruba sok da öyle sınıflandır milleti.Tencere dibin kara seninki benden kara.(sataşan bakış)

Acep bu blog ne kadar kalır portalda
Bu kış yine susuzdu portakallar da
Ölünce hepimizin kapanacak açık portlarımız da
Pamuk şekeri yiyene kadar sevdiğim doğrudur..(şairane bakış)

...
...




01 Ocak 2013, 18.45
Horoz'a sormuşlar; yumurta mı tavuktan çıkar, tavuk mu yumurtadan diye. O' da ben işimi.... yaparım polemiğe girmem demiş. Anlatabildim mi bilge:)) Yorum yapan herkesi sevgiyle kucaklıyorum smile Resmi
01 Ocak 2013, 19.44
"Falancanın söylediklerine aynen katılıyorum" diyen bir grup var. Onlardan bahsetmemişsin köyün delisi.
"Hazır lop"çu bakış olsun bu grubun adı da .
"Bilgegüneş'in söylediklerine aynen katılıyorum" :)
01 Ocak 2013, 19.55
Yazdığım yazılardan daha fazladır yorumla bloga eklendiğim. Tam da benim yazacağım konuyu anlatan bir yazı yazılmışsa, yazmaktan vazgeçer oraya yazarım yorum olarak. Yazılmış konuya ve de yazana saygıdan.
Baktım da maddeleştirdiklerinize;

- Orana-burana sağlık dediğim yok ama çok sevdiğim yazılara Türkçe'nin en güzel deyimi olan ellerine sağlık derim. O madde bana uyuyor yani:)

- Zeka kokan bir yazı beni hep çekmiştir, zekice atışmaları da esprili bulurum, yaparım da. Bu da uyuyor:)

- Saygılı- Sevgili diye başlayan yorumcular genelde dediklerinizi yapmazlar. Ağzına gelen hakaretin bin türlüsünü yapanlara zaten izin verilmez, hakaret eden de saygı ve sevgiyle bitirmez sözü, bu madde olmamış ya da tam anlatamamışsınız. 

- İlim- bilim yazıları pek yazılmıyor buraya, yine de bilgilendiğimiz bir çok yazıdan ben faydalandım şahsen. Kendi yazılarımda da direkt olmasa da dolaylı olarak kendi bilgilerimi paylaşmışımdır. Ha, kamu spotu gibi olan yazıları ben şahsım adına pek sevmiyorum. Böyle yapmalıyız, böyle olmalı, bunu yaparsak iyi vatandaş oluruz türü yazıları yani... Abartırsam mesela;
Sollamadan önce işaretimizi vermeli, sol aynadan kontrolümüzü yapmalı, sürücüyü bir klaksonla uyarmalı  uygunsa şerit değiştirmeliyiz:)) Uuuu içim kıyıldı, solladım bile hooop:))

- Güncüler başlıklı tiplemenizi hissediyorum burada. İyi ki '' bana yorum yaz'' diyen biri çıkmadı karşıma. Düşüncem şu; Yorum beklenmez, içinden gelen bir şey ekler yazıya, ya da eleştirir. Yazan yorumla beslenmez, beslenmemeli. Yazı yorumla güzelleşir de bozulur da diye düşünenlerdenim. Çok yorum güzel yazı anlamına asla gelmez. Örnek mi?
http://www.gamyun.net/blogoku135/bir-minik-el/p=6&d=
En güzel yazılarımdan biridir bu yazı, Babalar Günü için yazmışım, az kişi okumuş bir kişi yorum yazmış, ama yazı çok yorum alan onlarca yazıdan daha güzel. Yeni yazanlar yoruma takılmasınlar diye örnek getirdim.

- Ayyy işte Köyün Delisi, sizin gibi bu çok tıklayanlardan biriyim ben, itiraf ediyorum. Kendi yazımı sanki başkası yazmış gibi açıp, vallahi de başından sonuna kadar elini çenesine koyup okuyan tip benim:)) En az 50 okunma bana aittir her zaman. Şu da var , en az 50 kez okuduğum harika yazılar vardır burada:)) 

- Yandaş kelimesini sevmedim. Aynı fikirde olup her hangi bir konuda taban tabana zıt düşünebilir insan. Bunlar güzelleştirir blog ortamını.


- Yandaş kelimesini sevmedim. Aynı fikirde olup her hangi bir konuda taban tabana zıt düşünebilir insan. Bunlar güzelleştirir blog ortamını.

Bir de demişsiniz ya, bazen yazıyı okumadan yorumları okurum diye, yorumlar değil yazıdır esas olan. Yemeğin tadına bakmadan tuz eklemeye girer bu; Ki, önyargı demektir bir anlamda da.
Ben de kişisel bir şey ekleyeyim mi :)) Hadi bakalım siz de yazın bir şeyler imasında bulunup bağır çağır yorum isteyen yazıları sevmiyorum pek. Yazarız bişeyler du bi diyesim geliyor:)
Blog adına katkı veren bir yazı için teşekkürler. Ve sevgiler...
AtayaG.  
01 Ocak 2013, 20.15
Oyyy Ataya çok kızdım kendime:(( tü bana tü tü tü yeminlee.. Valla en gıcık olduğum şeyi yapmışım hem de iki defa. İyi ki başka blogum yok. Yoksa bu sayı artar da artardı. Uyarın için çok çok teşekkür ederimm. Valla yorum için dememiştim ama öyle olmuş. Bazı bloglar öyle güzel oluyor ki; insan ne yorum yapacağını şaşırıyor ve bazen de yapmıyor dimi.? Eğer böyle bişeyi hissettirdiysem herkesten özür dilerim. Vallahi utandım:(
01 Ocak 2013, 21.06
Hayır hayır, Köyün Delisi( ay söylerken bi tuhaf oluyor insan yaa) , size , sizin yazınız için demedim  '' hissettirdiysem, özür'' dediğiniz şeyi ben. Ekleme yaptım sizin saydığınız maddelere, o kadar:)
İyi ki öyle anladınız ama, bir şey daha eklemek istiyordum, gönderdim aklıma geldi. 
Konu şu;
Yazılarda sorular oluyor, ucu açık bırakılmış sözler oluyor, ya da bir konuda söyleyecek bir şeyiniz oluyor, bakıyorsunuz yoruma kapatılmış yazı. Tamam, tercih hakkı diyebiliriz, soru sormasına ne demeli ama. Parmak kaldırıyorsun, ''ders bitti hadi bakalım'' der gibi. Taze örnek olduğundan yazıyorum buraya;
Bilgisayar Zararlı mı? başlıklı bugünün yazısı, ama sanıyorum bazen benim de yaptığım bir unutkanlıkla yoruma kapanmış yazı. Gibi geldi. 
Sevgiler:)) Vallahi sevgiler, inan yaa allalala:)
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın