gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

112 ACİLLLLL !!!

31 Mart 2013, 23.02
A- A+

Bir haber okumuştum gazetelerde bir süre önce.  ‘’Kedisi doğuranlar bile 112 yi arıyorlar ! ‘’ diye. Nasıl olur böyle bir şey , insanlar nasıl bu kadar duyarsız olabilir diye de hayretler içinde kalmıştım. Asılsız birçok ihbarla 112 ‘ yi meşgul edenleri çok yakınen  biliyorum da ( mesleğim gereği ) ‘’ bu kadarına da pes artık ‘’ demekten kendimi alamadım.

İnsan hayatının boşa harcanan saniyelerle ne kadar bağlantılı olduğunu,  çok cüzi bir zaman diye düşünebileceğimiz saniyelerle bile ne kadar büyük bir önem arzettiğini bilmeyen edepsizler ( affınıza sığınarak bu sıfatı kullanıyorum çünkü onlara söyleyebileceğim en edepli  tabir bu !!! ) bu hattı gereksiz meşgul ettiklerinde kaç tane yaşamı riske ettiklerini bilseler acaba hala ayni davranışı sergilerler mi  dersiniz?

Asıl  görevleri acil durumlarda ( hastalık, yangın, boğulma, yaralanma , göçük v.b) mağdurlara hizmet  etmek olan 112 yi  gereksiz çağrılarla meşgul etmek ne denli doğru bir hareket acaba ?  Müstehcen konuşmalar, küfürler, alayvari sözler , incir çekirdeğini  bile doldurmayacak kadar önemsiz vakalar için n’olur 112 ‘ yi aramayalım ! Bir gün o servise gerçekten ihtiyacı olan sizler , bizler ya da sevdiklerimiz olabilir. 112 acil servis  bizlere ya da sevdiklerimize ulaşmakta geç kalabilir. Bu konuda duyarlı olup yapanları da uyaralım. Unutmayalım ki son pişmanlık faydasız…..

Sağlık dolu günler diliyorum hepinize…...........( Strawberry )

DİPNOT…..Bloğumda paylaşmadığım ama yazmadığım için rahatsızlık duyduğum, duyarsız insanlardan gelen birkaç çağrı örneğini sizlerle paylaşmak istiyorum. ( Bunlar yazılı ve görsel medyadan zaman zaman  bizlere ulaşan çağrı örnekleridir…)

1_............İşyeri servisime yetişemedim . Yardım edermisiniz ?

2_............İneğim suya düştü . Acil yardımmmmmm!

3_...........Okey oynuyorum. Açayım mı , yoksa okeye mi döneyim ?

4_...........Filan adresteyim . Bana bir taxi çağırırmısınız ? ve bunlar gibi yüzlerce lüzumsuz, aciz çağrılar.

YORUMLAR

01 Nisan 2013, 04.48
112 ye gelen asilsiz ihbarlarda hakli olabilirsiniz ama birde 112 nin gelen ihbarlarda belirtilen adreslere ne kadar surede gittigini  de yazsaydiniz ben ce daha faydali olurdu diye dusunuyorum.Saniyelerin onemli oldugu bir  olum kalim cizgisinde saatlerce bekleyip,karga tulumba,etraftakiler tarafindan hastahanelere goturenleri de malesef cok izliyoruz.Keske insanlar amacsiz mesgul etmeseler ,keske arandigi anda ,en kisa surede yardim alabilseler.Yeni yasadigim bir olayi paylasmak istiyorum.Kisa sureligine su an yurt disindayiz ve kizimin kayinvalidesi aniden fenalasti,ilk yapmamiz gerekeni yaptik , ambulansi aradik,4 dk sonra ambulans kapida ve inanilmaz bir donanim ve ilgi .Hastahanede de yapilmayan tetkik kalmadi Allaha sukur herhangi birsey cikmadi sadece tansiyon ama ben burada insana verilen degeri gordum.Bizde de olmamasi icin bir neden yok ,ayni ambulans,ayni  unvanli gorevliler,ayni hastahaneler.Eksik olan nedir,birincisi trafik bilinci,ikincisi insana verilen deger..Bu bilinclere ulasmak dilegi ile ,paylasiminiz icin tesekkurler.
01 Nisan 2013, 08.50
 Eğitim şart !!!   Özelikle de İlk yardım eğitimleri... Belki sistem de düzeltilmesi, geliştirilmesi gereken eksiklikler olabilir ama bence en büyük eksik halkın eğitimsizliği... biz, tez canlı bir  halkız; yardım etmek istiyoruz hemen ve bu da bi çok sorun yaratıyor, sakin olalım mı biraz !!  Hadi  ilk yardım öğrenmeye...
01 Nisan 2013, 09.22
Ne kadar düşüncesiz bir milletiz.Biz millet olarak yardımsever ve iyi niyetli gibi görünen ama aslında başkalarını ya da durumları halleri anlamaktan  yoksun bencil insanlarız.anlamaktan yoksun olmadığımız zamanlarda da benciliz.her halükarda benciliz yahu.İşin kötü tarafı da farkında değiliz.
8 sene önceydi öğrenciydim ve evde yalnızdım aniden nefes alamama kusma ateş gibi belirtiler ortaya çıktı.hepsine eyvallah da nefes alamama beni mahvediyordu acili aradım karşımdaki bana zatürre olmuşsunuz ama bunun için ambulans göndermiyoruz bende zatürre oldum ambulanslık bir durumunuz yok dedi üstelik azarladı gereksiz meşgul etmişim gibi.Beni evden tam 4 kişi çıkarabildi ve 10  gün boyunca hastanade gözlerimi bile açamadım evet zatürre olmuştum doğru tahmin etmişti de ambulanslık değilsiniz demesi doğru değildi.Bir de işin bu boyutu var yazayım dedim.
01 Nisan 2013, 11.07
Olası kaza. afet, yangın gibi durumlarda yardım için ilk başvurduğumuz yer 112 Acil.Birçok
asılsız ihbar aldıklarını sürekli duyuyoruz. 112 Acil gereksiz yere meşgul edilmekte ve asıl
 ihtiyacı olanların aramaları engellenmektedir.Zaman , zaman sürekli arayıp saygısızlık edenlerin
 müstehcen konuşmalar yapanların  , küfür ederek personeli oyalayıp görev yapmalarını
 engelleyenlerin tesbit edilip savcılığa sevkedildiklerini duymuştum.Bu tür çalışmalar sıklaştırıldığı 
takdirde, 112 Acilin daha verimli çalışacaklarına inancım sonsuzdur. Çok duyarlı bir konuya
 değindiniz kutluyorm.
01 Nisan 2013, 16.42

112 de telefona bakan görevliden tutun hastayı tasıyan kisiye kadar hepsinin diger saglık personelinden farklı olarak egitimlerden gecmesi gerek. karsılastıgımız görevliler bundan bihaber geliyorlar. bir defasında gelen görevlinin bel fıtıgı vardı, birini cagırın ben yardım edemem dedi. hastaneye gittik ilk is günüymüs asansörün yerini bilmiyordu.

 bir diger ambulansla hastaneye  gidisimizde müsahadeye alındık. yandaki hastanın nöbetci doktorla dialoguna ister istemez sahit oldum. metroyla otobüsle ugrasmayın ben gönderiyorum sizi diyor genc hekimimiz. hanım teyze dualar, tesekkür ediyor. kulaklarıma inanamamıstım. biz düsme sonucu bayılan komsumuzu almaları icin zar zor ikna ederken 112cileri, onlar eve özel servis yapabiliyorlar. sözün kısası 112 de yasanan sorunları sadece vatandas yaratmıyor. saglıkcılarda o sorumsuz sahıslardan asagı  kalır degil. temelde hep egitim eksikligi var...

01 Nisan 2013, 16.44
sayın yarexx
bu cevabım size. yurtdışında başınızdan geçen bir olayı örnek göstererek orada insana verilen değeri söylemişsiniz. olayın diğer boyutunu dile getirip ambulans ve sağlık görevlilerin olay yerine ne kadar zamanda gitttiğininin de konuşulmasını söylemişsiniz.  ben bir sağlık çalışanı olarak neden bu halde olduğumuzu anlatayım sorunun ana kaynağı ile ilgili farkındalık olsun

istanbulu ele alarak konuşacağımki sayıların farkına varılsın

1-istanbulda 2 adet 112 komuta merkezi yaklaşık 850 tane ambulans var.istanbulun nüfusu 15,000,000 olarak düşünürseniz basit bir hesapla yaklaşık 17500 kişiye bir ambulan düşer

2-112 ye gelen çağrıların yaklaşık %65 asılsız ihbardır. ( asılsız ihbarı kim yapar ? )

3-112 komuta merkezi her hasta ihbarına ambulans çıkarmak zorundadır

4-asılsız ihbara çıkan ambulansın baktığı bölgede o anda gerçek bir acil çağrı gelirse  ambulans o an asılsız hasta için yola çıktığı için gerçek acil çağrıya gidemeyeceğinden dolayı  oraya yakın diğer ambulans gönderilir. tabiiki eğer o 112 ambulans noktasda ise. eğer o ambulansta yolda ise oraya en yakından başlayan ve yolda olmayan bir ambulans aranır.  sizinde dediğiniz gibi saniyelerin bile önemli olduğu acil sağlık problemlerinde ne kadar gecikmelere neden olacağını varın siz düşünün.

5-VE EN ÖNEMLİ KONU İSE SİZİNDE DEDİĞİNİZ GİBİ YURTDIŞINDAKİ SİSTEM NEDEN TÜRKİYEDE YOK. AMBULANS AYNI , ÇALIŞANLARIN ÜNVANLARI AYNI. TEKNİK DONANIM AYNI. O ZAMAN FARK NEREDE. NEREDE OLDUĞUNU SİZE SÖYLEYEYİM. BURADA TEK FARKLI OLAN ŞEY ACİL HİZMETİ VERİLEN HALK.  YURTDIŞINDAKİ HALK EĞİTİMLİ DUYARLI BİLİNÇLİ VE FARKINDA. BİZDEKİ GİBİ 112 KOMUTADAKİ BAYAN ÇALIŞANA İLANI AŞK EDİLMİYOR. KEDİ KÖPEK ANLATILMIYOR. SAAT KAÇ DİYE SORULMUYOR. CANIM SIKILDI DENMİYOR. İLACIMI ALMAYI UNUTTUM ŞİMDİ ALAYIMMI DENMİYOR.

6-yurt dışında asılsız ihbarlara ciddi yaptırımlar var. bizde ise hiç bir şey yok

7- bu sistem halkımızın bilinçlenmesi duyarlı olması ile düzelecektir. yinede kuralara uymayan olursa o zaman ciddi hukuksal yaptırımlar sağlayan sistem değişikliği yapılmalıdır

SAYGILARIMLA
01 Nisan 2013, 17.59
Sevgili TEVAZU, var ya kızma ama çoğu zaman ben senin ( bazı) yazılarında '' heh yine bizim Straw bize bir kamu spotu yazacak, yapmalıyız-yapmamalıyız şeklinde gibi duygulara kapılıyorum:) Kızma dedim he başta:) İlk kez bu yazında olmadı bu duygum,  duyarlılığın ve yazdığın için teşekkür etmeye geldim hatta.

 Ben de küçük bi kızken o edepsizlikler dediğinden yaptım biliyor musun:((  Popoma şaplak yedim babaannemden tamam sen de kızma. Ama hiç hiç bi damlacık bile benim suçum değildi, pis Ebru yüzündendi. Arayalım da işletelim dedi, sen İngilizce konuş o hınk hınk desin, dedi. Babaannem bizim kahkahalara geldi salona, ve en çok beni azarladı, Ebru da ben dedim de yaptı demedi:((
 Akşam da babama anlattı üstelik, o da kızdı. Acil bir durumu engellemenin ne demek olduğunu öğretti bana. Ama şimdi büyüdüm sakın bi daha azarlama burada:) Yanak kızarıklığı ve utanma smileyi gelsin buraya gamyunun 12.
Bu işin bir kısmı... Yazına gelince, çok çok hak veriyorum yazdıklarına. Hele de dipnottaki gibi tuhaf aramalar cidden varsa insanlık ayıbı. Başta söylediğin kedisi doguranlar bile 112 yi arıyorlar kısmı, şöyle olabilir; İnsanlar bilmiyorlar hayvanlar için acil durumda ne yapacaklarını, yönlendiriyor olabilir 112 onları. 153 sanırım. Yani bu arama, diğerleri gibi duyarsız bir arama değil. En azından bir yardım amacı var kısacası. 
Bu duyarlı yazın için sana teşekkür ediyorum bak, her seferinde kamu hassasiyet yazılarınla uyarma bizi, insan kendini kötü hissediyor söyliim:) İçimden o zaman şöyle diyorum;
Biliyoss Strawberry biliyoooossss, ayy sınıf örtmenim gibisin yaa  taaaaaam :))
Blogun aracılığıyla herkese 112 siz sağlıklı günler dilerim...


01 Nisan 2013, 18.12
gerçekten insana hizmet eden ki bu saglık ve aciliyeti olan bir yerin tlf gereksiz yere meçgul edilmesi çok bilgiiszlik mi desem cahilik mi desem edepsizlik mi desem herneyse kimse kim ama insan nihayetinde ve birgün ilahi adelet teceli etginde çok geç olabilir diyom herkese saglıklı günler dilemeden bunu gündeme taşıyan ve yazan arkadaşa çok teşekür ediyorummmmm
01 Nisan 2013, 18.43
Tam yazacaktım "hepsi tamam da kedisi doğuran ne yapsın? çok mu önemsiz bir durum bu?" diye, yorumlara bakınca Ataya demiş benzerini, vermiş bilgiyi de ama 153 zabıta diye geçiyor. Zabıta ne yapacak ki? Niye hayvanlar için acil telefon yok?Uyandırma servisi bile var acil numaralarda...
01 Nisan 2013, 19.53
ACİL OLMAYAN DURUMLAR VE AMBULANSLA NAKLEDİLMESİ
GEREKMEYEN HASTALAR İCİN 112 Yİ KESİNLİKLE ARAMAYALIM
    


                              6665REİSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS
01 Nisan 2013, 20.14
Bir gün gereksiz meşgul eden arkadaşım; baban kalp krizi geçiriyor ken, yada çok yakınlarından biri veya birkaçı kaza geçiriyor olabileceğini düşünüp  te.... o gereksizliğini değerlendir de ara 112 yi olurmu arkadaşım... Tevazu teşekkürler bu sosyal konuya değindiğin için.. Eğitim her yerimizi işgal etsin.. Belki gereksizler azalır. inşallah ihtiyaç olmaz...
01 Nisan 2013, 20.31
GERÇEKTEN GÜZEL BİR HATIRLATMA HAYAT YAŞAYINCA GÜZEL YAŞATALIM
01 Nisan 2013, 20.36
tsklrrrr yine guzel bi nokta... kanayan yaralarımızdan biri diebilirz insanmzn cogu zman basına gelmeynce anlamadgı ihtyac duymaynca önemini bilmediği gerceklerden biri... sonsuz tsklrr paylasımın ve duyarlılıgın için...
01 Nisan 2013, 21.00

Sevgili dynafix.....

Benim yazmaya hazırlandıklarımı siz çok güzel dile getirmişsiniz...Harikasınız. TEŞEKKÜRLER.

01 Nisan 2013, 21.42
Gereksiz bi hatırlatma .popülarist bi yaklaşım. 112 acilde bi tane hat yok. hadi kimse yalan yere arayıp dalga gecmesın. o ayrıda. yok sızın babanız kalp krizi gecırse ne yaparsın tarzı biri senin annene bacına aynını yapsa ne yapardın durumuna düşürmeyin kendinizi.biriyle dalga gecılıyosa oburu cevap verir. çağrı merkezi 150 kişiyle calısıyor ve hiç bir zamanda mesgule dusmeyen bir yer. 150 kişi aynı anda bırıyle konusunca da sıstem otomatık diğer merkeze düşüyor. abartmayın
01 Nisan 2013, 21.59
Yurt dışı - Türkiye ayrımına gerek yok.Ülkemizde her kurumda asılsız ihbar varda ondan mı işler hep aksıyor?

Türk insanın tembel, adam kayırıcı alaycı ve pek umursamayan bir mizacı var.Az mı gördük ambulanslarla sireni açık şekilde düğünlere, eve carta curta gidildiğini.

Bu olaylarda şu yüzden oluyor Türk insanı çok ileri, süper, yetenekli, merhametli, iyilik meleğidir dedik durduk.Diğer ülkeleri çok barbar, pis ve manevi değer olarak bizden çok gerideler diye gördük.Aslında görmedik ama bize öyle lanse edildi.

Bu yüzden maddi ve maneviyat olarak çok gerideyiz.Bunun başka açıklaması yok.Çocuklarımıza  dürüstlüğü ve empati yeteneğini kazandırmamız lazım.
01 Nisan 2013, 23.41
CEP TELEFONLARINDAN EN ÇOK ARANAN KISA NUMARANIN 112 OLDUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ ARKADAŞLAR? BENCE BU ÇOK ANLAMLI BİR TESPİT. MANTIK SAHİBİ HERKES NEDENİNİ BULABİLİR.HALK OLARAK GIRGIRI , ŞAMATAYI SEVİYOR  OLMAMIZ OLABİLİRMİ ACABA. YA DA  YAPTIĞIMIZ MİNİCK BİR GEREKSİZ MEŞGULİYETİN NELER MAL OLDUĞUNU BİLMEMEMİZ OLABİLİRMİ DERSİNİZ?
02 Nisan 2013, 00.15
yarenxx çok mantıklı konusmus birde 112 ye bakmak lazım değilmi 4 dklık yolu 45 dk geldiklerini göreniniz oldumu hiç?
02 Nisan 2013, 01.23
Bende sağlık kurumunda yöneticiyim.Geçenlerde acil kalp krizine giren bir hastamız iin 112 yi aradıö.Bana ne dediler biliyormusunuz.1 sn bekleyin...Ve ben tam 10 dk bekledim sonra kapattım ve özel ambulans çağırdım...Yaşadıka bakalım daha nelere şahit olacağız.
02 Nisan 2013, 02.39
112 ile ilgili  elestirel yorumlar.Demek ki hepimiz dertliyiz de  derdimizi anlatacak merci bulamiyoruz,sadece 112 degil tabi Duk ne guzel  ozetlemis.Sadece 112 mi? genel anlamda bir  vurdum duymazlik,adam sendecilik,adam kayirmacilik vb vb.Halkimizi morfin verip sanki uyutuyorlar,bakin televizyonlara cocuklarla  ilgili egitici bir program gorebiliyor muyuz?HAYIR.Fakirin  aybasini en ucuz nereden alisveris yaparda getirebilirim diye dusundugu bir ulkede,butun gun yemek programlari,evlilik programlari izlenirse ,daha cok bekleriz biz 112 cagrilarinin yanitlarini.Ulkemin durumuna gercekten cok uzuluyorum  hic milli birligi olmayan insanlarin bu kadar ileride olmasi .bizim o surece gelmemizin 100 yillar alacagini dusunmem icimi acitiyor.KANUNLAR,TEK CAYDIRICILIK.Oyle suna su kadar yilda,buna bu kadar yilda emeklilik  konusuyorsak olmuyor bu isler .
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın