gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

KOMŞULARIM

21 Şubat 2013, 16.04
A- A+
     Öyle derin hülyalara dalmış iken, dikkate şayan ,acaip eski komşularım bizatihi düştüler aklıma bedaheten. Komşusever biri olmasam da Valide Hanım'ın dürtmeleriyle adabımuaşeret ile hareket edip gönlünü mest eder idim.Mamafih densizliklerinden bizar olduğum vakit  feveran ederek "ekime kadar" der uzaklaşır idim bilcümlesinden, odama çekilir gahi ajansı açar gahi haftalık mecmuaları okur idim.

      Fitraten dedikoducu değilim lakin içimi dökerek aklıma bir daha gelmesin istiyorum o cinli hatun.Cinli derler zat-muhtereme ki hakşinas biri olan ben bile hak verir oldum münasebetlerim neticesinde bunu diyen fesat ehline .Yeni taşınmıştı mahalleye.Mahalle eşrafı da söz birliği edercesine ecnebi mekteplerindeki sabi sübyan gibi "Biz yenileri istemeyükk!" deyü  pek bir mesafeli yaklaşır idiler yenilere. Cinli Hatun'a dönersek;  delici bakışları pek bir rahatsız ederdi. Gözlerini diker öyle bir bakardı ki, hakeza ben de bakardım da o dudağının kenarındaki T.Coşkun gülümsemesi olmasa idi. Bir sübyancı gibi , olmadı "akşam napıyon gel bişeyler içelim" der gibi nazar ederdi.60 yaşlarında, dışarıdan mazbut görünen bu hatun bir gün namüsait bir vakitte kapıda zuhur etti. "Oturmaya geldim" diyerek,  "noluyor lan" dememe  kalmadan, yanımdan süzülüp sofayı da geçip kapısı açık ilk odaya dalıverdi. Evde birbaşınayım, mecburen yanına gidip oturuverdim. Eli işte gözü bende dakikalarca oturduk.Konuşmuyor, bana bakıyor, bir yandan örgüsünü örüyor.Kendisinin cinli olduğu da hatırıma geldiğinde iyiden iyiye vesveselerimde gark oldum. Öyle bir daralma ki "cinlerini de al git artık" deyü isyan edesim geldi idi.O günden sonra dışarıya çıkmadan evvel pencereden sık sık yoklar oldum etrafı zatıali ile ile karşılaşmayalım deyu.

     Deli Fatıma Hanım; Kendisiyle tanışıklığımız baya eskiye dayanır. Bir adem ki, renkli cemaat mecmuaları gibi pek tantanalı. Muhatabı olmamak yeğdir aksi halde kendinizi bir vukuat silsilesinde bulursunuz mazallah.Gelin görün ki ben bu fecaat içine bililtizam düşmüş bulundum. Bu fesat kumkuması artık her gün bizde, kapıdan kovsan bacadan girer olmuştu.Onun içündür ki insanda biraz gurur olacak derim hep. Bir gün, hangi akla hizmetle kendisine söz verdiysem artık kendimi bu hanımefendi ile alışverişe giderken buldum. Kadın değil bildiğin çengicibaşı. İşlek bir caddenin ortasında se tut gayrimünasip halde bağır çağır konuşmaya başla, üstüne pasajdan gelen musiki eşliğinde gerdan da kırmaz mı? Bunları gördüğümde bir hışımla kendisine nazar atışıma karşılık Deli Fatıma Hanım fütursuzca hareketlerine devam edip ve hatta bilmem neresine takmadan  raks etmiştir. Komşu komşunun külüne muhtaç derler ancak bazen bu muhtaçlığı gidermek içün o komşuyu yakmak lazım gelir b(tık tık tık!dağlara taşlara)Uzak olsun iyi olsun.Uzunca bir süre oldu görüşmeyeli lakin aldığım haberlere göre afiyetteymiş zat-ı muhterem.

    Merhumların ruhlarıni rahatsız etmek var işin ucunda amma velakin bu komşu muhabbetinin evvveliyatını anlatmadan ,yani sabi sübyan zamanlarımdan kalma komşularıma değinmeden olmaz. O vakit küçük bir nahiyede geçen çocukluğuma uğrayıp Selahattin Bey ve Havva Hanımı tanıyalım.Selahattin bey sıklıkla zevcesiyle birlikte bahçeli evinin balkonunda türk kahvesi eşliğinde keyif eder idi. Havva hanım köpüklü kahveleri bitince fincanları kapatır, onu bunu çekiştirmeye başlar idi. Sıra fal bakmaya geldiğinde "Selahaattiiiiiin!" diye bir bağrışı vardı ki evlere şenlik. Selahattin Bey binbir tilkinin döndüğü kafasını endişe ile hoplayarak zevcesine döndürdüğünde  kendisinden aldığı cevap "falında huhurek* çıktı" olduğunda eline ne geçerse (terlik vs.), diline ne gelirse(senin ecdadını gelmişini geçmişini bipp vs), enine boyuna kocaman cüssesiyle zelzele etkisi yaratarak eve doğru koşan Havva Hanım a sallayıverirdi. Muhteremler Lorel ve Hardy nin evli bir çiftte husule gelmiş halleri gibiydi. Kendileri Abhaz olsalar da bir mahdumları vardı ki safi abaza. Yeni yetme kızların asri olmak içün; sokağın sonunu görünce başılarındadaki örtüleri çıkardıkları, okul eteklerini kıvırdıkları, yanlarında kimse olmadan çarşı pazara çıkamadıkları, gençlerin köşe bucak saklanıp tütün, hamr içip, enfiye çektikleri(bunu yapmıyor olabilirdiler,abartmış olabilirim) bir istibdata tabiyken, Hasan Bey'deki bu abazan halet-i ruhiyeyi kınamamak lazım gelir haliyle.O zamanlarda dahi maytap geçilecek  evla bir husus idi zatıalim  içün.

       HacıAnne hanımefendi vardı elinden tespih dilinden Allah kelamı düşmez.Zamanında çok çektirmiş millete, yaşlanınca Hacca gitmiş, ununu eleyip eleğini asmış bir muhterem.Vakti zamanında mahbubunu varlıklı bir hanımla evlendirip malı mülkü, hanı hamamı üzerlerine geçirip hanımı kapı dışarı etmiş deyu duyduğum Hacıanne hanımefendi bir "bre zındıklar, peynamazlar" havası tutturur idi herdaim. Bir gün gene Valide Hanımla sohbet ederlerken, bu zatı muhterem yeni yazı mekteplerine atıp tutuyor idi Valide Hanım da  kalp kırmamak içün duymazdan gelip konu değişip "Mahdumunuz Hafız Efendi faiz parası yiyormuş diyorlar" diyivermiş. Artık nasıl oturttuysa lafı Hacıanne Hanımefendi bir susuş pir susuş.

     Efenime söyleyeyim bir de Ozan Yavuz Beyefendi var ki bilcümlesinden ayrıdır. Bir şiir sanatı erbabı olarak, dahası ölçülü halk şiiri yazması ile dikkate şayan bir zat olmuştur bende.Nerde görse halimi hatrımı sorar  bazen "be adam bu kadarı da fazla değil mi yahu" dedirtecek kıvama getirir idi insanı.Zevcesi de zatıali gibi zarif ve naif idi. Tek bir kusuru var idi, serbest şiiri şiirden saymaz idi. Tek münakaşaya düştüğümüz konu bu idi.Olsun, şiiri "ben sevdim eller aldı,ellerin ...." gibi cümlelerden ibaret gören bir nesil içinde o kadarı kadı kızında da olur deyü görmezden gelirdim.

     Velhasılıkelam ademiyat kendi tuhaflıklarını görmez. Tencere dibin kara seninki benden kara. Gördüğümüz üzre bilaistisna hepsine gönderdik biz.

     Blogumu Ozanzade Yavuz Efendi'nin manzumelerinden biri ile kapatayım dedim, bana bahşettiği manzumelerinin yazılı olduğu defteri tüm arayıp taramalarıma rağmen bulamadım.  Bir musiki ile sona erdirelim blogumuzu o vakit.

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=huZ5Q49fL3s


 

*Huhurek: Baykuş(Zannımca yansıma kökenli, yerel kullanımda olan bir kelimedir lakin tdk da bulamadım)

  Falda baykuş görülmesi ölüme delalet eder.

       

     

YORUMLAR

21 Şubat 2013, 19.11
Kötüsün işte bilge:) sırf anlamazdın anlamaaazzzdın diyebilmek için yazdın bunları bana dimi. Pşıkk, böyle lafları iyi anlayan bir arkadaşım var ki, hem kontekstten çıkardım anlamaya az yakınım da:)) mahbub, mehdum uff neydi be!:)  Bilge, hadi şey yap, tercüme et bunları azizizm ( bundan sonrası yalan yanlış konuşucam, duyduklarımla)
Muhterem Bilge,
Zat-ı alinizin bize arz eylediği iş bu risale-i bişeyi mürekkep yalamayışıma veriniz ve bir de asri tercümanlar aracılığıyla idrakime hasıl olacak şekilde yeniden düzenleyiniz.  Klavyeye bile dilimi sürdüm yine anlamadım, inanınız. Ama hakiki fikrim hakikaten yok. Filhakika... ( bunu da bir yerden öğrendim de gerisini getiremedim) 

Amman yaa, ben ben olayım, yorumumu şöyle yapayım; Piss bilgeee:)) 
21 Şubat 2013, 20.01

    Öncelikle  paylaşıma  morfolojik bakmak gerekiyor. Ontolojik  düzlemde, pratikten  uzakta  olsa,  epistemolojik  sözlerle  praxise  geçilmiş  olup, bu praxis kollektif  olarak bloga  yansımış. Proses  koordinesi içinde zaman  zaman sinekolojik   çağrışımlar  uyandıran, ama  dünyevi  praxsisizmden  uzaklaşmayan konunun  genetiği yazarın izdüşümü olarak  çıkmış karşımıza.  :))

21 Şubat 2013, 21.41
Blog köşesine hoş geldiniz Samipaşazade Sezaiye hanımefedi. Safalar getirdiniz. Zatı-alinizin emsalsiz istidadının delili  olan satırlarınızı  okumak gönlümü ziyadesi ile hoş etti. Mağrifetinize sıhhatler dilerim efendim. Hörmet ve muhabbetlerimi kabul buyurunuz..
21 Şubat 2013, 21.54
Yaş itibarıyle ben Bilge'ninkileri anladım anlamasına da; Beymen'in yorumunun tercümesini istiyorum. :))
21 Şubat 2013, 22.11
 Yok yok tamam pes ettim ... Ben okudugumu yorumlayamayacak kadar okuma ve anlama özürlüyüm ...Eminimki cok anlamli ve cok icerikli bir Blogtur ama 3. paragrafta pes ettim ... Oynamiyorum ya .... Oynamiyorummm....Yapilan yorumlari bile anlayamiyorum ... Ben hastalandimmi ? Ya bana biri bunlarin bir saka oldugunu söyleyip kamerayida göstersin ...Yada ben susayim artik :)))))    Saka saka 3. okuyusumda anladim :)))))))anlamadigim yerleride googleye soracagim birazdan ... Emegine saglik ... Beyin cimlastigine saglik arkadasim :))
21 Şubat 2013, 22.35
 falınıza baktım: Fincanın dibinde dinazor görüyorum 3 vakte kadar bir dinazordan haber alacaksınız,Dinazor ama , zombi ye de benziyor:)))))
21 Şubat 2013, 22.44
Geçmiş zaman olur ki programlarından birine teşrif etmiş gibi hissettim kendimi.Acaba zaman makinası icat edildide ben mi duymadım.İlahi beymen yorumunu anlamak için teoloji, morfoloji,etimoloji,felsefe sözlükü ve bil cümle dahi lügatı alsam dahi)) çözemiycem kusuruma bakmayın.(Topunuz alemsiniz ya))   )
21 Şubat 2013, 23.46

Bu ne arkadaş ya:) Kendimi Türk Dili ve Edebiyat Dersi liseler arası bilgi yarışmasındaki gariban, laf olsun diye şans eseri yarışmaya katılmış bir öğrenci gibi hissettim.

Adapte olmakta zorlandım okurken:) Bir cümleyi anlayabilmek için defalarca okudum mesela. Hala tam anlayabilmiş sayılmam:)Ben de uydurdum kafama göre gitti...

Yani sayenizde kelime uydurma hastalığına yakalandım sayılır. Gerçi bu çok kötü birşey değil. Sonuçta bu hastalığın psikolojideki adı " paraloji" olup içerisinde "PARA" kelimesi geçtiği için bir Kayserili olarak bana gayet uygun bir hastalık sanırım:)Malum bir kısım medyanın uydurmasına göre biz Kayserililer PARA yı çok severiz:)

Ben şimdi gidip yatayım:) Başıma ağrılar girdi anlayacağım diye:)

Şaka bir yana hoşuma gitti haaa! Emeğinize sağlık... Değişik bir havası olan blog okudum.

 


22 Şubat 2013, 00.47
  Öncelikle yazının  biçimine bakmak gerekiyor.Var olanların  en temel özellikleri üzerinden  bakıldığında,  pratikten  uzak  bile olsa, direk  sözlerini bilginin kaynağından    aktarıp, bu aktarma işini  de ,  neyneyi   ve kişileri içine  alarak yapmış. Konuşma  diline  hakim olup, hikayenin sürecini de   kendi    kontrolünde  tutan  yazar, ''ekim  dikim '' işlerine de  bir  güzel parmak atmış.   Hayvani kişiliklere  ot  muamelesi  yapıp  , hayvan- bitki  yapısını tekrardan  incelemeye itmiş okurları. Dünyevi  yaşantıdan  uzaklaşıyormuş  gibi  yapıp;  uzaklaşmadan konunun özünü  canlı  tutması,   günahıyla - sevabıyla, küfrüyle- iltifatıyla   yazara  özgü bir anlatımdı .

      ...  demek istedim :)))  Ama   haketti.3  kez  okuttu bana bloğunu.Kendi de  bizler  gibi cebelleşsin istedim. Tekrar dönüpte şu  açıklamayı yapmazdım ama   Kahve kokusu 'na dayanamadım :)

22 Şubat 2013, 09.57
Ben de diyorum ki bu Bilge'nin aksiliği nereden geliyor, neden rahmetli dedem gibi hep huysuz ve aksi. Kaleme almış olduğun bu ruznameden anladığım üzre, paşa dedemin medreseden talebe ihvanısın. Hatta öyle sanıyorum ki, dedeciğimin bahsettiği, her gün muallimden kötek yiyen o mazarat da sensin. Ancak yeni yetmelerle muhabbet ede ede, bazı deyimleri eski dilde yazmamışsın, o mevzuda ianetime ihtiyacın hasıl olmuş, bu da iltimasım olsun.

bilmem neresine takmadan raks etmiştir -> mabadına takmadan raks etmiştir
senin ecdadını gelmişini geçmişini bipp vs ->Senin sulbunu, zürriyetini cima ederim
22 Şubat 2013, 12.25
bilmem neresine takmadan raks etmiştir -> mabadına takmadan raks etmiştir

senin ecdadını gelmişini geçmişini bipp vs ->Senin sulbunu, zürriyetini cima ederim

"cima ederim" Bayıldım bayıldımmm:D Biraz önce arkadaşıma telefonda söyledim bunları. Uzun uzun kahkaha attık beraber:))) Sağolunuz gmsnn:D

22 Şubat 2013, 12.59
Facebookta bir çocuk vardı."Bende gidecem askere, benide alın askere" diyen, video başlığı dabiri şu veledi askere alsınmıydı neydi.

Onun lezzetinde okudum Bilge.Artık senin üzerini kireçleyip gömme vakti geldi.

22 Şubat 2013, 16.37
Bilge, kelimeyun'da yüksek lisansını tamamlamış ve bitirme tezini de bize sunmuş.:)
Gayet başarılı.
Okurları zorlamışsın, aklımdan sana, en alengirlisinden ayak uydurmak geçmişti ama vaz geçtim. Bu kadar doz yeter, ahaliye yazık.:)

Komşulardan en çok Deli Fatma Hanım'ı sevdim. Çok eğlenceli kadınmış. Keşke benim komşum olaydı da sık sık alışverişe çıksaydık, o oynasaydı ben el çırpsaydım, para taksaydım, yüreklendirseydim, iyice coştursaydım onu.:))
Bak hele bak, "Hışımla kendisine nazar atmış"mış.
Sizin gibiler yüzünden bu memlekette yeterli rakkase yetişmiyor işte. İstirham ederim, yapmayınız böyle.:)

gmsnn'in iltiması da şahane olmuş.:))))
22 Şubat 2013, 17.02
Efenim Selahattin Bey gündelik yaşamında pek sade bir insandı, ben de  söylediklerini çarpıtmadan birebir aksettirdim.O kadar da pis değilmişim Ihımcılardan Ataya Hanımefendi değil mi...

Pişincilerin beymen33 Beyfendi siz de  muzırlık konusunda pek geri kalmamışsınız ilk yorumunuzla. Küfür etseniz yeriymiş efenim.

Hörmet ve muhabbetinizi aldım kabul eyledim muhterem Ladin06 Hanımefendi.

Fıstıkçışahapzade gmsnn Beyfendi, Paşa Dedeniz afiyettedir inşallah.12 Eylül istibdatından bu yana göremez olduk cemiyetlerde. Aldığım havadislere göre ahfatından bir hafit hanı hamamı bağı bahçeyi elden çıkartıp gamgamalı bir istibdata girmiş, muvaffak olmuş diyorlar lakin bu şeytan icadını, soyundan sopundan birine yakıştıramayan Paşa Dedeniz daha iflah olamamış. Arada bir cemiyettekiler "Bir yezidin pek muhterem bir şahsa ettiğine bakın hele efendiler!" diye de galeyana geliyorlar haberiniz ola.Cemiyet ortamları da bozuldu bir fitne fücur aldı başını gidiyor.
" Bilmem nereleri" ni  "mahbat" diye çekmeniz  pek muzırca amma velakin "mazarat" kelimesini bizlere kazandırmanız ziyadesiyle ihya etti şahsımı. Hoşgörürsünüz ki emeklerimiz cima edilmesin deyü fikrimiz zikrimiz dahi muğlaklaşıyor.

Pek muhterem Sat-Agraha Hanımefendi, öyle komşu düşman başına, sırf çengiciliği olsa evla. Bir ehl-i riya, bir fesat ki anlayacağımız her çeşidinden raks ediyor.

Cümlesini geçtim de Fıkfıkçızade MASKEM Hanımefendinin  "Topunuz alemsiniz ya" cümlesindeki müphem ifadeyi sual ederim.



14 Mart 2013, 08.25
sonunda bu da oldu, bilge nin içine ihsan oktay anar kaçtı....
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın