gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

HAZIRCEVAPLAR!!!

30 Ocak 2013, 19.28
A- A+

Kulaklarının büyüklüğü ile ünlü Galileo'ya hasımlarından biri: 

 -"Efendim" demiş."kulaklarınız bir insan için biraz büyük değil mi?"                    

Galileo:  -"Doğru."demiş."benim kulaklarım bir insan için büyük ama, seninkiler bir eşek için fazla küçük sayılmaz mı?" 


Eğer her ortamda her soruya anında cevap verebilme yetisine sahipseniz, siz bir hazırcevapsınız. Bu öyle bir kabiliyettir ki ; kimsenin " gık" diyemediği durumlarda ve zamanlarda bile ortamı bu ölüm sessizliğinden kurtarabiliyorsanız, siz müthiş bir hazırcevapsınız. 


Galiba bu durum pratik zekayla yakından alakalı... Kendine güvenen insanlar da hazırcevaptır. Pısırık olup da hazırcevap olana rastladınız mı hiç ???
En başta dedik ya bu bir yetenek. Tarihte bir çok hazırcevap ustasına rastlamak mümkündür. Yukarıda minik bir söyleşi ile örneklediğimiz Galileo'nun hazırcevaplılığna bir de kendimizden örnek verelim... 

  Bir toplantıda  bir genç Mehmet Akif Ersoy'u küçük düşürmek için ;  -"Afedersiniz siz veteriner misiniz?" demiş

. Mehmet Akif Ersoy da hiç istifini bozmadan şu cevabı vermiş:  -"Evet, bir yeriniz mi ağrıyordu? "

 
Neden hazırcevap olmak pratik zekayla alakalı bir durumdur dedik? Çünkü ; bu kişiler en beklenmedik anlarda , "zekice" cevapları hızla verebilmektedirler.Bu özellik bazılarında doğuştan vardır. Kimileri ise çalışarak bu özelliklerini geliştirirler. Aslında makbul olanı her ikisine de sahip olmaktır. Böyle kişiler birikimlerini ; yeri ve zamanı geldiğinde  öyle güzel kullanmaktalar  ki; kolay kolay hiç bir lafın altında kalmazlar. Bu da onlara toplum içinde göreceli bir üstünlük sağlar.


Bu konudaki başka bir örnekle yazımı sonlandırmak istiyorum...  

   Bir filozofa sormuşlar:-" Şansa inanır mısın?"   Filozof:-" Evet yoksa sevmediğim insanların başarısını nasıl açıklardım ?" demiş.


Sevgi ve saygılarımı sunuyorum...

 

YORUMLAR

30 Ocak 2013, 21.58
İlk okul 2 : Hocam '' Neden bu kadar hazır cevapsın ? ''Ortaokul 1: Hocam '' Her lafa bir cevabın var seninle baş edemeyeceğim ''Lise 1 2 3 : Hocalarım '' Bana laf sokmak için evde çalışıp mı geliyorsun ? ''Üniversite : Hocalarım '' Tamam , senin dediğin gibi olsun '' Bu yetenek ya doğuştandır ya da çevresel faktörlerden dna'ya dahil olan bir halkadır. Çalışılıp kazanılacağını pek düşünmüyorum.Bu arada zeki olduğumu zaten biliyordum.
30 Ocak 2013, 23.20
Ne söylediğini değil ne söylememen gerektiğini bilmen bence en makbuludur...

31 Ocak 2013, 00.56
İnci sözlükte bu yazılanların daha katmerlisi mevcut.Orada @2' ler asla bitmez.
Bunun zekayla ya da dna ile alakası yok, sadece doğru sorunun doğru zamanda sorulması lazım.
31 Ocak 2013, 10.38
 Mustafa Kemal Atatürk ün Arap kralına müthiş lafı; ATATÜRK siyasi bir görüşme için Arabistana gider.Arabistan kralı kendi yaverinden kahve yapmasını ister ATATÜRK ' de  aynı şekilde kendi yaverinden...Kısa süre içerisinde Arap yaver kralına kahveyi taktim eder ve uzaklaşır.Hemen ardındanda Türk yaver gelir ama gelirken ayağı takılır ve kahveyi yere döker.Arap kralı alaycı bir şekilde Türk yaverin bir kahveyi bile getiremediğini kendisinin ne işe yarayacağını söyler ve kendi yaverini üstün gösteren sözler söylemeye başlar..ATATÜRK  Arap Kralının sözünü bitirmesini bekler ve bu olaya müthiş bir cevapla karşılık verir.''BEN HALKIMA HİÇBİR ZAMAN HİZMETÇİLİK YAPMAYI ÖĞRETMEDİM"....
31 Ocak 2013, 10.56
Bende diyorum ki; söz gümüşse sukut altındır.Hazır cevaplık kısa vadede karşındakini etkileyebilir.Ancak saygın olanı dinlemek ve sakin olmaktır..
31 Ocak 2013, 11.17

Einstein konferanslarına hep özel şoförü ile gidermiş. Yine bir konferansa gitmek üzere yola çıktıkları bir gün şoförü Einstein’a;

“Efendim, uzun zamandır siz konuşmanızı yaparken ben de arka sıralarda oturup sizi dinliyorum ve neredeyse söyleyeceğiniz herşeyi kelimesi kelimesine biliyorum”

demiş. Einstein gülümseyerek ona bir teklifte bulunmuş:

“Peki, şimdi gideceğimiz yerde beni hiç tanımıyorlar… O halde bugün palto ve şapkalarımızı değiştirelim, benim yerime sen konuş, ben de arka sırada seni dinlerim.”

Şoför, gerçekten çok şahane ve başarılı bir konuşma yapmış ve sorulan bütün soruları doğru cevaplamış. Tam yerine oturacağı sırada konu hakkında bilgili, azıcık da ukala bir profesör, o güne kadar konferansta sorulmamış ağır bir fizik sorusu sormuş. Şoför, hiç duraksamadan soruyu soran kişiye dönüp:

“Böylesine basit bir soruyu sormanız gerçekten çok garip”

demiş. Sonra da salonun arkasında oturan Einstein’ı işaret ederek şöyle devam etmiş:

“Şimdi size arka sırada oturan şoförümü çağıracağım ve sorduğunuz soruyu, göreceksiniz, o bile cevaplayacak.”

Bu da başka bir hazırcevap olma durumunu anlatan örnek.....

31 Ocak 2013, 11.18
ÇIKMAYAN MANA
Mehmet Akif, Baytar Mektebinde müdür muavini olarak çalıştığı bir dönemde, muhasebeden gelen bir yazıyı anlayamaz. Yazıyı kaleme alan Salih Efendiyi aratarak yazıda ne demek istediğini sorar:.:
-Salih Efendi İki türlü mana çıksın diye böyle yazdık efendim cevabını verince, Akif dayanamaz ve:
-Hayret doğrusu, der. Biz birini bile çıkartamadık da....:)))
31 Ocak 2013, 12.46
Bu özellikteki kişilerin zeka ve özgüven yüksekliği kesinlikle var olması gerekenler ancak yetmez; gözlem yapma, genel kültür birikimi, dikkat yoğunluğu, farkındalık, -sezgi gücü gibi yan aksesuarlar da olmadan olmaz bence.
Benim favorilerim, -şimdiye kadar gördüğüm kadarıyla- portalın bu konudaki rakipsizleri,   gmsnn ve beymen33'tür.
31 Ocak 2013, 15.36
 çok hoş bir yazı. Günlük hayatta da rastadığımız hazır cevap kişilikler mevcuttur.Hatta onlara laf söylerken bir saat düşünür sonra söylerim .Yine de madara olmaktan kurtulamam.Cevapları her an ceplerinde sanki.
31 Ocak 2013, 15.36
Hazır Cevap güzel. Ama bazen insanlar hazır cevapları sevmiyor. Yaw kardeşim ben beynimi yormak istemiyorum. Elimde hazır cevabım var. 2 saat düşümeme gerek yok. Tek kelimeyle senin 2 sayfalık sorununu yanıtlıyorum smile Resmi smile Resmi
31 Ocak 2013, 19.52
Çok güzel bir yazı olmuş, ellerine sağlık...Buradaki hazır cevaplar gerçekten zeka ürünü... 
31 Ocak 2013, 21.48
Kıymetli yorumlarınız için çok teşekkürler arkadaşlarrr......
31 Ocak 2013, 21.55
tevazu yine döktürüyorsun ama...........    :)
milleti döktürüyorsun konuyu bir açıyorsun seni okuyanlar da peşine döktürüyor. böylece bir bilgi paylaşımı yaşıyoruz sayende. 
tevazuya    evet      yazılara      devam
tşkler tevazu
31 Ocak 2013, 23.28
Burada hazırcevap olan kimse yok arkadaşlar-yanılmayın yani-, hazırcevap olduğunu sananlar var.:) 

Örnek isterseniz çok yerden, çok hazırcevap getirebilirim karşılarında nutkumun tutulduğu. Gamyun Blog Portal iyi bir pazar yeridir -bence-, kendini ne kadar iyi pazarlarsan o kadar kaliteli görünürsün(!) tıpkı yazılarda genel op. ismi kullanmak gibi. Tıpkı -benim de bazen yaptığım- devamlı kendinden bahsetmek, iyi huylarından bahsetmek gibi. Ve bu iyi huylara talipkarların çıkması gibi. Yani buna halk arasında amacın davranışı aşması da diyebiliriz. Ve hatırlarsanız eğer; amacını aşan davranışlar benim gözlemlerim sonucu yazılarıma konuk olurlar, devam ederler yine, bakarsınız.

Yazı güzeldi, ilgimi çekti okudum devamını. Senden böyle yazılar okumak güzel, klavyenden ıslaklık akmadan...
01 Şubat 2013, 14.45
"Burada hazırcevap olan kimse yok arkadaşlar-yanılmayın yani-, hazırcevap olduğunu sananlar var.:) " gibi çok iddialı bir cümle yazmışsın Özdür.

Kendi görüşümüzü belirttik diye "yanılttık" mı yani?..
Öyle ya, kimsenin kendi aklı fikri yok(!) Aman yanılmasınlar(!) ha!
Böyle bir uyarıya neden gereksinim gördün ki?
Kendi bakışınızın tersi görüşlere "Yanılgı" damgasını bu kadar net cümlelerle yapıştırıvermek bu kadar kolay mı sizin için?

Mesajının bazı yerlerine de aklım hiç ermedi. Örneğin; "Kendini pazarlamak" bunu "Gamyun blog portalda yapmak" ve " Ve bu iyi huylara talipkarların çıkması, "kendini ne kadar iyi pazarlarsan o kadar kaliteli görünürsün(!)" gibi " kısımlar...
Ne pazarlaması, nasıl, ne yönde talepkarlar?
Benim aklımın eremediği kadar derin düşünceler...
Sen böyle kaygılarla mı yazıyorsun mesela?
Okuyan herkes bu mantıkla mı okuyor her yazılanı?
Garipmiş...
Benim aklım ermiyor...
01 Şubat 2013, 14.55
Ruhu güzel insan....sen yazdıkça  ben bıkmadan okumaya devam edeceğim...bazen düşündürüyor bazen alıp götürüyor bazende nokta atışı yapıyorsun...kalemin  yüreğin ruhun dert görmesin...sabırsızlıkla yazılarının devamını bekliyorum..
03 Şubat 2013, 12.28
Çok fazla tek tek teşekkürü sevmiyorum yorumculara.....Herkese ama herkese kucak dolusu teşekkürlerimi sunuyorum.İyiki varsınız........
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın