gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

FİLOZOFİK AÇIDAN KADIN ANALİZİ..

11 Mart 2013, 18.03
A- A+

Ne pahasına olursa olsun, evlenin. Karınız iyi çıkarsa mutlu olursunuz, yok fena çıkarsa o zaman da filozof olursunuz.” … Socrates…

……………………………………………

Zavallı Socrates… Demek zamanında ettiğin o büyük sözlerin tek sebebi karındı. Boşuna “ her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır” dememişler:) Kabul edelim öyle ya da böyle varlar:)

 İnsan filozofta olsa evli ise akşam eve geç kalmamalı… Socrates bir gece eve geç gelmiş. Karısı sinirli bir şekilde neden geç kaldığını sormuş. Socrates efendide tık yok. Kadın daha da sinirlenmiş. Başlamış bağırmaya, çağırmaya. Bizimkinde hala tık yok. Kadın dayanamamış ve bir kova suyu Socrates’in başından aşağıya dökmüş. Bunun üzerine Socrates “ Bu gök gürültüsünden sonra yağmur kaçınılmazdı.” demiş:)

 

Teneffüs :İşte filozof olmak bu kadar kolay… Zaten benim bu adamlar hakkında bir fikrim var… Senden veya benden tek artı yönleri bizden daha önce doğmuş olmaları… Eeee, o zamanlar düşünen insan da fazla yok… Millet mide derdine düşmüş… Üç bilemedin beş acayip laf etsen oldun filozof:) … “ Düşünüyorum öyle ise varım.” sözü sanırım benim bu tezimi sağlamlaştırıyor.

 

Başka ne demiş Socrates… “Kadın erkekle bir kez eşit hale getirildi mi, artık ondan üstün olur.” demiş. Taaa, o zamanlar kadın-erkek eşitliği baş ağrıtıyormuş demek ki:) Düşündüm de ( varım yani) erkeğin kadından fiziksel olarak üstün olduğu gerçeğini göz önüne alırsak tam da karısından bir kova su yiyen bir adamın söyleyeceği söz:)

Çok ilginç, ayrıca Aspasia ve Diotima isminde Socrates’in hocası iki kadın filozof varmış. Demek ki öğrencilerini iyi yetiştirememişler, ya da Socrates’e eğitim esnasında darpta bulunmuşlar:)

 

Teneffüs: Kadın erkek eşitliğinden daha ziyade neden cinsiyeti ne olursa olsun insanların eşitliği veya kadınlar arası eşitlik üzerine daha az kafa yorulur? Bir eve temizliğe giden kadın ile o evin sahibi kürk mantolu kadın arasındaki eşitsizlik neden daha az düşünülür?

 

Sıra geldi Eflatun’a ( Platon)… Malumunuz kendisinin akıl hocası Socratestir…. Ve kendisi kadınlar için “ Kadın cehennemin kapısıdır.” derken bir yandan da “Eşcinsellik, barbarlar tarafından ve aynen büyük fikirleri kölelerinin öğrenmesi açıkça liderin işine gelmediği için felsefeyi sevmedikleri gibi, eşcinselliğin yaratma eğiliminde olduğu güçlü dostlukların ve ateşli aşkların da liderin işine gelmediği despot hükümetlerin yönetimi altında yaşayan insanlar tarafından ayıp karşılanır.” demiş.

Ne oluyoruz arkadaş:) Kadını cehennemin kapısı, eşcinselleri de despotların altında ezilen zümre olarak gör…

 

Teneffüs: Eflatunun devlet yapısı ile ilgili düşüncelerini incelediğimde karşıma yine kadınlar çıktı:) Eflatun’a göre devlet içerisinde herkes her türlü sorumluluğu paylaşmalıymış ve bu sebeple kadınlar da asker olmalıymış:) Haydin bakalım bir de buradan yakalım!!! Soolll, saaağğğ, sooooollll saaaaağğğğğğ, kızlar da asker olsaaaaaaaa:)

 

Haydi bir de Eflatunun öğrencisi olan Aristoteles’e (Aristo) göz atalım:) ….

Kendisi “ Eflatun’u severim ama gerçeği daha çok severim.” demiş olmasına rağmen “Ruhun düşünme yetisi kölede hiç yoktur, kadında vardır ama işlemez, çocukta ise henüz gelişmemiştir.” demiş. Kendisini biraz daha mercek altına aldığımızda Aristo beyefendiye göre kölelerin hayvanlardan farkı olmadığını, kadınların düşünebildiklerini ama bunu kullanamadıkları için kocalarının yönetiminde olmaları gerektiğini savunduğunu görüyoruz.

 

Teneffüs: Bu kişiler arasındaki hoca öğrenci durumu göz önüne alındığında; sapkın olarak nitelendirilebilecek bu düşüncelerin suçlusu bellidir. Socrates’in karısı:) Yani Ksantippi… Kadının adında bile bir tiplik söz konusu:)  Tüm bunların ışığı altında biz de özlü bir laf edelim : “ Kılıbık adamdan filozof olmaz. “ … “ Olursa eğer kendisi ve onun öğrencileri kadın düşmanı olur.” …

 

Haydi diyelim ki bu üç filozofta M.Ö. yaşamış, yeterince gün yüzü görmemiş, eski kafalı adamlar…. Daha yakın tarihte yaşamış olan filozof ve düşünürler kadınlar hakkında neler demişler onu da inceleyelim..

Aristo’dan takriben 2228 yıl sonra dünyaya gözlerini açmış olan Nietzsche’yi ele alalım mesela…

Kadının nasıl büyük bir nimet olduğunu tüm derinliği ile hissetmek gerekir.” diyerek bizi ters köşeye yatırdı derken bu sefer de karşımıza “ En tatlı kadın bile acıdır.” sözü çıkıyor:) Her ne kadar “Kadını kadın içerisinde özgürlüğe kavuşturmalı” gizi söylemleri kadın taraftarı gibi dursa da   “ Kadınların yanına giderken kırbacını unutma” sözü ile son noktayı koyuyor kendisi:)

 

Teneffüs: Anlaşılan bu arkadaşın birazcık kafası karışık:) Benim de kafamı karıştırdı. Kadınları seviyor mu sevmiyor mu belli değil. Amannnn! Zaten bu adamların çoğunun ne dediği ve ne yaptığı da karışık:) Geçtikkk…

 

Son noktayı hiç sevmediğim; insanın kendi öz annesine cinsel içgüdü besleyebileceğini belirten ancak bunun sebebinin kırk yaşındaki bir babanın kendisinden yirmi yaş küçük bir kadınla yaptığı ikinci evlilikten dünyaya gelmiş olması olduğunu düşündüğüm Freud ile yapalım… Ne yazık ki kadınlar hakkında en güzel ve doğru sözlerden biri kendisine ait.

 

Hiç yanıtlayamadığım en büyük soru su olagelmiştir: 'Bir kadın ne ister?” İyi ki yanıtlayamamışsın:) Senin bu soruyu yanıtlayabilme ihtimalin bile içimi ürpertiyor…

…………………………

Çağımız kadınının arzuladığı erkek profili… Anlayışlı, sakin, güvenilir, bilgili ve kültürlü, kendisine değer veren… Daha da çoğaltılabilir elbette… Şimdi… Zamanımız erkeklerini yargılarken biraz daha anlayışlı olmak gerekmez mi? İsmi saygı uyandıran(tabi değişkenlikler göstermek üzere) kocaman filozoflar kadınları resmen linç etmişler. Onların yazdıklarını okuyan, yerine göre kullanan erkeklerin kültürlü olduğu gibi bir yanılgıyı düşünürsek işin kadına bakış açısı bakımından iyice suyu çıkıyor…

Kadın-erkek ayrılmaz bir parçadır… Bir birlerinin eksiklerini kapatmak için yaratılmışlardır… Birisine verilen bir yeti diğerinde elbette noksan olacaktır… Ancak işin özü karşılıklı saygı ve sevgiye dayanmak zorundadır… Üstün olan yoktur, üstün olduğunu zanneden vardır…

NOT: Kadınlar günü münasebetiyle bir yazı yazacaktım geçen gün. Kadınlar hakkında söylenmiş güzel bir sözle yazıya başlamak istedim. Maalesef kadınlar hakkında karşıma google amca acayip sözler çıkardı. Bu filozofların sözleri dikkati mi çekti. Netten biraz araştırma yapıp karşınıza çıkardım:) Maksat eğlence olsun birazcık...

Yoksa ben pek anlamam felsefeden... Felsefe üzerine okuduğum doğru dürüst tek kitap HArdy'e ait " Bir Matematikçinin Savunması" isimli kitaptır. O da matematik felsefesi olduğu için okudum:)


 

YORUMLAR

11 Mart 2013, 22.35

  

 Şimdi ben blog için de blog oluştursam nasıl olur ?? :)) aah aahh o tarihlerde birde kadınlar ağızlarını açabilselermiş neler dökülürmüş .  Madem o tarihte dökülmemiş bu tarihte ben dökeyim bari :p

  Öncelikle '' Kadın-erkek ayrılmaz bir parçadır… Bir birlerinin eksiklerini kapatmak için yaratılmışlardır ''  sözüne aynen katılıyorum ve '' hayat bir yapbozdur biz de parçaları '' diyerek bana ait bir sözü de paylaşmış bulunuyorum yani düşünüyorum o halde varım :)  )  

Lakiinn kadınlar ne ister sorusuna bu kadar takılmanız çok şaşırtıcı çünkü herşey belli aslında

adamla salata yiyemiyorsun

beraber alışverişe çıkamıyorsun

maçı bırakıp dizi izleyemiyorsun

ilk tanıştığında ne giydiğini hatırlamaz

saçını boyarsın anlamaz

playstation dan vakit bulup ne istediğinle ilgilenmez

Anlatırsın dinlemez susarsın kapris der ( Yıldız Tilbe' den bin dereden su getirsem arınamazsın eşliğinde devam ediyoruz efenim  ) 

sonra da kadınları neden memnun edemiyoruzki  acaba der   ( istisnaları tenzih ediyoruz var ise eğer )

Üstadın ,  '' Aslında kadın su gibi bulunduğu her  kaba uyar , Kadından şikayetçi olan erkek, hatayı kendi kalıbında aramalıdır  ''   sözüyle bitirip kıllık yapardım da 

yapmıyım şimdi kalsın 

Paylaşımlar  biraz olsun tebessüm ettirmeli bana göre ,  kasvet dolu bloglar okuyoruz son zamanlarda bu iyi geldi  emeğine kalemine sağlık   :)

 

11 Mart 2013, 23.14

 

   Çok keyifli bir yazı olmuş. Eşitliği savunmanız da çok güzel. Yalnız şimdi ünlü düşünür oldukları için bir şey de diyemiyorsun. O zaman kötü söz sahibine aittir :)) Ayrıca şöyle de bir şey var ki : Bugün Ayşe teyze kocasına kızdığında , ''Ksantippi''ye özenip başından aşağı bir kova su dökmeye kalkışsa eminim yine kocası tarafından katledilir. Yani demem o ki ''Düşünüyorum , o halde varım'' sözünü de hafife almamak gerekir. Var olup da düşünemeyen nice adamlar tanıyorum. Sokrat ince ruhlu , çok kıymetli bir adammış. Sizi tenzih ederim ama . Keşke şu anda da onun gibileri oluştursaydı erkek nüfusunu . Hiçbir erkek üstünlük taslayıp kadını ezmeseydi , küçümsemeseydi . Böylece ne erkekler kadınlara ne de kadınlar erkeklere kin gütmezdi . Feminizm de son bulurdu mesela . ''Yeni bir dünyaaa yeni bir dünyaaa yeni bir dünyaaa kuruyorlardııı , her taraf gökler gibi pırıl pırıl rararamm'' :))) Sevgiyle kalın . . .

11 Mart 2013, 23.26

Filozoflar bana göre kafaları karışmış insanlardır. De ki niye? Cevabını niye yazayım? Sen zaten onların sözlerinde ki tutarsızlığı gayet güzel anlatmışsın:) Ne düşünüyorsun sorusuna verdiğim cevap; "ne düşüneceğimi düşünüyorum" olur. Ben düşünmek için bile bu kadar çabalarken, onların her anlarında değişen ruh halleriyle verdikleri "özlü sözler" ile nasıl başedicem:) Sonuçta işin içinden çıkamamak var..

Üçüncü paragrafı, temel fıkrası olarak okumuştum. Yine yapmışız yapacağımızı..Ne yapıp edip (ç)almışız ve kendimize uyarlamışız.

Başından sonuna kadar gülümseyerek okuduğum bu yazın için smile Resmi

11 Mart 2013, 23.40
Sevgili Türk ne güzel anlatmissin .. Katacak tek kelimem yok ..Lakin Aysegül nerde ?:)))
12 Mart 2013, 00.33

:))    iyiki yazmissiniz evet gulumsedim  yureginize saglik  , artik bu konu beni acayip yordu kadin erkek  konusu o yuzden  birsey demiyecegim herkes uzerine duseni yaparsa sorun olmaz, kadin kadinligini erkek erkekligini bilirse yani . yureginize saglik ayrica   bu cevaba bayildim:)

Bu gök gürültüsünden sonra yağmur kaçınılmazdı.:)))))

12 Mart 2013, 04.02
    Hiii karşı atak :))))))))) Gerçi pek kadın analizi değil yazınız. Yalnız caaanım filozoflardan ne istediniz onu anlamadım. Kadın kendini bile anlamıyorken, zavallı filozoflar ne yapsındı yani ? Bu onların kafa karışıklığını değil de genel olarak bizim kadın cinsinin karmakarışıklığını göstermiyor mu? Hem filozof dediğin her türlü kavramı iki zıt bakış açısıyla irdelemelidir, onun için filozoftur zaten :) Verdiğiniz örneklerden Nietzsche nin Salome'a olan  aşkını biliyorum. Onun kadınlara olan nüstrafobik :) tavrı, Salome dan sonra yerle bir olmuş. Kadın her şeye kadirdir yahu :) Filozofu bile dize getirmiş olan Salome dan sonra sanıyorum Nietzsche kırbaç edinme ihtiyacı duymuş. Ama yine sanıyorum ki o kırbacın şiddeti kendisine yönelik. Benim yorumum tabii :)

     Kadın ne ister? Kadın her şeyi birden ister, bir gün istediğini öteki gün istemeyebilir, bi erkekte ona zül gelen bi başka erkekte şirin görünebilir ona, tek felsefesi "değişmeyen tek şeyin değişim olduğudur" :))))))))) Aslında her iki cins için de geçerlidir bu tabii ama erkek düşünce yapısı olarak daha az karmaşık ve nettir malum. Kadınlar işgalci yaratıklardır, erkeği tam anlamıyla işgal etmek isterler. Partnerinin tek odak noktası ve hayatının merkezi olmalıdırlar. Mesela bu futboldan eşini sevgilisini kıskanma durumu bunla ilişkili bi şiydir :) Yani yaz yaz bitmez, en iyisi insan insan geçinip gitmektir :) Savaşıp savaşıp sonra da sevişmek gereklidir :)

     Eğlenceli yazı, emeğinize sağlık :)
                                                                                                                                                              CeZbE
12 Mart 2013, 10.25
Beklene  Kadın ,
   Üstüne başına dikkat edecek,ağzındaki sakızı düzgün çiyneyecek,erkekden dost arkadaş olmaz lafını benimseyecek,milletin ağzının içine baka baka gülmeyecek,oturmasını kalkmasını bilecek,saygıda sevgide kusur etmeyecek,erkeğinin sözünü dinleyecek,gereksiz harcamalardan kaçınacak,temiz titiz olacak,yemek yapabilecek,akşam hava kararmadan evinde olabilecek,namusuna iffetine haysiyetine şerefine onuruna gururuna hiç bir laf getirmeyecek şekilde yaşayacak........
Beklenen Erkek,
   Pembe bile olsa yalan söylemeyecek,hiç bir şekilde evine boğazına ailesine 1 kuruş haram lokma getirmeyeecek,alkol içerse sınırlı içecek,sigarası varsa bırakmayı deneyecek,eşine saygıyla sevgiyle yaklaşacak,sahiplenecek,benimseyeecek,saçma sapan yere sinirlenmeyecek,işteki stresi evine yansıtmayacak,para kazanmayı bilecek,akşamları kahve ortamlarına arkadaşlarla takılma ortamlarına,eğlenceye vs.. gitmeyecek,akrabayı talukata değer vereecek,tüm ailesinin değerini bilecek.........
              Saysının bittiği yerde sevgide bitmiştir...saygılarımla
12 Mart 2013, 16.02
GERÇEKTEN KASVETLİ VE BANA GÖRE GEREKSİZ DOLDURULMUŞ BLOGLARDAN SONRA  OH BEEEE DEDİM.AĞZINA SAĞLIK.KADINSIZ ERKEK ,ERKEKSİZ KADIN OLMAZ ARKADAŞLAR.AŞK GÜZELDİR.HAYAT KISA AŞKINIZA SAHİP ÇIKIN VA YAŞAYIN...
12 Mart 2013, 16.24
ONSUZ MUTSUZ OLACAĞIMA ONLA MUTSUZ OLAYIM
12 Mart 2013, 18.41

   Blogdan çıkardığım sonuç; varlık felsefesi, bilgi felsefesi üzerine kafa yormuş, sorular sormuş, cevaplamış en büyük filozofların bile aklı fikri karıda kızda :)

13 Mart 2013, 04.05
cok zevk aldim okurken harika bir metin olmus .
13 Mart 2013, 04.35
Noktayi Bilgegunes koymus,harikasiniz.
13 Mart 2013, 09.44
Blogu ve bütün yorumları okudum... Veeeee bilgeye katılıyorum:))) Harikasınız TuRK_38 bloglardan daral gelmişti..Sizin bloğunuzla az nefes aldık..Teşekkürler..
14 Mart 2013, 14.10

“II’nci Enternasyonal;

zehirli çiçeklerini toplamak için

                                              “din”in

toprağını gübreliyen, kazan,

eserlerini banknotlara yazan

                                            filozof,

 

demiş Nazım Hikmet ve sonra şöyle devam etmiş:

 

“permanganatın  âşıkı şair,

ölüm şuaı satan kimyager,

hepsi seferber,

                    seferber

o duvarın bayrağı altında.

 

O duvar.

O duvar, o duvar..

O duvarın dibinde

bizimkiler kurşunlanıyorlar….”

 

“İzmir’den Akdeniz’e Dökülen…” başlıklı(?) şiirinden alıntı yaptım. Nasıl da filozoflara taş atmış haklı haklı!...

Filozofların kafası karışık değil tabi ki:) Onlar sadece iki yönlü düşünerek fiyatlarına bedel biçerler(biçmişler).:)

 

Yazarımız muhatabı için vurgu yapmış sorusuyla: “zamanımız erkeklerini yargılarken biraz daha anlayışlı olmak gerekmez mi?”

Evet evet gerekir.:)

Karşılaştırmalı eğlenceli bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık.

Bilge’ye not: Filozofları eşcinsel mi sanıyordun sen ? :)

 

Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın